Det demokratiska dilemmat: Ska Sverige offra sina värden inför Turkiet för att bli medlem i Nato?

3
858
Bild hos Andrew Korybko.

Den här artikeln ”The Democracy Dilemma: Should Swedes Sacrifice Their Values Vis-à-Vis Turkiye To Join NATO?” av Andrew Korbyko lyfter fram intressanta kompletterande aspekter.
https://korybko.substack.com/p/the-democracy-dilemma-should-swedes

Det demokratiska dilemmat: Ska Sverige offra sin värden inför Turkiet för att bli medlem i Nato?

Det finns bokstavligen bara två sätt som detta kan gå till: Sverige kommer antingen att hålla fast vid sina principer och därmed aldrig formellt gå med i Nato, eller så kommer ledningen att trotsa grundläggande demokratiska principer genom att gå emot folkets vilja och därmed kapitulera för alla Turkiets antiterroristkrav.

I vilket fall som helst är detta dilemma ofördelaktigt för de mjuka maktintressena hos den USA-ledda västvärldens gyllene miljard, eftersom det avslöjar detta de facto nya kalla krigsblocks dubbelmoral i fråga om demokrati, särskilt när det gäller Nato.

Bloomberg rapporterade att 79 procent av de svenskar som tillfrågats av den populära svenska dagstidningen Dagens Nyheter är emot att offra sina värderingar inför turkiska krav på att ändra sina lagar om terrorism för att få Ankaras godkännande att gå med i Nato. DN/Ipsos: Väljarna vill se skarp svensk linje mot Turkiet.

Detta innebär ett dilemma för den nordiska nationen, eftersom det är dess främsta strategiska mål att bli en formell medlem av den antiryska alliansen, men det enda sättet att göra det är att kapitulera inför president Erdogan, vilket den stora majoriteten anser vara oacceptabelt.

Läs gärna också: Bra att regeringen tar avstånd från YPG och PYD?- Dåliga skäl?

Nato hävdar att det är en grupp av ”demokratier”, men scenariot att den svenska regeringen går emot folkets vilja är per definition antidemokratiskt. Trots att PKK och andra kurdiska militanta grupper är terrorister anser den svenska befolkningen dessutom att de är ”frihetskämpar” som inte bör utlämnas till Turkiet där de säkerligen kommer att riskera fängelse eller värre. De tycker också på samma sätt om medlemmar av terroristorganisationen Fethullah Gulen (FETO).

Den svenska högsta domstolens vägran att överlämna FETO-medlemmen Bülent Kenes till Turkiet är ett exempel på detta dilemma, eftersom landets underlåtenhet att göra detta kommer att försena dess ansökan om medlemskap i Nato på obestämd tid. Ankara kommer troligen inte att godkänna Stockholms medlemskap om inte Stockholm kapitulerar för sina krav på antiterrorism, som också omfattar långtgående rättsliga reformer i denna känsliga fråga, men den nordiska nationen är ovillig att offra det som dess folk anser vara deras ”värderingar” för att ansluta sig till det blocket.

Det finns bokstavligen bara två sätt som detta kan gå vidare: Sverige kommer antingen att hålla fast vid sina principer och därmed aldrig formellt ansluta sig till Nato, eller så kommer dess ledning att trotsa grundläggande demokratiska principer genom att gå emot folkets vilja och därmed kapitulera inför alla Turkiets antiterroristkrav. I vilket fall som helst är detta dilemma ofördelaktigt för de mjuka maktintressena hos den USA-ledda västvärldens gyllene miljard, eftersom det avslöjar detta de facto nya kalla krigsblocks dubbelmoral i fråga om demokrati, särskilt när det gäller Nato.

Å ena sidan påstår man sig vara en grupp av ”demokratier” som förenas i det förmodade syftet att ”försvara sig själva” mot en påstådd ”aggression” från det förmodat ”auktoritativa” Ryssland. Å andra sidan tvingas dock en av dess senaste aspiranter (Sverige) av en av sina kolleger att trotsa demokratin för att kunna ansluta sig. Detta dilemma bekräftar det objektiva faktum att själva begreppet demokrati är relativt till nationella förhållanden och att det därför inte finns någon universell modell, trots att Nato självt hävdar motsatsen.

Om Nato verkligen är en grupp av ”demokratier” gör det trots allt Turkiet till en sådan, trots att många västerlänningar alltmer kritiserar president Erdogans politiska reformer under årens lopp. Det innebär också det dubbeltänkande att det skulle vara förkroppsligandet av demokratiska principer för den svenska regeringen att gå emot sitt folks vilja genom att kapitulera inför alla Turkiets antiterroristkrav, förmodligen för att Turkiye antas vara en mycket mer mogen demokrati än vad Sverige är.

Redaktören: Påminner om att dåvarande diktaturerna i Portugal (1949) och Grekland (medlem 1951, militärdiktatur 1967-74), var medlemmar i Nato.

Det stora flertalet västerlänningar tror inte riktigt på de berättelser som framförs i föregående stycke, men de vågar inte säga det offentligt på grund av sin rädsla för att trotsa den gyllene miljardens ”politiskt korrekta” dogm om att Nato är en grupp av ”demokratier”. När denna ”heliga ko” väl har besudlats av fakta avslöjas hela dess existensberättigande som geopolitiskt, inte värderingsstyrt som dess uppfattningsföreståndare bland den USA-ledda västvärldens Mainstream Media (MSM) så ihärdigt påstår.

Därifrån är det bara ett ordspråksmässigt hopp och ett språng till att inse den ”politiskt obekväma” sanningen att Ryssland hela tiden hade rätt när det hävdade att Nato är en aggressiv allians med sikte på global dominans, vilket i sin tur bekräftar landets nationella säkerhetsbekymmer om detta blockets hemliga expansion till Ukraina som föranledde Moskvas specialoperation för nästan ett år sedan. Den gyllene miljarden har inte råd att erkänna denna verklighet eftersom det misskrediterar grunden för dess mjuka makt, ergo dess fortsatta lögner.

Ändå har den genomsnittliga västerlänningen långsamt fått upp ögonen för vad som verkligen pågår, vilket förklarar den kognitiva dissonansen på senare tid när det gäller det demokratiska dilemmat kring Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Ändå är det svårt för dem att erkänna att de har ljugits för hela livet om allt som västvärlden står för. De har också svårt att acceptera att det finns olika demokratimodeller och värdesystem eftersom de fortfarande är övertygade om att deras är exceptionella, överlägsna och universella.

Slutresultatet är att MSM kan vidmakthålla västvärldens charad av mjuk makt genom att utnyttja sin målgrupps känslomässiga sårbarhet för att distrahera dem från att tänka på sanningen. Genomsnittsmänniskan går med på denna operation för hantering av uppfattningen eftersom det är lättare att reagera på ”agitprop” mot Ryssland, Kina, Iran och andra ledare för den framväxande multipolära världsordningen än att ta itu med den ”politiskt obekväma” verkligheten att deras egna regeringar ljuger för dem om allting.

Föregående artikelUkrainas parlament kritiseras för att man hyllar ledande nazistmedhjälpare
Nästa artikelUtför inte CIA och Nato sabotage-attacker inne i Ryssland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Det räcker att vi är en lydstat till USA med dess maktfullkomliga krigsorganisation NATO som får betecknas vara världens elakaste stridstupp. Därtill är vår blå-bruna regering underställd den icke folkvalda Europaunionen.
  Nog er det minst sagt illa ut om vi dessutom måste stå med mössan i hand inför Turkiets Erdogan krav på underkastelse.
  Idag läser jag som ytterligare ett illavarslande tecken i Aftonbladet, nämligen att Ukrainas Zelensky sätter press på vår statsminister Kristersson vars handlingsutrymme är dikterad av Jimmy Åkessons dolda agenda.
  En isvind, bildligt talat tränger sig på det lilla landet Sverige som för inte så länge sedan var alliansfritt och talade med fredens röst i välden.

 2. Så vilka och vems ”värden” är det Sverige eventuellt skall offra. Jag kan inte yttra mig om de personer som Turkiet har begärt utlämnade för att ges tillfälle att försvara sig i domstol, men vad vi vet är att Sverige har blivit världen primära plats för de som är på flykt undan rättvisan att gömma sig i.

  Mig synes det att dessa ”värden” är främst de värden som omhuldas av terrorister, kriminella, internationella bedraga och tjuvar. Turkiet har satt ner foten, fler behöver följa. Åtskilliga kriminella från Kina vet jag gömmer sig i Sverige. Sverige skyddar dom och deras verksamhet som ”flyktingar”.

  Ett exempel är Sayragul Sauytbay som är i sitt hemland Kazakstan en dömd och efterlyst brottsling på flykt undan rättvisan som gömmer sig i Sverige. Hon har dessutom dukat upp historier om sin bakgrund som bevisats helt påhittade. Hon försökte gömma sig i Kina, men det accepterade inte Kina. Då ”flydde” hon till Sverige, och Sverige skyddar henne.

  Många påstår att Turkiets domstolar inte är tillförlitliga. Själv vet jag inte. Hur är det då med de svenska domstolarna. I en demokrati, per definition av en demokrati, domstolar skall vara oberoende och separerade från den politiska makten. I Sverige har regimen kontroll av vem som är domare, Partierna har kontroll över vem som är nämndeman, regimen stiftar autonomt lagarna (Notera ändringen av grundlagen), och folket tillåts bara ha åsikter, men helt utan verkligt inflytande över lagstiftningen.

  Att jämföra med Kina. Domarna väljs på meriter, men inte bara juridiska, skall ha godkänt i en mycket krävande examination, kan folkligt avlägsnas, och alla lagar skall föreläggas folket som berörs och få en klar majoritet av stöd innan dom införs.

 3. Ytterligare en -odemokratisk – väg för den svenska regeringen är tillgänglig: Den hemliga!
  För ca 30 år sedan, arresterades två egyptier av svensk polis. De transporterades till Bromma och överlämnades till CIA. CIA hade specialhyrt ett mindre plan, vari egyptierna bokstavligen forslades till Egyptien – nedsövda och försedda med blöjor.
  Källa: Lena Sundström: ”Spår” 2013

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here