Nynazister och extremhögern marscherar i Ukraina

23
3681
Bandera är hedrad hjälte av många ukrainare för att ha lett den politiska flygeln av den antisovjetiska självständighetsrörelsen, men betraktas som en förrädare av andra för att ha lett ett upprorskrig mot sovjetiska styrkor och samarbetat med Nazityskland. (Bild och bildtext från Radio Free Europe, Radio Liberty)

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Många artiklar har bekräftat den bild som artikeln återger – bl.a. på Globalpolitics.se.

Den här artikeln har först publicerats i The Nation redan 2019 och är översatt av Rolf Nilsson. Även hos Pål Steigan. https://steigan.no/2022/04/nynazister-og-ytre-hoyre-er-pa-marsj-i-ukraina/

_____________________________________________________________________

Nynazister och extremhögern marscherar i Ukraina

Antisemitism och fascistorienterad ultranationalism florerar. I Norge, liksom i andra västländer, bedrivs nu en intensiv vittvättnings-kampanj av nazismen i Ukraina. Själva statskanalen NRK hävdar för barn och vuxna att det knappt finns någon nazism i Ukraina. Den judiska författaren Lev Golinkin flydde som barn från östra Ukraina och har skrivit för The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times, CNN, The Boston Globe, Politico Europe och Time (online). Här återger vi hans artikel i The Nation från 2019.

2014 avsatte Ukrainas Maidan-uppror president Viktor Janukovitj, under jubel och stöd från väst. Politiker och analytiker i USA och Europa firade, inte bara upproret som en triumf för demokratin, utan förnekade rapporter om Maidans ultranationalism och förtalade dem som varnade för upprorets mörka sida, som Moskva-marionetter och nyttiga idioter. Friheten var på frammarsch i Ukraina.

Idag visar ökande rapportering om högerextremistiskt våld, ultranationalism och urholkning av grundläggande friheter, hur osann västvärldens initiala eufori var. Det förekommer nynazistiska pogromer mot romerna, våldsamma attacker mot feminister och hbt-grupper, bokförbud och statsunderstödd glorifiering av nazistiska kollaboratörer.

Dessa berättelser om Ukrainas mörka nationalism kommer inte från Moskva; de förekommer i västerländska medier, inklusive USA-finansierade Radio Free Europe (RFE); Judiska organisationer som World Jewish Congress och Simon Wiesenthal Center; och vakthundar som Amnesty International, Human Rights Watch och Freedom House, som utfärdat en gemensam rapport som varnar för att Kiev håller på att förlora sitt monopol på våldsanvändning i landet, eftersom högerextrema gäng opererar ostraffat.

Fem år efter Maidan (2019) ser demokratins fyrbåk mer ut som en fackelmarsch.

En nynazistisk bataljon i hjärtat av Europa

”Frivillig ukrainsk enhet inkluderar nazister.” – USA Today, 10 mars 2015

DC-etablissemangets standardförsvar av Kiev är, att påpeka att Ukrainas extremhöger har en mindre procentandel av platserna i parlamentet än sina motsvarigheter i länder som Frankrike. Det är ett falskt argument:

Det Ukrainas högerextrema saknar i opinionsundersökningssiffror väger upp för saker Marine Le Pen bara kunnat drömma om – paramilitära enheter och fria tyglar på gatorna.

Andriy Biletsky. Bild: Wikipedia.

Post-Maidan Ukraina är den enda nationen i världen med en nynazistisk formation i sina väpnade styrkor. Azovbataljonen bildades ursprungligen av det nynazistiska gänget Patriot of Ukraine. Andriy Biletsky, ledaren för gänget och den som blev Azovs ledare, skrev en gång att Ukrainas uppdrag är att ”leda världens vita raser i ett sista korståg” mot de semit-ledda Untermenschen.” Biletsky är nu ställföreträdande ledamot i Ukrainas parlament.

Hösten 2014 införlivades Azov – som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter, inklusive tortyr, av Human Rights Watch och FN – i Ukrainas nationalgarde.

Medan gruppen officiellt förnekar alla nynazistiska kopplingar, har Azovs natur bekräftats av flera västerländska medier: New York Times kallade bataljonen ”öppet nynazistisk”, medan USA Today, The Daily Beast, The Telegraph och Haaretz dokumenterade gruppmedlemmars förkärlek för hakkors, fascist-hälsningar och andra nazistiska symboler, och enskilda krigare har också erkänt sig vara nynazister.

I januari 2018 rullade Azov ut sin nationella Druzhina gatupatrullenhet, vars medlemmar svor personlig trohet till Biletsky och lovade att ”återställa ukrainsk ordning” på gatorna. Druzhina gjorde sig snabbt ett namn genom att genomföra pogromer mot rom– och HBT-organisationerna och storma ett kommunstyre. Tidigare i år (2019, ö.a.) meddelade Kiev att den nynazistiska enheten kommer att övervaka rösterna i nästa månads presidentval.

2017 ledde kongressledamoten Ro Khanna arbetet med att förbjuda Azov från att ta emot amerikanska vapen och utbildning. Men skadan var redan skedd: faktagranskningsgruppen Bellingcat bevisade att Azov redan hade fått tillgång till amerikanska granatkastare, medan en Daily Beast-undersökning visade att amerikanska instruktörer inte kan förhindra bistånd att nå fram till white supremacists. Och Azov själv hade stolt lagt upp en video där enheten välkomnade Natos representanter.

(Azov är inte den enda högerextrema gruppen som erhållit västerländskt erkännande. I december 2014 anklagade Amnesty International Dnipro-1-bataljonen för potentiella krigsförbrytelser, inklusive ”att använda utsvältning av civilbefolkningen som en metod för krigföring.” Sex månader senare, besökte och berömde Senator John McCain bataljonen.)

Speciellt bekymmersam är Azovs kampanj för att förvandla Ukraina till ett nav för transnationell vit överhöghet. Enheten har rekryterat nynazister från Tyskland, Storbritannien, Brasilien, Sverige och Amerika; I oktober förra året arresterade FBI fyra white supremacists i Kalifornien, vilka påstods ha fått utbildning av Azov. Det här är ett klassiskt exempel på bakslag: USA:s stöd för radikaler utomlands, som rikoschetterar tillbaks för att drabba Amerika.

Extremhögerns anknytning till regeringen

”Ukrainsk polis förklarar sin beundran för nazistiska samarbetspartners” – RFE, 13 februari 2019

Azov-bataljonen

Parlamentets talman, Andriy Parubiy, var med och grundade och ledde två nynazistiska organisationer: Ukrainas social-nationella parti (senare omdöpt till Svoboda), och Patriot of Ukraine, vars medlemmar så småningom skulle utgöra kärnan i Azov.

Även om Parubiy lämnade extremhögern i början av 2000-talet, har han inte förnekat sitt förflutna. Då han tillfrågades om detta i en intervju från 2016 svarade Parubiy att hans ”värderingar” inte har förändrats. Parubiy, vars självbiografi visar honom marscherande med den nynazistiska Wolfsangel– symbolen, som används av Aryan Nations, träffar regelbundet Washingtons tankesmedjor och politiker; hans nynazistiska bakgrund ignoreras eller förnekas helt.

Ännu mer oroande är extremhögerns infiltration av rättsväsendet. Strax efter Maidan utrustade och utbildade USA den nybildade nationella polisen, i vad som var tänkt att bli ett prestigeprogram för att stärka den ukrainska demokratin.

Biträdande inrikesministern – som kontrollerar den nationella polisen – är Vadim Troyan, en veteran från Azov och Patriot of Ukraine. 2014, när Troyan var tilltänkt för posten som polischef i Kiev, blev ukrainska judiska ledare bestörta över hans nynazistiska bakgrund. Idag är han ställföreträdare i den avdelning som driver USA-utbildad brottsbekämpning i hela landet.

Tidigare denna månad rapporterade RFE på sociala medier om en nationell polisledning som beundrar Stepan Bandera – en nazistisk kollaboratör och fascist, vars trupper deltog i Förintelsen.

Att den ukrainska polisen är fullproppad med högerextrema anhängare förklarar varför nynazister kan operera ostraffat på gatan.

Statssponsrad glorifiering av nazistiska samarbetspartners

”Ukrainska extremister hyllar ukrainska nazistiska SS-divisioner … mitt i en stor ukrainsk stad” – Anti-Defamation League Director of European Affairs, 28 april 2018

Det handlar inte bara om militären och gatugängen: Ukrainas extremhöger har framgångsrikt kapat Maidan-regeringen för att införa en intolerant och ultranationalistisk kultur över hela landet.

År 2015 antog det ukrainska parlamentet en lagstiftning, som gjorde två paramilitära organisationer under andra världskriget – Organisationen av ukrainska nationalister (OUN) och den Ukrainska rebellarmén (UPA) – till hjältar i Ukraina, vilket gjorde det straffbart att förneka deras hjältemod. OUN hade samarbetat med nazisterna och deltagit i Förintelsen, medan UPA, av egen fri vilja, slaktade tusentals judar och 70 000-100 000 polacker.

Det statligt finansierade Ukrainian Institute of National Memory institutionaliserar vit-målningen av nazistiska kollaboratörer. Förra sommaren höll det ukrainska parlamentet en utställning till minne av 1941 års OUN-deklaration om samarbete med det tredje riket (tänk dig att den franska regeringen installerar en utställning som firar Vichy-regeringen!).

Fackelmarscher för att hedra OUN/UPA-ledare som Roman Shukhevych (en befälhavare för en tredje rikets hjälpbataljon) är ett regelbundet inslag i det nya Ukraina. Restitutionen sträcker sig till och med till SS Galichina, en ukrainsk gren av Waffen-SS; direktören för Institute of National Memory proklamerade att SS-krigarna var ”krigsoffer”. Regeringens omfamning av Bandera är inte bara beklaglig, utan också extremt splittrande, med tanke på att OUN/UPA hatas i östra Ukraina.

Förutsägbart har firandet av nazistiska kollaboratörer följt på en ökning av ren antisemitism.

Judar ut! sjöng tusentals under en marsch i januari 2017, för att hedra OUN-ledaren Bandera. (Nästa dag förnekade polisen att de hade hört något antisemitiskt.) Den sommaren avslutades en tredagars festival för att fira den nazistiska kollaboratören Shukhevych, med brandbombningen av en synagoga. I november 2017 rapporterade RFE om nazisthälsningar, när 20 000 marscherade för att hedra UPA. Och i april förra året marscherade hundratals i Lviv med samordnade nazisthälsningar för att hedra SS Galichina; Marschen främjades av Lvivs regionala regering.

Staty över nazist-kollaboratören Stefan Bandera i Ukraina.

Förintelserevisionism är en mångfacetterad insats, som sträcker sig från statligt finansierade seminarier, pamfletter och brädspel, till spridningen av plaketter, statyer och gator, omdöpta efter judeslaktare, till högerextrema barnläger, där unga människor inpräntas med ultranationalistisk ideologi.

Inom några år kommer en hel generation att bli indoktrinerade till att dyrka förintelseförövare som nationella hjältar.

Bokförbud

 

»Ingen stat ska få lägga sig i historieskrivningen. ”—Den brittiske historikern Antony Beevor, efter att hans prisbelönta bok förbjöds i Ukraina, The Telegraph, 23 januari 2018

Ukrainas statliga kommitté för TV- och radiosändningar upprätthåller glorifieringen av Ukrainas nya hjältar genom att förbjuda ”antiukrainsk” litteratur som strider emot regeringens berättelse. Denna ideologiska censur inkluderar välrenommerade böcker av västerländska författare.

I januari 2018 skapade Ukraina internationella rubriker genom att förbjuda Stalingrad, av den prisbelönte brittiske historikern Antony Beevor, på grund av ett enskilt avsnitt om en ukrainsk enhet som massakrerade 90 judiska barn under andra världskriget. I december förbjöd Kiev Boktjuvarna från den svenske författaren Anders Rydell (vilken ironiskt nog handlar om det nazistiska undertryckandet av litteraturen) eftersom han nämnde att trupper lojala mot Symon Petliura (en nationalistisk ledare från början av 1900-talet) hade slaktat judar.

Denna månad exporterade den ukrainska ambassaden i Washington denna intolerans till Amerika, genom att fräckt kräva att USA bannlyser en rysk film från amerikanska biografer. Uppenbarligen har de miljarder Washington har investerat i att främja demokrati i Ukraina misslyckats med att lära Kiev grundläggande begrepp om yttrandefrihet.

Antisemitism

 

”Jag säger dig en gång till – dra åt helvete, kikes (ord för östeuropeiska judar, se här, ö.a.). Det ukrainska folket har tagit det hit med dig.” – Security Service Reserve General Vasily Vovk, 11 maj 2017

Inte överraskande innebar regeringsledd glorifiering av förövare av Förintelsen ett grönt ljus för andra former av antisemitism. Under de senaste tre åren har vi sett en explosion av hakkors och SS-runor på stadens gator, dödshot och vandalisering av Holocaustminnesmärken, judiska centra, begravningsplatser, gravar och platser för tillbedjan, vilket allt fick Israel att ta det ovanliga steget att offentligen uppmana Kiev att ta itu med epidemin.

Offentliga tjänstemän kommer med antisemitiska hot utan påföljder. Dessa inkluderar: en säkerhetstjänstgeneral som lovar att eliminera zhidi (ett nedsättande ord som motsvarar ’kikes’); en riksdagsledamot går ut med ett antisemitiskt gnäll på TV; en högerextrem politiker som beklagade att Hitler inte gjorde slut på judarna; och en ultranationalistisk ledare som lovar att rensa Odessa från zhidi.

De första åren efter Maidan avstod judiska organisationer i stort sett från att kritisera Ukraina, kanske i hopp om att Kiev skulle ta itu med frågan på egen hand. Men 2018 ledde den ökande frekvensen av antisemitiska incidenter till att judiska grupper bröt tystnaden.

Förra året hänvisade den israeliska regeringens årliga rapport om antisemitism till Ukraina, som hade fler incidenter än alla postsovjetiska stater tillsammans. World Jewish Congress, US Holocaust Memorial Museum och 57 medlemmar av den amerikanska kongressen fördömde alla högljutt Kievs nazistiska glorifiering och åtföljande antisemitism.

Ukrainska judiska ledare uttalar sig också. 2017 publicerade chefen för en av Ukrainas största judiska organisationer ett uttalande i New York Times, där man uppmanade västvärlden att ta itu med Kievs vit-målning av nazismen. Förra året fördömde 41 ukrainska judiska ledare tillväxten av antisemitism. Det är särskilt talande, med tanke på att många ukrainska judiska ledare stödde Maidan-upproret.

Ingen av dessa farhågor har behandlats på något meningsfullt sätt.

Pogromer mot Romer

”’De ville döda oss’: maskerade nyfascister skrämmer Ukrainas romer.” – The Guardian, 27 augusti 2018

Ukrainas extremhöger har motstått att utföra direkta attacker mot judar; andra utsatta grupper har inte haft så stor tur.

Förra våren svepte en dödlig våg av anti-romska pogromer genom Ukraina, med minst sex attacker på två månader. Filmer från pogromerna frammanar 1930-talet: Beväpnade ligister attackerar kvinnor och barn medan de raserar deras läger. Minst en man dödades, medan andra, inklusive ett barn, knivhöggs.

Två gäng bakom attackerna – C14 och National Druzhina – kände sig bekväma nog att stolt lägga upp pogromvideor på sociala medier. Det är inte förvånande, med tanke på att National Druzhina är en del av Azov, medan nynazistiska C14 får statlig finansiering för ”utbildningsprogram”. I oktober förra året välkomnades C14-ledaren Serhiy Bondar till America House Kiev, ett center som drivs av den amerikanska regeringen.

Appeller från internationella organisationer och USA:s ambassad talade för döva öron: Månader efter att FN krävde att Kiev skulle upphöra med ”systematisk förföljelse” av romerna, rapporterade en människorättsgrupp att C14 påstås ha skrämt människor i en gemensam patrull med Kiev-polisen.

HBT- och kvinnorättsgrupper

 

”’Det är ännu värre än tidigare’: Hur ’Revolution of Dignity’ svek hbt-ukrainare.” – RFE, 21 november 2018

År 2016, efter påtryckningar från den amerikanska kongressen, började Kievs regering sörja för säkerheten för den årliga Kyiv Pride-paraden. Detta ser dock alltmer ut som en Potemkin-kuliss: två timmars skydd, med omfattande angrepphbtpersoner och sammankomster under resten av året. Nationalistiska grupper har ostraffat riktat in sig på hbt-möten och har gått så långt som att stänga ett evenemang organiserat av Amnesty International, samt attackera en västerländsk journalist vid en demonstration för transpersoners rättigheter. Kvinnorättsmarscher har också attackerats, inklusive fräcka angrepp i mars 2019.

Attacker mot pressen

”Kommittén för att skydda journalister fördömer ett Ukrainskt polisangrepp på kontoret för Media Holding Vesti i Kiev… mer än ett dussin maskerade poliser slet upp dörrar med kofot, beslagtog egendom och sköt tårgas på kontoren.” – Kommittén för att skydda journalister, 9 februari 2018

I maj 2016 publicerade Myrotvorets, en ultranationalistisk webbplats med länkar till regeringen, personuppgifter om tusentals journalister, ackrediterade av Rysslandsstödda rebeller i östra Ukraina. Myrotvorets stämplade journalisterna som ”terroristkollaboratörer”.

En regeringsanknuten webbplats, som förklarar fri jakt på journalister, skulle vara farlig var som helst, men detta är särskilt fallet i Ukraina, som har en oroande meritlista av journalistmord. Dessa inkluderar Oles Buzina, som sköts ner 2015, och Pavel Sheremet, som mördades av en bilbomb ett år senare.

Myrotvorets ’doxing’ (metoden att med hjälp av internet leta reda på och publicera privat eller känslig personlig information om en individ eller en organisation, ö.a.) fördömdes av västerländska reportrar, kommittén för att skydda journalister och ambassadörer från G7-nationerna. Som svar berömde tjänstemän i Kiev, inklusive inrikesminister Arsen Avakov, webbplatsen: ”Detta är ditt val genom att samarbeta med ockupationsstyrkor”, sa Avakov till reportrar, när han postade ”Jag stöder Myrotvorets” på Facebook. Myrotvorets är fortfarande i drift än idag.

I höstas kom det ytterligare en attack mot media, denna gång genom att använda domstolarna. Riksåklagarens kontor gavs en arresteringsorder för att beslagta inlägg från RFE:s antikorruptionsreporter, Natalie Sedletska. En taleskvinna för RFE varnade för att Kievs agerande skapade ”en kylig atmosfär för journalister”, medan parlamentets vice talman, Mustafa Nayyem, kallade det ”ett exempel på smygande diktatur”.

Språklagar

”[Premiärminister Arseniy Yatsenyuk] uttalade också en personlig vädjan till rysktalande ukrainare och lovade att stödja en speciell status för det ryska språket.” USA:s utrikesminister John Kerry, 24 april 2014

Ukraina är exceptionellt flerspråkigt: förutom miljontals rysktalande östukrainare finns det områden där ungerska, rumänska och andra språk är vanliga. Dessa språk skyddades av en regional språklag från 2012.

Regeringen efter Maidan skrämde rysktalande ukrainare, genom att försöka upphäva den lagen. Det amerikanska utrikesdepartementet och utrikesminister John Kerry försökte dämpa farhågorna 2014, genom att lova att Kiev skulle skydda ryska språkets status. Av dessa löften blev ingenting.

 

En lag från 2017 gjorde det obligatoriskt att gymnasieutbildning ska bedrivas strikt på ukrainska, vilket gjorde Ungern, Rumänien, Bulgarien och Grekland rasande. Flera regioner antog lagstiftning som förbjuder användningen av ryska i det offentliga livet. Kvoter tvingar fram användning av ukrainska på TV och i radio. (Detta skulle vara som att Washington tvingar spanskspråkiga medier att i stort sett enbart sända på engelska.)

Och i februari 2018 upphävde Ukrainas högsta domstol 2012 års regionala språklag – den som Kerry lovade öst-ukrainare skulle fortsätta att gälla.

Kiev förbereder sig för närvarande på att anta en drakonisk lag, vilken kommer att införa användningen av ukrainska inom de flesta aspekter av det offentliga livet. Detta är ytterligare ett exempel på att Kiev alienerar miljontals av sina egna invånare, samtidigt som de hävdar att de omfamnar västerländska värderingar.

Priset för avsiktlig blindhet

Dessa exempel är bara en liten bråkdel av Ukrainas stora kliv mot intolerans, men de borde räcka för att påpeka det uppenbara: Washingtons beslut att ignorera spridningen av väpnade neo-nazistiska grupper i en mycket instabil nation medförde bara att de fick mer makt.

Detta lätt förutsägbara resultatet står i skarp kontrast till Washingtons entusiasm för ”världsrevolutionen”. ”Nationalism är precis vad Ukraina behöver”, proklamerade en New Republic-artikel av historikern Anne Applebaum, vars hyllning av nationalism kom till vid en tidpunkt då Ukraina gav grönt ljus för bildandet av ’white supremacist’ paramilitära styrkor. Bara fyra månader efter Applebaums uppsats publicerade Newsweek en artikel med titeln ”Ukrainska nationalistiska frivilliga som begår krigsförbrytelser av ISIS-stil.”

I inlägg efter inlägg har DC:s utrikespolitiska ledare förnekat eller hyllat inflytandet från Ukrainas extremhöger. (Konstigt nog fördömer samma analytiker högljutt den växande nationalismen i Ungern, Polen och Italien som mycket farlig.) Kanske lurade tankesmedjornas talespersoner sig själva till att tro att Kievs högerextrema fas skulle försvinna. Mer troligt är att de helt enkelt omfamnade DC:s go-to-strategi om ”min fiendes fiende är min vän.” I alla fall sträcker sig konsekvenserna långt utanför Ukraina.

USA:s stöd för Maidan-upproret, tillsammans med miljarder från DC, som slussades in i Kiev efter Maidan, gör det klart: Från februari 2014 blev Ukraina Washingtons sista demokratispridnings-projekt. Det vi tillåter i Ukraina sänder ett grönt ljus till andra.

Genom att tolerera nynazistiska gäng och bataljoner, statsledd förintelseförvrängning och attacker mot HBT och romer säger USA till resten av Europa: ”Det här är OK för oss” Konsekvenserna – särskilt i en tid av global extremhöger-väckelse – är djupt oroande.

Läs även Lev Golinkin: Om nazistiska monument i Ukraina

Lev Golinkin är författare till A Backpack, a Bear and Eight Boxes of Vodka, Amazons debut of the Month, ett urval av Barnes & Nobles Discover Great New Writers-programmet och vinnaren av Premio Salerno Libro d’Europa. Golinkin, utexaminerad från Boston College, kom till USA som flykting från den östra ukrainska staden Kharkov (nu kallad Charkiv) 1990. Hans skrifter om Ukrainakrisen, Ryssland, extremhögern och invandrar- och flyktingidentiteter har publicerats i The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times, CNN, The Boston Globe, Politico Europe och Time (online), bland andra arenor; han har intervjuats av MSNBC, NPR, ABC Radio, WSJ Live och HuffPost Live.

Föregående artikelBiden ber Xi Jinping om ”stabilisering” av relationerna mellan Kina och USA
Nästa artikelLavrov – Kinas fredsplan är bäst? Men vad föreslår Zelensky?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. Politiker i hela Europa hjälper till att vit tvätta Azov, och man hör den ena efter andra säga: de verkar inte vara så farliga nazister, de gör Azov rumsrena. De begriper inte vilken farlig väg de väljer. Det var bara något år sedan som tidningen ”The Times” hade en stor artikel om nazisterna i Ukraina, och där man påpekade att de flesta högerextrema brott i USA, begicks av personer som varit på träning hos Azov i Ukraina, dessa brott var mer i antal än vad al-Qaida grupper gjorde i USA. Det har redan nu kommit in rapporter om att flera högerextrema har försökt att fly till Europa och komma med övriga flyktingar och sprider sig i olika länder.

  Lindsey Snell som skrivit många bra artiklar om kriget i Syrien och andra länder, varit tillfångatagen i idlib av extremister har lagt ut denna information om turkiska nazister. Hon frågar de turkiska nazisterna om de är anhängare av Azov, vilket de säger att de är.
  En ny video från den turkiska ultranationalistiska/nazistiska aspirantgruppen Ataman Kardeşliği där en medlem jagar och slår en syrisk flykting i Ankara. Jag suddade hans ansikte, vilket var ganska tydligt på videon, liksom mannens rädsla. (Jag frågade om de var fans av Azov. Det är de.)

  https://twitter.com/LindseySnell/status/1511268130068312068

  • Vivianne Månsson 8 april, 2022 At 16:58

   Vivianne,
   Det löjligaste i dem försökerna att tvätta Azov bataljonen är ju att även själva USAs Kongress bekräftade Azovs neonazismhet (om det går att kalla det så på Sv.) den 12 Juni 2015.

   Jag har länken till Forbes på Ryska:
   https://www.forbes.ru/news/291275-kongress-ssha-zapretil-finansirovat-podgotovku-ukrainskogo-batalona-azov
   Google översättar:
   12 juni 2015
   Den amerikanska kongressen förbjöd finansiering av utbildningen av den ukrainska bataljonen ”Azov”
   Representanthuset för den amerikanska kongressen godkände ett tillägg som förbjuder finansiering av utbildning av soldater från den ukrainska frivilligbataljonen ”Azov” från de medel som tilldelats Pentagon från den amerikanska budgeten, enligt ett meddelande som publicerats på webbplatsen för författaren till den amerikanska kongressen. lagstiftande initiativ, demokratisk kongressledamot från Michigan John Conyers.

   Ändringen var medsponsrad av Iowa republikanska kongressledamoten Ted Yoho.
   Osv …
   det kanske går att hitta originala Amerikanska länkar om man vill.
   Det länken som Forbes angav ovan går inte att öppna. För mig i alla fall.
   http://conyers.house.gov/index.cfm/press-releases?ID=0DC46F90-801E-433D-B565-5E8A67C81A83

  • https://www.forbes.ru/news/291275-kongress-ssha-zapretil-finansirovat-podgotovku-ukrainskogo-batalona-azov
   Lite forts. av översättningen:
   ”Jag är glad att representanthuset enhälligt antog mina ändringsförslag för att säkerställa att vår militära personal inte kommer att utbilda medlemmar av den vidriga nynazistiska Azovbataljonen”, citerades kongressledamoten Conyers i ett pressmeddelande.

   Han citerade Policy Magazines uppskattning att Azovbataljonen inkluderade 1 000 frivilliga som öppet var nynazister och fascister.
   osv …

   Anders, det är syn att det går inte att redigera inlägget strax efter publicering.
   MVH

 2. Detta är inget nytt. Det finns flertalet olika grupperingar av extremister. Där azov är mest kända men det finns flertalet olika grupperingar av extremister. Media döljer undan dessa jämt genom åren. Även nu när dessa begått flertalet brutala krigsbrott och andra vidriga brott är media tysta. Trots alla grupp våldtäkter och brutala mord och tortyr på både civila och ryska krigsfångar är det knäpptyst. Detta är mer än vidrigt av västliga propaganda och desinformationen som pågår dagligen

  • Här ser du några av dina ryska fascistvänner som inte döljer sina krigsförbrytelser:

   https://t.me/iii_wojna/485

   Länken kommer från Telegram där dina vänner glatt visar sina brott och inte bara detta.

   @Anders, som läkare, vad säger du om metoden som används? Har den ryske fascisten rätt verktyg för operationen? Som läkare och Putinvän, hade du också använt samma metod för att avlägsna huvudet? Borde inte den ryske fascisten använt en såg istället för en kniv? Eller blir det för slabbigt?

   Kanske några av dom vanliga Putins fascistvännerna, t.ex. Kalle W, eller Putins lottakår, har kanske några förslag om hur man bäst avlägsnar huvudet?

   • Det finns många uppgifter om krigsförbrytelser och tortyr av Ryssland och Ukraina. Väl medveten om svårigheterna att bedöma tillförlitligheten i ett propagandakrig helt dominerat av USA & allierade avstår jag väsentligen att behandla dessa frågor.

   • @Kent Svensson 13 april, 2023 At 14:09
    ”Länken kommer från Telegram där dina vänner glatt visar sina brott och inte bara detta.”

    Mycket tveksamt, att ryssarna skulle visa till en POLSK telegram?! vad enligt dig håller på…

 3. Och samtidigt formligen pumpar USA in mängder av vapen till dessa grupper, inklusive att uppenbarligen beordra Sverige att göra detsamma. Sverige har ju skickat 2*5,000 pansarskott för att assistera dess nazisterna och extremgrupper. Samtidigt flödar hat-propaganda i Sverige media.

  Det är inte bara en fråga om förföljelser mot judar, det är idag lika mycket en fråga om förföljelser mot ryssar, kineser, och iranier med flera. Metoderna är desamma och vi ser det dagligen i svenska media som Bonniers, Schibsted och Public Service.

  Glöm samtidigt inte historien av vit överhöghet, VitMakt, vilken började med att européerna koloniserade världen, förtryckte, plundrade och sög ut Afrika, Asien, och Nordamerika. Nordamerika rensades etniskt. Det skapade VitMakt kulturen, och det är just det vi upplever fortfarande genom att Sverige sänder pansarskott till Ukraina. USAs våldsgrepp, VitMakt kultur, och propaganda grepp över världen är bara en fortsättning på VitMakt överhöghet.
  https://mychinaway.blog.se/files/2022/04/sanningen-forsta-offret.jpg

 4. De anglosaxiska eliterna är och var de som vann på nazismen.
  Innan den kom att utnyttjas som slagträ mot Ryssland hade den använts för ett akut syfte: att motverka naturligt samarbete mellan Tyskland och finanseliten. I det skedet fanns inte nazismen som begrepp men dess kultiska innehåll hade då byggts upp och förstärkts av en brittisk intellektuell som verkade större delen av livet på kontinenten. Dennes advokat var senare organisatör åt de frikårer som låg bakom mordet på Ratenauer, vilket undergrävde Rapalloavtalet.

 5. Jag är inne och läser här ganska ofta. Detta då jag vill få lite andra uppgifter om kriget Ukraina än dem som jag får genom de vänsterliberala regimmedierna. Men ett inslag som jag tycker är lite störande, för att inte säga direkt löjligt, är det ständiga pratet om ”nazisterna” i Ukraina. Det finns säkerligen en del personer i Ukraina som kan klassas som ”nazister” eller fascister, och detsamma gäller nog för Ryssland. Men det är enligt min mening inte något argument i sig för att försvara eller attackera någon part i kriget. En nykter och mer ”värdeneutral” analys av kriget känns mer givande. Vänd gärna på resonemanget och fundera på hur ni hade resonerat om Ukrainas makthavare och befolkning till stor del skulle vara kommunister medan Ryssland till stor del skulle utgöras av fascister, ALLT ANNAT LIKA. Hade ni då stått på Ukrainas och västs sida? I så fall så upplever jag att många här inte är riktigt ärliga. Jag står på Ryssland sida då jag motsätter mig västs imperialism. Jag medger att jag inte uppskattar den vänsterliberala politik som är förhärskande i väst. Men det är i det här fallet främst imperialismen som jag vänder mig emot, och att väst försöker pracka på hela världen sina värderingar. Jag gillar t. ex. inte Islam. Men jag är emot att västlänningar skall lägga sig i hur länder i Mellanöstern styrs, och vilka värderingar som är förhärskande där.

  • @Erik 9 april, 2023 At 18:38
   Du bör påminnas att ett av nazisterna främsta kännetecken var och är just att dom ville pracka på hela världen sina värderingar. Till och med i USA fanns det starka krafter som ville införa nazismen som statsskick i USA. Nazismen och imperialismen är alltså i det avseendet parallella rörelser med samma målsättning. Totalitär kontroll av världen. Det förklarar även varför USA så flitigt stöder nazisterna i Ukraina, precis som USA en gång stödde nazisterna i Tredje Riket. De USA backade nazisterna i Ukraina är regimen i Ukraina. Det är inte bara så enkelt att de frekvent bär nazistiska tatueringar och symboler på uniformerna, mer talande är deras agerande, dom stänger politiska partier, förbjuder språkbruk, stänger media, och har etablerat en totalitär naziregim som i sitt agerande är mycket tydlig och följer alla klassiska nazistiska agerande.

   Västerlänningar, i praktiken de gamla ”ariska” kolonialmakterna, lägger sig frekvent i andra länders angelägenheter och försöker styra dom. Exempel, USAs inblandning i Hong Kong, Tibet, Xinjiang, Afghanistan, Kazakstan, Myanmar, Syrien, Libanon, och Taiwan. Vi skall kanske även nämna den amerikanska marionettregimen i Sverige och USAs ansträngningar att med NATO ta totalitär kontroll över Sverige i avsikten att använda svenskarna som proxy krigare, legosoldater och förbrukningstrupp.

   Lyssna inte på vad dom säger, Iaktta vad dom gör.

   • Jag håller inte med dig om att de tyska nationalsocialisterna ville pracka på hela världen sina värderingar. Tvärtom så vill jag minnas att Hitler menade på att nationalsocialismen var en tysk världsåskådning och anpassat efter det tyska folkets mentalitet. ”Nazisterna” var inte idé-imperialister. Däremot så var de tyska nationalsocialisterna imperialister, och hade idéer om att kolonisera andra folks länder, och även att använda dessa folk som en slags underklass. Detta är tankar som jag inte tror att de ukrainska ”nazisterna” har. De drivs nog mestadels av ett rysshat som nog mestadels har sitt ursprung i Sovjetunionen, och den kommunistiska regimens politik. I den mån USA stödjer ”nazister” i Ukraina så handlar det säkerligen i stort sett bara om att de vill använda dessa som kanonmat i kriget mot Ryssland, som USA betraktar som ett hot mot sin ställning som världens härskare, eller åtminstone klart mäktigaste land. USA är ett imperialistisk land som i högre grad än Hitlertyskland både kan betraktas som ett idé- och ett statsimperialistiskt land.

    • @Erik 10 april, 2023 At 16:01
     ”om att de tyska nationalsocialisterna ville pracka på hela världen sina värderingar.”
     Det är bara att läsa innantill. Det ger inget utrymme för åsikter.

     ”hade idéer om att kolonisera andra folks länder” Precis. Kolonisation innebär att kolonisatörens samhällssystem och värderingar införs. Kolonin underordnas kolonisatören. Det pågår till denna dag. Läs USA. Tänk Kina, Asien, Afrika, Sydamerika. USA kallar det den regelbaserade ordningen. USAs regler.

     • Jag avsåg så klart att Hitlertyskland inte hade några avsikter till någon form av idé-export på det sätt som väst har idag. Att Hitlertyskland ville införa sin ordning i det länder de koloniserade innebar inte att de underkuvade folken nödvändigtvis t. ex. skulle ta till sig tyskarnas idé om en folkgemenskap. Det innebar inte heller att Tyskland hade för avsikt att införa sina idéer i länder som de inte direkt koloniserade.

     • @Erik 12 april, 2023 At 18:07
      Det var inte idé export, eller ideologisk export som i fallet Sovjet. Det var kolonisation med våld och system implementering. Samma principer som USA tillämpar idag. Kiev kuppen ett exempel. Genomför en färgrevolution eller statskupp. Tillsätt en marionettregim, inför det amerikanska systemet dom kallar demokrati, och fortsätt plundra och styr.

 6. Som en vän jämt säger till mej sedan åratal tillbaka. Och han har rätt alla dessa år. Är HELA Ukraina HELT nynazister? Självfallet inte. De bodde över 40miljoner där före krisen, så alla dessa 40miljoner är inte nynazister. Men det är ju HELT uppenbart och allmänt känt att Ukraina har stora mäktiga nynazister-grupper på tusentals och tusentals. Azov är kanske mest kända OCH även dom är tusentals och tusentals. Hur ser makten ut dessa åren sedan maidan kuppen 2014. När vi tittar på militären, politiken och ekonomin i Ukraina. Dessa nynazisterna har otrolig makt ju över ALLA dessa. Nynazister och dom högerextremisterna/terroristerna har stor makt över ALLA samhällets viktigaste fronter/punkter. Det finns MASSOR av videon och bilder på nätet i åratal av dessa livsfarliga knäppskallar som är renodlade nynazister. Dom har stor makt. Låt oss jämföra med Sverige för att ge litet exempel. Vi tar KD partiet nuvarande tid, eller Miljöpartiet förra mandatperioden. TROTS sin storlek har dessa haft och har stor makt i landet och samhället. Man kan jämföra ungefär sådär. Men korruptionen i Ukraina är åt skogen jämfört med Sverige ändå. Dessa nynazister-grupperna OCH Azov som är mest kända är ju tusentals och tusentals, med många människor som också stöttar dessa, och även bekanta och fruar mm. Jag citerar min vän här,men han har haft rätt alla dessa år. En annan sak kan tilläggas och som man kan se själva på nätet i MASSOR med videon och bilder. Dessa renodlade mördare till nynazister och fascister gillar EJ väst heller. Dom skrattar åt oss EU, men tar självfallet emot ALLA dessa tunga vapen och pengar med glädje och pekar finger åt oss samtidigt. Så jag tycker de ofta blir fel i debatten när dessa renodlade mördare till nynazister och fascister finns i många tusentals och med riktiga makt, över samhällets och landets alla viktiga funktioner. Som militären, politiskt och ekonomiskt. Hela Ukraina med över 40miljoner befolkning är EJ nynazister och fascister. Nu bor de säkert hälften så många kring 20-25miljoner. Men alla dom tusentals och tusentals som är det, har verklig och riktig stor makt i landet. Det är ungefär så diskussionen bör gå/vara. Som min vän ofta säger. EU kommer såsmåningom ångra arslet av sej,över hur man matat dessa med MASSOR av pengar och tunga vapen på hemmaplan. Terroristerna går EJ att tämjas

 7. Sydafrika visar gång på gång att de står vid Rysslands sida.
  To protect the interests of Russia, the South African government banned the sale of weapons to Poland.
  Så klokt av Sydafrika till skillnad från Serbien som sålt vapen till Polen och tycker det är okej.
  Polen har redan haft trupper i Ukraina, och förbereder sig med hjälp av Nato i Polen för en storoffensiv.
  Washington har aldrig velat bevara Ukraina som ett självständigt land, och verkar inte ha något emot att Polen får den delen som en gång tidigare i historien tillhörde Polen.

  Zelensky promised Poland the territory of Western Ukraine

  📰Polish edition Niezależny Dziennik Polityczny stated that Ukrainian President Zelensky is ready to give Poland the territory of Western Ukraine in exchange for help against Russia.

  ☝️ According to the publishing house, the reason for this decision is the failure of Ukrainian militants at the front and too much investment by foreign states in the Kiev regime, which did not bring large profits or benefits to the West.

  💬 ”Knowing in advance that the announced counter-offensive is doomed to failure, and the US pressure will only intensify, Zelensky made the only right decision – to return to the topic announced at his first meeting with Andrzej Duda and return the western part of Ukraine to Poland, and also again offer the Polish business to buy out the largest Ukrainian enterprises in exchange for repayment of Ukraine’s external public debt,” the Niezależny Dziennik Polityczny article says.

  Polen vill alltså ha en bit land för att hjälpa till i Ukraina med sin militär.
  Ukrainska flyktingar i Polen klagar på nätet att de känner sig lurade, de har hört av den polska befolkningen att de snart skall få tillbaka den del av Ukraina som tidigare varit polsk.
  Vart skall alla nazistförband i Ukraina ta vägen?
  Blir det något kvar av Ukraina när Rumänien också krävt sin del.

 8. Theodore Herzl sa; antisemitismen (dvs ”antisemitismen”, de är ju inte ens semiter utan döljer sig bakom begreppet för att i lugn o ro medan massan är lurad, kunna plundra semiternas landområden) är vår bästa vän, vi behöver den om vi så ska skapa den själva’. När ska folk förstå, att allt som kommer från det hållet, är false flags och kognitiv infiltration. Wakey wakey..

 9. Den nya ukrainska lagen ”Om Ukrainas ursprungsbefolkningar”, som antogs i juli 2021 är ett perfekt exempel på en splittrande etnisk rensning likt den som utfördes i Tyskland på 30-talet eller SDs dröm om ett etniskt rent Sverige.
  Den ukrainska lagstiftaren har tagit texten från FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter som grund. Det finns dock några punkter som är anmärkningsvärda och det handlar om definitionen av själva begreppet ursprungsbefolkning. Enligt den nya lagen är ursprungsbefolkningen i Ukraina
  “an autochthonous ethnic community, which was formed on the territory of Ukraine, is a bearer of a distinctive language and culture, has traditional, social, cultural or representative bodies, self- identifying as an indigenous people of Ukraine, constitutes an ethnic minority within its population and has no statehood outside of Ukraine”. 
  Genom att ta detta steg har man förnekat urbefolkningsrättigheter till ett antal etniska grupper, såsom polacker, bulgarer, greker, rumäner och moldaver, judar och naturligtvis ryssar, som stod för 17,3 % av landets befolkning enligt till den senaste folkräkningen (2001).
  Den nya lagens lista över rättigheter väcker generellt tre frågor:
  Varför gäller dessa rättigheter, särskilt när det gäller skydd mot diskriminering inom utbildning, informationsförsörjning, religiösa och kulturella traditioner och skydd mot folkmord, endast för ursprungsbefolkningar, men inte för andra medlemmar av nationella minoriteter som har sin stat utomlands såsom polacker, bulgarer, greker, rumäner och moldaver, judar och ryssar?
  https://www.google.se/amp/s/culturico.com/2021/12/20/the-law-on-the-indigenous-peoples-of-ukraine-what-does-it-bring-to-national-minorities/amp/

 10. När Fridolin slutade som språkrör i riksdagen, så tackade Jimmy Åkesson honom för att han hade hälsat på honom och även kunnat utbyta några ord med honom i korridoren. Fridolin var tydligen den enda riksdagsmannen från ett annat parti som kunde visa vanligt hyfs. Det var så viktigt att ta avstånd ansåg man från ett parti som hade sina rötter i nazismen, så även om de gjorde sitt bästa för att rensa upp i partiet, så kunde det aldrig bli bra, för rotsystemet var så starkt, att det skulle slå igenom vid tillfälle.

  Nu står dessa politiker och applåderar och hyllar Zelensky när han talar till dem. En man som ger förtjänstmedaljer till nazister för ära i strid.
  Inte ett ljud kommer över deras läppar, intet förfasar de sig över hur nazismen mer och mer tolereras i Europa.
  Scott Ritter har sagt att för att bli en bra soldat måste man lära sig att hata sin fiende.
  Så USA har lärt Ukraina att de skall börja med barnen, lära dem hata ryssar, så de blir bra krigare när de växer upp.

  Att lära barn hata är en av de mest fruktansvärda saker man kan göra mot barn.
  När jag ser nedan videor om ungdomar i Ukraina som attackerar människor i sorg, sorg över att deras kyrka tas ifrån dem, man blir stum över grymheten som de visar.
  Såg en video med en liten pojke 5-7 år som var otröstlig, storgrät. Journalisten frågade varför gråter du?
  De har tagit min kyrka ifrån mig, nästa fråga Vad betyder din kyrka för dig.
  Den betyder allt, den var vår helgedom, det var där jag döptes.
  Man blir berörd, men inte de som attackerar de sörjande.

  ◾This is how it looks for Orthodox parishioners in Ternopil. Ukrainian Nationalists line outside the Orthodox temple with racist and threatening signs spitting hate against mothers with babies.
  ◾ European Union sponsored.

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/23445

  Ukrainian children from the Ultranationalist organisation Right Sector take part in the harassment against Orthodox communities and parishioners.

  ◾Some of the children carry the read and black flag of the Nazi and Holocaust collaborators UPA (Ukrainian Insurgent Army).

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/23468

  Ukrainian Ultranationalists harass elder parishioners outside an Orthodox church with total impunity:
  – Suitcase, station, Russia!”

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/23476

  The sound of the bells of the Orthodox Holy Temple against the background of the Banderite chants of Ukrainian Ultranationalists.

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/23446

 11. Estland kommer att gå så långt som att erkänna Jesus Kristus som en terrorist.
  Estlands inrikesministeriums önskan att förbjuda den rysk-ortodoxa kyrkan på landets territorium är bara en del av den globala ”cancertumören”.
  I dag pågår ett verkligt krig mot traditionella religioner från anhängare av nyliberala värderingar, säger senator Andrej Klimov till tidningen Vzglyad. Tidigare har Estlands inrikesministerium föreslagit att Moskvapatriarkatet ska erkännas som en ”terroristorganisation”.

  ”I den här takten kommer Estland att gå så långt som att erkänna Jesus Kristus själv som en terrorist. I händelse av ett förbud mot den rysk-ortodoxa kyrkan kommer naturligtvis lokalbefolkningen att drabbas. Men myndigheterna i Tallinn är ett symptom på en global andlig ”cancertumör”, vars offer kan vara ett stort antal människor, säger senator Andrej Klimov.
  ”I dag pågår ett verkligt krig mot traditionella religioner från icke-kristnas sida. Det finns inget annat sätt att ringa dem. Det är de som försöker bannlysa dem som försvarar de traditionella värderingar som ligger till grund för den europeiska civilisationen. Låt mig påminna er om att EU en gång vägrade att nämna dem i konstitutionen. Det vill säga, det började inte igår, säger källan.

  ”Dessutom är det inte bara i Ryssland som man förstår att det finns ett sådant hot. De som försvarar universella värden i dag står i främsta ledet i kampen mot dessa onda andar. Naturligtvis knäpper den senare. De försöker konfrontera oss på slagfältet, förstöra livet med hjälp av sabotörer och terrorister, de genomför informationskampanjer och de försöker också agera med hjälp av juridiska knep, som de estniska myndigheterna”, avslutade Klimov.
  Tidigare har Estland föreslagit att Moskvapatriarkatet ska erkännas som en ”terroristorganisation” för att så småningom förbjuda dess verksamhet på statens territorium. Inrikesminister Lauri Läänemets tog initiativet.

  Han påpekade att han inte hade något annat val än att föreslå parlamentet att Moskvapatriarkatet skulle förklaras vara en terroristorganisation, och sedan gå till domstol och föreslå att den kyrkliga organisationens verksamhet i Estland skulle upphöra. Läänemets klargjorde att detta inte innebär att kyrkor stängs, utan bara att banden med Ryssland bryts.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here