DN/Hultqvist: Driver ett ”Hotfullt Ryssland” på svensk Nato-debatt?

10
1953

DN skriver under rubriken Hotfullt Ryssland driver på svensk Nato-debatt: att:

”Ryssland är inställt på en långvarig konflikt, och om Europa nu ger efter tar det aldrig slut. Den skarpa varningen gavs på Folk och Förvars rikskonferens. De borgerliga partierna kräver nu att Sverige följer efter Finland och öppnar dörren på glänt till Nato – en dörr som S-regeringen vill hålla stängd. Signalerna om att Ryssland driver Europa mot krig, med Ukraina som förevändning, kommer allt tätare. På söndagskvällen sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att om USA:s och Natos förhandlingar med Ryssland denna vecka misslyckas är försvarsalliansen ”redo för väpnad konflikt i Europa”.

Jag kommenterade under ”Ifrågasätt” i DN. Min första kommentar blev borttagen, men hade innan medfört en motkommentar och ett svar från mig. Därefter skieckade jag in en modifiering av min första kommentar, som är kvar efter någon timme. Kommentera gärna själv!

Min första kommentar: Rysslands förslag skulle öka säkerheten i Europa.
Vem hotar vem? Nato satsar 15 gånger mer än Ryssland på det militära, bygger upp fler kärnvapenbaser nära Ryssland, bl.a. med Aegismissiler i Polen och Rumänien. Flera Västledare lovade för 30 år sedan att inte flytta Nato österut, men de ljög. Tänk så mycket större säkerheten varit i Europa om Nato hållit sitt löfte!

En av USA och EU stödd statskupp skedde i Kiev 22/2 2014 mot folkvalde president Janukovitj, dagen efter det att en överenskommelse ingåtts mellan oppositionen och presidenten, som höll en oberoende kurs mellan EU och Ryssland. Det stora brottet mot europeisk säkerhetsordning detta millenium.

Högersektorn på Maidan. By Аимаина хикари – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32473112

Den följande fredliga annekteringen/återinförlivandet av Krim med Ryssland skedde med stöd av över 90 % i en folkomröstning. Ett brott mot folkrätten av Ryssland som skedde sig hotat. Detta står i fokus i medierapporteringen som helt tiger om statskuppen.

Före statskuppen hade Ryssland erbjudit ekonomiskt pressade Ukraina ett bättre bud än EU, som Ryssland ville samarbeta med. En våldsam demonisering av budet, Ryssland och Putin tog vid. Enligt bitr. utrikesminister Nuland hade USA satsat 5 miljarder dollar under 20 års tid på en utveckling i Ukraina i USA:s intresse. Andelen fattiga har enligt ukrainska uppgifter sedan 2014 ökat kraftigt och statyer rests över nazister. Ukraina bedriver inbördeskrig, enlig OSSE i st för att följa Minsk II.
NATO-dominanten USA:s krig har nyss dödat miljoner. Samarbeta även m Ryssland!

Motkommentar av JS:

Anders, då det mesta du skriver inte stämmer överens med den etablerade demokratiska världsbilden, varifrån får du dessa fake news, RT? Orkar inte ens bemöta allt men Aegis är luftförsvarsmissiler, inga kärnvapen, Sovjetunionen /Ryssland har aldrig lovats något kring utvidgning av Nato, Ukrainas folk revolterade mot en diktator, invasionen av Krim var inte fredlig och en omröstning under vapen hot efter etnisk rensning, kallar du den legitim?

Svar av mig: Jag påvisar främst olika fakta om brott mot Nato-utvidgning, statskuppen i Ukraina, militära styrkeskillnader. Aegis kan bära kärnvapen. Kan det vara så att den i Väst etablerade världsbilden inte stämmer väl med viktig historik och viktiga fakta? Att detta förs ut gång på gång försvagar demokratin rejält. Demokrati förutsätter ju en korrekt informerad befolkning. Statskuppen hade högerextrem prägel, med hot mot president och rada-ledamöter. Hyllades av högerextrema Svenskarnas parti, Nydemokraterna och var ett tydligt brott mot Ukrainas konstitution och demokrati. Någon invasion av Ukraina har aldrig påvisats. Däremot fanns som tidigare ryska trupper i Sevastopol enligt avtal. Etnisk rensning? Menar du att kuppregimen först förbjöd Rysslands ställning som officiellt språk.? Eller att Ukrainas judiska ledare varnade för möjlig religiös förföljelse?

NATO-styrkor i Europa - Foto från NATO-video: NATO.int
NATO-styrkor i Europa – Foto från NATO-video: NATO.int

Mail från moderator för ”Ifrågasätt”:

Efter att våra moderatorer granskat en av dina kommentarer, har du fått kommentaren borttagen.
Den har tagits bort med motiveringen:
Denna kommentar tas bort eftersom den bryter mot riktlinjerna för kommentarer. Undvik antaganden och spekulationer.

Mitt svar till moderatorn: Kommentaren anför kända fakta. Det måste vara lika acceptabelt att resa frågan om Ryssland hotas som att resa frågan om Ukraina och Sverige hotas.
Vad är spekulationer? Jag ändrar kommentaren och för in igen/AR

Modifiering av min första kommentar:

Denna kommentar utgör en modifierad variant av min borttagna kommentar:

Nato satsar 15 gånger mer än Ryssland på det militära, bygger upp fler baser nära Ryssland, bl.a. med Aegismissiler som kan bära kärnvapen i Polen och Rumänien. Flera Västledare lovade för 30 år sedan att inte flytta Nato österut. Tänk så mycket större säkerheten varit i Europa om Nato hållit sitt löfte!

En av USA och EU stödd statskupp skedde i Kiev 22/2 2014 mot folkvalde president Janukovitj, dagen efter det att en överenskommelse ingåtts mellan oppositionen och presidenten, som höll en oberoende kurs mellan EU och Ryssland. Det stora brottet mot europeisk säkerhetsordning detta millenium.

Den följande fredliga annekteringen av Krim med Ryssland skedde med stöd av över 90 % i en folkomröstning. Ett brott mot folkrätten av Ryssland som skedde sig hotat. Detta står i fokus i medierapporteringen som helt tiger om statskuppen.

Senator McCain ordförande i USA- senatens försvarsutskottförsvarsutskott instrurerar (?) Peter Hultqvist

Före statskuppen hade Ryssland erbjudit ekonomiskt pressade Ukraina ett bättre bud än EU, som Ryssland ville samarbeta med. En våldsam demonisering av budet, Ryssland och Putin tog vid. Enligt bitr. utrikesminister Nuland hade USA satsat 5 miljarder dollar under 20 års tid på en utveckling i Ukraina i USA:s intresse. Ukraina bedriver inbördeskrig, enlig OSSE i st för att följa Minsk II. NATO-dominanten USA:s krig i Mellanöstern och Afghanistan har nyss dödat miljoner och drivit fler på flykt. För Sveriges säkerhet: Samarbeta ÄVEN med Ryssland!

Föregående artikelUkraina och europeisk säkerhet: Kommentar till forskningsledare Gudrun Perssons föredrag på Folk och Försvars konferens.
Nästa artikelTerrorattacken mot Kazakstan slogs ner. Rysslands ställning stärks i Centralasien
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Dagens nyheter, dess flesta läsare och det militära analytiska tänkandet har drabbats av kollektiv krigspsykos, folie-a-deux utspätt på många. Inget som stämmer med de egna smala sanningarna får förekomma eller störa.

  Det är en medial sammanhållning som helt enkelt inte tål minsta ifrågasättanden, djupanalyser och allra minst motargument -och man tillämpar helt enkelt:

  …CENSUR

  Den polska och ungerska mediamiljön syns redan nu som tydligast hos Dagens Nyheter och andra medier som går på amerikansk autopilot.

  Välkommen till nyhögerns falska kvasiliberala mediaklimat!

  Det öppna Sverige stänger nu.

  ”Good night and Good luck” som en känd amerikansk anständig tv-programledare avslutade dygnets sändning med på 1950-talets under den svårt alkoliserade McCarthys repression och fascistiska skådeprocesser.

  Det öppna officiella Sverige har slutat att tänka själv, analysera historiska händelser och förlopp och kopplat upp sig på Washingtons färdigutmatade tankevärld.

  Vikingarnas kloka flygande Hugin och Mumin har nu i Sverige skjutits ned döda av Washington.

  Vi borde både skämmas och sörja.

 2. DN är inget annat än Nato kåta, Nato säljare, ryssofobiska, anti-ryska,så det saknar motstycke. DN är Washingtons propaganda här hemma. Det DN gjort och betett sej dessa 8åren FINNS INGA som helst ursäkter. Man tappat både trovärdigheten,och den moraliska kompassen sedan åratal. DN borde fan skämmas ärligt talat. Så VIDRIGT Nato kåta, Nato säljare, ryssofobiska och anti-ryska så det är helt otroligt. Man skiter i övriga fakta 95/100 gånger. DN är ju korkade som man varit och betett sej ju dessa åren. Nej gillar inte det ALLS. Ingen MINSTA lilla moralisk kompass kvar längre helt otroligt

 3. Hultqvist agerande går helt i linje med det ökande förtrycket i detta land. Är det den internationella finanseliten som utövar ekonomiska påtryckningar? Begrunda följande:

  Första totalitära steget var vaxpasset. Nu har tydligen nätcensur införts:
  1) Romelsjös artikel om ”Alliansfrihet” har släkts ned.
  2) Regeringen har infört nya restriktionsregler från den 12:e, i ett försök att stoppa demonstrationen den 22.e mot pandemilag och vaxpass,
  3) NewsVioce artikel om restriktionerna och varför har släkts ned.

  Vi måste tydligen ta upp kampen FÖR demokrati och Mot förtryck, samt för att CV-19 inte är farligare än influensa.

  • Kan du berätta mer om Romelsjös artikel om ”Alliansfrihet”? På vilken webbplats eller media var den publicerad? När togs den bort?

   • Hej!

    Jag publicerade i hastigheten en artikel om ”Alliansfrihet” igår morse, från Folk och Freds konferens 9-10/1.

    Det gick för snabbt och jag drog själv tillbaka den icke editerade artikeln när jag såg att jag av misstag publicerat den då. Jag hanterar dagligen 5-6 artiklar och i snitt drygt 25 kommentarer dagligen. Det kan bli fel någon gång, och blev det.

    En läsare skriver att någon på nätet dragit tillbaka den ”Romelsjös artikel om ”Alliansfrihet” har släkts ned.”

    Men det har jag själv alltså gjort. Beklagar eventuella problem Dig läsare.

 4. Sverige kommer tyvärr fortsätta såhär KORKAT och idiotiskt,som man gjort dessa 7åren med denna Hultkvist och regeringen. När man inte tror att det kan bli värre,om det blir ett regerings skifte om ca9mån,är svaret på den frågan att det kan bli värre och katastrofalt. Vet inte och förstår inte hur det är möjligt,men alla högerpartier med den där klantskallen moderaten Uffe i spetsen,så blir det ännu värre på ALLA sätt. Sverige har sålt ut sej redan,tycker ärligt talat det är MYCKET tragiskt. Vi har ingen som vill sluta bli ryssofobiska som man varit,och någon förbättring av relationen till stora grannen i öst blir det inte inom snar framtid. Sverige har sedan länge sålt sej redan åt Usa och deras lakejer. Hultkvist har varit MYCKET bedrövlig

  • Det är just det bästa Maria europeiska familjer inte är villiga till, överhuvudtaget.

   Stödet i alla västeuropeiska familjer för att sluta upp bakom amerikanska krigsäventyr är ofta mindre än 10%. De flesta européer är inte alls villiga att sluta upp bakom USA:s potentiella krig om de utlöser Nato:s paragraf 5 där de ska få stöd av andra länder.

   En mycket stor majoritet av alla europeiska folk skulle välja neutralitet i en sådan konflikt rakt av, inte ens i de mest fanatiska högerkonservativa östeuropeiska länderna som Polen eller Ungern finns den minsta majoritet att vilja hjälpa Amerika i krig mot t.ex. Kina: även i östra Europa väljer alltså samtliga folk: stå vid sidan, hålla sig neutrala och inte hjälpa Washington.

   Det finns alltså inte i ett enda Nato-land i Europa en vare sig folkmajoritet eller en fjärdedel av befolkningen som är villiga att dra ut i Nato-krig på USA:s uppmaning.

   Det är naturligtvis det sunda folkförnuftet som talar.

   Nato har helt enkelt inget folkligt stöd för att dra ut i krig, bland befolkningen i precis hela Europa.

   Cato-institutet har de statistiska siffrorna, genomgående dyster mörk läsning för krigshökarna i Washington.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here