DN Debatt. ”Gårdsförsäljning är en bluff av Sveriges största alkoholföretag”

4
1834
Alkohol standardglas

Alkohol har samband med väldigt mycket: Många sjukdomar, många sociala problem, glädje, kriminalitet idrott och ekonomi Alkoholmonopolet bra för folkhälsan och ekonomin!

Ingress: Jag återger nedan utdrag ur en artikel i DN Debatt 12/10 av Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT-NTO och Kalle Dramstad, politisk rådgivare i EU-frågor på IOGT-NTO. Den har legat i träda alltför länge bl.a. pga. mer akuta händelser.

Under många år var jag alkohol- och drogforskare. Den absoluta majoriteteen av alkoholforskarna slöt upp bakom de mycket samstämmiga studierna som visade att medelkonsumtionen av alkohol hade starkt samband med andel högkonsumenter och med viktiga alkoholrelaterade medicinska skador. De flesta var mycket klara över de kommersiella intressen. I ledande alkoholtidskrifter måste en artikelförfattare ange om hen arbetat för alkoholindustrin.

Jag kunde också notera hur alkoholindustrin köpte över ledande företrädare från WHO. Det gällde till exempel chefen för alkoholsektionen in WHO-Europa och chefen för alkoholsektionen inom på WHO, som båda började arbeta åt alkoholindustrin och förringa (Vänlig omskrivning) de vetenskapligt baserade principerna och råden de tidigare fört ut. Jag har träffat både vid internationella möten.
I samarbete med bl.a. Systembolaget reste jag och andra forskare runt i landet och presenterade vetenskapligt baserad kunskap om alkoholpolitik (utan ersättning).

(Min avhandling ”Epidemiological studies on the relationship between a decline in alcoholconsumption, social factors and alcohol-related disabilities in Stockholm county and in the whole of Sweden” 1987 påvisade minskningen av allvarliga alkoholrelaterade sjukdomar och sociala problem i Sverige då alkoholkonsumtionen på några år minskade med 20 %, med analys av både registerdata och en stor befolkningsstudie, och hur dett varierade med kön, ålder och klass).


”Gårdsförsäljning är en bluff av Sveriges största alkoholföretag”

DN Debatt. ”Gårdsförsäljning är en bluff av Sveriges största alkoholföretag”

Företrädare för IOGT-NTO: Globala spritjättar som vodkatillverkaren The Absolut Company är en av gårdsförsäljningens starkaste förespråkare.

Inom kort startar en tredje statlig utredning om gårdsförsäljning av alkohol. Gårdsförsäljning påstås rädda landsbygden och gynna små vinproducenter. I en ny granskning visar vi att planerna i verkligheten är långt mer omfattande och vi avslöjar hur Sveriges största alkoholföretag storsatsat på lobbying för förslaget.

EU-rättsprofessorer och två statliga utredningar har tydligt svarat att gårdsförsäljning inte går att förena med det svenska alkoholmonopolet. Ändå fortsätter debatten att rasa.

I dag, måndag, lanserar IOGT-NTO en ny granskning som ger en unik insikt i vad gårdsförsäljning av alkohol innebär bortom EU-rättsfrågor och som granskar omfattningen av lobbningen för förslaget. Bakom kulisserna hittar vi ett av världens största spritbolag.

Vår granskning visar att förslaget om gårdsförsäljning är betydligt bredare än det först verkar och att bilden av gårdsförsäljning bygger på tre avgörande myter:

1 Tillverkningsbluffen. Gårdsförsäljning handlar, enligt förespråkarna själva, om att ge tillverkare av alkohol­drycker möjlighet att sälja alkohol direkt till kund. För att räknas som ”tillverkare” eller ”producent” av alkohol­dryck behöver du däremot inte ens odla råvarorna eller tillverka alkoholen själv. Det räcker exempelvis att tillsätta hallonsmak till 97-procentig fabriksinköpt råsprit, späda med vatten och hälla på flaska.

Gårdsförsäljning innebär alltså att nästan vem som helst, snabbt och enkelt och till en låg investeringskostnad, skulle kunna börja tillverka alkoholdryck och få ansvar för att upprätthålla åldersgränser, öppettider och skatte­inbetalningar.

2. Landsbygdsbluffen. Gårdsförsäljning presenteras som landsbygdens räddning men det finns inget i uttalade förslag som skulle begränsa tillverkning eller försäljning till gårdar eller landsbygd, så som namnet vill påskina. I stället dominerar städerna alkoholtillverkningen och redan i dag ligger den stora majoriteten av landets bryggerier och destillerier nämligen i just storstads­regionerna. Förändringen kan alltså bättre beskrivas som garageförsäljning i stad än gårdsförsäljning på landet.

Riktiga landsbygdsfrågor har samtidigt fått stå tillbaka för att ge plats åt gårdsförsäljningsdebatten. Det blir inte minst tydligt när en tredje gårdsförsäljningsutredning snart ska lanseras.

3. Harmlöshetsbluffen. Gårdsförsäljning handlar om att släppa in vinstintressen i alkoholförsäljningen.

Gårdsförsäljningens förespråkare spelar ett högt spel med människors liv och hälsa som insats.

Många kommer att göra rätt för sig, men många kommer också att ta chansen att tumma på åldersgränser och öppet­tider för att tjäna mer.

Den största bluffen av alla handlar däremot om vilka aktörer som driver på för gårdsförsäljning.

Det finns ett narrativ om att gårdsförsäljning drivs av ett fåtal vinproducenter. Men globala spritjättar som vodkatillverkaren The Absolut Company är en av gårdsförsäljningens starkaste förespråkare och har investerat stort i lobbning för frågan.

Men med gårdsförsäljning skulle The Absolut Company öka försäljningen av sina egna produkter samtidigt som de kan stå som leverantör av råsprit till nya tillverkare av alkoholdrycker. I andra länder har företaget redan utvecklat försäljningsstrategier anpassade till just den typ av avreglerad marknad de förespråkar.

Genom de kapitalstarka ägarna Pernod Ricard, världens näst största multinationella vin- och spritföretag, har The Absolut Company också en omatchad kraft att dominera reklamutrymmet, stänga ute småproducenter och köpa upp konkurrenter innan dessa växer sig för stora.

När en tredje utredning om gårdsförsäljning av alkohol nu snart ska lanseras är det hög tid att offentligt klä av förslaget och beskriva det för vad det verkligen är: en trojansk häst skapad av Sveriges största alkoholföretag och som alltför länge tillåtits kväva den svenska landsbygdsdebatten.

Föregående artikelSvenskt medlemskap i NATO inte vägen framåt
Nästa artikelFrancis Fukuyama, mannen med ”Historiens liberala slut” vandrar vänsterut
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Här ser vi följden av avyttringen av ett statligt företag av hälsostrategisk betydelse. https://sv.wikipedia.org/wiki/Absolut_Vodka
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Reinfeldt

  Bör köras i halsen på den pseudovänstern som var med om att lura in Sverige i EU (fastän det var högern som organiserade försäljningen av ”familjesilvret” (Procordia m.m.).
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Procordia
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kjell-Olof_Feldt
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Thorbj%C3%B6rn_F%C3%A4lldin

 2. Svensk alkoholpolitik är för mig en lastbil åkande genom stadens kärna med flaket fyllt av asberusade och skrålande studenter som alla i jämlikhetens namn får sin examen.
  Min numera bortgångna halvsyster fick också examen från den tidens lärarseminarium.
  Men alla fick inte examen. Bara de som klarade studierna.
  Inte någon då fick sin examen asberusade på ett lastbilsflak.
  Varför har alkohol och droger för övrigt blivit så accepterade för unga människor?
  Jag tror för min del drogkulturen är kopplad till det progressiva samhället som med tillåtande medgörlighet försöker inspirera den unga generationen till förändringar.
  Just därför stagnation, och ännu värre tillbakablickande, är den liberala demokratins allra värsta fiende.

  • Här svamlar du. Du har glömt din ungdoms Sverige, som var allt annat än nykter.

   Sverige höll på att drunkna i sprit, och det ledde till grundandet av bl.a. IOGT och Verdandi för över ett sekel sedan. Sen kom Bratt-systemet. Nykterhetsrörelsen skolade många människor som senare blev stommen i flera folkrörelser, varav ”arbetarrörelsen”. Riksdagen blev ett tillhåll för nykterister.
   Sverige blev ett nyktrare land; det tecknades något så när anständiga kollektivavtal, efter tidens förhållanden; det gjordes enorma framsteg på alla områden. Utedasset fasades ut.

   Fram till sextiotalet gick det dock inte att lämna den kyrka som man tvångsmässigt föddes i. En totalitär kultur levde kvar, spetsad med en stor dos kalvinism på många ställen.
   Sverige var ett as-tråkigt land där polisen ringdes in om exempelvis någon italiensk montör sjöng medan han arbetade i en mast på Kalax flygplats; ingen svensk skulle ju sjunga spontant i nyktert tillstånd, dessutom på jobbet, och folk var rädda för att en olycka skulle ske. (Detta är en sann historia som jag fick berättad 1974 eller 75 på Linden-Alimak, där italienaren arbetade. Finns kanske i rullarna hos polisen eller i NSDs arkiv om någon vill kolla.)
   Jag åtskildiga gånger kallats ”jävla nykterist” fast jag då inte ens var det; jag bara inte var aspackad, drack aldrig sprit på ett dansställe (det kunde dock vara en konjak i slutet av en fransk flera timmars lång festmiddag med släkten). Det var det svenska fylleriet som gjorde mig till – nästan – nykterist. Det var fylleriet som ledde till en viss social isolering, eftersom fyllon inte tål att man avstår från mer när man har fått mer än nog; man tvingas att välja mellan sin hälsa och fortsatt umgänge med intoleranta människor (konsensusdiktaturen spökar här också; det går inte för sig att dricka juice när de andra krökar – med mindre att man kör bilen som skall ta fyllon hem)

   Att testa med bl.a. droger – varav alkohol – hör ungdomen till, men när drogandets görs till en samhällsnorm, som fallet är med alkohol på många ställen, och som fallet är med andra droger är i olika subkulturer, krävs det ett starkt psyke för att stå emot. Det tog CIA fasta på för att sinka den generation som protesterade mot Vietnamkriget. Man knarkade ner proteströrelsen på samma sätt som rövarbaronerna söp ner strejker förr om åren.

   Helt utan vetenskaplig täckning associerar jag alkoholismen med puritanism och religiös diktatur (misären räcker inte som förklaring eftersom överklassen super kanske ännu mer än menigheten). Det kalvinistiske Skottland hör nämligen också till fyllebältet.
   Jag glömmer aldrig den student som hade ett glas whisky i ena handen och ett stort glas ”heavy”-öl i den andra, och som förklarade ”i hate the stuff but i have to have it”. I Skottland stängde – då – pubarna en timme tidigare än i England, och det var tur det eftersom det halsades ner helt otroliga mängder öl på några få timmar. Killarna umgicks därför nästan lika länge på pissoaren som i själva puben.
   Om pappa super brajar kanske sonen men det är samma förhållanden som ligger i botten. Det samma gäller sonsonens bruk av kokain eller vad det nu är som är i ropet just då.

   Jag kan definitivt inte se vad som skulle vara progressivt i ett nerknarkat samhälle. Är det annars inte högerns ungdomsförbund som traditionellt verkar för att avskaffa alkoholrestriktionerna?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here