Världsidrottsförbund vill tvinga in alkoholförsäljning på stora idrottstävlingar trots arrangörernas protester.

0
486
Fotbollsstadium. Real Madrid spelar. Bild: Pixapay.

Att påstå att idrott, politik och hälsa hör ihop är inte så kontroversiellt i våra dagar. Här ett exempel inom toppidrotten. Vilken är bästa policyn?

Jag inleder med en rapport om debatt i Frankrike och övergår sedan till frågan om internationella idrottsorganisationer kan tvinga på lagändringar.

Den fotbollsintresserade uppmanas läsa epilogen.


Debatt i Frankrike.

Den 24 juli lade 70 suppleanter från LaREM fram ett lagförslag “för att göra Frankrike till en idrottsnation”, fem år före de olympiska spelen i Paris. En av de 18 artiklarna i detta förslag väckte ilska och upprörelse hos flera folkhälsoorganisationer. Den innebär att man tillåter försäljning av alkohol vid idrottsevenemang.

Hälsominister Agnès Buzyn påminde på Twitter att “alkohol dödar 41 000 människor varje år i vårt land” och bad att inte uppmuntra till mer konsumtion. En reaktion beskrivs omedelbart som hycklande av National Association of supporter.

Professor Axel Kahn, genetiker, och president i “la Ligue contre le cancer” (“Föreningen mot Cancer”), menar att den föreslagna lagstiftningen inte är bra. Le Figaro 9/8.

Le Figaro: Vad är fel med den föreslagna lagen?

Axel Kahn: Sedan 1991 förbjuder Évin-lagen försäljning, distribution och introduktion av alkohol under sportevenemang. Kommuner kan dock bevilja tio undantag till amatörklubbar per år. Denna lagartikel syftar till att utvidga dessa undantag till professionella klubbar. Argumentet för författarna till denna lag är att de stora professionella klubbarna har alla amatörklubbar som de använder för att kringgå lagen och sälja alkoholhaltiga drycker. Lagen kan stoppa hyckleriet.

Men det bör inte vara fråga om att anpassa lagen till denna verklighet utan snarare att göra allt för att förhindra att alkoholkonsumtion blir sämre genom att förbjuda detta i stora sportevenemang. Det är i detta sammanhang som “Föreningen mot Cancer” helt avvisar detta förslag.

Le Figaro: Alkohol cirkulerar redan i amatörsportevenemang. Vad skulle det förändras?

Axel Kahn: Problemet är att idrottsevenemang organiserade av professionella klubbar är mycket stora evenemang. Att sälja alkohol på en stadion där det kommer att finnas tiotusentals människor är inte detsamma som att sälja i ett litet sportevenemang, vilket jag beklagar ändå. Parlamentsledamöter bör snarare ifrågasätta alkohol i amatörsport och försöka att bättre upprätthålla Evin-lagen!

Le Figaro: Vilka hälsoeffekter kan en sådan lag få?

Axel Kahn: I Frankrike är kampen mot alkoholism till stor del ett misslyckande. Och detta av flera skäl inklusive utvecklingen av alkoholmissbruk bland ungdomar och vid idrottsevenemang.

Alkohol ansvarar för 45 000 dödsfall per år i vårt land, varav 15 000 är relaterade till cancer. Hälften av dem kan förebyggas.Det är republikens plikt att skydda ungdomar, att arbeta förebyggande. Denna artikel 18 är precis motsatsen, den är helt beklaglig. Det trivialiserar, relativiserar alkoholkonsumtionens allvar. Om dödsfall kan förhindras genom lag, får vi inte beröva oss den möjligheten. Vi måste kämpa hårt på denna punkt.

 


Från VM i fotboll 2015.
Eftergift för “fotbollsimperialism” eller välfärdspolitik?
FIFA, den internationella fotbollsorganisationen tvingade Brasiliens regering att inför VM i fotboll 2015 acceptera ”Lei Geral da Copa”, allmänna regler för VM”. Denna kräver minskat antalet platser i arenorna och höjda biljettpriser för den ”folkliga” publiken, och tillåter alkoholhaltiga drycker på arenorna, samt arbetsfria dagar i de städer där det brasilianska laget spelar.

Förbudet mot försäljning av alkohol på brasilianska arenor upphävs för att skydda det lukrativa kontraktet mellan FIFA och det multinationella Anheuser-Busch, tillverkare av Budweiser, en av huvudsponsorerna till tävlingen. FIFA ökar alltså risken fylleriet och bråken på fotbollsarenorna! FIFA upphäver också vinstskatten och finansiella avgifter för de företag som arbetar för VM (inklusive de som renoverar eller bygger arenor). Vidare blir det till ett brott att skada bilden av FIFA eller dess sponsorer. Man kan misstänka att FIFA:s ledning är mutade?

Strejker och protester har förekommit på flera håll just före VM mot förhållanden som nämns ovan.
DN hade 11/6 en artikel med den betecknande titeln ”Polisens taktik: Våldet ska rädda VM”. Var finns idrottens förbrödning kan man då undra?

Ett axplock från Globalresearch artiklar om fotbolls-VM.
* Sabrina Fernandes skrev 12/6 att ”VM är främst för storkapitalet, stora byggföretag, fastighetsägare, och den elit som kan komma åt spelen och få förmåner. Det är i första hand ett VM för FIFA, vars förehavanden sakta har uppdagats.”
* James Petras skrev 3/6 att ”I decennier har sociala kritiker klagat på att sport och underhållning distraherar arbetare att kämpa för sina klassintressen. De hävdar att individer, manipulerade av massmedia, omvandlads till passiva konsumenter som identifierade sig med rika idrottshjältar, såpoperor och filmkändisar. Kulmen på detta var OS och VM i t.ex. fotboll.” Han fortsätter optimistiskt
”Brasilien är idag ett levande undantag från denna kulturpolitiska analys. Brasilianare har beskrivits som fotbollgalna och dess lag har vunnit flest VM. Ändå sker de största protesterna i VM:s historia nu i Brasilien. Redan ett år före VM har det varit massdemonstrationer med upp till en miljon brasilianare. Under de senaste veckorna, har strejker bland lärare, poliser, byggnadsarbetare och kommunanställda frodats.”

Kontrasten mellan omedelbar tillgång till stora mängder offentliga medel för VM och den eviga bristen på pengar till de försämrade grundläggande offentliga tjänster (transporter, skolor, sjukhus och kliniker) har varit en stor chock för brasilianare och en provokation till massaktioner på gatorna. Under årtionden har de flesta brasilianare, som var beroende av offentliga tjänster för transport, utbildning och sjukvård, (den övre medelklassen har råd med privata tjänster), fått höra att ”det inte fanns några medel”, att ”budgeten måste vara balanserad”, att ett ”budgetöverskott behövdes för att träffa IMF-avtal”.

Ska de internationella storbolagen tjäna på VM på folkets bekostnad?

Fotbollsvänner och -spelare i hela världen – förena er i kamp mot FIFA:s fotbollsimperialism!


Epilog.

Jag är intresserad av fotboll sedan ungdomsåren. Vem i min generation minns inte Sveriges VM-silver, Eusebio, och Geoffrey Hursts “hat tric” i VM-finalen 1966, Tysklands överraskande seger över Nederländerna 1974, Kempes 1978, Maradonnas (“Guds hand”=hands), Pelés 3 VM-guld, Ronaldos målrekord, Tysklands VM-triumf i Schweiz 1954 under Helmuth Rahn och i Italien under Beckenbauer 1990, Zidanes mål och Frankrikes stora triumf 1998, och nu senast Frankrikes triumf 2018.Zidane

José Andrade. Ett VM-guld och två OS-guld i fotboll.

Och man har läst om den första VM-finalen i Montevideo 1930, där dubbla OS-guldmedaljörerna Uruguay, med José Andrade (mannen som kunde dribbla med öronen) och José Nasazzi, vann över Argentina, Italiens dubbla triumfer 1934 och 1938 (Giuseppe Meazza, och Silvio Piola 1938).Meazza

Vi har läst om Sveriges VM-brons 1950 (Nacka Skoglund, Calle Palmer och Hasse Jeppson) och Brasiliens tragiska förlust mot Uruguay 1950 (följt av 7 självmord), samt Ungerns (Puskas, Kocksis, Boszik m.fl) lika överraskande förlust 1954 mot Västtyskland (målfantomen Toni Tûrek, tvåmålsskytten Helmut Rahn, speldirigenten Fritz Walter), som senare förlorade många landskamper i rad.
Pele untitledPelé
Puskas II

Helmut Rahn II
Men kapitalismens avigsidor drabbar även fotbollsvärlden.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here