Världsidrottsförbund vill tvinga in alkoholförsäljning på stora idrottstävlingar trots arrangörernas protester.

7
4293

I serien ”Aktuella artiklar för ett-flera sedan och idag” återpubliceras denna artikel som troligen kommer att bli aktuell i högsta grad… Inte så idag då stora begränsningar finns i hur många som får komma till arenorna. Vad tror Du?

Att påstå att idrott, politik och hälsa hör ihop är inte så kontroversiellt i våra dagar. Här ett exempel inom toppidrotten. Vilken är bästa policyn?

Jag inleder med en rapport om debatt i Frankrike och övergår sedan till frågan om internationella idrottsorganisationer kan tvinga på lagändringar.

Den fotbollsintresserade uppmanas läsa epilogen.


Debatt i Frankrike.

Den 24 juli lade 70 suppleanter från LaREM fram ett lagförslag ”för att göra Frankrike till en idrottsnation”, fem år före de olympiska spelen i Paris. En av de 18 artiklarna i detta förslag väckte ilska och upprörelse hos flera folkhälsoorganisationer. Den innebär att man tillåter försäljning av alkohol vid idrottsevenemang.

Hälsominister Agnès Buzyn påminde på Twitter att ”alkohol dödar 41 000 människor varje år i vårt land” och bad att inte uppmuntra till mer konsumtion. En reaktion beskrivs omedelbart som hycklande av National Association of supporter.

Professor Axel Kahn, genetiker, och president i ”la Ligue contre le cancer” (”Föreningen mot Cancer”), menar att den föreslagna lagstiftningen inte är bra. Le Figaro 9/8.

Le Figaro: Vad är fel med den föreslagna lagen?

Axel Kahn: Sedan 1991 förbjuder Évin-lagen försäljning, distribution och introduktion av alkohol under sportevenemang. Kommuner kan dock bevilja tio undantag till amatörklubbar per år. Denna lagartikel syftar till att utvidga dessa undantag till professionella klubbar. Argumentet för författarna till denna lag är att de stora professionella klubbarna har alla amatörklubbar som de använder för att kringgå lagen och sälja alkoholhaltiga drycker. Lagen kan stoppa hyckleriet.

Men det bör inte vara fråga om att anpassa lagen till denna verklighet utan snarare att göra allt för att förhindra att alkoholkonsumtion blir sämre genom att förbjuda detta i stora sportevenemang. Det är i detta sammanhang som ”Föreningen mot Cancer” helt avvisar detta förslag.

Le Figaro: Alkohol cirkulerar redan i amatörsportevenemang. Vad skulle det förändras?

Axel Kahn: Problemet är att idrottsevenemang organiserade av professionella klubbar är mycket stora evenemang. Att sälja alkohol på en stadion där det kommer att finnas tiotusentals människor är inte detsamma som att sälja i ett litet sportevenemang, vilket jag beklagar ändå. Parlamentsledamöter bör snarare ifrågasätta alkohol i amatörsport och försöka att bättre upprätthålla Evin-lagen!

Le Figaro: Vilka hälsoeffekter kan en sådan lag få?

Axel Kahn: I Frankrike är kampen mot alkoholism till stor del ett misslyckande. Och detta av flera skäl inklusive utvecklingen av alkoholmissbruk bland ungdomar och vid idrottsevenemang.

Alkohol ansvarar för 45 000 dödsfall per år i vårt land, varav 15 000 är relaterade till cancer. Hälften av dem kan förebyggas.Det är republikens plikt att skydda ungdomar, att arbeta förebyggande. Denna artikel 18 är precis motsatsen, den är helt beklaglig. Det trivialiserar, relativiserar alkoholkonsumtionens allvar. Om dödsfall kan förhindras genom lag, får vi inte beröva oss den möjligheten. Vi måste kämpa hårt på denna punkt.

 


Från VM i fotboll 2015.
Eftergift för ”fotbollsimperialism” eller välfärdspolitik?
FIFA, den internationella fotbollsorganisationen tvingade Brasiliens regering att inför VM i fotboll 2015 acceptera ”Lei Geral da Copa”, allmänna regler för VM”. Denna kräver minskat antalet platser i arenorna och höjda biljettpriser för den ”folkliga” publiken, och tillåter alkoholhaltiga drycker på arenorna, samt arbetsfria dagar i de städer där det brasilianska laget spelar.

Förbudet mot försäljning av alkohol på brasilianska arenor upphävs för att skydda det lukrativa kontraktet mellan FIFA och det multinationella Anheuser-Busch, tillverkare av Budweiser, en av huvudsponsorerna till tävlingen. FIFA ökar alltså risken fylleriet och bråken på fotbollsarenorna! FIFA upphäver också vinstskatten och finansiella avgifter för de företag som arbetar för VM (inklusive de som renoverar eller bygger arenor). Vidare blir det till ett brott att skada bilden av FIFA eller dess sponsorer. Man kan misstänka att FIFA:s ledning är mutade?

Strejker och protester har förekommit på flera håll just före VM mot förhållanden som nämns ovan.
DN hade 11/6 en artikel med den betecknande titeln ”Polisens taktik: Våldet ska rädda VM”. Var finns idrottens förbrödning kan man då undra?

Ett axplock från Globalresearch artiklar om fotbolls-VM.
* Sabrina Fernandes skrev 12/6 att ”VM är främst för storkapitalet, stora byggföretag, fastighetsägare, och den elit som kan komma åt spelen och få förmåner. Det är i första hand ett VM för FIFA, vars förehavanden sakta har uppdagats.”
* James Petras skrev 3/6 att ”I decennier har sociala kritiker klagat på att sport och underhållning distraherar arbetare att kämpa för sina klassintressen. De hävdar att individer, manipulerade av massmedia, omvandlads till passiva konsumenter som identifierade sig med rika idrottshjältar, såpoperor och filmkändisar. Kulmen på detta var OS och VM i t.ex. fotboll.” Han fortsätter optimistiskt
”Brasilien är idag ett levande undantag från denna kulturpolitiska analys. Brasilianare har beskrivits som fotbollgalna och dess lag har vunnit flest VM. Ändå sker de största protesterna i VM:s historia nu i Brasilien. Redan ett år före VM har det varit massdemonstrationer med upp till en miljon brasilianare. Under de senaste veckorna, har strejker bland lärare, poliser, byggnadsarbetare och kommunanställda frodats.”

Kontrasten mellan omedelbar tillgång till stora mängder offentliga medel för VM och den eviga bristen på pengar till de försämrade grundläggande offentliga tjänster (transporter, skolor, sjukhus och kliniker) har varit en stor chock för brasilianare och en provokation till massaktioner på gatorna. Under årtionden har de flesta brasilianare, som var beroende av offentliga tjänster för transport, utbildning och sjukvård, (den övre medelklassen har råd med privata tjänster), fått höra att ”det inte fanns några medel”, att ”budgeten måste vara balanserad”, att ett ”budgetöverskott behövdes för att träffa IMF-avtal”.

Ska de internationella storbolagen tjäna på VM på folkets bekostnad?

Fotbollsvänner och -spelare i hela världen – förena er i kamp mot FIFA:s fotbollsimperialism!


Epilog.

Jag är intresserad av fotboll sedan ungdomsåren. Vem i min generation minns inte Sveriges VM-silver, Eusebio, och Geoffrey Hursts ”hat tric” i VM-finalen 1966, Tysklands överraskande seger över Nederländerna 1974, Kempes 1978, Maradonnas (”Guds hand”=hands), Pelés 3 VM-guld, Ronaldos målrekord, Tysklands VM-triumf i Schweiz 1954 under Helmuth Rahn och i Italien under Beckenbauer 1990, Zidanes mål och Frankrikes stora triumf 1998, och nu senast Frankrikes triumf 2018.Zidane

Uruguayan defender Jose Leandro Andrade who played in the Uruguay’s Footbal National Team during the 1920s. He won with his country two Gold medals at the Olympic Games of Amsterdam in 1924, Colombes in 1928 and the first World Football Cup in 1930 in Montevideo.
AFP PHOTO

Och man har läst om den första VM-finalen i Montevideo 1930, där dubbla OS-guldmedaljörerna Uruguay, med José Andrade (mannen som kunde dribbla med öronen) och José Nasazzi, vann över Argentina, Italiens dubbla triumfer 1934 och 1938

Vi har läst om Sveriges VM-brons 1950 (Nacka Skoglund, Calle Palmer och Hasse Jeppson) och Brasiliens tragiska förlust mot Uruguay 1950 (följt av 7 självmord), samt Ungerns (Puskas, Kocksis, Boszik m.fl) lika överraskande förlust 1954 mot Västtyskland (målfantomen Toni Tûrek, tvåmålsskytten Helmut Rahn, speldirigenten Fritz Walter), som senare förlorade många landskamper i rad.

Pele

Men kapitalismens avigsidor drabbar även fotbollsvärlden.

Föregående artikelZelensky håller hov med Ukrainas mest ökända nazist
Nästa artikelOm den dubbla staten. Fallet Sverige. Del II
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Problemet är att det fortfarande finns för många som skulle gå med på vad som helst för att få arrangera pengaslukande OS, VM, osv… på skattebetalarnas (= andras) kostnad.
  Grenoble är bara en av de städer som slet med efterräkningen för OS i årtionden. Nu är det Paris tur att vräka pengar, som ”inte finns” för exempelvis vården, på en fascistisk stormässa (det var ju en fransk fascist som puffade för vår tids OS, och det var en spansk fascist som mycket länge var chef för OS).

  Elitidrotten är dessutom fuskets imperium där hälsovådliga (och ofta olagliga) åtgärder är snarare regel än undantag.
  Galna föräldrar pressar därtill sina ungar så att det som borde vara ett nöje blir en pina, osv.
  Anklagelseakten mot elitidrotten kan göras hur lång som helst. Nyttan för folkhälsan torde vara ytterst begränsad, ifall sammanräkningen för plus och minus alls skulle landa på plus. (Många drunknar i Frankrike för att den i teorin obligatorisk simundervisningen uteblev då det inte fanns någon simbassäng inom rimligt avstånd av skolan. Stålarna gick till något/några proffslag i stället.)

  Här i Sverige kunde vi i alla fall se till att Falun/staten aldrig mer slösar pengar på att marknadsföra sig som kandidat för vinter-OS. Pengarnas bör satsas på ungdomsverksamhet och korpidrott i stället.

  Den dag när motståndarna organiserar sig för att kräva att alla kommersiella jippon avkrävs i grundlagen att inte bara stå för alla kostnader utan också för sedvanlig beskattning, den dag kan det kanske bli stopp för hårresande privilegier och särlagstiftning till förmån för alkoholkapitalet.

  Fotboll spelarnas obscena gager är ett hån till hela utbildningsväsendet. Varför skall man plugga för att sedan få ihop under ett helt liv vad ett fnask får för att ligga med någon korrupt idrottsboss (här driver jag med den svenska som gjorde tvärtom, alltså låg avgiftsfritt med några mutbara höjdare för att hon var så mån om att få någon av dessa jippon till Sverige. Gubbarna knullade men brudens tilltag blev förjäves).
  FIFAs m. fl. korrupta ledningar är ingenting som skolbarnen skall behöva stå ut med som föredöme.

 2. Idag så är dom stora idrottsarenorna dom största utskänkningsställena.
  Går förslaget till sk ”gårdsförsäljning” igenom så kommer alkoholen att flöda,
  Centerns naiva dröm om att gårdsförsäljning ska lyfta landsbygden drivs av
  starka ekonomiska krafter som vill släppa alkoholen fri.

 3. För mej är det självklart att det inte skall drickas alkohol i samband med idrottsevenemang och att det måste finnas restriktioner i samhället i övrigt mot droganvändning. Annars kommer det att balla ur.

  • Ja, så är det.
   Alkoholproblemet är ett av det stora problemen i de öst-slaviska länderna.
   Billig alkohol och Vodka i vilken kvälls- och nattöppen butik som helst.
   Idrott och alkohol hör absolut inte ihop.
   Personligen är jag idag helt drogfri.
   Men har använt tobak i unga år och snus medelålders.
   Allt under miljöpåverkan från den tidens så kallade ”kompisar”.
   Även mellanöl på sin tid. Och kanske alkohol någon gång.
   Men där missade miljöpåverkan.
   För efter några ”dagen efter” erfarenheter ville jag inte ha sådant längre.
   Lite fult kanske, men idag ser jag ner och föraktar sådant där.
   Men det är en ren försvarsattityd för att skydda mig själv från alla frestelser.
   Tobak och alkohol, TV, bilkörning är det dåliga levet.
   Frukt, morötter och lagom motion är det goda livet.
   Men mekanik och motormänniska är jag ändå.
   Ibland med oljig overall och svart under naglarna.

 4. Jag anser att senaste fotbolls-vm för herrar passerade en gräns när man valde ett land som styrs feodalt med slavar. Arenor byggda på ca 15 000 arbetares döda kroppar! Jag är glad att Sverige ”bojkottade” genom att spela undermåligt!
  Personligen struntade jag i evenemanget. Kan tyckas löjligt men så blev det.
  Det borde ju vara självklart att inte alkohol säljs på idrottsevenemang! Ytterligare ett bevis på att vi bör avveckla kapitalismen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here