Detta är den värsta globala livsmedelskrisen i modern historia

5
1018

…och det håller på att bli värre.

Denna artikel av Av Michael Snyder , 22 publicerades först på https://theeconomiccollapseblog.com/this-is-the-worst-global-food-crisis-in-modern-history-and-it-is-about-to-go-to-an-entirely-new-level/ The Economic Collapse Blog, och senare på derimot.no och steigan.no .

_______________

Hundratals miljoner människor är desperat hungriga över hela världen, och när du har läst klart den här artikeln kommer fler barn att svälta ihjäl. Tidigare i år erkände CNN faktiskt att vi befinner oss mitt i ”den värsta matkrisen i modern historia”, men eftersom mainstreampress och media sällan har bilder av det enorma lidandet på andra håll på jordklotet, vet de flesta inte att detta håller på att ske.

Här i västvärlden är det viktigaste sättet som den globala matkrisen tar sig uttryck genom betydligt högre priser i mataffären. De högre priserna är säkert smärtsamma, men vi kan hantera det. Men när du inte har tillräckligt med mat för din familj hela tiden, är det verkligen ett mardrömsscenario. Enligt FN var 735 miljoner människor i ett ”tillstånd av kronisk hunger” förra året.

År 2022 var cirka 735 miljoner människor – eller 9,2 % av världens befolkning – i ett tillstånd av kronisk hunger – en svindlande ökning jämfört med 2019. Dessa siffror understryker hur allvarlig situationen är och avslöjar en växande kris.

Dessutom uppskattningsvis 2,4 miljarder människor möttes av måttlig till allvarlig matosäkerhet 2022. Det betyder att de saknar tillgång till adekvat näring. Denna siffra eskalerade med alarmerande 391 miljoner människor jämfört med 2019. Den ihållande ökningen av hunger och livsmedelsosäkerhet, driven av ett komplext samspel av faktorer, kräver omedelbara åtgärder och samordnade globala ansträngningar för att lindra denna kritiska humanitära utmaning. Sådana siffror har vi aldrig sett tidigare.

Och de slutliga siffrorna för 2023 kommer oundvikligen att bli ännu högre, eftersom skördarna misslyckas över hela planeten. Till exempel har detta varit ett katastrofalt år för risodlingar i Indien. Satish Kumar sitter framför sina översvämmade risfält i den indiska delstaten Haryana och tittar förtvivlat på sina skadade skördar. ”Jag har lidit en enorm förlust”, sa den tredje generationens bonde, som enbart är beroende av att odla spannmålen för att föda sin unga familj. ”Jag kommer inte att kunna odla något förrän i november.”

De nyplanterade groddarna har stått under vatten sedan juli efter skyfall i norra Indien, med jordskred och översvämningar som sveper genom regionen. Indiens regering svarade på denna kris genom att förbjuda export av icke-basmati vitt ris, men detta har skapat ett enormt problem för dussintals länder som är beroende av risexport från Indien.

Förra månaden tillkännagav Indien, världens största exportör av ris, ett förbud mot export av vitt icke-basmatiris i ett försök att stoppa stigande priser på hemmaplan och säkerställa livsmedelssäkerhet. Indien följde sedan med fler restriktioner för risexport, inklusive en tull på 20 % på paraboiled risexport. Detta har väckt rädsla för global matinflation, förstört försörjningen för vissa bönder och fått flera risberoende länder att söka nödundantag från förbudet.

Mer än tre miljarder människor världen över är beroende av ris som basföda, och Indien bidrog med cirka 40 % av den globala risexporten. Läs sista meningen igen. Utan risexport från Indien kommer antalet människor som svälter i fattiga länder i Afrika och Mellanöstern att öka. Vissa fattiga nationer ber bokstavligen Indien att börja exportera icke-basmati vitt ris igen, men hittills har Indiens regering inte vek sig. Så priset på ris har stigit över hela världen och utbudet minskar.

Taken while over in Dublin for a couple of weeks. There seem to be a few statues called ’Famine’ dotted around the city.

Låt mig ställa en fråga till dig: Vad skulle du göra om ditt barn blev undernärt mitt framför dina ögon? I Somalia händer det faktiskt hälften av alla barn under fem år. I Somalia står familjer för närvarande inför en katastrofal matkris. Detta är resultatet av en allvarlig och långvarig torka och årtionden av konflikter som har förstört grödor och livsmedelsproduktion, vilket gör det nästan omöjligt för herdar att hitta mat till sina djur. Tyvärr är de mest utsatta barnen, där 50 % av barnen under fem år i landet upplever akut undernäring.

Här i västvärlden svälter inte våra barn, så det ska vi vara tacksamma för. Men köerna till våra matbanker blir längre. Vi har också problem med våra grödor. Tyvärr är vi fortfarande bara i de tidiga stadierna av denna nya globala livsmedelskris. Flera långsiktiga trender kommer att göra det omöjligt för oss att mata alla på planeten under de kommande åren. Våra politiker vet detta, men de är väldigt tysta om vår snabbt växande livsmedelskris eftersom de inte vill skrämma befolkningen i stort.

Men det finns ingenstans att fly för de hundratals miljoner som inte kommer att ha tillräckligt med mat att äta i kväll, och det kommer inte att dröja alltför länge innan antalet människor som lider av kronisk hunger överstiger en miljard.

Kommentar från översättaren på Derimot.no

https://derimot.no/dette-er-den-verste-matkrisen-i-moderne-historie-og-den-er-i-ferd-med-a-bli-verre/
Detta är en konstruerad kris, med fysiska och politiska attacker mot livsmedelsproduktion och distribution. Mycket tyder på att det är organiserat, det har skett mer förstörelse av livsmedelsfabriker, matlager, grödor de senaste åren än på många decennier tidigare. Järnvägsbolag med BlackRock som finansiell ägare ”kan plötsligt inte transportera så stora volymer spannmål som tidigare”.

”Fågelvirus” har upptäckts med det opålitliga PCR-testet, virus som är ofarliga vid tillagning och stekning och normala försiktighetsåtgärder vid hantering av rått kött i köket, men som har resulterat i att många tiotals miljoner fjäderfä har förstörts. Miljontals ägg och tusentals ton mat testas för salmonella, listeria och återkallas från butiker över hela västvärlden jämfört med tidigare tider.

Att vädermanipulation sker är nu ett faktum. Sprutning av moln orsakar mer nederbörd på vissa ställen, och torka på andra ställen. Ekonomisk krigföring med vädermanipulation som vapen.

Politiska attacker som krav på bönder med CO2- och metanskatter och födelserum för grisar och kor som gör skuldbördan för småbönder för hög. Insatsfaktorerna för jordbruket som el, diesel och konstgödsel har blivit mycket dyrare, eftersom stora företag har köpt upp så många mindre företag inom energi och konstgödsel, att de har fått monopol på produktion och distribution, Big Energy, Big Ag, Stor mat. Det är storkapitalets politiker som har tillåtit och ordnat detta.

Detta sker samtidigt som miljardärsklassen satsar på industriell användning för GMO-mat, insektsbaserad mat och konstgjort kött. Allt med klimat som förevändning. Sambandet är uppenbart, den härskande klassen kommer att ha full kontroll och ägande av livsmedelsproduktion och distribution för kontroll över befolkningen.

Vi ser strategin problem-reaktion-lösning, den härskande klassen med sina politiker orsakar problemet – brist på mat till massorna, folkets reaktion är att de kräver en lösning och den härskande klassen kommer på lösningen, det traditionella jordbruket är stängt ner ”för att rädda klimatet”, och folket får mat från sin enorma ”utsläppsfria” industriella användning för GMO-mat och insektsmatfabriker. Precis som den härskande klassen planerade det för sin nya världsordning där de äger allt, inklusive livsmedelsproduktion.


Från The Economic Collapse Blog, publicerad 20 september 2023.
Översatt av Northern Light för Derimot.no från engelska och förkortad, länkar i originalartikeln .

Relaterat
Afrikas gröna revolution gav hunger

Föregående artikelVem har mest demokratiska val – Ryssland eller USA, där 25 % av vuxna saknar rösträtt ?
Nästa artikelHersh avslöjar USA:s motiv för förstörelsen av Nord Stream-rörledningarna för ett år sedan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Jag blir bestört när jag läser detta. Samtidigt står mänskligheten på randen inför en miljökatastrof och ett pågående krig mellan kärnvapenbärande stormakter.
  Ur led är tiden, som han sa.
  Och detta vansinniga har vi, Sverige blivit delaktiga i genom en manöver ledd av makter utanför folkets kontroll. Tala om brist på Demokrati och en mycket snygg militärkupp.
  Högt uppsatta företrädare för militären som ständigt framträder i Public service och förklarar krigets hemska konsekvenser som om det vore ett TV-spel. Var finns våra folkvalde i sammanhanget och då tänker jag på S,V och Mp som följer vad hände som om dom vore bandhundar ledda av en blå brun höger stort uppbackad av krigsmaktens ambitioner att segra till varje pris.

 2. Kan man inte lägga ned ENDAST en promille på all den super energin, och samverkan sammarbetet som man gjort för Ukraina dessa snart 2åren på dessa. Ta bort det militära men ALLT det övriga. Medierna som belyser detta seriöst, och framförallt ALLA hundratals miljarder som fortsätter pumpas in av alla dessa Usa ledda västvärlden, för att sammarbeta och samverka mot denna hunger katastrofen. Det kan man lätt göra. Politiskt, Ekonomiskt Diplomatiskt Huminitärt och massmedierna på samma sätt som man hjälpt Ukraina. Gör det för fan. Så många hundratals miljarder med pengar som hade gjort mirakel och räddat otroligt många liv i världen. Man behöver bara lägga endast promille på den super energin som varit med att krossa ryska staten. Fast då till att motarbeta denna katastrofala världshungern. Det går om viljan bara finns där och man EJ är giriga fuskande parasiter. Politiskt, Huminitärt och Ekonomiskt kan man ju hjälpa dessa. Då utan MINSTA lilla krig och vapen som vi också slipper samtidigt. Viljan finns EJ. Och ALDRIG funnits. Då det handlar om girighet, makt och kontroll. Dessa parasiter till Usa Nato världen så kallade västvärlden, skiter i detta. Dessa pengahungriga massmördare och plundrare är krigiska och tänker på sina krigsindustrin ihop med makt och kontroll. Att vi kan ha detta på 20talet är häpnadsväckande och ingen i denna planet kan säga att så EJ är fallet. Självfallet är det största misslyckandet. Man skäms som fan att bo i denna delen av rika världen

 3. ”den härskande klassen med sina politiker orsakar problemet” påstår författaren, men varifrån kom då dessa politiker?

  Politikerna kom ju inte dit genom ett UFO, eller hur? Folket placerade EU-vurmande och NATO-vurmande politiker vid makten, i flera decennier, och envisas med att läsa den ljugmedia som promotar dem.

  Folket organiserar inte smartare/hederligare partier, valsamverkar inte brett och utgör därför själva exakt det problem som de gnäller på. Är det inte så?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here