Ukrainas parlament kritiseras för att man hyllar ledande nazistmedhjälpare

3
1556
Ukraina pronazistisk demonstration 181013
Denna rapport från Ukrainas parlament överraskar inte. Se under ”Relaterat.”

Ukrainas parlament kritiseras för att hylla nazistkollaboratör

Ett inlägg på sociala medier från Ukrainas parlament (Verkhovna Rada) som firade födelsedagen för den nazistiska kollaboratören Stepan Bandera (1909-1959) från andra världskriget har utlöst en våg av fördömanden från polska tjänstemän samt forskare och journalister från USA och Israel. Verkhovna Rada raderade sin tweet efter protesterna.

Staty över nazist-kollaboratören Stefan Bandera i Ukraina.

Det nu raderade inlägget som firade vad som skulle ha varit Banderas 114-årsdag den 1 januari innehöll ett citat av honom och ett foto av chefen för Ukrainas väpnade styrkor, general Valery Zaluzhny, med ett stort porträtt av nazistkollaboratören i bakgrunden.

I ett annat, tydligen raderat inlägg från Rada citerades Bandera för att ha sagt att ”den ukrainska nationalismens fullständiga och högsta seger kommer att vara när det ryska imperiet upphör att existera”, rapporterade den israeliska tidningen Haaretz på måndagen.

Inläggen mottogs inte väl av Ukrainas stödjare i väst och särskilt inte av Polen.

”Bandera var den mördare som var ansvarig för folkmordet på polacker 1943-44”, sade Kacper Plazynski, chef för EU-utskottet i det polska parlamentet, i en tweet och tillade att Ukrainas upprorsarmé (UPA) – en militant gren av Organisationen av ukrainska nationalister (OUN) som leddes av Bandera – ”på ett fruktansvärt sätt dödade omkring 100 000 polska civila”.

En annan polsk parlamentsledamot och tidigare biträdande inrikesminister, Sylwester Tulajew, upprepade Plazynskis fördömande. En polsk brigadgeneral och tidigare chef för regeringens skyddskontor (BOR), Andrzej Pawlikowski, insisterade på att minnet av Bandera ”måste väcka starkt motstånd”.

Till och med Kievs glödande anhängare i den pågående konflikten med Moskva verkade bli upprörda över den officiella tweeten. Eugene Finkel, en ukrainskfödd amerikansk statsvetare, som tidigare anklagat Ryssland för att begå ”folkmord” i Ukraina, kallade åtgärden ”förfärlig”.

”Bandera skulle ha hatat ett demokratiskt, liberalt Ukraina. Han skulle vara den förste i kön att mörda dess judiska president”, skrev Finkel i ett Twitterinlägg och syftade på Ukrainas statschef Vladimir Zelensky.

I Israel kallade en journalist från Haaretz, Sam Sokol, Bandera för ”en ukrainsk ultranationalist och antisemit vars anhängare deltog i en kampanj av etnisk rensning mot judar och polacker under andra världskriget” som svar på Kievs tweet.

Bandera har officiellt hyllats som nationalhjälte i Ukraina sedan 2010. Ukrainska nationalister markerade regelbundet hans födelsedag den 1 januari med fackeltåg och massiva demonstrationer.

Källa: https://www.rt.com/russia/569309-ukrainian-parliament-celebrate-nazi-collaborator/

Relaterat
Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko?
Tillbaka till framtiden i Ukraina – Demilitarisering och avnazifiering.
Vad tycker nazisterna? Hör nazistledaren i Ukraina!
Nynazister och extremhögern marscherar i Ukraina.
Även Tyskland, övriga Natoländer och Sverige röstar nu mot fördömandet av nazismen i FN

Föregående artikelKina internerar miljontals uigurer? Vilka är källorna?
Nästa artikelDet demokratiska dilemmat: Ska Sverige offra sina värden inför Turkiet för att bli medlem i Nato?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Det har varit och är ännu förbaskat olämpligt och minst lika osmakligt för Ukrainas egen del med detta svansande och svassande kring en eländesperson som Stepan Bandera, som i allt måste sägas vara ett sänke för landet Ukraina självt liksom dess rykte i hela omvärlden.

  Det är som ett Norge i kris skulle hylla Vidkun Quisling.

  Ukraina är verkligen i subjektivt och emotionellt stökigt tillstånd och allt som en gång motarbetat makten i Moskva är helt enkelt emotionellt acceptabelt.

  Här måste omvärlden sätta klara krav och gränser, precis lika hårt som polska och judiska grupperingar i världen:

  Lägg ned den förfärliga Bandera-kulten och förbjud även dessa Bandera- och OUN-symboler i hela Ukraina för det egna landets civiliserade framtid!

  Skall Ukraina välkomnas in i de europeiska politiska rummen och strukturerna måste Bandera kasseras i sin helhet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here