Den farliga myten om USA:s oskuld: Endast våra fiender begår ”krigsförbrytelser”

15
2508
President Obama, USA, har möte med staben i Vita Huset. Bild: Derimot.no.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som tyvärr är aktuell i högsta grad.

Denna artikel, först publicerad 24/3 2022, https://www.salon.com/2022/03/24/the-myth-of-american-innocence-only-our-enemies-commit-war-crimes/ av Pulitzerpristagaren Chris Hedges har översatts av Rolf Nilsson.

Chris Hedges

_______________________________________________

Den farliga myten om USA:s oskuld: Endast våra fiender begår ”krigsförbrytelser”

Amerikas massiva hyckleri utgör ett hån mot internationell rätt och hotar att leda vår planet till apokalyps

Denna artikel publicerades ursprungligen på ScheerPost. Används med tillstånd.

Stämplingen av Vladimir Putin som en krigsförbrytare av Joe Biden, vilken lobbade för Irakkriget och starkt stödde de 20 åren av blodbad i Mellanöstern, är ytterligare ett exempel på den hycklande moraliska inställning som sveper över USA. Det är oklart hur någon skulle kunna döma Putin för krigsförbrytelser, eftersom Ryssland, liksom USA, inte erkänner Internationella brottmålsdomstolens jurisdiktion i Haag. Men rättvisa är inte poängen.

Politiker som Biden, som inte tar ansvar för USA:s väldokumenterade krigsförbrytelser, stärker sina moraliska meriter genom att demonisera sina motståndare. De vet att chansen att Putin ställs inför rätta är noll. Och de vet att deras chans att möta rättvisa är densamma.

Colin Powell, utrikesminister Condoleezza Rice, försvarsminister Donald Rumsfeld lyssnar på tal av president GW Bush om Mellanöstern sommaren 2002. Afghanistan hade anfallits, ännu inte Irak.

Vi vet vilka våra senaste krigsförbrytare är, bland andra: George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, general Ricardo Sanchez, tidigare CIA-direktör George Tenet, tidigare assisterande justitieminister Jay Bybee, tidigare biträdande biträdande justitieminister John Yoo, som upprättade den rättsliga ramen för att tillåta tortyr; helikopterpiloterna som sköt ner civila, inklusive två Reuters-journalister, i videon ”Collateral Murder” som släpptes av WikiLeaks. Vi har bevis på brotten de begått.

Men liksom i Putins Ryssland tystas och förföljs de som avslöjar dessa brott. Julian Assange, trots att han inte är amerikansk medborgare och hans WikiLeaks-webbplats inte är en USA-baserad publikation, åtalas enligt U.S. Espionage Act, för att ha offentliggjort flera amerikanska krigsförbrytelser. Assange, som för närvarande är inhyst i ett högsäkerhetsfängelse i London, utkämpar en kamp, dömd att förloras, i de brittiska domstolarna, för att blockera hans utlämning till USA, där han riskerar 175 års fängelse.

En uppsättning regler för Ryssland, en annan uppsättning regler för USA. Man gråter krokodiltårar för rysk media, som censureras hårt av Putin, samtidigt som man ignorerar den svåra situationen för vår generations viktigaste utgivare, talar mycket om hur mycket den härskande klassen bryr sig om pressfrihet och sanning.

RELATERAT: ndligt krig är tillbaka – när dödens månglare bjuder upp oss till en dans mot Armageddon

Om vi ​​kräver rättvisa för ukrainare, vilket vi bör, måste vi också kräva rättvisa för den miljon människor som dödades – varav 400 000 var icke-stridande – av våra invasioner, ockupationer och luftangrepp i Irak, Afghanistan, Syrien, Jemen och Pakistan.

Vi måste kräva rättvisa för dem som skadades, blev sjuka eller dog för att vi förstörde sjukhus och infrastruktur.

Vi måste kräva rättvisa för de tusentals soldater och marinsoldater som dödades, och många fler som skadades och som lever med livslånga funktionsnedsättningar, i krig som inleddes och upprätthölls på lögner.

Vi måste kräva rättvisa för de 38 miljoner människor som har fördrivits eller blivit flyktingar i Afghanistan, Irak, Pakistan, Jemen, Somalia, Filippinerna, Libyen och Syrien, ett antal som överstiger det totala antalet fördrivna i alla krig sedan 1900, bortsett från andra världskriget, enligt Watson Institute for International & Public Affairs vid Brown University. Tiotals miljoner människor, som inte hade något samband med attackerna den 11 september, dödades, skadades, förlorade sina hem och såg sina liv och sina familjer förstöras, på grund av våra krigsförbrytelser. Vem kommer att kräva rättvisa för dem?

Varje försök att hålla våra krigsförbrytare ansvariga har avvisats av kongressen, av domstolarna, av media och av de två styrande politiska partierna. Center for Constitutional Rights, blockerad från att väcka mål i amerikanska domstolar mot arkitekterna bakom dessa förebyggande krig, som definieras av lagarna efter Nürnberg som ”kriminella angreppskrig”, lämnade in motioner till tyska domstolar för att hålla amerikanska ledare till svars för grova kränkningar av Genèvekonventionen, inklusive sanktionering av tortyr på hemliga platser, som Guantánamo och Abu Ghraib.

De som har makten att upprätthålla rättsstatsprincipen, att ställa våra krigsförbrytare till svars, att sona våra krigsförbrytelser, riktar sin moraliska upprördhet uteslutande mot Putins Ryssland. ”Att avsiktligt rikta in sig på civila är ett krigsbrott”, sade utrikesminister Anthony Blinken och fördömde Ryssland för att ha attackerat civila platser, inklusive ett sjukhus, tre skolor och en internatskola för synskadade barn i Luhansk-regionen i Ukraina. ”Dessa incidenter ansluter sig till en lång rad attacker mot civila, inte militära platser, över hela Ukraina”, sade han. Beth Van Schaack, en ambassadör med särskilt ansvar för global straffrätt, kommer att rikta insatserna mot utrikesdepartementet, sa Blinken, för att ”hjälpa internationella ansträngningar att utreda krigsförbrytelser och ställa de ansvariga till svars.”

Detta kollektiva hyckleri, baserat på de lögner vi berättar om oss själva, åtföljs av massiva vapentransporter till Ukraina. Att driva proxykrig var en specialitet under det kalla kriget. Vi har återvänt till manuset.

Om ukrainare är heroiska motståndskämpar, hur är det då med irakier och afghaner, som kämpade lika tappert och lika envist mot en främmande makt, som var precis lika våldsam som Ryssland? Varför blev inte de glorifierade? Varför infördes inte sanktioner mot USA? Varför försågs inte de som försvarade sina länder från utländsk invasion i Mellanöstern, inklusive palestinier under israelisk ockupation, också med tusentals anti-stridsvagnsvapen, pansarvärnsvapen, luftvärnsvapen, helikoptrar, Switchblade eller ”Kamikaze” drönare, hundratals Stinger luftvärnssystem, Javelin pansarvärnsmissiler, maskingevär och miljontals med ammunition? Varför skyndade inte kongressen igenom ett paket på 13,6 miljarder dollar för att tillhandahålla militärt och humanitärt bistånd, utöver de 1,2 miljarder dollar som redan har getts till den ukrainska militären, för dem?

Nåja, vi vet varför. Våra krigsförbrytelser räknas inte, och det gör inte offren för våra krigsförbrytelser heller. Och detta hyckleri gör en ’regelbaserad värld’, en värld som följer internationell lag, omöjlig.

Detta hyckleri är inte nytt. Det finns ingen moralisk skillnad mellan de tunga bombningar som USA utfört på civilbefolkningar sedan andra världskriget, inklusive i Vietnam och Irak, och Rysslands inriktning mot stadscentra i Ukraina eller attackerna 9/11 mot World Trade Center. Massdöd och eldklot på en stadssilhuett är de visitkort vi har lämnat över hela världen i decennier. Våra motståndare gör detsamma.

Den avsiktliga inriktningen på civila, oavsett om det är i Bagdad, Kiev, Gaza eller New York City, utgör alla krigsförbrytelser. Mordet på minst 112 ukrainska barn, den 19 mars, är ett grymt, men det är också dödandet av 551 palestinska barn under Israels militära attack mot Gaza 2014. Så även dödandet av 230 000 människor under de senaste sju åren i Jemen, från saudiska bombkampanjer och blockader, som har resulterat i massvält och koleraepidemier. Var fanns kraven på en flygförbudszon över Gaza och Jemen? Föreställ dig hur många liv som kunde ha räddats.

RELATERAT: I krig finns det inga ”värdiga” eller ”ovärdiga” offer: Det är så vi rättfärdigar våra brott

Krigsförbrytelser kräver samma moraliska omdöme och ansvarighet. Men det får de inte. Och de får dem inte, eftersom vi har en uppsättning standarder för vita européer och en annan för icke-vita människor runt om i världen. Västmedia har förvandlat europeiska och amerikanska frivilliga, som flockas för att slåss i Ukraina, till hjältar, medan muslimer i väst, som ansluter sig till motståndsgrupper som kämpar mot utländska ockupanter i Mellanöstern, kriminaliseras som terrorister. Putin har varit hänsynslös mot pressen. Men det har också vår allierade, den de facto saudiske härskaren Mohammed bin Salman, som beordrade mordet och styckningen av min vän och kollega Jamal Khashoggi, och som denna månad övervakade en massavrättning av 81 personer som dömts för brott. Bevakningen av Ukraina, särskilt efter att ha tillbringat sju år med att rapportera om Israels mordiska övergrepp mot palestinierna, är ytterligare ett exempel på den rasistiska klyfta som definierar de flesta västerländska medier.

Andra världskriget började med en förståelse, åtminstone av de allierade, för att användande av moderna vapen mot civilbefolkningen var ett krigsbrott. Men inom 18 månader efter krigets början bombade tyskarna, amerikanerna och britterna obevekligt städer. I slutet av kriget hade en femtedel av tyska hem förstörts. En miljon tyska civila dödades eller skadades i bombräder. Sju och en halv miljoner tyskar gjordes hemlösa. Taktiken för mättnadsbombningar, eller områdesbombningar, som inkluderade brandbombningarna av Dresden, Hamburg och Tokyo, som dödade mer än 90 000 civila japanska i Tokyo och lämnade en miljon människor hemlösa, och släppandet av atombomberna på Hiroshima och Nagasaki, som tog livet av mellan 129 000 och 226 000 människor, varav de flesta var civila, hade det enda syftet att bryta befolkningens moral genom massdöd och terror. Städer som Leningrad, Stalingrad, Warszawa, Coventry, Royan, Nanjing och Rotterdam utplånades.

Det förvandlade det moderna krigets arkitekter, samtliga, till krigsförbrytare.

Vietnamkriget barn

Civila, i varje krig sedan dess, har ansetts vara legitima mål. Sommaren 1965 kallade dåvarande försvarssekreteraren Robert McNamara bombräderna norr om Saigon, vilka efterlämnade hundratusentals döda, för ett effektivt sätt att kommunicera med regeringen i Hanoi. McNamara, sex år innan han dog, till skillnad från de flesta krigsförbrytare, hade förmågan till självreflektion. Han blev intervjuad i dokumentären ”The Fog of War” och var ångerfull, inte bara när det gällde att rikta in sig på civila vietnameser, utan också om flyganfallen mot civila i Japan under andra världskriget, under överinseende av flygvapnets general Curtis LeMay.

RELATERAT: Krig är det största onda: Ryssland lockades in i detta brott – men det är ingen ursäkt

”LeMay sa att om vi hade förlorat kriget skulle vi alla ha blivit åtalade som krigsförbrytare”, sa McNamara i filmen. ”Och jag tror att han har rätt… LeMay insåg att det han gjorde skulle anses vara omoraliskt om hans sida hade förlorat. Men vad gör det omoraliskt om du förlorar, och inte omoraliskt om du vinner?”

General Curtis LeMay

LeMay, senare chef för Strategic Air Command under Koreakriget, skulle fortsätta att släppa tonvis av napalm och brandbomber på civila mål i Korea som, enligt hans egen uppskattning, dödade 20 procent av befolkningen under en treårsperiod.

Industriellt dödande definierar modern krigföring. Det är opersonlig masslakt. Det administreras av stora byråkratiska strukturer, som vidmakthåller dödandet under månader och år. Den upprätthålls av tung industri, som producerar ett jämnt flöde av vapen, ammunition, stridsvagnar, flygplan, helikoptrar, slagskepp, ubåtar, missiler och masstillverkade förnödenheter, tillsammans med mekaniserade transporter, som transporterar trupper och vapen med järnväg, fartyg, lastplan och lastbilar till slagfältet. Den mobiliserar industri-, regerings- och organisationsstrukturer för totalt krig. Den centraliserar informationssystem och intern kontroll. Det rationaliseras för allmänheten av specialister och experter, hämtade från det militära etablissemanget, tillsammans med följsamma akademiker och media.

Industriellt krig förstör existerande värdesystem, som skyddar och vårdar livet, och ersätter dem med rädsla, hat och en avhumanisering av dem som vi fås att tro förtjänar att utrotas. Det drivs av känslor, inte sanning eller fakta. Det utplånar nyanser och ersätter den med ett infantilt binärt universum av vi och de. Det driver alternativa berättelser, idéer och värderingar under jorden och förtalar alla som inte sjunger det falska tonart, som förstärker nationell rädsla, vilket ersätter civil diskurs och debatt. Det framhålls som ett exempel på mänskliga framstegs oundvikliga marsch, när det i själva verket för oss närmare och närmare massutplåning, i en kärnvapenförintelse. Det hånar begreppet individuellt hjältemod, trots militärens och massmedias febriga ansträngningar att sälja denna myt till naiva unga rekryter och en godtrogen allmänhet. Det är de industrialiserade samhällenas Frankenstein. Krig, som Alfred Kazin varnade för, är ”det yttersta syftet med det teknologiska samhället.” Vår verkliga fiende finns inom oss.

Historiskt sett åtalas de som ställs till svars för krigsförbrytelser, vare sig den nazistiska hierarkin i Nürnberg eller ledarna i Liberia, Tchad, Serbien och Bosnien, för att de förlorade kriget och för att de är motståndare till USA.

Det kommer inte att bli några åtal mot saudiarabiska härskare för krigsförbrytelser som begåtts i Jemen, eller för USA:s militära och politiska ledning för de krigsförbrytelser de utförde i Afghanistan, Irak, Syrien och Libyen, eller en generation tidigare i Vietnam, Kambodja och Laos. De illdåd vi begår, som My Lai, där 500 obeväpnade civila vietnameser sköts ner av amerikanska soldater, och som råkar bli offentliggjorda, hanteras genom att hitta en syndabock, vanligtvis en officer av lägre grad, som får en symbolisk dom. Löjtnant William Calley avtjänade tre år i husarrest för morden på My Lai. Elva amerikanska soldater, av vilka ingen var officer, dömdes för tortyr i Abu Ghraib-fängelset i Irak.

Men arkitekterna och överherrarna för vår industriella slakt, inklusive Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, general Curtis LeMay, Harry S. Truman, Richard Nixon, Henry Kissinger, Lyndon Johnson, general William Westmoreland, George W. Bush, general. David Petraeus, Barack Obama och Joe Biden ställs aldrig till svars. De lämnar makten för att bli vördade äldre statsmän.

RELATERAT: Katastrofen i Ukraina och hur vi kom hit: Krönika om ett förutsagt krig

Massmorden genom industriell krigföring, underlåtenheten att ställa oss själva till svars, att se vårt eget ansikte i de krigsförbrytare vi fördömer, kommer att få olycksbådande konsekvenser. Författaren och Förintelse-överlevaren, Primo Levi, förstod att förintelsen av andras mänsklighet är en förutsättning för deras fysiska förintelse. Vi har blivit fångar i våra industriella dödsmaskiner. Politiker och generaler utövar sitt destruktiva raseri som om de vore leksaker. De som fördömer galenskapen, som kräver rättsstatsprincipen, attackeras och fördöms. Dessa industriella vapensystem är våra moderna idoler. Vi dyrkar deras dödliga effektivitet. Men alla idoler, säger Bibeln, börjar med att kräva andras offer och slutar i apokalyptiskt själv-offrande.

Chris Hedges är tidigare chef för Mellanösternbyrån för New York Times, vinnare av Pulitzerpriset och krönikör på ScheerPost. Han är författare till flera böcker, inklusive ”America: The Farewell Tour”, ”American Fascists: The Christian Right and the War on America” och ”War Is a Force That Gives Us Meaning.” Han har tidigare arbetat utomlands för Dallas Morning News, Christian Science Monitor och NPR, och är värd för den Emmy-nominerade RT America-showen ”On Contact”.

 

MER AV CHRIS HEDGES

Föregående artikelNato-chefen: Tusen miljarder till Ukraina. Bra idé?
Nästa artikelOpatriotiskt av regeringen att satsa på USA:s Patriot – dåligt och dyrt vapensystem!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. USA är beroende av uranförsörjning från Ryssland
  https://argumenti.ru/economics/2022/03/763726
  Varför vägrade USA högljutt att köpa rysk olja, kol och gas, men höll tyst om uran? För inom energisektorn är detta deras mest utsatta plats. Vi levererar inte gas eller kol till USA, i själva verket är storleken på sådan export helt enkelt försumbar. När det gäller olja är andelen ryskt svart guld i nordamerikanska inköp liten, cirka 8% (700 tusen fat per dag). Även om det stadigt har fördubblats under de senaste fyra åren har vi blivit den näst största leverantören i volym efter Saudiarabien.
  För Ryska federationen är denna gest inte så het, vilket slag, snarare ett svagt knuff i armbågen. Faktum är att vi främst säljer till USA inte olja, utan eldningsolja , förra året skickade vi 33 miljoner ton av det . Den här eldningsoljan behövs tekniskt där, lokala raffinaderier arbetar på den, vässad för mycket tung venezuelansk olja, vilket Nordamerika vägrade under nästa embargo i april 2019. Den ersätts med rysk eldningsolja. Förresten, den 8 mars 2022 beslutade USA plötsligt att ”förlåta Venezuela” och letade runt med ett förslag om att återuppta oljeförsörjningen (för att rädda sina raffinaderier, som är extremt långsamma och dyra att bygga om för andra bränslen) . Så Venezuela skickade dem in i skogen i klartext och sa att de inte hade glömt allt ont som de hade gjort mot sitt land.

  Så USA trampade själva på en kratta. Våra förluster blir små. Å ena sidan, för hela 2021 sålde vi olja och oljeprodukter för 17,6 miljarder dollar till USA. Det verkar vara en stor summa. Å andra sidan, samma år, översteg den totala exporten av olja enbart, utan derivat, från Ryska federationen 230 miljoner ton (förresten, endast 44% av produktionen gick utomlands, resten gick till våra inhemska behov). Faktum är att USA inte ens kommer in bland de tio största köparna av rysk olja .
  Samtidigt är USA:s beroende av ryska leveranser av denna svåra råvara absolut avgörande. Här är några talande fakta. Även när han var chef för Rosatom, tappade S. Kiriyenko på något sätt att var tionde glödlampa i USA brinner på energi från ryskt uran . På bara 10 år, medan det berömda avtalet om bortskaffande av vapenuran, känt som HEU-LEU, var i kraft, skickade Ryssland 14,44 tusen ton uran (erhållet från 500 ton av den tidigare fyllningen av kärnstridsspetsar) till Förenta staterna. Från dessa stavar har kärnkraftverk i USA genererat mer än 7 biljoner kWh el . Bara för referens, detta är praktiskt taget sju årliga produktioner av hela vårt land . Förra året producerade Ryska federationen 1,13 biljoner kW h el.Uranus är en helt annan sak! Detta är en av de mest utsatta punkterna i USA. När det gäller exportintäkter ger låganrikat uran för kärnkraftverk vårt land inte ens en tofs ull, utan en liten bråkdel av ett hårstrå från en ull. Förra året sålde vi varor för 493,3 miljarder dollar till världen. Av dessa stod leveransen av ryskt uran till USA för helt löjligt mot denna bakgrund, 670 miljoner dollar. Detta är en 740:e del av vår export, eller 0,14% (som jämförelse gav all olja som sådan 22%). Trä, och som vi levererade till USA för ett belopp som kan jämföras med exporten av uran (460 miljoner dollar).
  I allmänhet, utåt, är detta låganrikade uran så mycket små cylindrar med ett genomgående hål inuti en unik grönaktig stålfärg. De lastas av i metallhinkar, sedan fylls behållare med dem. Och så många tusen containrar med sådan fyllning har skickats till USA varje år sedan de tider då Gore-Chernomyrdinkommissionen i februari 1993 undertecknade avtalet om uran. Enligt öppna data är allt som vårt land har lyckats tjäna på detta uran 12 miljarder dollar under 10 år. Dessutom, i själva USA säger de att beloppet är 17 miljarder dollar, så det verkar som att 5 miljarder dollar inte nådde Ryska federationen, under 10 år bosatte de sig längs vägen i några byråkratiska företag som höll fast vid uranaffären.
  Låt oss nu titta på situationen från en annan vinkel. Det finns 94 kärnreaktorer i USA, grupperade i 56 kärnkraftverk i 28 olika stater (av 50). De står för 20 % av all elproduktion. Det finns inget eget kärnbränsle för detta, världens största flotta av stationer i USA överhuvudtaget. Kapaciteten för anrikning av energiuran i detta land är för närvarande noll. Det finns inte heller någon uranreserv (som USA nyligen tänkte på, men inte gjorde). Och situationen där har aldrig varit gynnsam i detta avseende. Till och med på sin topp, 1980, kunde USA självständigt producera endast 40 % av det antal kärnkraftsstavar som dess kärnkraftsindustri behövde.

  Varför det hände är förståeligt. Sovjetisk anrikningsteknik, i centrifuger, visade sig vara nästan 10 gånger mer energieffektiv än den som utvecklats i USA. Det gör att kostnaden för spön är många gånger lägre. När Gore och Tjernomyrdin skrev under HEU-LEU för 29 år sedan trodde USA att de slog två flugor i en smäll. De avväpnar Ryssland och samtidigt får de nästan gratis kärnbränsle från oss. Men resultatet har blivit det faktum att USA:s egna anrikningsteknologier har legat kvar på samma nivå som i början av 1990-talet. Ja, och det finns nästan ingen ström kvar.
  Driften av HEU-LEU avslutades förresten redan 2013, men vi fortsatte att exportera spön till USA, bara sedan dess har vi inte använt tidigare stridsspetsar som råmaterial. Anmärkningsvärt nog, redan 2008 försökte USA hetsa Ryssland att öka mängden vapenklassat uran i programmet. Gore-Chernomyrdin-avtalet föreskrev att 500 ton tidigare vapenuran (det vill säga 20 tusen tidigare kärnstridsspetsar) skulle användas för reaktorstavar. USA ville lägga till så många fler. Det vill säga avväpna Ryssland med sina egna händer och till och med tjäna mycket pengar på det.
  Men i slutändan är det nuvarande resultatet för USA detta. Enligt uppgifter från det egna energiministeriet importerades från och med 2020 ungefär hälften av uranet för lokala växter från länderna i före detta Sovjetunionen. Specifikt: 18 % gavs av Kazakstan, 19 % av Ryssland, 8 % av Uzbekistan. Kanada och Australien, det vill säga allierade länder, kan bara tillgodose en tredjedel av behoven. Samtidigt är både kazakisk och uzbekisk urankapacitet i själva verket företag skapade tillsammans med vårt Rosatom, som till stor del kontrollerar dem. De är helt beroende av våra anrikningsanläggningar, av centrifuger som endast fungerar i Ryska federationen.

  Så Ryssland kan omedelbart åtminstone halvera tillgången på kärnbränsle till USA. Detta kommer att orsaka en omedelbar och mycket kraftig ökning av elpriset i USA. Dessutom, som ett kumulativt slag, kommer det att förstärkas av stigande priser på grund av olja, som oundvikligen kommer att börja stiga i pris kraftigt på grund av embargot. Låt oss lägga till detta att Ryska federationen kontrollerar nästan hälften av världens produktion av palladium, en tredjedel av titan.
  Tillsammans med Vitryssland har vi 40 % av världens export av konstgödsel. Men det kommer mer, eftersom vi har gas, det vill säga den huvudsakliga råvaran för produktion av konstgödsel, och alla konkurrenter drar nu kraftigt ner på produktionen, eftersom gasen har blivit vansinnigt dyr i världen. Dessutom har vi en femtedel av världens spannmålsexport, tillsammans med Ukraina, alla 40 %. För export av solrosolja – i allmänhet under 70%. Enkelt uttryckt finns det något att svara på.
  https://argumenti.ru/economics/2022/03/763726

 2. Jag uppfattar vardagen som en ”normal” åsikt att stödja USA.
  Liknande som att säga: – Jag är demokrat!

  Man kan vara mer eller mindre medveten om oegentligheter men faller ändå in som något man (alla) bör göra.
  Inte minst gäller de dem som röstar Socialdemokraterna.

  På den borgerliga sidan är det mer än självklarhet och form av ideologisk tillhörighet att betrakta USA som en oskuld.

  Därför tycker jag ett sådant här inlägg är viktigt för att belysa hur verkligheten ser ut bakom den ofta förljugna fasaden av demokrati.

  Ett av de allra viktigaste anti-imperialistiska argumenten har jag lärt mig på den här bloggen.
  Mycket av redaktören tror jag.

  Det är att ta upp vad USA och dess allierade har ställt till med för elände i världen.
  Irak och Libyen är de första solklara exemplen jag brukar hänvisa till men fler finns.

  Storbritanniens Labour ledare Tony Blair var en sådan som ställde sig bakom en lögnaktig doktrin från USA och efter det ställdes naken i skam inför världen.
  Sådant biter på en vänsterledare men inte på liberala ledare där dylika metoder både förväntas och förlåtes i demokratins namn.

  Sanningen om USA:s oskuld är samma sanning som demokratins oskuld.

 3. Attentatet i Petersburg, är en typisk terrorismhandling utförd av ukrainska fascister, det visar
  karaktären av den ukrainska regimen, även tvångsövertagandet av det ortodoxa klostret i Kiev. Tänk om Ryssland gjort så. Hemskt om en sån fasciststat får utvecklas mitt i Europa, inkl. USAs statsterrorism, mot Nordstream. EU och USA/ Nato = krig.

  Det visar vad vi kan vänta oss, och ingen normal svensk kan se framåt mot en proto-fascist-isk legoknektsstat, som Ukraina, 10 x Finland, och Kosovo, de måste inhägnas. Udda rookie -stater, som vill synas till varje pris, som Finland och Nato, vad de väntar på i vodka-gran-bältet, Sveriges grå DDR-halva, gör vad som helst för att att få komma i centrum, till vilket pris som helst, med en tsarrysk general 1918, som Mannerheimsen Hitler som ”waffen-brüder”,4 krig på 20 år, 1918 -1944, EU/Euro, och Sanna Marins mjölgäng, och sen Nato, och sen…. det är så Ukraina kommer att skapa krig och problem omkring sig, i decennier, när sen alla krigsoffer börjar att lämna, som alla skadade finnar till Sverige efter kriget, där det tidigare var fred och samarbete.

  T.o.m. på Åland var det lugnt under tsaren 1809-1918, och Stalin införde demokrati i Finland, 1944, det var fred i 50 år i Europa,1945-1995, så kan det vara, orsak och verkan kan ha sina outgrundliga vägar, men faktiskt våran bästa tid, som tog Sverige ur århundraden av fattig-dom och krig, okunskap, orättvisor, ända från, Poltava, men historia idag. Men trivs man inte med fred och arbete, så….framtiden är oviss, då byggs inga välfärdsstater, när inrikes- och utrikes terrorism tillåts dominera, tillvänjningen går fort…Nationer har främst intressen , men inga vänner, svårt att begripa för en ordinär svensk.

  • Jag reagerar ilsket på att svenska statstelevisionen SVT Public Service beskriver terrorattentatet i ST Petersburg som en ”explosion”.

   ”Explosion” förknippar jag mer som en olycka men det här är ju ett direkt attentat.
   Terrorattentat brukar sådana händelser beskrivas med i vanliga fall.

   Jag har svårt att se SVT Public Service ens följer sina egna villkor om att vara opartisk och saklig.

   ”Fria” medier sägs vara viktigt i en demokrati.

   Men hur fri är en Public Service när alla budskap och reportage har tendenser åt samma håll?

   ”Det är något konstigt med friheten” har jag för mig proggruppen Knutna Nävar sjöng någon gång på 1970-talet.
   Proggrupp var en form av ”kommunist-pop” om nu inte alla vet det.

   ”Den finns inte där när du behöver den” sjöng Knutna Nävar vidare om friheten i sången.

   Våra regeringar har hastigt och plötsligt gjort allt för att få in Sverige i krigsorganisationen NATO.
   Ännu har de inte lyckats gudskelov.

   Jag hade velat utnyttja min röst i demokratin för att bestämt avstyra medlemskapet i NATO.

   Men demokratin här gav mig aldrig den friheten.

   ”Det är något konstigt med friheten, för den finns aldrig där när du behöver den”.

  • ”Nationer har främst intressen , men inga vänner, svårt att begripa för en ordinär svensk.”

   Lennart,
   Jag tror man måste skilja mellan nation som administrativ sammanslutning och nation som folklig sammanslutning inom mer eller mindre tydliga gränser.

   Människor kan få vänner men aldrig en administration.
   Ett företag till exempel, kan ju inte få några vänner.
   Hur skulle det se ut?

   Vart vill du komma Lennart?
   Menar du nation inte är nödvändigt?

 4. Hej arbetarklass,

  Ja att statstelevisionen SVT inte gråter för terroristattentat i Ryssland, bara på Manhattan, 2001, 9/11, som gav ”Global Wars on Terror”,(GWOT) = krigsförbrytelse, alla svenskar höll på att skita på sig, lämnade ut flyktingar till CIA, och dess flyglinje ,till Guantanamo, och Egyptens tortyrkamrar, samt Polen och Litauen. det vet vi. Något år senare när tjetjenska islamistiska terrorister mördade skolbarn i ryska Beslan,100tals, 2004, då sände SVT istället ett program, om finska freden, i september 1944, den 4/9, med någon krigsveteran, det var Hasse Svens, the Mother of all Finnish Russiabashing.

  SVT är farliga att ha att göra med, nu sa man att Petersburgsoffret var en. ukrainsk lands-förrädare, som om det är tillåtet att mörda folk för det, SVT är en sektion av försvarsstaben/ fst, eller som DNs käcka finska lotta, i finska lottakåren,”Som därom kan ge besked” , som i Fänrik Ståls sägner,” ty hon var med, ” Anna- Lena, ” vissa säger” = källan, att det var ryska FSB som var skyldiga.

  En reporter på SVT, kallade Wagnergruppen i Afrika, som tydligen var önskvärd, att döma av inslagets intervju, med dess regering, blev kallad ” Putins kofot” i Afrika, så låter det inte om USAs Blackwater-gäng i Afghanistan, och Irak, 100.000tals legoknektar, 4 av dem dom hängdes upp på bro,av irakierna. Som USA hängde Saddam.

  Men, ”Nationer har främst intressen , men inga vänner, svårt att begripa för en ordinär svensk,” var det så svårt att begripa, eller är det en vänsterpurge på gång ?

  Det är ett bra realistiskt råd att tillämpa i diplomatin, mellan stater, det brukar bli så när det
  kniper i utrikespolitiken, så tänker nog alla diplomater. Någon debatt om nationsbegreppet
  vill jag inte föra, vi ser ju hur Norge tog in offerter på JAS-plan, bara för jmf., med F35, hur Sverige svek Norge under kriget, Danmark, spionerade nyss på svenska politiker, det tystades ner. Hur Norge deltog i sabotaget, mot Nordstream, så fungerar det, ”Om du ser en norsk och han sticker upp en torsk” sjöng Helmer Bryds orkester, på 1960talet, så det handlar det om att de vill sälja naturgas med USA även, ” så är han utan tvivel – norsk ! ” Så ha inga illusioner. (Samt flög Norge in i Kebnekajse 2013, med en Hercules,svenskar fattar inte vad
  norrbaggarna håller på med,för jävelskap, de är inte nån oskyldig lusekofta, en svensk fördom, de är 17 maj nationalister, som i Ukraina, och hatar Sverige, sedan 1905.)

  På tal btw, om sabotagesprängningen mot Nordstream, minns vi hur en bottenmina inom kustförsvarets minlinjer, kan bli liggande mycket länge sjön, innan den apteras, för utlösning, ta den som sprängdes i Hårsfjärden 1982, oktober, som gav en 60 meter hög vattenpelare, fönstren skakade i Nynäshamn, och Uppsala registrerade detta, men det var en USA-ubåt som blev träffad, och senare fick hjälp av marinstaben(en sektion av US Navy) att linka ut, till Norge, för reparation, skriver Ola Tunander.

 5. Att SVT blandar sig i Centralafrikanska republikens interna affärer, vad gäller Wagnergruppen, är ett återfall i storsvenska imperialist- och slaverihandeln, fy fan vilket
  dåligt omdöme journalister har idag.

  Bara Hultqvist som är värre, han bland-ade sig andra staters affärer, i Afrika, för att han ville ha svenska legoknektar dit, han skall inte ständigt lägga sin näsa i blöt, som någon förlängning av USA-imperialismen, de kan lita
  på sin trojan i riksdagen!

  • Många politiker och media i väst borde inse vilka monster som nazisterna bakom Mirodvorets är och att de inte har några skrupler. Precis som i Mellanöstern när väst stödde islamister så kommer det här att leda till terrordåd i åratal från dessa fanatiker och det börjar bli många i väst som är på Mirodvorets dödslista! En sådan här lista borde ju skapa en enorm upprördhet i västmedia men därifrån hörs inte ett pip, antagligen av rädsla för att hamna själva på listan eller så tycker man att det är en bra lista. Kräk är det oavsett som styr fulmedia!

   • @Benny 3 april, 2023 At 21:13
    Hej Benny,
    Vet du vad själva ordet de använder för namnet ”Mirotvorets” betyder?
    Mirotvorets=Миротворец=Peacemaker, =Fredsstiftare altså.
    Så cyniskt är det.

 6. Att den unga kvinna som beskylls för attentatet i Petersburg, visas upp och erkänner i ett videoklipp, anses av nya ”experten ” Inga Näslund”, vara ett exempel på ” rysk rättvisa som man inte skall ge mycket för.” Men den anklagade verkar vara samma farliga freak som gangsterligorna i Sverige använder för att mörda sina rivaler, och hur kan alla dessa murvlar veta vad som pågår i Petersburg. Svaret: – De vet ingenting utan använder sina russofobiska fantasier, det underlättar lata murvlars jobb, men journalister är de ej.

  Men alla minns väl den 22 november 1963, när Lee Harvey Oswald visade upp i USAs TV i Dallas, och sen blev även han nerskjuten. Dagens journalister saknar erfarenhet och kunskaper, och är helt förutsägbara, vi behöver dem inte i nyhetsförmedlingen, lika som man nu skriver i DN att politikerna idag är för unga, och för en ”plakatpolitik.” Det blir som i KD:
  En stort dramatiskt tonårsparty.

 7. SvT public service har sedan längesen inte bara tappat sin opartiskhet. Man har även TOTALT tappat sin moraliska kompass också dessa clowner. Sankt Petersburg attentatet är ett bra exempel av MÅNGA. Listan är ju lång. Man kan EJ leverera på fronten där de går åt skogen sedan längesen. Förlusterna är massiva.Så man genomför regelbundet terrorattentat efter terrorattentat där medierna med SvT public service bara applåderar. TROTS att dessa terrorattentat EJ ens har nån mening med fronten och helheten. Det är ondskefullt över de hela. Usa Nato länderna är också så ofta medskyldiga till dessa terrorattentat där man VILL att medierna kastar sej över dessa terrorattentat. FÖR att Ukraina EJ då glöms bort. För bara vecka sedan gick en av Europas största ryssofober Estlands ledare Kalla och direkt sa att ALLA Nato länder har redan styrkor på plats. Det har man jämt haft. Självfallet är det så. Men dom är i mindre mängd tusental och inte hundratusentals. Dessa krigshungriga galningarna är ständigt i farten med att planera nya terrorattentat, så som de varit sedan 18mån bakåt. Det är det enda man har. Man har EJ kunnat leverera på fronten ALLS ju. Terrorattentat är det enda man har. Nyligen blev Tysklands försvarministerium med flertalet toppar bokstavligt talat tagna med byxorna nere, där man planerade terrorattentatet mot Krim bron. Dessa klantskallar talar med ukrainska motsvarigheterna om hur man ska spränga Krim bron. HELA samtalet på över halvtimme läckte ut. Tänk då på ALLT som inte har läckt ut??Dessa krigshungriga galningarna kommer lära sej läxan hårda vägen på Ukrainas bekostnad. Där Fred och förhandlingar EJ tillåts. Inte ens Sverige vill de och hetsar som fan. Då utan att ens nämna krigsbrottslingen Stollenberg som ständigt uttalar sej HELT KORKAT men även livsfarlig eskalering. Sedan har vi massmördaren Biden som gjort detta till en personlig sak sedan längesen. Detta krig som pågår är MYCKET vidrigt. Usa Nato EU har ständigt bara eskalerat för varje dag och vecka som gått från starten. Hade man kört förhandlingarna som fanns efter knappa 2mån och skrivit under hade vi EJ ens varit här. Även där var det Nato Usa och Lill-Brittanen som stoppade dessa. Vilket många ukrainska toppar efteråt vågat beklaga detta. Usa Nato EU är riktiga jävla parasiter. Det funnits MASSOR med cash att håva in genom denna konflikt, speciellt för Usa. Massmedia propagandan har saknat motstycke under HELA denna kris

  • USA:s plan är att sälja vapen till sina vasaller! Ser dock inte lovande ut då Abrams visat sig vara sämre än Leopard t ex så USA blir nog tvungna att tvinga sina vasaller i Nato att köpa skräpet.

 8. Apropå krigsförbrytaren Biden, i veckan avslöjade en sportjournalist i USA att Biden var totalt bortkollrad redan 2021. Hon skulle intervjua honom och fick alla frågorna utskrivna från sina överordnade. Inga egna frågor eller tilläggsfrågor var tillåtna (och temat var således sport). Medan de väntade att kamerorna var klara tänkte hon av artighetsskäl småprata med presidenten. Det visade sig att han var helt väck. Hon anlägger inga politiska synpunkter på det hela utan ser det som äldremisshandel. (Se Jimmy Dore på YouTube.)

  Farliga tider stundar. Demokraterna har målat in sig i ett hörn med en dysfunktionell presidentkandidat, Israel bedriver folkmord och vill dra in Iran i ett storkrig och Blinken går ut och säger att Ukraina skall in i Nato. Det märkliga är att RAND tycks ha kommit på bättre tankar (se dagens Nyhetsbanken). De har inte blivit putinister direkt men uppmanar Washington att avsluta kriget i Ukraina och låta Ryssland behålla de områden de intagit. RAND ser att det bär åt skogen och deras plan är att fortsätta provocera Ryssland på andra sätt senare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here