Terrorattacken mot Kazakstan slogs ner. Rysslands ställning stärks i Centralasien

15
1721

Bild: https://nistadblog.files.wordpress.com/2022/01/toqajev-taler-til-nasjonen-7.-januar-2022.jpg?w=300&h=180

Terrorattacken mot Kazakstan slogs ner; Rysslands ställning stärks i Centralasien

publicerad 10 januari av Bjørn Ditlef Nistad och översatt av Rolf Nilsson. https://nistadblog.wordpress.com/2022/01/10/terrorangrepet-mot-kasakhstan-slatt-ned-russland-styrker-seg-i-sentral-asia/

”Från utlandet kommer det uppmaningar att föra förhandlingar för att lösa problemen på ett fredligt sätt. Vilket nonsens! Vilken typ av förhandlingar kan man föra med mördare? Vi har att göra med beväpnade banditer, både lokala och utländska. De måste elimineras, och det kommer att ske snart.”

Orden kommer från Kazakstans president Qasym-Zhomart Toqayevs tv-tal till nationen, den 7 januari, efter tillslaget mot terrorattackerna den 4 och 5 januari.

Toqayevs tal – kombinerat med information om vem som har gripits efter terrorattacken – gör att det idag verkar någorlunda klart vad som hände när beväpnade gäng härjade i Almaty och andra städer i Kazakstan.

Enligt presidenten har tusentals beväpnade aktivister – ledda av en ledningscentral och med stöd av manipulations- och desinformationsspecialister – deltagit i väl förberedda terrorattacker i Almaty och andra städer, där avsikten har varit att ta makten genom att ockupera offentliga byggnader och militära föremål.

Se ett utdrag ur Toqayevs tal, dubbat till engelska, här.

I efterdyningarna till terrorattacken har Karim Massimov – ledare för Nationella säkerhetsrådet och tidigare premiärminister och anhängare till tidigare presidenten Nursultan Nazarbayev – arresterats och anklagats för högförräderi.

Kazakiska nationalister, häribland organisatörena av så kallade språkpatruller som har trakasserat rysktalande, har också gripits och säkerhetsstyrkor och poliser jagar nu nationalister och islamister.

Kazahstan. Flera bilar har stuckits i brand.

Bilar, butiker och annan privat egendom sattes i brand, plundrades eller förstördes under terrorattacken.

Uppenbarligen var terrorattacken den 4 och 5 januari ett försök av Massimov och andra, som hade placerats på höga positioner under Nazarbayev, att beröva Toqayev makten. Och som en del av kuppförsöket har nationalister och islamister, inklusive utlänningar, använts för att attackera offentliga institutioner och byggnader, samtidigt som de fått fria händer att plundra.

Stöd från Massimov och andra innehavare av nyckelpositioner inom säkerhetstjänsten och statsapparaten, förklarar varför den omfattande terrorattacken inte avslöjades av relevanta säkerhetstjänster, och varför specialstyrkor inte sattes in mot terroristerna under de första timmarna av attacken, vilket ledde till att terroristerna utan nämnvärt motstånd kunde besätta strategiskt viktiga objekt

Huruvida västerländska underrättelsetjänster har varit inblandade i terrorattacken är i nuläget oklart.

Møte mellan Karim Massimov och Mike Pompeo 26. april 2019.

Uppenbarligen har Massimov haft goda kontakter med amerikanska myndigheter. 2019, då han var chef för den kazakiska underrättelse- och säkerhetstjänsten, träffade han bland annat USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo och under mötet diskuterade Massimov, som själv är uigur, behandlingen av uigurerna i Kina med USA:s utrikesminister.

Det är också ett välkänt faktum att ett stort antal amerikanska fonder och organisationer för så kallat demokratibyggande (NGO:er, ö.a.) har verkat i Kazakstan och att en betydande del av deras verksamhet har bestått i att vårda relationer med kazakiska nationalister.

Ryssland har utan tvekan stärkt sin ställning till följd av den misslyckade terrorattacken mot Kazakstan.

I sitt tal till nationen den 7 januari tackade Toqayev Ryssland och de andra medlemmarna i den kollektiva säkerhetspakten, den militära alliansen mellan Ryssland och de asiatiska före detta sovjetrepublikerna, för att de hjälpt de kazakiska myndigheterna att slå ner terrorattacken. Och han riktade också ett varmt tack till det kinesiska ledarskapet. Västländerna däremot, som tydligen har efterlyst dialog som en lösning på krisen i Kazakstan, avfärdade han som allierade och anhängare och menade att det var olämpligt att förhandla med terrorister.

Det finns skäl att tro att terrorattacken mot Kazakstan har fungerat som en väckarklocka inte bara för det kazakiska ledarskapet utan också för ledarskapet i de andra asiatiska före detta sovjetrepublikerna om att det att ansluta sig till väst och tillåta västerländska demokrati- och människorättsorganisationer att utvecklas, innebär en betydande säkerhetsrisk, och att västerländska människorättsaktivister nu kommer att få betydligt mindre spelrum. Efter USA:s kollaps i Afghanistan är det dessutom bara Ryssland, och möjligen även Kina, som kan skydda de asiatiska före detta sovjetrepublikerna från islamism och andra former av extremism.

Den kollektiva säkerhetspakten CSTO, som avskrivits som en papperstiger, visade sig vara en effektiv militär allians, som inom några timmar lyckades mobilisera styrkor från medlemsländerna för att slå ner terrorattacken mot Kazakstan.

Under de kommande förhandlingarna med USA och Nato om ett europeiskt säkerhetsarrangemang kommer Ryssland att kunna agera, inte bara som försvarare av sina egna intressen, men också som en försvarare av intressena för ett eurasiskt block av stater, organiserat i den kollektiva säkerhetspakten.

Läs om terrorattacken mot Kazakstan här.

Läs om rysk osäkerhet efter att talibanerna tog makten i Afghanistan här.

Föregående artikelDN/Hultqvist: Driver ett ”Hotfullt Ryssland” på svensk Nato-debatt?
Nästa artikelFolk och Försvars svart-vita världsbild

15 KOMMENTARER

 1. Ryssland gjorde mycket fint jobb här,på inbjudan av Kazakstans president. Det var seriöst och fint jobbat. Hur hade det låtit om detta hände hos oss Sverige. Att såhär många poliser blev mördade,och slaktade är inget annat än terroristattack!! Och hur hade det låtit här hemma i Sverige om detta hade skett,och så här många poliser blev slaktade? PRECIS!! Fint och seriöst jobbat av Ryssland,på inbjudan av Kazakstans president

 2. Mycket intressant,ska läsa hela senare på min lunch. Bra och seriöst jobbat av Ryssland på inbjudan av Kazakstans president

 3. Hur kommer det sig att obildade pensionärskommunister tar ställning för en autokratregim, den är väl inte på minsta sätt ”progressiv”? Oavsett vilken subjektiv betydelse man än läser in i begreppet. Totalkorrumperade släktnätverk med egen säkerhetspolis av gammal rysk modell lär vara bästa beskrivningen.

  Otroligt föraktfullt och oförskämt att låtsas att spontana protester mot energipriser är någon slags sammansvärjning mot regimen, ansvarsfördelningen är tvärtom. Regimen bär ansvaret, folket lider.

  • Bland förståeila protester fanns en stor välorganiserad mycket våldsam grupp som dödade poliser, brände fordon och ocukperade byggnader. De förstörde verkligen för fredliga demonstrater!

  • Polis 12 januari, 2022 At 13:22
   ”Hur kommer det sig att obildade pensionärskommunister tar ställning för en autokratregim, den är väl inte på minsta sätt ”progressiv”?”

   Hej Polisen
   Jag tycker din fråga är intressant.
   Själv är jag dock ingen ”obildad pensionärskommunist”
   Kanske mest bara obildad pensionär men väldigt intresserad.
   För närvarande mycket intresserad av Ryssland och dess nära sfär.
   Dick Erixon förklarade din fråga genom brister i läran.
   I tanken om kommunism saknas hållbar logik.
   Just den bristen skapade ”bokstavsvänstern” på 60- och 70-talet då kommunister ingående började studera Marx’ läror och teorier (som egentligen inte är hans egna).
   Bokstavsvänsterkommunisterna kom till olika slutsatser av läran och splittringen var ett faktum.
   Tycker det kan liknas vid kyrkan och de olika frikyrkorörelserna där man också har olika åsikter om vad där står och betyder i urkunderna.

   Vad en del 68-kommunister inte tycks förstå idag är att Marx’ läror inte längre gäller i ryskländerna.
   De lever så att säga lite i det gamla Sovjetunionen.
   Däremot i västvärlden, och synnerhet vårt eget land Sverige, där är Marx’ läror fortfarande gällande.
   En utbredd åsikt här är samhällsansvaret, liksom det är ”samhällets fel” om något går snett.
   Så är det faktiskt inte i ryskländerna. Där vilar ansvaret mer på dig själv, familjen, vänkretsen, grannskapet, byn etcetera.
   Kanske lite svårt för en svensk kommunist att ta till sig men betydligt lättare för en amerikansk pensionär som gärna lämnar USA och bosätter sig i Ukraina på ålderns höst.
   Jag är bombsäker på att västvärlden kommer öka i Ukraina.
   Men är du alltför progressiv så flytta inte dit!
   Är du politisk vegan finns till exempel ingen mat till dig.
   Jag fick lära mig ett nytt ord på engelska som kallas ”social justice warriors”
   eller ”krigare för social rättvisa”.
   Finns många i USA och kanske desto fler i Sverige.
   Kanske även redaktören för den här bloggen?
   Men försök inte i Ukraina. Förmodligen No response!
   Kom heller inte dit med svåra sjukdomar som kräver regelbunden behandling.
   Det blir problem och kanske dyrt också.
   Frisk och stark kan en västerlänning leva gott i Ukraina.
   En central belägen större lägenhet kan kosta under 10.000 kr SEK i insats.
   Jämför Stockholm….
   En liten lagom stor bondgård på landet. Lite renoveringsobjekt kanske men med ordentligt med både jord och skog. Några hektar kanske. Köpsumma, 20.000 SEK kanske.

   Tidigare har jag märkt att hus i ryskländerna ofta saknar skorstenar.
   I Ukraina har det sin förklaring. De flesta hus är uppvärmda med gas.
   Ett gasnät och sedan gasdrivna värmepannor i varje hus.
   Förmodligen är det medelst pipelines importerad naturgas från Ryssland.
   Liknar Tyskland som numera också köper naturgas från Ryssland.
   Men Ukraina var förstås före.

  • Hmm, Polis är en som läst för mycket MSM-propaganda! ”Polis” kanske skulle fundera ett varv till på vilket sätt införandet av en islamsk teokrati skulle gynna Kazakastan vilket ju var syftet Massimovs försök till kupp mot regimen i landet? Ett nytt Afghanistan är väl det sista världen behöver även om det skulle gynna Rysslands fiender som USA och EU…Ja, det är i alla fall det som MSM och USA-propagandan försöker tuta i folk! Polis inlägg är så bedrövligt i all sin ignorans och okunnighet att man häpnar! Visst finns det några gamla kommunister som skriver här men det finns ju sådana som jag som är konsult och f d egenföretagare som aldrig röstat på vänsterpartier men som genomskådat globalisternas agenda. Säkerhetstjänst av gammal ryskt modell är uppenbarligen mycket bättre än Säpo i Sverige som inte kan kallas annat än en katastrof! Jag säger bara Akilov och ”Maggans” städtjänst som ögonöppnare för den grava inkompetensen hos Säpo!

   • RAND Corporation representerar USAs krigsindustri och finansieras av CIA, och ger råd hur USA skall utvidga sin globala makt. Kazakstan är en identisk repetition av den taktik som använts av USA över hela jorden, Utnyttja fredliga protester och lokalt missnöje för att skapa oroligheter och regimbyten. Exempel Syrien, Hong Kong, Tibet, Xinjiang, och nu Kazakstan. De första protesterna var fredliga, sedan tog beväpnade terrorister över.
    http://www.chinadaily.com.cn/a/202201/12/WS61de310ca310cdd39bc80848.html

 4. Håller med. Mycket intressant.
  Jaså, tumultet i Kazakstan kan förklaras genom en (planerad?) terrorattack?

  Frågan är då var kommer de omfattande protesterna med i bilden?

  Är terrorattacken snabbt planerad för att offentligt döljas av terrorattacken?
  Eller protesterna skapade av terroristerna genom uppvigling?
  Och sedan utnyttjade för att dölja attacken?

  Bra gjort av Ryssland tycker jag, men bekymret med Ukraina kommer inte Ryssland lösa lika enkelt.
  Jag börjar förstå nu att Ukraina kanske är sådär halvvägs in i västvärlden och förmodligen försent för Ryssland att få tillbaka in i ”sfären”.
  Förmodligen kommer Ryssland göra de bästa de kan av situationen för att slippa fler NATO-baser nära sina gränser och jag tror förhandlingar kommer bli lösningen.
  En rysk invasion av Ukraina tror jag inte alls på. Det skulle vara som Ryssland gör sig själva en björntjänst men den ryska björnen är slugare än så.
  Den som närmast tjänar på den militära upptrappningen vid Rysslands gräns till Ukraina är president Vladimir Putin själv som nu får stå som centralfigur både för väst och för sitt eget folk.
  Lyckas Vladimir Putin på fredligt sätt lösa den här konflikten är hans roll som Rysslands fortsatta president vara tämligen självklar.

  • Ukraina har alltid varit delat och det bästa vore om delningen genomfördes! De östra delarna får bli en del av Ryssland och de gamla polska delarna i väster får folkomrösta för att bli en del av Polen igen! Det som blir kvar i mitten, runt Kiev, om nu någon stannar kvar där får väl kalla sig Ukraina om de vill. Och det är väl den enda lösningen eftersom Ukraina som det är idag helt saknar förutsättningar att kunna existera som ett land! Tjeckoslovakien delades ju upp utan problem och här borde det inte vara något problem om inte USA hade hitta på ett sätt att hålla Ryssland upptagna med en skapad konflikt för egna syften! EU skulle knappast ha några problem med att västra Ukraina blev en del av Polen igen!

   • Ukrainas (Ocker-rainas) framtid är enligt följande säger stjärnorna.

    1. Landet kommer att delas i tre. De (nord)västra delarna införlivas i Polen och Ungern.

    2. Donbas återförenas med moderlandet Ryssland.

    3. Och Ukronazi Maidan ”revolutionärerna” och deras anhang kan leka USAs rövslickare i Kiev.

    4. Ocker-raina oligarkerna flyttar till Hell Aviv och klaga på TV över hur de trakasserades av antitermiterna (eller vad det nu de hette) och var tvungna att lämna Ocker-raina.

    5. USAs och tillika israels ställföreträdande utrikeminister herr Anthony kommer alltjämt fortsätta blinka och göra dumma uttalanden om den ryska invasionen som aldrig blir av.

    5. Lilla Hultqvist från Sverieg ackompanjeras av Stollenberget från Norge och anför symfonin ”den rätts baserade ordningen” vid begravning ceremonin frö Nato i Bryssel.

 5. Tycker jag låter som ett bra förslag, Ukraina skulle då lättare kunna bli integrerat i Europa,
  och inte utgöra någon ständig konflikthärd, och murbräcka mot Ryssland. De flesta bryr sig inte om
  Ukraina, lessen, men kanske man vill konflikta och kriga för att få till en ”skapelseberättelse” ungefär som Finland, 1918-1944, men omvärlden, Europa, är inte intresserad, av ”Ära åt Ukraina”. Men EU har ju uppträtt direkt konfliktalstrande, den som ger sig ut för ett ”fredsprojekt”. Beror på vilken sida EU vaknar på.

 6. Måste säga att är mycket förvånad över polisens inlägg här. Poliser har ju ändå bra utbildning. Det är uppenbart att det fattas ju mycket fakta där. Vore så bättre om du kunde kolla upp övriga fakta också,(bortsett från svt publik service,DN och MSM) Lovar då att din synpunkt (som du självfallet har rätt till som du vill) Men din synpunkt kommer då att ändras från tidigare. Här på Global Politics kan du också hitta massor,som enligt mej är dom bästa. Nej jag är inte heller kommunist och aldrig varit det heller ärligt talat. Jag har till och med slutat rösta,dom senaste 3valen. Jag vet det är helt otroligt. Tappade intresset totalt,men funderar på att kanske börja rösta då igen detta året nu. Det är ändå synd att slänga bort rösten. Men tidigare,och när jag var yngre då röstade jag jämt på Socialdemokraterna. Kan vara ärlig och säga det. Det bara var så. Försök koppla bort dej bara några timmar från dessa Svt publik service, DN och MSM. Kolla seriösa och riktiga fakta,så tror jag du” ändrar uppfattning” åtminstone lite. Du är jämt välkommen tillbaka hit sen

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here