Irak: Demonstranter kräver ”Bort med regeringen”. Militären stödjer. Försvarsministern svensk medborgare. Över 2 miljoner döda efter USA:s angreppskrig.

2
1512

Ingress: Etablerade medier rapporterar om protester mot regeringar runtom i världen. Vissa regeringar kritiseras skarpt – främst Kinas regering för sin jämförelsevis mycket skonsamma behandling av demonstranter i Hongkong, med enstaka dödsfall under en period på några månader. I Frankrike tycks fler har dödats och skadats, men Frankrike kritiseras inte.

I Irak har enligt AFP 330 männiksor dödats sedan protesterna började 1 oktober. AlJazeera

Regeringsvåldet beskrivs, men kritiseras knappast alls i PK-medier, dvs i etablerade svenska media, jämfört med kritiken mot Kinas regering. I stället lyfter man fram påstådd skarp kritik bland demonstranter mot Irans stora inflytande – passar USA utmärkt. PK är ju viktigt! Den förfärliga minskningen av PK-fönstret.

Men visst har grannlandet Irans inflytande ökat. Och iranska soldater har varit med och bekämpat IS i Irak. Iran cables.
Uppgifter finns att protester mot Iran stöds av utländska intressen. här.

Jag vill därför helt kort påminna om det brutala anfallet från USA med över 2 miljoner dödade, fler skadade och(eller på flykt och med upprättande av lydregering kan ha avgörande bakomliggande betydelse. Som förstört så mycket, och orsakat uppkomsten av ISIS enligt bland andra president Obama. ”DN återgav 13/5 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama säger ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

Uppgiften om antalet dödade i krig i Mellanöstern utgår från en undersökning av Nicolas J.S Davies som efter en noggrann genomgång av olika rapporter fann att 2,4 miljoner dött till följd av kriget i Irak, vilket är mycket högre än vissa andra beräkningar. Enligt opinionsundersökningar i den allmänna befolkningen tror folk i allmänhet att omkring 10 000 civila dött. Parry skriver också “U.K.-based Iraq Body Count (IBC) has compiled passive reports of civilian deaths in Iraq since the invasion, but it had only counted 43,394 deaths by June 2006 when the Lancet study found an estimated 601,000 violent deaths, a ratio of almost 14:1.” How Many Millions of People Have Been Killed in America’s Post-9/11 Wars? – Part One: Iraq
Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.

USA:s utrikesminister Pompeo sa i ett linjetal i Kairo 10/1 att “USA är en god styrka i Mellanöstern”…“USA:s era av skam är över. Dags för ny början.” Och kom som vanligt med hotfulla uttalanden och nya (illegala) sanktioner mot Iran. Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).

DN skrev om protesterna i Irak i en separat artikel senast 3/11 enligt min sökning på internet. Man skriver ”Samtidigt strejkar både studenter och lärare till stöd för proteströrelsen, som inleddes i början av oktober och har vuxit till följd av utbrett missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig välfärd.
Myndigheternas svar blev våldsamt. Men trots att minst 250 människor har mist livet, de allra flesta demonstranter, så har protesterna fortsatt.”

Analysen i DN är intetsägande. DN: Experternas förklaring till massprotester runt om i världen.

Idag rapporteras att demonstranter har ockuperat flera kvarter och strider pågår vid broar. Militären ger nu stöd till demonstranterna. De har rätt att demonstrera och har rimliga krav säger talesperson för militären. Det finns ett stor stöd för demonstranterna bland militären säger talesmannen. Sveriges Radio. Morgonnyheterna kl 8. C:a 9.30 in i programmet.

Finns det några bra tydliga alternativ till den korrupta USA-beroende regeringen? Jag vet inte.

Jag rapporterar nedan bara en aspekt på missnöjet som har anknytning till Sverige – dubbelt medborgarskap. Från en artikel av Sigyn Meder på Facebook-sidan för föreningen Iraksolodaritet.
Iraksolidaritet


Sigyn Meder i Iraksolidaritet

Det är inte tillåtet för höga politiker att ha dubbelt medborgarskap, men det har det. T.ex. har 70-100 medlemmar av parlamentet har dubbelt medborgarskap.
Det kan fly när det passar. De flesta har köpt hus i andra länder av pengar de tjänat på ockupationen.

Basras guvernör flög till Australien där han har medborgarskap och undkom en arresteringsorder.
Tidigare handels-,försvars och elektricitesminitrarna har stuckit från korruptionsanklagelser.

Under två hela år har parlamentet inte lyckats få fram som gör avsätter politiker med dubbelt medborgarskap.

Folket har gång på gång krävt sådana reformer, men…

Trots att konstitutionens artikel 18 förbjuder dubbelt medborgarskap, men en lag måste till för att konkretisera detta. Det sker inte trots åratal av protester.

Både shiiter, sunni och kurder i den ”politiska processen” motsätter sig detta.

Iraks nuvarande försvarsminister Najah al-Shammari är även svensk medborgare och bryter därmed mot konstitutionen som inte tillåter höga politiker att inneha dubbelt medborgarskap.

Enligt uppgifter kom han till Sverige 2009 och familjen kom 3 år senare. 2015 fick han svenskt medborgarskap. Han säger sig inte ha haft några inkomster och varit sjukskriven på grund av ”minnesförluster”.

Han tycks ändå haft gott om pengar, rest till Irak flera gånger, betalat en dyrbar laseroperation av en dotters ögon så att hon skulle slippa glasögon, har anklagats för bedrägerier av olika slag. Som försvarsminister är han ansvarig för att säkerhetsstyrkorna använder skarp ammunition mot demonstranterna.”

Avslutande kommentar: den religiöse shia-ledaren Ali as-Sistani, född 1930, manar till nyval. Det vore rimligt att politiker med tydlig anknytning till främmande makt och de med dubbelt medborgarskap inte får delta. Irak behöver en regering som börjar föra en oberoende politik. Allt talar för inflytandet från angriparen USA är avsevärt allvarligare än in flytande från grannlandet Iran.

Relaterat.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).

Föregående artikelDen förfärliga minskningen av PK-fönstret.
Nästa artikelVad anser Tulsi Gabbard, Bernie Sanders och Stefan Löfvén om händelserna i Bolivia?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here