DN: Kommentar till Peter Wolodarskis ledare i söndags. ”Inte bara Facebook”

1
1330

DN:s chefredaktör publicerade senast en söndagskrönika Peter Wolodarski: Facebooks jakt på världsherravälde sker på vår bekostnad, där jag för en gång skull kan instämma i det väsentliga i innehållet.

Peter Wolodarskis rapport är nog väsentligen korrekt. Han nämner dock inte att Facebook rapporterar till USA:s dominerande säkerhetstjänst NSA som övervakar USA:s medborgare och utländska politiker och företagsledare. Enligt mångårige NSA-experten Edward Snowden och läckan i våras av att Danmark hjälpt NSA med övervakning av bl.a. svenska politiker.

Han skriver ”Profiten före demokratin” och lyfter fram yttrandefrihet. Men ”Profiten främst” gäller verkligen inte bara Facebook utan i princip alla bolag i dagens primitiva och orättvisa ekonomiska system, där bl.a. ökningen av miljardärernas tillgångar år 2017 var flera gånger större än vad som behövdes för att avskaffa fattigdomen i världen, rent monetärt.

Oförmågan att hantera klimatkrisen beror i grunden på tvånget att hela tiden söka öka profiten, och producera mer. Så illa, så primitivt! Vi behöver ett mer demokratiskt ekonomiskt system där huvuddelen av naturtillgångar och produktionsresurser är under folklig kontroll. Demokrati betyder ju egentligen folkstyre. Fridays For Future och Greta Thunberg verkar ha förstått detta. De talar om ”Uproot the System” och ”System Change” och lyfter fram de rika ländernas plundring och förtryck av fattiga länder.

Föregående artikelVilket land bygger Socialdemokraterna?
Nästa artikelVärldens fattiga betalar med sina ovaccinerade liv för att främja västerländska regeringars och Big Pharmas intressen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Facebook: CIA:s och NSA:s alldeles egna lilla familjefotoarkivlåda av sisådär hälften av världens befolkning. Och gratis att skicka in bilderna är det också! Är inte den amerikanska kapitalismen underbarast ändå!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here