Erik Halkjaer, Reportrar utan gränser om Assange och yttrandefrihet

11
883

Kan vara en bild av 1 person, står och inomhus

Lyssna på talet av Erik Halkjaer. ordförande för Reportrar utan gränser

från mötet 9 oktober på ABF

Assange och hoten mot yttrande-och pressfriheten

Program

Peo Österholm, journalist, författare, riksspelman, inblåsning
Helene Bergman, journalist, författare
Håkan Julander, Brev till riksdagsledamöterna från Stödkommittén
Staffan Dahllöf, frilansjournalist, undervisar i EU-rapportering vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus
Erik Halkjaer. ordf. Reportrar utan gränser
Jan Hammarlund, sångare
Håkan Julander, skådespelare, regissör, läser nyskriven dikt
Arne Ruth, mångårig chefredaktör DN
Moderator, Sigyn Meder


Arrangörer. Stödkommittén för Julian Assange i samarbete med Teater Tribunalen, Folket i Bild Kulturfront/Stockholm (avdelning 5), IrakSolidaritet,
Sveriges Fredsråd, Diem 25 Stockholm

Inspelat av Franz Smidek 

Läs talet även här.

Erik Halkjaers tal

 

Den 7 oktober skrev vi på Reportrar utan gränser, tillsammans med 15 andra organisationer ett brev till Storbritanniens nya inrikesminister Suella Braverman om att frige Julian Assange. Även Svenska PEN och Svenska Journalistförbundet, genom den europeiska journalistfederationen, skrev under brevet.

Bland annat skrev vi:
An Assange prosecution ”would set a dangerous precedent that could be applied to any media outlet that publishes stories based on leaked information or indeed any journalist, publisher or source anywhere in the world.”
Tidigare i år bad vi Bavermans företrädare Priti Patel om ett möte för att diskutera beslutet att utlämna Julian Assange till USA. VI fick aldrig något svar. Nu ber vi Baverman om detsamma. Vi vädjar till henne om att* ”seize the opportunity as a matter of urgency and insure that the UK government acts in the interest of journalism and press freedom and does not enable the US government to continue to pursue this more than decade-old, politically motivated case.”*
Igår bildade en rad organisationer en mänsklig kedja kring det brittiska parlamentet i London, till stöd för Julian Assange och med krav på att han ska friges. Det här är en fråga som Reportrar utan gränser drivit i många, många år. Stundtals har vi varit den enda organisationen på plats vid domstolen och i rättegångssalen. Vi har vid upprepade tillfällen fördömt USA för att använda spionlagen för att försöka tysta visselblåsare och hota pressfriheten.
Runt om i världen pressas pressfriheten tillbaka. Det är ett faktum som vi återkommer till varje år när vi på Reportrar utan gränser publicerar vårt pressfrihetsindex. Och det handlar inte bara om länder vi pekar på just nu, som Ryssland, Iran, Kina, Belarus, Afghanistan, Myanmar, Nicaragua och Azerbajdzjan. Det handlar även om länder som USA, Storbritannien, Australien och Sverige.
Vi kan inte ta pressfriheten för given. Den är något vi måsta kämpa för varje dag, vilket inte minst återspeglas i fallet Assange. Vad som utifrån lätt kan framstå som ett rättsfall om spioneri och terrorism handlar egentligen om våra rättigheter och skyldigheter, som journalister, visselblåsare och källor.
En utlämning till USA och i förlängningen ett åtal och en dom mot Assange skulle vara en tydlig signal till alla journalister, även i Sverige att inte gräva i militära insatser som inbegriper USA, eller för den delen vapenaffärer med amerikanska företags inblandning, och en signal till visselblåsare och källor att inte förse journalister med information som kan peka på oegentligheter eller övergrepp begångna med USA:s goda minne.
Sverige ligger idag på plats 3 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Det är en relativ placering som inte innebär att vi inte har så mycket att göra mer, utan att vi i jämförelse med andra länder ligger på plats 3. För 20 år sedan låg vi på plats 9. USA har sedan dess tappat 30 placeringar. Storbritannien har också genom åren tappat flera placeringar men ligger i stort sett idag kvar på samma plats som för 20 år sedan. Inte heller särskilt imponerande.
En stor anledning till att USA tappat så många placeringar är jakten på personer som Edward Snowden, Chelsea Manning och Julian Assange, men USA:s försämrade pressfrihet stannar tyvärr inte inom landets gränser utan påverkar även oss långt bortom USA:s gränser. På mitt bord ligger just nu ett fall med en välkänd svensk journalist som söker visum för att bevaka det amerikanska mellanårsvalet. Hen har tvingats fylla i ett så kallat DS-5535 formulär som inneburit att hen ägnat sex veckors heltidsarbete åt att bara fylla i detta formulär som nu närmar sig 30 sidor. Hen måste redogöra för att sina resor, platser hen har besökt, uppdrag mm de senaste 15 åren, liksom alla aktiviteter på sociala medier. Det här är inte bara högst integritetskränkande, det är också ett hot mot allt vad pressfrihet och källskydd heter.
Bakom förfarandet ligger en lag som Donald Trump tog fram, om gäller människor från Mellanöstern och Nordafrika som vill resa till USA, liksom människor som besökt dessa delar av världen och sedan vill resa till USA. Att pressfriheten i USA försämrades under Donald Trump rådet det ingen tvekan om, men vi får inte glömma att jakten på Assange började långt innan honom. USA:s nuvarande president var i allra högsta grad delaktig i de beslut som fattades kring Assange för många år sedan.
Vad Donald Trump däremot gjort, och enbart han, ingen annan politiker i USA, är att påverka hur bland andra våra svenska politiker agerar mot media och journalister. Vi ser i Sverige ett skifte i hur politiker tilltalar och ser på journalister. Man drar sig inte för att öppet säga att journalister kan knuffas på, är ett hot mot samhället eller måste hålla sig på sin kant tills politikerna vill tala med dem. Public service-medier kallas för cancersvulster som måste skäras bort från samhällskroppen.
Jag säger till er här att glöm aldrig att Sverige har en stark pressfrihet. Glöm heller aldrig att den inte är självklart, något som vi kan ta förgivet. Utan vi måste varje dag ta pressfriheten i försvar. Journalister, visselblåsare och vårt källskydd är grundläggande och viktiga delar av vår demokrati. Alla försök att från utlandet, vare sig det är från Kina, Turkiet, Iran eller USA, eller från inhemskt politiskt håll försöka förringa eller motverka pressfrihet och oberoende journalistik är en fara för demokratin och allt det som vi tror på. Med dessa ord vill jag avsluta med att säga:
Frige Julian Assange!

Föregående artikelJoseph Borell: Europa är överlägset en ”barbarisk djungel i resten av världen”
Nästa artikelÄr färgrevolutionernas tid förbi?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Sverige är inte vägen, sanningen och livet som bidrar till
  identitetsskapande för individer och grupper i en öppen kollektiv atmosfär av förståelse för andra som leder oss in i ett etisk tänkande där människan kan frodas och blomstra i det kulturella samhälle där mitt och ditt yttrande ses som viktiga komponenter till demokratiska ställningstaganden för alla medborgares bästa i sanningens namn, rätten att höja rösten….där råder tystnaden.

  • Tja, Safronov hade blivit fängslad för sin subversiva verksamhet mot staten i vilket annat land som helst men H2 måste tydligen alltid hitta något för att peka ut Ryssland. Assanges ”brott” var ju att han avslöjade USA:s och Natos krigsbrott vilket är en helt annan sak än det Safronov sysslade med! Men visst håller även Sverige på att tystas och snart är det lika illa som i USA där för Deep State misshagliga personer får ett skott i pannan och det klassas bekvämt nog som rånmord av ”polisen”.

  • Du får önska dig, H2 att det ska bli ”som i Ryssland”.
   Jag vill påminna dig om Edward Snowden som 2013 läckte ”sekretessbelagda dokument som påvisade existensen av storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt”. Om du anstränger dig lite grann så får du veta att Snowden via Hongkong tog sig till Ryssland. Han är rysk medborgare nu, bor någonstans i Ryssland, har familj, barn och med största sannolikhet inte ångrar att han inte valde Sverige som tillflyktsland därför att det som hände Assange heter ”som i Sverige”.

   • Då Snowden nu är rysk medborgare så undrar jag om han gör sin medborgerliga plikt och anmäler sig som frivillig till armén. Då kan han ju på plats i Ukraina bekämpa väst.

    • Han är nog reserverad från militärtjänsten. IT bransch har fått påtaglig reservation inte heller tjänstgjort han i Ryssland, finns säkert att läsa på nätet om du är nyfiken. Vad gäller viljan, om det är det du antyder, – det finns redan bevis på att han är en modig människa, eller hur, Anders!?

     • Jag skulle inte kalla honom som ”modig”. Han startade något som sedan fick konsekvenser som han inte förutsåg, så jag skulle nog istället kalla honom för naiv.

    • Snowden vill inte bekämpa väst. Han är där han är då inget land vågade ta emot honom. Han skrev till 21 länder och bad om asyl, även Sverige. Biden ringde runt, även till Sverige och hotade att om Snowden blev mottagen så skulle det bli konsekvenser, han talade dock inte om vilka konsekvenser.

     Ryssland har behandlat honom väldigt väl, trots hans beklagande i intervjuer att han tvingats att vara i Ryssland, men önskade att komma till någon av de 21 länder som han sökte asyl till.
     Det förvånade mig att han fick ryskt medborgarskap, trots hans uttalande på twitter, där han givit stöd till Navalny. Han förtjänade inte det anser jag. Ett medborgarskap som man inte har sedan födsel utan ansöker om, avser att man är lojal till landet som man söker till.
     Snowden har två små barn och hans fru är precis som han utan släktingar i Ryssland, då slipper man nog bli inkallad.

     • – Är du helt säker på att Snowden kontaktade även Sverige? På de listor med den 21 länder han kontaktade finns Sverige inte med.

      – Har du någon referens till något som bekräftar att Visepresident Biden ”ringde runt”? Låter som en modern myt som du och dina likasinnade odlar trots att alla vet att det är svenska domstolar som beslutar om asyl och inte regeringen.

      – Min fundering kvarstår, om det inte kan vara dags för honom att visa att han är ”lojal till landet” som han sökte sig till och göra sin tjänst i den ryska militären. Med hans bakgrund borde han ha mycket att bidra med.

    • Snowden är numera en del av Cyber kommando enheten – Snowden är en general t o m. Vilken bedrift va? Han sökte asyl 2013. Och nu är han där han är. 🤗🤗🤗 Hur kunde du missa det, @Andersl? Har du slutat prenumerera på DN (Dagens Nys) och Svenska Dagljuget? Bara undrar …

 2. Vem lyckas köpa Reportrar utan gränser, för det kan väl inte vara så att de helt på eget initiativ försöker tysta det fria ordet.
  Att de försökte tysta Vanessa Beeley är en skandal.

  Att kritisera Vita hjälmarna är känsligt. Så känsligt att Reportrar utan gränser, den organisation som ska vara yttrandefrihetens och pressfrihetens främsta förkämpe, har försökt tysta Vanessa Beeley. Det var i november 2017 som hon bjudits in till Schweiziska pressklubben i Genève för att tala om Vita hjälmarnas agerande och agenda, bland annat utifrån vittnesmål hon samlat in på plats i Syrien.

  Då reagerade Reportrar utan gränser. Vanessa Beeley och andra talare sades sprida rysk propaganda och pressfrihetsivrarna bad arrangörerna att ställa in mötet. Schweiziska pressklubben vägrade.

  Dess ordförande Guy Mettan påpekade att han under sina tjugo år i pressklubben blivit van vid att auktoritära och diktatoriska regimer som Saudiarabien, Bahrain och Kina försökt stoppa möten. Det här var första gången som en organisation som företräder journalister i ett demokratiskt land ropat på censur.

  – Jag hävdar inte att jag har hundra procent rätt, men jag rapporterar utifrån de fakta jag har. Det jag undrar är varför ingen har intresse av att undersöka Vita hjälmarna. Röda korset eller Oxfam hade aldrig kunnat komma undan så som Vita hjälmarna gör, säger Vanessa Beeley.

  Mark Ames skriver:
  Committee To Protect Journalists & Reporters Without Borders still maintaining silence about Ukraine regime banning 3 opposition TV channels—a move openly supported by the US Embassy in Kiev and the G7 governments. Am I missing something?

  https://twitter.com/MarkAmesExiled/status/1358110271328448512

  Joe Emersberger

  UNIFOR-medlem med ecuadorianska rötter. Medförfattare till ”Extraordinary Threat: The US Empire, the media and twenty years of kuppförsök i Venezuela” (Monthly Review)
  Joe Emersberger skriver på sin twitter:

  I blasted @pressfreedom in 2018 because it was not sticking up #Assange when Moreno government of #Ecuador was tramping all over his rights https://fair.org/home/assange-case-shows-support-for-free-speech-depends-on-whos-talking/…

  https://twitter.com/rosendo_joe/status/1358157355226136581

  Anledning till SKARP KRITIK av Reportrar utan gränser I vilka tillfällen låter de sig bli köpta, eller fjäskar de bara för att inte förlora intäkter

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here