En veteran minns hur den idag i Ukraina hyllade Bandera grymt dödade judar under Andra världskriget.

21
1432

Läsaren Vivianne Månsson mailade ”Vill bara visa dig denna bild, för det är rätt fantastiskt. YOUTUBE tog bort hans intervju, tyvärr har mycket information gått förlorat p.g.a. denna censur.
Den gamle mannen kan berätta om rädslan för nazisterna i Ukraina, han säger att det är Banderas krigares barnbarn som nu är i de nazistiska förbanden ex. Svoboda, Azovbataljonen och Right Sector. Han kan berätta hur de slängde judar, kommunister, romer och andra motståndsmän i gruvschakt i Donetsk och hällde klor på för att kropparna skulle förtvina fortare. De slängde ned levande och skjutna människor ca 100 personer /dag så 75000 personer under den tid de härjade där.
750 dagar.

Det var på en Telegramkanal följande text om honom, då han stolt skulle gå och rösta för anslutning till Ryssland/Referendum

Nu skall han gå och rösta, han har på sig en t-shirt med ryska flaggans färger och bokstäver USSR.Han har en kavaj, fullt smyckad av medaljer från andra världskriget.

”Min generation blev inte besegrade av nazisterna. Vi skall definitivt inte låta dessa besegra oss.
Vi skall gå till Ryssland, även om bomber och kulor viner runt omkring oss, för det är vårt moderland. Även Nato bomberna kommer inte att stoppa oss.
Vi skall alla gå och säga JA i folkomröstningen”

En av många statyer över nazist-kollaboratören Stefan Bandera i Ukraina.

Relaterat
https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/

Den judiska organisationen Forward har kartlagt nazistiska monument, i både USA och andra länder. Den ukrainska delen är särskilt rik på innehåll, för som Forward skriver:

”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina.”

Ukraina har dussintals monument och många gatunamn som glorifierar denna nazistiska kollaboratör, tillräckligt för att göra anspråk på två separata Wikipedia-sidor.

”De hedrar Bandera och Roman Shukhevych i Cherkasy, Horishniy, Pochaiv, Rudky och Zaviy;

Kiev – 2016 döptes en stor boulevard i Kiev om efter Bandera. Valet av namn är särskilt obscent, eftersom gatan leder till Babi Yar, ravinen där nazister, med hjälp av ukrainska kollaboratörer, på två dagar utrotade 33 771 judar, i en av de största enskilda massakrerna under Förintelsen. Både Simon Wiesenthal Center och World Jewish Congress fördömde namnbytet.”

* Bandera, som låg bakom dödandet av tusentals judar har efter 2014 fått sin födelsedag omvandlad till helgdag i Ukraina.

Ukraina pronazistisk demonstration 181013
Föregående artikelVarning för USA:s påverkan på svensk debatt
Nästa artikelKommer Turkiet att lämna Nato i år?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

21 KOMMENTARER

 1. Jag har talat med en man (1925-2016), som föddes i västra Ukraina och bodde i Sovjetunionen/Ryssland till sin död, som inte ville åka till sin hemstad pga Bandera och hans vapenbröders brott.

  • Det är så tråkigt att youTube censurerar så hårt, jag skulle önska att någon kunde åka till honom och nedteckna hans historia, innan det blir försent. Jag lyssnade på intervjun innan den försvann och kopierade den, men sedan när jag försökte se den gick det inte,

   Den här mannen var bara 16 år gammal då han gick med röda armén till Berlin, och var med om det stora slaget. Han föddes i Donbass och bor där fortfarande. Han är väldigt stolt över att de besegrade fascisterna.
   Precis som mannen som du talat med är han väldigt berörd av Bandera och fascisterna som han upprepar i nästan varje mening, vilken ondska det utgjorde i Ukraina. Han blev själv vittne till många obehagliga händelser.
   Eva Bartlett lade ut bilden på sin Telegramkanal, få se om hon gör någon längre intervju med honom, kan bara hoppas.

  • Det är en väldigt fin film, som du lagt ut. Detta krig var verkligen en folklig revolt mot översittarna i Kiev. Den är från år 2019. En man som är med och strider säger att han tog sitt beslut när han såg hur de brände människor levande till döds i Odessa.
   Filmen stöder den tes som Ryska Federationens kommunistiska parti sagt att detta var inte Rysslands krig utan folket i Donbass. Folket mot översittarna i Kiev.
   Folkrepubliker som kom till som ett resultat av uttryckt folkvilja.

   Vår lögnaktiga SVT är ansvariga för att de flesta människor i Sverige som bara tittar på Aktuellt, tror inte på att Ukraina stred mot sina egna invånare, utan tror ännu i dag att det var rysk militär i Ukraina som de stred mot. Mina grannar som blivit helt insnöade av SVT, omöjliga att tala med, för de har lärt sig att man bara skall lyssna på SVT allt annat är rysk propaganda, sorgligt.

   Nedan filmmakarnas introduktion av filmen:

   Donetsky-bosättningen som gränsar till folkrepubliken Lugansk och omgivande regioner är en av de hetaste platserna längs hela frontlinjen. I över sju år har militär konflikt, osedd och bortglömd av många, härjat här. Men spökbataljonen höll ner fortet hela denna tid. Filmen dokumenterar bataljonens liv de senaste tre åren. Hur ser sommardagar och vinternätter ut för soldaterna? Hur gör de sin dagliga rutin att äta och sova? Hur ser den verkliga striden ut? Dessa militärer har tillbringat över sju år i strider. Vad kämpar de för? Det här är frågorna som soldaterna diskuterar i den oberoende dokumentären av Maxim Fadeev och Sergey Belous – vad de känner, hur deras liv är och vad de förväntar sig av framtiden.

  • Tack för delning. Det är bra dokumentär. Jag har bekanta som bor i Holma i västra Ukraina i alla dessa år. Det som hon berättar, när det finns möjlighet att ringa, är förskräckligt! Och det är ännu mer förskräckligt att lidandet av människor där bortses av media i västra länder!!!!

 2. f.d. vapeninspektör Scott Ritter säger ofta att Ryssland har världens bästa diplomater.
  När den ryska representanten i UN skulle berätta där om varför ”Referendum” tog plats i Donbass, då berättade han först om hur människorna i Donbass blivit förföljda, och man har försökt jaga bort dem (min notering: såsom man gjorde med romerna i Ukraina).

  Nu lämnar de Ukraina, det är bara så att de tar sitt land med sig.

  Det har kommit fram i efterhand att många länder blivit hotade av USA, att de måste fördöma detta annars hotas de av ekonomisk katastrof, så mycket för att låta länder vara självständiga och ta egna beslut. Nato krigar mot länder för att de skall bli självständiga påstår man, men ALDRIG SJÄLVSTÄNDIGA FÖR BESLUT SOM GÅR EMOT USA.s vilja. Några länders representanter hade även tagit egna mutor, för deras ledare blev rasande då han hörde hur de röstat i UN.

  När de f.d. överstar i USA intervjuas om deras synpunkter på hur långt in i Ukraina, Ryssland tycker det är viktigt att gå. Så delar de in Ukraina i ryskt område och ukrainskt område, och de ser östra ukraina som speciellt ryskt område och tror inte Ryssland vill ta över typiskt Ukrainskt område.
  De anser att tiden som östra Ukraina varit Ukraina är så kort endast från 1990-talet, så Ukraina kan inte kalla det historiskt ukrainskt område, det har aldrig tidigare i historien varit ukrainskt menar de, och att det alltid varit ryskt sedan den ryska tsarens tid.

  Dessa överstar som varit med om USA:s krig där de lättvindigt delat upp länder i olika bitar, har väldigt svårt att förstå varför USA inte delar upp Ukraina i väst och öst Ukraina.

  Fler och fler röster säger samma sak,
  Michael Warren Davis skriver : att om Ukraina återtar Krim – eller Lugansk eller Donetsk- kommer de att göra det inte som befriare, utan som erövrare.

  Långt före SMO stod det klart att den stora majoriteten av Krimborna själva ville ansluta sig till Ryssland. Den officiella folkomröstningen 1994 visade att nästan 80% av Krim vill ha mer självstyre för regionen.
  Ukrainas förtryck mot Krim har ökat de lokala invånarnas önskan att ansluta sig till Ryska federationen.
  En folkomröstning 2014 visade att 96% av befolkningen gav stöd till återförening med Ryssland.

  Det var likadant med Lugansk och Donetsk. Under år 2019 fann den västvänliga Kiev Post att endast fem procent av invånarna hoppades att Ukraina skulle återta regionen.
  Majoriteten – mer än 60%- vill gå med i Ryska federationen.

  Invånarna på Krim och Donbass är etniskt ryska. De talar ryska. De flesta av dem är ortodoxa kristna.
  Historiskt sett tillhörde dessa regioner det ryska imperiet. Deras söner stred i den ryska armen. De var lojala mot den ryske tsaren. Nu vill de helst vara en del av Ryssland igen.

  Invånarna i dessa regioner vill vara ryska. De är ryska på alla sätt. Kiev bör inte tvinga dem att förbli under dess jurisdiktion. Det är bara det att USA vill kontrollera Ryssland. det är därför de stödjer Ukrainas påståenden.

  • Invånarna på Krim är inte homogena, och ingalunda helt ryska. Krims ursprungliga befolkning är grekerna av vissa släkter ännu bebor Krim (därför de många grekiska namnen som Simferopol, Sevastopol och Foros etc – på den tiden hette området Chersones), senare har även italienare bott på halvön. Ungefär en sjättedel-sjundedel är idag krimtartarer och de är muslimer.

   Det förvånar att Youtube cencurerar intervjuer kring Banderas nazistiska förflutna. Det kan knappast beskrivas som minsta propaganda, och är välkänt för minsta påläst på ämnet.

    • Oh ja, självklart! Jag ville inte dra den lååånga listan här. Till och med Jason och hans argonauter (seglare) med skeppet Argo befann sig i regionen redan på Odysséen och Iliadens tid -den äldsta litteratur vi känner till. Men grekerna var de första vi i alla fall känner till. Goterna levde senare i regionen. Nazisterna älskade Krim och ville döpa om det till, jag tror, Gotenland (?).

     Hur Krim kommer nu framtida hamna vet vi inte. Jag för min del betvivlar att en majoritet av krimborna skulle åter tillhöra styret i Kiev – svår oförståelse råder mellan Kiev och Krim och de verkar (efter mina egna intryck, som statistiskt inte visst något) inte tåla varandra. Att krimborna skulle ”frivilligt överlämna sig till Kiev” är i detta nu otänkbart, om Ukraina på militära eller politiska vägar ”tilldöms” Krim – då blir det nog, må gud förbjude, ordentligt krig även på Krim.

   • Det förvånar inte mig att de vill censurera den äldre mannens svar på intervjun. Många har vittnat om hur de fått ett val att ta bort vissa inlägg på deras twitter eller youtube annars riskerar de att få hela kontot stängt. Så ibland när man går in på twitter så är flera tweets borttagna och det står att ägaren har tagit bort det, men hen har blivit tvingad annars blir hela kontot stängt.
    Han berättade i intervjun att han kände igen dagens fascister i Ukraina som barnbarn till de fascister som begick de fruktansvärda övergrepp under andra världskriget. Han sa att fascister måste förgöras.

    Det är många grupper som talar om azov som fascisterna. Det gör den stora kolonin av greker i Mariupol också.
    Den Mariupol-baserade Azovbataljonen, en nynazistisk enhet inom det ukrainska republikanska gardet, som faller under inrikesministeriets befäl, var baserad i Mariupol och diskriminerade, förföljde och torterade icke-ukrainsktalande, inklusive greker.

    Bara dagar innan ryska trupper började korsa in i Ukraina dödade Azovbataljonen en etnisk grek och sköt ytterligare två bara för att de talade ryska.

    På frågan från SKAI News om han planerade att lämna staden, svarade Kiouranas ”hur kan jag lämna? När du försöker lämna riskerar du att stöta på en patrull av de ukrainska fascisterna, Azovbataljonen.”

    ”Så fort ryssarna kom hit tog de genast hjälp till oss. Just nu, direkt efter att skjutningarna upphörde.

    ”Nu frågar ingen oss om du är ukrainare eller grek, om ditt ursprung, vilket språk du talar”, sa de.
    ”Ryssarna diskriminerar inte”, fortsatte de och tillade: ”Medan ukrainarna gjorde det, tvingade de oss att bara prata ukrainska, även om jag inte kan det alls.”

    En journalist, ursprung grek, men uppvuxen med rysk kultur berättar hur de varit förtryckta och livrädda och inte vågat säga sin mening p.g.a. fascisterna som fått makt och var hotfulla i Mariupol.

    Masha tolkar, som blivit omvänd från att ha varit anti-rysk, anti krigsaktivist, är en superduktig tolk. Efter sitt första besök i Donbass sa hon att hon förstod att kriget var oundvikligt, det handlade bara om när, och hon säger inte längre det landet om Ryssland utan mitt land. Kriget är förklarligt anser hon .

    https://www.youtube.com/watch?v=6Drc1WGLbUE

   • ”Invånarna på Krim är inte homogena, och ingalunda helt ryska. Krims ursprungliga befolkning är grekerna av vissa släkter ännu bebor Krim (därför de många grekiska namnen som Simferopol, Sevastopol och Foros etc – på den tiden hette området Chersones), senare har även italienare bott på halvön. Ungefär en sjättedel-sjundedel är idag krimtartarer och de är muslimer.”
    Vad spelar det för roll?
    Jag är från Krim ursprungligen!
    Jag har ryska,grekiska, polska och till s och med tyska rötter.
    Jag besökte Krim när det var referendum där.
    Krim (över 90 % ) röstade för Ryssland!

    • Jag har inte frågasatt något. Det var enkom ett svar på att någon skribent skrev att Krym är rent ryskt. Visst bor det mest ryssar där och de är idag medborgare i Ryska federationen! Men de flesta släkter på dagens Krym är till 90% invaderande dit på 1900-talet.

     Jag känner också mycket gott folk på Krym, många i Cernomorskij Flot. Jag är likaså helt övertygad om att Kryms stora folkmajoritet vill vara -och förbli- en del av Ryska federationen. Jag har inte fått några andra intryck. Detta måste västvärlden inse klart och acceptera!

     Jag tror alla kommande fredsfördrag och krigstillstånd i det rysk-ukrainska kriget måste innehålla -och innebära- att de som bor på Krym måste få välja nationstillhörighet. Vem vet: kanske en ny bekräftande folkomröstning som också kan accepteras av den större omvärlden utan anmärkningar kan göras som en del av en framförhandlad fredsuppgörelse. Jag vet då inte, men det måhända vore att föredra.

 3. Jag kan berätta från den polske historikern och professorn Jan T. Gross som är mycket insatt i de polsk-judiska liksom de anti-fascistiska partisanrörelsernas (det fanns till och med judiska egna partisangrupper) och den ukrainska frågan med bl.a. Bandera. Professor Gross blev så impopulär i det nutida högerstyrda Polen att hans böcker ”förhindrades” och bannlystes av reaktionära konservativa PiS-politiker o.s.v.

  Men professor Gross berättade på ett seminarium jag lyssnade till för över tio år sedan om Bandera-fenomenet i Ukraina.

  Att det överlever som en hjältehistoria i såväl sovjetiska Ukraina som dagens, berodde mycket märkligt nog på just den sovjetiska maktens åtgärder mot krigsförbrytelser i landet efter krigsslutet 1945 (mot kvarvarande nationalistiska partisaner höll den tidvis på till cirka 1954/1956).

  Bandera och andra motrörelser som ofta samarbetade med nazistiska rörelser och SS m.fl. stämplades hårt och dömdes hårt: men inte för minsta ”antisemitism”, ”antiziganism” och folkmord: utan i stort sett alltid för kriminella ”anti-sovjetiska verksamheter”.

  Nazisternas och de andra fascistiska rörelsernas folkmord mot judar, romer(förr zigenare), och andra nämndes inte i stort i Sovjetunionen, utan allt ansågs ha drabbat det sovjetiska folket i sin helhet. Shoa, Förintelsen, behandlades mycket sällan i SSSR.

  Nu ändrade de ukrainska nationalisterna utomlands sin strategi. De smugglade in skrifter i ukrainska sovjetrepubliken med hyllningar till OUN, Bandera och annat där det som den sovjetiska propagandan nu uteslutit (antisemitism, anti-polskhet, mord och nazistisk terroristhjälp) var nu helt rensat i den nya Banderamyten, som fanns på vindar och i källare och diskuterades OCH mytologiserades i efterkrigstidens Ukraina.

  Som dömd för just ”anti-sovjetiska brott”, enbart, i en region som Ukraina där sovjetmakten var tidvis djupt avskydd, blev Bandera av både OUN:s nya efterkrigspropaganda tillsammans med den sovjetiska och lika historiskt tondöva budskap att inte nämna Banderas brott mot enskilda folkgrupper och religiösa – och de passade som hand i handske.

  Det sovjetiska media och politik inte nämnde om Bandera blev denna underjordiska fasciströrelses gåva och strategiska tillgång guld värd. Det smutsiga bruna kunde tvättas bort från den nye anti-sovjetiske men ”ukrainske hjälten”.

  Denna bild består än idag, dessvärre, där judar, polacker, romer, gamla partisan- och soldatfamiljer självklart vet hela versionen om Bandera, Sjuchevytj, OUN och andra som en klart mordisk fascistisk terroriströrelse- som OUN trollade bort med benägen assistans av den usla sovjetiska informationen om vad som skedde i folkmordsväg i Ukrainska SSR under kriget 1941-1945.

  Som anti-sovjetisk blev Bandera och OUN en falskt förvandlad ukrainsk hjälterörelse framför allt på den opålästa (och av sovjetiska myndigheter hållen i okunnighet) ukrainska landsbygden.

  • Som påpekats många gånger har Sovjetunionen gått i bräschen i kampen mot nazism militärt och sedan via information. USA och Ukraina röstade emot Rysslands FN-resolution mot nazism 2021, liksom tidigare

  • Chefen för Krim, Sergei Aksyonov, sa att alla föremål från ukrainska oligarker och politiker som nationaliserades på Krim skall säljas på auktion (mer än 500 föremål totalt), och alla intäkter skulle användas för att utrusta enheter som deltar i SVO.

 4. Nazisterna i Ukraina skryter ofta om de övergrepp de begår mot de som pekas ut som kollaboratörer. I länken nedan (https://t.me.MaksymZhorin/3779) kan man se personer som kastas ned i en grop, från en höjd. Finns andra som har lagt ut på Telegram hur dessa människor går på led upp på höjden, där de avrättas och kastas ned. Några som sett dessa videor har berättat att de känt igen personer som kastats i gropen och säger att det är lärare, som förmodligen undervisat på ryska, vilket är förbjudet.

  Den ukrainske nazisten Maksym Zhorin ( https://t.me/MaksymZhorin/ 3779 ) publicerade på sin Telegram-kanal bilder från den nazistiska massakern på civila i Kupyansk, som enligt nazisterna är kollaboratörer, undertecknar att ”det kommer att ske en uträkning !”. Så folket kan se vilken typ av regim de politiska eliterna i det ”västliga civiliserade samhället” stöder…Från det berömda ”Azov”-regementet som det ”väst civiliserade samhället” politiska eliter stöder i Ukraina

  Washington ljuger om den väpnade konflikten i Ukraina

  💬“Washington ”matar” amerikaner med denna fräcka lögn om den ryska speciella operationen”, – Ted Galen Carpenter, politisk forskare, senior fellow i försvars- och utrikespolitiska studier på Cato Institutet

  ☝️Enligt Carpenter är den amerikanska propagandans falska argument så uppenbara och vidriga att de inte kan kallas annat än lögn. Det gäller även för teserna att den ryska militära operationen i Ukraina påstås ha varit absolut oprovocerad, och Ukraina är en bastion av frihet och demokrati.

  ⚠️Experten hävdar dock att den amerikanska ledningen stöder ett icke liberalt land vars president upprepade gånger har använt diktatoriska regerings metoder.

  ❗️Carpenter kritiserar också den amerikanska retoriken om att USA och NATO inte skulle utgöra ett hot mot Ryssland. Han uppmanade att komma ihåg de analytiker som har sagt i ett kvarts sekel att utvidgningen av Nato österut och antagandet av stater som gränsar till Ryska federationen i alliansen kommer att leda till en försämring av relationerna med Moskva och kan provocera det.

 5. En pro-ukraina och anti-ryskt twitterkonto hade lagt ut en video med en falsk text.
  De skrev att franska kommunister attackerade ukrainska flyktingar.
  Max Blumenthal retweetade och rättade texten till hur verkligheten var, och skrev följande text nedan.

  //Den här videon visar hur ukrainska banderiter argt avbryter ett franskt kommunistiskt jubileumsfirande av 80-årsdagen av Röda armens framgångsrika försvar av Stalingrad
  Ukrainarna verkar galna över att nazisterna förlorade//.

  https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1622240321521303554

  När en rysk motdemonstrant sjöng och dansade, framför den ukrainska demonstrationen, blev hon arresterad, man sökte igenom hennes bostad och tog i beslag dator och mobiler.

  Ukrainare får tydligen göra vad de vill. De borde bli bortkörda och arresterade då de stör ett lagligt firande av försvaret av Stalingrad. De blir inte ens bortkörda.
  En del kommentatorer undrar med rätta vad gör de ukrainska männen där.
  Skall de inte vara i Ukraina och slåss, de vill ju ingenting annat än att dö för EU, enligt Fuhrer de von Ljugen.

 6. I Tyskland har man lagt sig till med en annan typ av massmordsförnekelse. Medan denna förnekelse inte omfattar judarna så omfattar den framförallt ryssarna.

  En tysk historiker, Christian Gerlach, har för drygt tjugo år sedan börjat forska kring detta ämne och skrivit böcker om både judemord och ryssmord.

  Planerna på att massmörda ryssar föregick planerna på judemord. När Tyskland skulle tränga in i Ryssland gjorde man beräkningar på hur mycket livsmedel de framryckande trupperna skulle behöva. Dessa livsmedel skulle man helt enkelt ta av ryssarna och mörda dem massvis för att inte behöva försörja dem under framryckningen mot landets kärnområden. Miljoner ryssar mördades enligt plan, lägg därtill de civila offer som fanns i inringade städer som Leningrad och som både svalt och bombades ihjäl.

  Temat är tabu i Tyskland och Gerlach har själv fått erfara detta genom att bli tvungen att flytta till Schweiz för att kunna bedriva fortsatt forskning.

  • I princip har Du naturligtvis helt rätt, men som jag minns det gällde folkmordsplanerna samtliga slaviska folk. Det första de inryckande nazi-trupperna möttes av de första invasionsdagarna i Operation Barbarossa tidigt sommaren 1941 var vitrysk, baltisk och ukrainsk bonde- och bybefolkning som mötte upp tyskarna med klassisk östeuropeisk välkomst med bröd och salt som befriare från den långvariga stalinistiska landsbygdsterrorn. Många nazister såg genast att dessa folk vore och borde vara ”lätta att leda” -om det inte vore för att de var just på ideologisk förhand dömda Untermenschen som skulle utplånas och ersättas med ”ny” tysk och arisk befolkning. Ett klassiskt ideologiskt-militärt exempel hur fel ideologisk arbetsplan bara skapar nya fiender och i slutändan en given brakförlust för Berlin. Den tacksamma civilbefolkningen på den illa farna sovjetiska landsbygden blev snart världens största partisanrörelse.

   De första organiserade inrikes folkmorden i Tyskland riktades dock mot de ”egna tyska” barnen: blinda, döva, handikappade, och det redan i fredstid på 1930-talet i det politiskt beslutade Eutanasi-programmet som sköttes av läkare i hemlighet gentemot befolkningen. Om det må heller ingen berätta, misstänker jag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here