DN: Ukrainas president tar avstånd från krigshetsen av USA och Sverige. Hur länge blir han kvar? Och min kommentar i DN.

15
2501
President Zelensky

Kort ingress: Ukrainas president Zelenskyj meddelar DN och övriga stora etablerade media Ukrainas president: ”Vi behöver inte denna panik Detta är helt annat ljud i skällan än när Biden, Blinken, Stoltenberg, Hultqvist och Linde talar. Uttalandet är sannolikt inte populärt hos dessa och likasinnade. Hur länge får han vara kvar underar ”Moon of Alabama” ? Jag återkommer om detta.

(Ko)Skälla

Först utdrag ur artikeln i DN mm. Sedan min och Anders Åbergs kommentar under ”Ifrågasätt” till DN-artikeln:

_______________________________________________________________

Ukrainas president: Vi behöver inte denna panik (Ur DN-artikeln)

* Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj tycker att det har varit för mycket panik under den senaste tiden gällande situationen vid hans landsgräns.
Det verkar vara en uppfattning utomlands att det skulle vara krig här, så är det inte, säger presidenten och menar att ”paniken” avspeglar sig negativt på Ukrainas ekonomi.

* – Jag uppfattar inte situationen här som mer spänd än den var förut. Det verkar vara en uppfattning utomlands att det skulle vara krig här. Jag säger inte att en eskalering inte kan komma. Men vi behöver inte denna panik, säger Volodymyr Zelenskyj enligt Reuters. Han sa att detta var hans budskap till Joe Biden när han talade med honom över telefon tidigare i veckan.

* Han sade dock att landet fortsatt behöver stöd från väst, både militärt och ekonomiskt. – Vi behöver 4-5 miljarder dollar för att stabilisera vår ekonomi. Den största risken för Ukraina just nu är att det ska destabiliseras inifrån, till exempel genom en ekonomisk kris.

* Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI säger att hennes bild är att Ukraina har försökt spela ner situationen under en längre tid. – De vill inte ha panik i landet naturligtvis. Strängt taget, Ryssland har ju redan invaderat Ukraina, det skedde ju redan 2014 när de intog Krim. (Slut DN).

En annan källa rapporterar ”Biden och hans rådgivare är samtidigt irriterade över Zelenskiys offentliga uttalanden som förringar [invasionen] hotet och tunt beslöjade stötar mot USA:s president; de tror att offentliga varningar och hot mot Ryssland med allvarliga konsekvenser är nyckeln till dess inneslutning”.
Slutligen är Kiev inte nöjd med det faktum att Washington kallar den ryska invasionen ”nästan oundviklig”.
Dagen innan, vid ett möte med utländska journalister, bad Zelensky dem att sluta skriva att ”kriget börjar i morgon”. ”Signaler har till och med kommit från respekterade statschefer som redan öppet säger på ett icke-diplomatiskt språk att i morgon kommer vi att ha ett krig. I England, Tyskland, Frankrike, Litauen ger massmedia intrycket att vi är i krig, att vi har trupper som rör sig längs vägarna, att vi mobiliserar. Och så är det inte. Vi behöver inte denna panik, sade det ukrainska statschefen. här.

En Washingtonkorrespondent menar på Twitter:

Anders Åbergs kommentar i DN:

”Får vi då hoppas att det äntligen gick hål på USA:s och NATO:s förgiftade ballong.
Västmedia och västpolitiker har gjort allt dom har kunnat för att destabilisera läget i Europa och skapa skräck och krigsstämningar.
Förhoppningsvis får detta sansade människor att ställa sig frågan vad sjutton vi har för galna media egentligen.
I hela västvärlden har dom pumpat upp det icke existerande hotet om en rysk invasion. Alla har sagt samma sak.
Gamla Pravda i Sovjetunionen kunde inte ha gjort det bättre.
Västvärldens folk måste på något sätt återerövra pressfriheten ifrån krigsindustrin.
Tack ändå till DN för att ni äntligen lät sanningen komma fram, det var verkligen på tiden.”

Min kommentar i DN:

”Naturligtvis avser inte Ryssland att angripa Ukraina. President Zelensky vill att Väst ska tona ner hetsen om krigsrisk (DN 28/2).Truppstyrkan har byggts upp under lång tid. Angrepp sker överraskande, här är situationen den motsatta. Motiv saknas helt. Skulle kosta oerhört mycket politiskt och ekonomiskt för Ryssland. Att ta över ett land med mycket dålig ekonomi, med en fattigdom som ökat från 8 till 55 % (se Hamilton i DN Debatt), med en tolerans för nazism och bl.a. nya statyer över nazi-kollaboratörer som den av bl.a. EU fördömda Bandera och med motstånd i landet. Är det annat än USA-propaganda.

I diskussionen på stås att Ryssland invaderat Ukraina 2014-2015. Belägg för det saknas och har dementerats av Ukrainas dåvarande ÖB. Krim annekterades fredligt efter en folkomröstning med stöd av över 95 %. Efter den av EU och USA stödda statskuppen 22/2 2014 mot folkvald president som fick 69 % av rösterna i valet 2010, vilket OSSE kallade ”en imponerade uppvisning i demokrati. (Statskuppen och folkomröstningen beskrivs ganska väl i Wikipedia).

Efter statskuppen har Ukraina blivit mycket beroende av USA, som stödjer att Ukraina bedriver inbördeskrig (OSSE) i stället för att följa Minsk II. Ryssland hävdar att Ukraina samlat stora styrkor vid Donbass. Rysslands truppansamling beror troligen på att man vill skrämma Kiev från att intensifiera angrepp mot landsmännen i Donbass. Hela tiden har för övrigt Ryssland sagt att man inte tänker anfalla Kiev och att man erkänner Ukraina.”

 

Läs mer om Ukraina här.

Föregående artikel”Battlefield Myanmar”
Nästa artikelLäs nya e-boken, uppdaterade ”USA som världspolis”! Endast 30 kr!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Håller med EXAKT. Skrev tidigare en insändare under den andra gårdagens artikel. Håller med EXAKT. Om det inte sker någon ny väst stödd kupp kommande månaderna efter vintern,då ryker Zelenski TVÄR SÄKERT vid nästa val. Tror Zelenski när han var helt ny i början (Första månaden)nog hade seriösa tankar på att få kriget mot Donbass regionen slut,och även närma sej Ryssland i relationen. Men stackaren insåg och såg väl(efter första månaden)Hur insyltad och korrumperat Usa,Nato var inne i Ukraina,så att någon lätt väg ut tyvärr inte fanns längre,då EU också ju är direkt svagt och helt under Washingtons stränga tyglar. Ukraina är och varit också i en total beroendeställning ekonomiskt gentemot Usa, Nato dessa åren för inte helt kollapsa. Tror att Zelenski innerst inne är djupt besviken och irriterad över hur hans land utvecklats dessa åren som president. Det märks också att stackaren tappat MYCKET stöd på hemmaplan sedan förra året,då detta ”ryska hotet”satte igång från våren först. Kan se tydligt också att medierna”ogillar”detta uttalande utan som helst respekt för hela bilden (Som ändå totalt saknats i 8år nu) Våra medier varit riktiga hyenor dessa ÅREN,och gjort ALLT i sin makt för att skapa samma russofobi i Ukraina,så som vi har i Sverige. Men det har inte gått så så bra som man tänkt och trott,för att man ALDRIG respekterat Ukraina på seriöst sätt,och tittat analyserat HELA bilden. Zelenski har tyvärr misslyckats,men tror samtidigt att när han var helt ny,då hade han nog andra seriösa och bättre idéer. Tills han insåg fort att det är åt helvete,då Usa,Nato opererar inne i landet, och Ukraina varit i ekonomisk beroendeställning gentemot dessa länder för att undvika totalt kollaps. Man måste också minnas att Ukraina tillhör ett av världens mest korrupta länder

 2. Ukrainas president Zelenskyj kommer sitta kvar.
  Med ett sådant uttalande visar han att han ställer upp för landet.
  Vi måste försöka förstå att Ukraina inte är Ryssland och ej heller Västvärlden.
  Ukraina är en suverän stat med till stora delar ett enat folk och ett eget språk.
  Ukrainas olycka är att det ligger klämt mellan stormakter.
  Västvärlden och Ryssland är de första man tänker på men glöm inte att Polen också är en större makt och västra Ukraina har polskt inflytande.
  Jag vill minnas jag läst att västra Ukraina har varit polskt område tidigare.

  Kreml hade det övergripande målet med Sovjetunionen, Ett folk – En stat.
  Ett socialistisk imperium bakom höga murar.
  Det gav så klart många fördelar men också förtryck då Sovjetunionen egentligen var en sammanslutning av olika länder, stater, språk och kulturer.
  Sådana särdrag låter sig inte kuvas så enkelt och kommunisterna i Kreml kände sig tvungna att även använda etnisk rensning för att uppnå målet.
  Ett stort antal Krimtatarer deporterades till Ryssland och Sibirien för att ”förryska” halvön.
  Fler exempel finns.
  Den brutala åtgärden från kommunisterna var nog avgörande för Ryssland att kunna ta tillbaka halvön för något tiotal år sedan då krimtatarerna där bara utgjorde en mindre rest. Resten var ju ryssar. Eller kände sig tillhöriga Ryssland.

  Kommunistdiktaturen i Kreml förtryckte det ukrainska språket i Ukraina under Sovjetperioden.
  Lärospråket gjordes om till ryska och ville man studera och läsa ukrainska måste man lämna in en särskild ansökan.
  Idag är det precis tvärs om. Ukraina försöker få bort det ryska språket och införa ukrainska så långt där är möjligt. Vilket förstås inte gäller enklaverna och utbrytarrepublikerna i de östra delarna mot Ryssland.

  Så jag förstår i varje fall att Ukraina vill vara ett eget land och inte i händerna på någon annan makt som försöker styra dem dit de vill.
  Personligen har jag inget bekymmer med Ukrainas nationalister.
  Ej heller Sveriges nationalister, eller nationalister i någon annan stat.
  Det är bara en naturlig folklig rörelse från dem som vill skydda sitt land och sin kultur.
  Märkligt nog är nationalister oftast män.
  Jag vill gärna väcka upp frågan varför kvinnor inte ställer upp bakom nationen i samma utsträckning?

  Men kanske därför den politiska vänstern vill feminisera alla människor (särskilt i väst) för att på det sättet förgöra nationerna för att slutligen kunna uppnå målet världskommunismen?

  Kommunism är en arkitektur. En utstuderad plan.
  Som visat sig har så många brister att den i längden aldrig kunnat fungera.
  Men det finns drivfjäder som gör att idén om kommunism har svårt att dö ut.
  En del tror jag består i avundsjuka.
  En annan del som liknar en religiös tro och hopp om ett bättre samhälle och värld som bara de ”bästa” kan planera hur det ska se ut.
  Men jag vet inte, jag tror ändå till syvende och sist att Gud ändå är den bästa ”Skaparen”.
  Det är jag det. Medan andra kan drivas av lockelse att försöka göra något åt allt ”elände” de tycker sig se eller leta fram.
  Fast sådant kan också ställa till elände om de inte kommer överens med varandra.

  I kommunism tycks gälla ”Ju fler kockar desto bättre soppa”.
  Faktiskt precis tvärtom som jag en gång lärde mig.

 3. Åt skogen med Usa, Nato. Så som medierna betett sej hela ÅRET saknar motstycke. ALLT för att visa att Usa,Nato också”behövs” och att fienden Ryssland är livsfarliga överallt och jämt. Vilka korkade spel där Ukraina är brickan i detta,dessa 8åren. Stoltenberg med chefen Biden älskar detta givetvis. Såg nu att Hultkvist blev uppläxad av DN. Vilken KORKAT ryssnoja vi har alltså. Vattenfall får och ska tydligen INTE göra något MINSTA lilla affärer med den ryska Rozatom. Rozatom som tillhör världens bästa och säkraste. Men det är ryskt. Denna ryssnoja som medierna fortsätter odla utan paus dessa 8åren saknar motstycke. Inga som helst vänskap av NÅGOT slag är tillåtet med ryssen!INGA som helst affärer med något ryskt är tillåtet!ALLT på alla sätt med ryssen är bara dåliga och farliga! När det gäller Zelenski och Ukraina också,tror jag Zelenski efter senaste årets ständiga media HYSTERI,förstått att det inte bara går att helt kapa av sin ryska granne,då det inte är det bästa för Ukraina helt enkelt! Orsakerna är många! För det hade annars hänt efter 8år nu.Men samtidigt har han dessa knäppskallar Usa, Nato som krävt just det,och även direkt uppmuntrar till fortsatt krig mot Donbass regionen där övervägande är rysk språkiga. Genom att pumpa in massa tunga vapen ständigt, hoppas Usa,Nato att fullskaligt krig bryter ut från Ukrainas armé mot Donbass regionen,som då TVINGAR Ryssland ingripa. Det är lite knepigt att kommentera allt detta VIDRIGA som pågår från Usa, Nato och dess KORKADE farliga medierna,men det är uppenbart att Usa och Nato är falska och VIDRIGA överallt. Korrupta Ukraina är också i en total beroendeställning ekonomiskt gentemot dessa,med Usa i spetsen, för att undvika direkt ekonomiskt kollaps. Men är säker att Zelenski är besviken över sina år som president,nu när han sett och vet allt från 1a parkett. Han ville annat när han sopade undan den tidigare oligarken Poretshenko. Det tror jag på,att han ville annat DÅ. Men fått inse och se den tuffa verkligheten nu efter dessa åren att Usa,Nato är mer än VIDRIGA,men det går bara att hålla käften för sin”överlevnads skull”

 4. I sin upprördhet avslöjar västmakterna sig själva, de är ursinnigt besvikna över att Zelensky inte tar diktamen och startar ett angrepp mot Donbass. Det är svårt att bortse från antagandet att ett krig var målet för kommande februari. OS är tydligen bästa möjliga tidpunkt för krig enligt västmakterna: 2008, 2014 och nu igen. Zelenskys uppvaknande kommer väl sent för honom själv. Fred var hans vallöfte och nu är det så dags. Kan bli till en kupp mot honom själv.

  Krigsfällan var gillrad för Ryssland men deras deklarationer har varit rent av kategoriska. Inget krig för oss. De bör räkna med att Donbass kan klara sig på egen hand vid ett angrepp från Kiev. Det inger ett visst hopp att Tyskland och Frankrike visat ointresse för krigshandlingar. Deras skrala ekonomier kunde gå på en rejäl smäll.

  • Alla talen om den stundande Ryska anfallet börjar likna sagor om frälsarens återkomst – inget av de blir av
   😂😜🤣

  • Det är väl ungefär exakt så det inte kommer att se ut! Blir det en insats så är det missiler mot ledningen i Ukraina inget annat. Befolkningen ska inte behöva drabbas av Ukrainas inkompetenta regims handlingar!

 5. Vi återkommer egentligen i cirklar i flera ämnen vem som egentligen vill ha en eskalerande våldsutveckling runt och i Ukraina?

  De senaste veckornas utveckling visar nog objektivt det ganska klart: Washington och London för, och naturligtvis Kontinentaleuropa med EU:s kärna emot.

  Det står en geopolitisk utveckling på spel. Vinner inte Washington ronden i Ukraina faller denna ukrainska geopolitiska dominobricka.

  Washington och London, liksom en hop smärre fanatiska nationalister i Baltikum (av vilka många flyttat in dit från utlandet på 1990-talet efter att ha svårt uthärdat och lidit under det sovjetiska förtrycket i Kanada och Amerika) och Polen, har satsat mycket pengar och sänt allehanda vapen, medan det egentliga europeiska Europa vill faktiskt ha bättre kontakter med Moskva.

  Igår fick vi -kors i taket- se i SVT:s Rapport ett inslag om sprickan i Europa där den amerikanska doa-kören i Baltikum anklagar just Tyskland för ”förräderi” och svaghet. Lojaliteten i de amerikanska pseudodelstaterna Baltikum och Polen är aldrig i europeisk politik utan just hos våldsetablissemangen i Washington.

  Igår började den polska högerregimen skamligt bygga den nya muren mot Vitryssland, den nya amerikanska järnridån i Europa som i allt och för alltid skall avskilja östra Europa från resten av Europa och Europeiska unionen.

  Där är bara Ukraina en kortvarig spelbricka på brädet. Washington vill ha ett delat, söndrat och svagt Europa. Skall Ukraina utvecklas ekonomiskt måste landet också ha tillgång till den ryska marknaden och länderna i OSS och i Euroasiatiska unionen. Det vet seriöst många ukrainska politiker och ekonomer.

  Zelenskyj är inte Washingtons man. Han är inte uppvuxen, matad och snärjd av vare sig ukrainska maffiaoligarkin eller har placerats i de klassiska imperiala kurserna som höga unga politiska tjänstemän och unga politiker i Washington som allehanda ”gästforskare” och ”föreläsare” liksom ”specialister” på amerikanska tankesmedjor. Porosjenko var Washingtons kuppman och utsände från 2014: han förlorade valet 2019 stort.

  Vi kan faktiskt fråga oss: går Ukraina att styra och styras framgångsrikt med en amerikansk politik och agenda? Landets ekonomi visar inte minsta tecken på det sedan över 30 år.

  Ukraina och Zelenskyj får idag sköta sitt land som är bokstavligen i en amerikansk kris. Mer amerikanism kommer inte lösa några ukrainska problem. Det ser vi klart: Washingtons våldsetablissemang har då bara krigsretorik och vapenleveranser att erbjuda.

  Frågan är vem är den amerikanska ersättaren för Zelenskyj? Porosjenko eller Dmytro Jarosh, eller kanske hela den bunten?

  Som Stalin en gång lömskt uttalade: ”ingen person, inget problem”.

  Just nu är Zelenskyj ett amerikanskt problem, liksom Ukrainas övriga befolkning. Ty amerikansk ammunition går inte att äta, och det går inte att betala med The Atlantic Councils alla artiklar som valuta på världsmarknaden.

  Där har Washington precis som i Irak och Afghanistan inga svar. Verkligheten är igen Washingtons motståndare. Vi kan undra när de amerikanska helikoptrarna flyger och lättar för sista gången från amerikanska ambassaden i Kiev med oligarkins stackars utfattiga anhöriga med de ukrainska nazikollaboratörerna hängandes i helikopterns medar. Delstaten New Wisconsin med huvudstaden Kiev kan snart politiskt falla.

  Frågan är om de amerikanska evakueringshelikoptrarna kommer att räcka till: Banderastatyerna måste ju också tas med.

  För det är ju så de amerikanska äventyren brukar sluta.

 6. Till en början tänkte jag att; nu har Putin allt tagit sig vatten över huvudet. Självklart kan inte Ryssland – eller något annan stormakt – diktera vad enskilda länder önskar tillhöra eller ej. Och självklart kan varken Nato eller USA garantera att inga nya länder någonsin får ansöka om att tillhöra Nato. Allt sådant beror ju på rådande säkerhetsläge. Ryssland kan således inte diktera vad Nato ska företa sig, och det vet såklart även Putin. Men han hoppades uppenbarligen att detta hot skulle ta skruv. Och tidpunkten var väl vald, men till en början såg hela detta utspel att leda till fiasko för Ryssland eftersom väst – som förväntat – inte skulle ge vika en tum. Men när samtalen nu gått några rundor – och särskilt efter att Ryssland och Ukraina fått möjlighet att samtala med varandra – börjar tonen bli en annan. Äntligen tvingas västliga medier nyansera bilden och förklara hur vi hamnat här. Det är mycket välkommet. Det blir intressant att se hur exempelvis Wolfgang Hansson väljer att rapportera fortsättningsvis. Vad jag hoppas på är att medierna nu tvingas förklara lite mer om bakgrunden till statskuppen och hur den genomfördes. Men det är förmodligen att hoppas på för mycket…

  • Det är kanske inte Moskva, utan Washington som tagit på sig alltför stor uppgift: Ukraina kan bli det nya Afghanistan, en politisk totalflopp.

   Vi måste komma ihåg att Washington kan inte längre sätta någon egen självständig politisk agenda för Europa och Euroasien, utan man tvingas numera bara REAGERA på givna faktum.

   Ukrainas olycka är att landet faller samman i händerna på Washington, och till slut kommer vändpunkten där landet måste ändra kurs för social och ekonomisk överlevnad; för Kiev kan inte överleva på lån och vapenleveranser. Det är det där som är den amerikanska ekvationen inte går ihop.

   Den amerikanska krisen i Ukraina har för kort framtid märkligt nog återupplivat det hjärndöda Nato, som Europas kärna i EU inte har minsta framtida nytta av, och det vet både Paris och Washington.

   Nato vinner måhända propagandakrigen i de egna hemmamedierna, men knappast den amerikanska krisen i Ukraina efter kuppen 2014.

   År 2014 talade medier och till och med Tysklands Merkel om att Putin levde i en egen ”begrepps- och fantasivärld”. Denna visar sig numera finnas i Washington och Bryssel.

  • PS. Apropå Wolfgang Hansson of Aftonbladet skriver han i dagens (29/1) utrikeskrönika ”Därför står världen inför ett tronskifte” om hur den amerikanska stormakten ruttnar inifrån. Ganska ovanligt många modiga och nya ställningstaganden av Aftonbladets utrikeskrönikör.

   Lite oväntat när det är just nu så inne att hylla Washingtons omhändertagande om det ukrainska sönderfallet.

   Kanske ser vi en vindkantring nu i media med det de facto svaga Amerika, när inte ens Europa är ”enigt”.

   Det kollektiva väst är sanningen borttynande som politisk kraft.

 7. Tack igen Johan för förtydligandet. På tal om mur bygget som pågår i detta nu mitt i Europa av regimen i Polen. Jag är ändå”förvånad”över hur den ryssofobiska och så anti-ryska regimen jämt kommer undan här i EU. Man bygger ett mur mot Belarus,helt pga ett par tusental flyktingar (Där ingen fick sin asyl ansökan ens prövad ALLS)Och samtidigt som regimen i Polen hade undantagstillstånd under dessa månader. Trots att flera människorätts organisationer kritiserade regimen,var det som att inget hade hänt och det bara passerade obemärkt förbi. Dessa är EU medlemmar som ständigt mjölkat EU på mycket stora pengar jämt år efter år,när jämför med andra EU länder. Om jag inte har fel,så är även detta mur-bygget mot Belarus helt finansierad av EU pengar. Helt otroligt vad man kommer undan med jämt. Regimen där är även Usa-medlemmar över alla aspekter och speciellt Nato då. När gäller Zelenski så känns det nu, och något säger mej att inför nästa ukrainska val så kommer något att gå åt pipan. Känner det verkligen på mej att något kommer gå åt pipan med Zelenski eller Ukraina

 8. USA och deras ”allierade”, läs ”gisslan”, är desperata att få igång ett krig i Ukraina. Det skulle stoppa gasleveranserna från Ryssland, och det är precis vad USA vill åstadkomma. Då flyttas realmakten till USA som kan, och kommer, på mycket känt maner att använda sin position i makt att kontrollera Europas energitillgång genom hotelser och sanktioner. Dessutom skulle USA kamma hem enorma inkomster på kuppen. Amerikansk propaganda via svenska USA lojala och stödda MSM och Public Service har verkligen gått upp på toppvarv men sin förkrigspropaganda.

 9. Land efter land förklarar tydligt att deras trupper inte kommer att delta i ett Nato krig mot Ryssland. Det Nord Atlantiska Terror Organisationen börjar krackelera. Krigs ivrarna i den Nord Atlantiska Terror Organisationen består av lill-Britannien och USA.

  https://www.strategic-culture.org/news/2022/01/27/cracks-open-up-in-america-fragile-leadership-over-ukraine-crisis/

  Dessutom menar bedömare insatta i frågan att USA skulle INTE ENS KUNNA FÖRSVARA Ukraina även om den ville. Super papperstiger😜

  https://thealtworld.com/scott_ritter/america-couldnt-defend-ukraine-even-if-it-wanted-to

  Och till sist väldig trevlig söndagsläsning om Nuland-kakor, Lil’Blinky and The Pain Dial🤗🤗🤗
  https://thesaker.is/china-sitrep-cookies-lilblinky-and-the-pain-dial/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here