Joseph Borell: Europa är överlägset en ”barbarisk djungel i resten av världen”

40
2028

 

Artikeln återger utdrag från ett tal av EU:s utrikespolitiske talesperson Joseph Borell med kommentarer av Bolek Sieka, som funnit artikeln på
EU SAYS EUROPE IS ‘GARDEN’ SUPERIOR TO REST OF WORLD’S BARBARIC ‘JUNGLE’

 

Joseph Borell

Från ett tal som ”Joseph Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission höll under 35 min långt öppningstal i samband med “the launch of the European Diplomatic Academy, in Bruges” 13/10 vid Bruges – College of Europe.

Ger han nykolonialism ett ännu tydligare ansikte?

Video version: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-231375
En officiell utskrift av talet: https://www.eeas.europa.eu/eeas/european-diplomatic-academy-opening-remarks-high-representative-josep-borrell-inauguration_en

_______________________________________________________________

Utdrag ur Joseph Borells tal med ett par kommentarer.

…” Brygge ett bra exempel på den europeiska trädgården. Ja, Europa är en trädgård. Vi har byggt en trädgård. Allt fungerar. Det är den bästa kombination av politisk frihet, ekonomiskt välstånd och social sammanhållning som mänskligheten har kunnat bygga – de tre sakerna tillsammans. Och här är Brügge kanske en bra representant för vackra saker, intellektuellt liv och välbefinnande.
Resten av världen – och det vet du mycket väl, Federica (Red: Federicia Mogherini var tidigare EU:s utrikespolitiske talesperson). – är inte precis en trädgård. Större delen av resten av världen är en djungel, och djungeln kan invadera trädgården. Trädgårdsmästarna bör ta hand om den, men de kommer inte att skydda trädgården genom att bygga murar. En fin liten trädgård omgiven av höga murar för att hindra djungeln från att komma in kommer inte att vara en lösning. För djungeln har en stark tillväxtkapacitet, och muren kommer aldrig att vara tillräckligt hög för att skydda trädgården.
Trädgårdsmästarna måste gå till djungeln. Européerna måste vara mycket mer engagerade i resten av världen. Annars kommer resten av världen att invadera oss, med olika sätt Ja, detta är mitt viktigaste budskap: vi måste vara mycket mer engagerade i resten av världen. Annars kommer resten av världen att invadera oss på olika sätt och med olika medel.
Vi är privilegierade människor. Vi har byggt upp en kombination av dessa tre saker – politisk frihet, ekonomiskt välstånd och social sammanhållning – och vi kan inte låtsas överleva som ett undantag. Det måste vara ett sätt att stödja de andra som står inför vår tids stora utmaningar.” …

… ”Ni kommer att vara en av motorerna i detta identitetsbyggande på flera nivåer. Tro mig, Europa är ett bra exempel på många saker. Världen behöver Europa. Min erfarenhet av att resa runt i världen är att människor ser på oss som en ledstjärna. Varför kommer så många människor till Europa? Finns det strömmar av olagliga eller irreguljära migranter som går till Ryssland? Inte många. Nej, de kommer till Europa, men av goda skäl.
Behåll trädgården, var goda trädgårdsmästare. Men er uppgift är inte att ta hand om själva trädgården utan om djungeln utanför. ” …

I samma tal:
…” I dag vill jag bara säga er att jag är glad att få delta i det som kan sägas vara – och ni sa det – ett ”skapande ögonblick”, att få vara ”närvarande vid skapandet”. Att vara ”närvarande vid skapandet” är några ord som en av de mest kända diplomaterna, George Kennan, sade för många år sedan – i George Kennans memoarer. Och dessa memoarer anses fortfarande vara den bästa insiderberättelsen om utformningen av Förenta staternas politik under efterkrigstiden – med efterkrigstid menar jag efter andra världskriget. ” …

Georg Kennan

Kommentarer av Bolek Sieka:
Enligt George Kennan: https://cxomw.org/pda/george-kennan-on-nato-expension/
[B]lunt uttryckt … att utvidga Nato skulle vara det mest ödesdigra misstaget i amerikansk politik under hela efterkrigstiden. Ett sådant beslut kan förväntas underblåsa de nationalistiska, västfientliga och militaristiska tendenserna i den ryska opinionen, ha en negativ inverkan på den ryska demokratins utveckling, återupprätta det kalla krigets atmosfär i relationerna mellan öst och väst och driva den ryska utrikespolitiken i riktningar som definitivt inte faller oss i smaken … ”

Citat ur talet:
… Ja, Europa är en trädgård …
… Större delen av resten av världen är en djungel, och djungeln kan invadera trädgården. Trädgårdsmästarna bör ta hand om den, men de kommer inte att skydda trädgården genom att bygga murar. En fin liten trädgård omgiven av höga murar för att hindra djungeln från att komma in kommer inte att vara en lösning. För djungeln har en stark tillväxtkapacitet, och muren kommer aldrig att vara tillräckligt hög för att skydda trädgården.
Trädgårdsmästarna måste gå till djungeln. Européerna måste vara mycket mer engagerade i resten av världen. Annars kommer resten av världen att invadera oss på olika sätt och med olika medel.


Kommentar av Bolek Sieka: Har ”White supremacy ” blivit EU:s officiella värdegrund och ideologi.
Är det Borrells uppdrag att implementera denna i hans EU roll och gärning?
Skall inte Borrell läsa på om Kennan innan han åberopar honom?

_____________

Föregående artikelLiz Truss sätter nytt rekord! Bravo!
Nästa artikelErik Halkjaer, Reportrar utan gränser om Assange och yttrandefrihet
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

40 KOMMENTARER

 1. Borrell har delvis rätt, även om ordvalen är ganska gräsliga.

  Europas civilisation är verkligen bland de allra bästa i världen, mycket finns säkert att återgälda och upprusta.

  Men Europa och den europeiska inställningen till rättssäkerhet, fria demokratiska val (med alla sina fel och brister), mänskliga och medborgerliga rättigheter är ändå på sin höjdpunkt i just Europa.

  Det har inte det minsta med ”vit överlägsenhet” att göra; då får man nog söka sig till trumpismen i Amerika.

  Europas största och allvarligaste akilleshäl är att det inte råder över sin egen säkerhetspolitik, diplomati och militära strukturer.

  Den sköta tyvärr ännu av Vilda västern-djungeln av krigsbarbarer, vapenfetischisterna och våldsverkarna i Washington, Europas mest invasiva och farligaste ogräs i denna europeiska trädgård.

  Kan Europa rensa sin trädgård från den amerikanska imperialismen är den europeiska civilisationen verkligen en sann förebild för hela världen, i alla fall mer än precis någon annan kontinent.

  • Du får ett halv rätt Johan.
   Därför du påpekar ondskan i den Nordamerikanska imperialismen.
   Den andra halvan som saknas finns tyvärr i Västeuropa där Nordamerika har sin historia.
   Främst i det anglosaxiska England.
   Tyvärr även vårt land Sverige som också är en del i USA.
   Men jag har ingen släkt i USA vad jag känner till.

   • Sverige är en aktiv del av en komplicerad och komplex europeisk tillvaro och en västvärld.

    Under tsarernas epok var Ryssland definitivt en västlig utpost långt in i Asien och Stillahavsregionen.

    Den gamla engelska imperialismen lever idag kvar i en märklig transferering i den amerikanska imperialismen, som anser sig ha full rätt att lägga sig i precis alla andra länders inre angelägenheter, vare sig det är i Tibet, Ukraina eller Afghanistan.

    Tyskar och amerikaner är historiskt sett bäst om de håller sig hemma inom de egna gränserna.

    Yankees, go home! Leave Europe!

 2. Snabbref. av Fjodor Lukyanov:intervju.
  14/10 22 i RiGA/Russia in Global affairs
  Ukraine, Russia, and the New World Order:

  Det ökade hemliga militära samarbetet mellan Ukraina, Nato och USA, blev viktigt och växande efter 2014. men nu när det blivit offentligt är USA, UK och Nato riktigt stolta. Så den Speciella Militär Operationen, (SMO) 2022 var en preventivaktion, från Moskva och man menade det. (Min.anm. Ukraina deltog även med förband till USAs krig mot Irak, och Afghanistan.)

  Ukrainakriget är en reaktion på en lång historia av ryska försök att begränsa Natos expansion. För Ryssland, ansåg att Nato missbrukade sin position efter Sovjetunionens kollaps, och presenterade sig som en exceptionell, lösning alltså Nato = ett europeiskt säkerhetssystem, klappat och klart trots Rysslands hävdande att Nato, var emot en *”odelbar säkerhet”, för alla. (Min.anm.Freds-Nato initierade även angreppet på Jugoslavien, 1999, 35.000 bombraider, 78 dagar.)

  Ryssland försökte att förhandla om Natoexpansionen, , men alla förslag avvisades. Ukraina var en röd linje, men att Maidankuppens (min.anm.:svartbrända skräckinferno mot en folkvald president) och väst bestämde oavsett vad Ryssland ansåg. Putin menade 2021 att ett Ukraina som distans-erade sig från Ryssland, är en konstgjord skapelse (creature) utan genuina historiska grunder.

  På Sovjetunionens tid var det en historisk peak och ett experiment, med Ukraina , som undermin-erade det traditonella Ryssland, och uppmuntrade en kvasi-etnisk (oäkta) separation. Vissa kallar detta ett uppskjutet ryskt inbördeskrig, något som man undgick 1990, men med växande interna spänningar som bränsle.

  Var Nato i nedgång ? Men det gick från 1991, 16 stater till 2022, 30 stater,, så inte direkt, (min.anm.men Nato deltog i Irak, Kosovo-krigen, Ukraina i Irak/Afghanistan). Nato sa att Georgien och Ukraina skulle bli medlemmar. Men det militära stödet växte, utan att Kiev formellt var med i Nato. Ryssland såg världsordningen, lösas upp, men man ville bli av med Kalla krigets arrang-emang. Man tog upp detta med ett ultimatum december 2021, men väst ansåg att Ryssland inte hade rätt att ifrågasätta ”the ´rule-based order” som var formulerad utan riktig rysk medverkan.

  Men USA har inte kunnat rekrytera några länder utanför de officiella allierade, inte så att de stödde Ryssland, men man ville inte följa med i de antiryska åtgärderna. Inte så att de stöder vad Ryssland gör, men en fatigue (utbrändhet) med väst, och en rörelse bort från västhegemonin pågår.

  USA och övrigas krigföring mot Ryssland, påverkade andra nationer hur de skulle göra för att undgå att drabbas av liknande sanktioner, mot bl.a. sina valutatillgodohavanden. Men Ryssland vill implementera sin egen säkerhetsagenda med mycket hårda metoder. Uppgiften är formulerad av ledarskapet, och stödd av en stor del av befolkningen. Men givet svårt att få stöd för sånt krig från andra nationer men neutraliteten från många är inte oväsentlig.

  Ryssland möter enorma utmaningar. Men man bestämde att de gångna 30 åren var till nackdel och måste förändras. Sovjetunionen på slutet gick in i en nedgång på alla områden, men var paradox-alt på toppen av teknologisk kapacitet, och strategisk självförsörjning. Att öppna upp och integrera, för globalisering, ledde till förbättring för en del av den sovjetiska befolkningen, men även förlust av förmågor och en ökande beroende av världsmarknaden. Men det blev brain-drain och läckage av den teknik som försvarade Ryssland.

  Kan Ryssland ta igen den teknologiska utvecklingen…? Avstängd från väst och ökat beroende av Kina, det kan betvivlas… Samma som med ryska relationen till väst som med Kina, om man förlorar sitt strategiska oberoende kommer man att distansera sig från Peking, och söka en motvikt.

  Men USA ser både Ryssland och Kina som farliga revisionister. EU har inget värde för Ryssland, och EU har sina problem som inte har samband med Ryssland. Men Ryssland måste i framtiden stärka sin militära förmåga, men även social kontroll, en universell trend.

  Kommer Ryssland att försvagas jmf.med USA och Kina och därmed söka att destabilisera Europa och EU ? I fallet med Kina och Taiwan, ser Kina, USA som en ständig provokatör, som alltid är redo att förstöra ömsesidigt fördelaktigt beroende, bara för sin egen skull, bara för att man – kan. Ryssland delar Kinas syn EU och USA.

  Egentligen var situationen 1945-1991 speciell, mellan två konkurrerande ideologiska system, en unik period, vanligtvis är internationella relationer historiskt mer kaotiska, (som vi alla vet) men dagens situation, kan leda till mindre stabilitet, men som kan påverka till en försiktighet, i handling pga av oförutsedda konsekvenser. Men framtiden blir nu osäkrare för alla.

  Det polycentriska systemet kräver av olika etiska och kulturella ramverk, ” fredlig samexistens”, och pragmatism, för ömsesidiga fördelar, men inte med en historieuppfattning om vad som är på ”rätt och fel sida”, av ”historien”, enligt referat av intervjun med Lukyanov.
  —————————————————————————-
  (Min anm.: Utrikesminister Billström har redan packat ner feminismen inom UD-diplomatin. Att kvinnor i Iran tvingas att beslöja sig, är dock osvenskt, men många damer i Sverige bär slöja, utan tvång, det blir något motsägelsefullt, som även ”feministisk snöplogning”, a´la´Helldén, men det kan stämma, för all del. Men vi kan och vill inte göra någon humanitär intervention, som USAs angrepp på Afghanistan maskerades som, onekligen ”beslöjades” kan man säga, och påstods mest relaterat till kvinnofrågor, sen var det tack och hej. Så kan man ju inte göra….)

  (Att sedan Afghanistans kvinnor blir illa behandlade framgick ju även av dagens rättsfall, när vi tror att alla flyktingar är helgon, och synd om, det är ett arv från förr, av svensk naivitet, vad gällde flyktingar… så visst finns det ett barbari…djungel och trädgård, men det är sammansatt…)
  —————–
  (Men USA är ett europeiskt troll, som tagit sig in i Europa, för att skada och hetsa, sälja vapen,
  vi som haft de bästa relationerna till energijätten Ryssland, och fredliga relationer f.ö., vi har inte behövt bekymra oss, utan det är USA/Nato som skruvat upp stämningen, vi förstår inte vad vi förlorat, när USA beslöt sig för att kriga mot Ryssland genom Ukraina, 2014, och krossa den goda relationen mellan Tyskland och Ryssland, som gav så många fördelar. USA/Storbritannien, ,krigar mot Tyskland lika mycket, och tyskarna, men även Frankrike vet inte vilket ben de skall stå på…)

  Även Sverige har ju bjudit till för energileveranserna till Tyskland, men vi förstår att många hatat
  detta, de som finns bakom sprängningen.) Men ingen kan förutse effekterna…men som Lukyanov driver hem, att det stabila förhållandet i världen (1945-1991) är historia liksom det 1991-2022, precis det kaos, vad vi behövde…men typiskt människan…)

  Lukyanovs nästa artikel kom idag, 21/10, än så länge oläst, de har fått lite mera brått på: Russia in Global Affairs, och det kan ju behövas.

  21.10.2022
  ”Not to Burn Up in the Dense International Atmosphere”

  • Bra och intressant att någon tar upp den alltid insiktsfulle, mycket kunnige och svensktalande(!) ryske bl.a. geopolitiske -och tillika Sverigeexperten- Fjodor Lukjanov! Tack för det!

   Följ gärna honom i media och på internet!! (Säkrast hittas han då under ”Fedor” eller ”Fyodor” Lukyanov, med engelsk transkribering på internet).

   Men samtidigt har de facto olika och flera ukrainska regeringar och presidenter sedan flera decennier likaledes med olika goda samarbetsformer med Moskva, även haft intensiva och nära samarbeten västerut, även under den långvarige president Kutjma innan kaoset påbörjades i mitten av 00-talet med president Jusjtjenko och den mer hårdföra nationalistiska vågen.

   Ukraina är de facto en lika självständig stat som Ryska federationen, och har full internationell rätt att ingå samarbeten och allianser med vilka stater och organisationer i hela världen de så önskar. Lika lite som Ukraina kan lägga in politiska ”veton” mot ryska intensiva politisk-militära samarbeten med t.ex. Kina, eller någon annan stat, kan Moskva sätta upp veton och ”röda linjer” mot ukrainska närmanden till andra utländska makter -det är det som de facto ÄR internationell folkrätt.

   Men visst har de amerikanska invasiva närmandena och uppbindandet av Kiev varit både onödigt provokativa och taktlösa och till för att splittra Europa, och skapa oro i Europa. Den ukrainska krisen har definitivt sina ondskefulla rötter i Washington, men likaledes har även Moskva odlat lika kontraproduktiva politiska ståndpunkter i den ukrainska krisen som lett till dagens bedrövelse, som övergått i det (för min del) helt oacceptabla ryska krigsvåldet.

   • Tack Johan, bra förklaring där.
    Jag har undrat över det ryska namnet Fedor som det skrivs på vårt latinska alfabetet.
    Men det är ju faktiskt Fjodor förstår jag nu.
    Anledningen är att e på ryska uttalas oftast ”ge” men inte alltid.
    ”ge” på ryska uttalas ofta parallellt ”jå” som har har bokstaven ё
    Fedor skrivs alltså på ryska som Федор eller Фёдор,
    men uttalas Fjodar då första vokalen är betonad så sista vokal o blir uttalad som a.

    En bra ryskalärare från Sibirien i Ryssland och har kanal på Youtube heter Fedor.
    Så därför jag blev lite intresserad.
    Hans Youtube kanal heter ”Be fluent in Russian” och är väldigt bra.
    Fedor är väldigt flitig också och hans andra språk är engelska som han också kan perfekt.
    Jag har lyssnat till några av hans avsnitt och tänker lyssna på fler i vinter.
    Fedor har träffat en afroamerikanska som jag tror flyttat till honom i Ryssland och hur det har gått med det nu i krigstiderna vet jag tyvärr ej. Men hoppas de har det bra.
    Jag har lyssnat till afroamerikanskan vad hon tycker om sitt nya liv i Ryssland jämfört Amerika och jag uppfattade det som hon är både imponerad och mindre imponerad.
    Jag tror det är lite komplicerat för en ”vanlig” västerlänning att komma till Ryssland och trivas där som man gör ”hemma”.
    Ryssland är inte väst. Ryssland är väst till viss del men mer till öst och även Orienten.
    Men upplever man att man även har en ”rysk själ” i kroppen så tror jag det kommer underlätta i den nya bekantskapen.
    Två som verkligen saknar den ”ryska själen” tycker jag är de två ”rysslandexperterna” Bert Sundström och Elin Jönsson på SVT Public Service.
    Hur de två personerna kan vara välkomna i Ryssland förstår bara inte jag.

    • @arbetarklass 22 oktober, 2022 At 02:20
     Att uttala ryska namnet Фёдор som Fjodor är ganska långt från den rätta uttalningen.
     Det ska vara Födor istället. Utan [j] alltså.

     • Internationell ISO-transkribering är Fjodor, som ursprungligen kommer ur det grekiska Theodor.

      Ljudet ’ ö ’ finns ju inte alls i slaviska språk överhuvudtaget.

     • Tack Alexander.
      Jag använde min favorit Google Översätt men som Fedor på Be Fluent in Russian säger den är inte 100 att lita på. Men jag tycker Googles variant är väldigt smidig och användarvänlig även om där kan smyga sig in fel någon gång.
      Ryska Yandex Tolk är säkrare men svårare och sedan pratar de i räserfart så man inte har en chans att uppfatta vad de säger.
      Google har ett reglage där man kan justera talhastigheten och det är bra, bra för mig.
      Jag har satt på lägsta hastigheten men den är ganska snabb ändå. Dock hinner jag uppfatta.
      Vidare har västäcklets censur nu gjort att ryska sidor är svårare att komma in på.
      Det är också ett hinder när man stängs ute från sådant man vill komma in på.

      Ö finns naturligtvis inte i ryskan så du måste skrivit fel.
      Det menar säkert å istället. Ett kort men betonat å’.
      Alltså blir det Få’dar istället för Fjådar.
      Utan j precis som du säger.

      Du verkar förtrogen med Ryssland Alexander.
      Kanske du är ryss men inte bor där nu?
      Intressant i vilket fall som helst.
      Välkommen till Global Politics.
      Här är vi ryskvänliga om jag tillåts använda ”vi”.

     • Bra Johan,
      Jag har märkt att många ryska förnamn är samma som vi använder.
      Men där finns också ryska förnamn vi inte alls har.
      Vilken svensk döper sin dotter till Svetlana här i Sverige?

    • @arbetarklass 22 oktober, 2022 At 16:44

     Varsågod, arbeterklass.

     Jag är en ryss och jag bor i Ryssland.
     Förut brukade jag besöka Sverige ofta och länge.
     Affäror vet du.
     Jag gillar Sverige.
     Jag har lärt mig flytande Svenska både i skrift och tal. Jag är också intresserad av språk i allmänhet.

     ”Фё” i Фёдор uttalas som ”Fö” i ”förresten”, förresten.)
     Eller ”Фёд” i Фёдор uttalas som ”Föd” i ”Födelse dagen” för att vara säker.

     Vi glömmer nu allt typ ISO o dyl.
     Om du som en svensk vill uttala ”Фёдор Михайлович Достоевский” på ett korrekt sätt närmast till originalet så ska du uttala det så här:
     ”Födor Mihajlovitj Dostojevskij” oavsett vad både ”ISO-transkribering” och Wikipedia säger.)
     Jag har förstått av flera dina inlägg att du är intresserad i Ryska så jag vill bara stödja dina insatser.

     Förresten, jag redan svarade dig gällande uttalen här:
     https://www.globalpolitics.se/ryssland-kommer-alltid-att-vara-ryssland-putins-fullstandiga-tal-om-anslutning-av-tidigare-ukrainska-territorier/#comment-101914
     Men du kanske har missat det eftersom det är ganska lätt att göra här.
     Mvh…

     • Hej Александр
      Tack för lektionen, särskilt den om vokalerna och j-vokalerna.
      Inte minst de grammatiska reglerna när e jag uttalas som e istället för je (jä).
      Det är sådant man måste lära sig.
      Har kopierat din text för närmare studier.
      Möjligen lite vågat att använda våra vokaler å, ä och ö eftersom de hos oss oftast uttalas som långa vokaler och sällan korta och ”öppna” som ryska vokaler alltid är.
      Men ljud är ljud och uttalas inte alltid som de skrivs så du har säkert rätt.
      Jag ha lagt märke till att i ryska uttalas inte alltid Я som ya i slutet av ord utan kan uttalas liknande á istället.
      Ett exempel är ordet спрятаться som jag tycker är näst intill omöjligt att uttala.
      Försök själv…
      Men är du ryss kan du förmodligen perfekt.
      Ordet finns i den klassiska låten Листья желтые från Sovjettiden.

      Kul med en rysk gäst här. Det värdesätter jag.
      Fedor har förklarat två viktiga förutsättningar för att ”komma in” i Ryssland.
      1. Lära sig språket
      2. Ha åtminstone en bra kontakt där.

      Afroamerikanskan uppfyllde båda kraven.
      Hon gick i Fedors ryska-kurs och lärde där känna Fedor.
      Men hjälp av det blev hon resklar.

      Du kanske har dina affärskontakter i Sverige.
      Jag tror ryssar uppmuntras av handel precis som andra människor.
      Om man nu är intresserad av handel och köp förstås.
      Jag har alltid varit lite åt det hållet.
      Men nu är det mesta sådant avkopplat.

      Det är lite off-topic diskussion men jag tror redaktören tillåter när vi har äran av en sådan långväga gäst från landet som intresserar här på bloggen.

      Jag fortsätter en annan gång. Man gör det när man är upplagd.
      Men det betyder inte att intresset sviktar. Jag håller på med ryska och Ryssland varje dag, kväll, natt på något sätt. Särskilt nu när det varit trist väder och inte så kul och greja med något ute.
      I vinter ska det bli mer ryska absolut.
      När resultat uppnås återstår möjligheten att komma till Ryssland.
      Inte rätta läget nu, men hoppas krig tar slut och relationerna förbättras, dock är mina förhoppningar små om Västvärlden.
      Jag kan faktiskt hålla med ryssar om att Västvärlden är ondskan.
      Man kanske skulle kunna börja med en resa till St Petersburg?
      Först buss till Stockholm.
      Sedan färja till Helsingfors.
      Därefter tåg in i Ryssland till Sankt Petersburg.
      Och vips är man faktiskt där 🙂

    • Hej arbetarklass,

     Notera att: спрятаться=att ha gömt sig, däremot, прятаться=att gömma sig, så att du känner till skillnaden.
     Du ska uttala спрятаться så här: [spriatatsa]. Ingenting med ”näst intill omöjligt” att göra.)
     Det är antagligen alltid [tsa] i uttalningen vid -ться på slutet av en sådan infinitiv. Så att Я blir [a] då.
     Däremot det blir [ia] vid -ся på slutet t ex i спрятавшийся – [spriatavsjijsia].
     Notera att: спрятавшийся=han som har gömt sig, t ex, спрятавшийся мальчик[maltjik]=pojken som har gömt sig. Kanske går inte att säga med bara två ord på Svenska?

     Det är kul att du är redan på sista bokstaven i Rysska alfabeten, Я, som förekommer som [ja], [ia] eller [a] vid uttalningen så att du vet nu. Systemet känner du så småningom med ökande praktiken.

     Och ja, visst, St Petersburg blir ett perfekt ställe att börja med i Ryssland!

   • Du vet mycket väl vilka som såg till att det blev krig nere i Ukraina ”Johan” och det är USA:s ränksmideri som är orsaken. Att låtsas som det finns någon annan som s a s är medskurk förutom britterna är ju bara dimridåer och lurar ingen förutom USA-nissarna som aldrig kan se eller förstå vilken maffiaunion USA i verkligheten är!

 3. @Johan de Naucler 21 oktober, 2022 At 20:04
  ”…likaledes har även Moskva odlat lika kontraproduktiva politiska ståndpunkter i den ukrainska krisen som lett till dagens bedrövelse, som övergått i det (för min del) helt oacceptabla ryska krigsvåldet.”

  Men ukrainska krigsvåldet är ACCEPTABLA enligt dig. Hur är det med UKRAINSKA krigsvåldet mot civilbefolkningen och infrastruktur sedan 2014 och fortsätter än i dag…

 4. Det fanns en tid efter andra världskriget som andades en hoppingivande utveckling i fredens namn och att EU;s uppgift skulle innebära en sådan betydande stabilitetsfaktor .Det var ju som bekant de tyngsta och främsta argumenten till att vi skulle ansluta oss till denna union 1995. Dessutom blev det också sagt att denna utveckling, tillsammans med murens fall och Sovjetunionens upplösning i början på 90 talet ,skulle leda oss in på 2000 talet som fredens och det goda klimatet och miljösamhällets sekel i ett långsiktigt globalt perspektiv. Och därtill gavs ett sådant hoppfullt löfte från våra Europeiska ledare till väljarna, vilket också låg bakom bakom skälet till en vänskaplig handelsväg med målsättning att utvidga Unionen österut. Samtidigt påbörjades en kort period som öppnade upp med intresse att Ryssland borde bli en god partner inom Europa.
  Trist nog ser vi en annan och än mera tragisk och sönderslitande utveckling pågå ,som det förmodligen tar generationer att läka. Och är en helt annan utvidgning Österut är påbörjad som sker i form av en brutal militärisk medverkan, tillsammans med ledning av världens starkaste krigsorganisation, vars största intresse vilar hos en vinstmaximerad militärindustri med säte i landet långt bortom Europa på andra sidan Atlanten.
  Var det en sådan utveckling Inga Thorsson, Alva Myrdal med flera framstående fredsvänner inom SAP tänkte sig när Östersjön sågs som mål att bli fredens innanhav.
  Jag undrar också hur Ingvar Carlsson funderar kring dessa frågor idag. Och vad säger Birgitta Dahl om denna katastrofala väg som Sossarna nu har valt att söka för att verka för en fredlig världsordning.
  Därtill, halt enkelt, väljer partiets inre kärna att strunta i sitt högsta beslutande organ; nämligen senaste kongressbeslutet som säger nej till NATO medlemskap.
  Onekligen är det ett högt spel våra valda ombud i Riksdagen driver och utsätter landets medborgarna för med sitt hasardspel utan sans och eftertanke.
  Jag känner mig lurad och bedragen.

  • Olof, bra sammanfattning av vad som alla trodde och hoppades på, på 1990talet,
   men då kom Gulfkriget, Desert Storm 1991, mot Irak, Jugoslavien/Serbien 1999, sen Afghanistan 2001-2021,Irak igen 2003, Georgien 2008, Libyen 2011 och
   Syrien 2012, med enorma flyktingtal, som
   nu givit oss en högerregering, Ukraina 2022, som blev Nato för oss, där Sverige är med i proxykriget, som har avsikten att
   skada ett annat land, Ryssland.

   Det är en allvarlig situation för Sverige, att vi krigar mot Ryssland, utan betänklig-heter. Beslutet om att sända Archer-artilleri blir ett besked om Sveriges exempellösa co-belligerence. Jag tror de bangar, men tydligen har svenska Robot-70 siktats i Ukraina. Ett avgörande beslut,
   liksom Kristersson och Erdogans möte.

  • Fast ingen politik och geopolitik är ju statisk och permanent. Den utvecklas hela tiden och vi kan inte utgå som européer att vår kontinent skall se exakt likadan ut som år 1995.

   Det kanske går i Kanada eller Nya Zeeland, men inte på den första euroasiatiska kontinenten, som amerikanarna gärna vill vara del av och styra.

   Därför har dessvärre Europa blivit amerikansk geopolitisk gisslan.

   Att avamerikanisera och återeuropeisera Europa är därför avgjort Europas främsta politiska huvuduppgift de kommande decennierna.

   Om detta torde inget tvivel finnas.

   • Hej Johan
    Det verkar vara just krig och militarisering som amerikaniserar Europa.
    Ett sådant faktum är faktiskt ett väldigt starkt argument för en socialistisk vänster som inte är kapad av liberalismen.
    De så omhuldade ”friheten” är lika mycket ett löfte som förrädisk.
    Kommunismen är liberalismens allra största hot.
    Det är bara att fråga vilken liberal eller borgare som helst vad det tycker om kommunister.

    • Kommunismen som aktiv världspraktiserande politisk rörelse vid utövande makt finns i princip inte idag, förutom som nationella system i låt säga Kuba. Nordkorea övergav redan i mitten på 1990-talet i nya författningstexter begrepp som ”kommunism” och de alltid för utlänningar så märkligt uppsatta porträtten på Lenin och Marx vid Pyongyangs is- och skridskobana(!!) försvann för låt säga ett decennium sedan -ingen utomstående vet varför. Kina idag är måhända både till namnet (enbart?) socialistiskt till samhällsmodell och kommunistiskt till partinamnet, men landet lever sedan över 40 år med synnerligen marknadsanpassade lagar och mycket världskapitalistiska principer, en slags märklig realpolitisk hybrid som är svår att definiera enligt våra ”gamla” europeiska ideologiska ramar.

     Däremot är inte strikt liberalism och kommunism(som inte är en ideologi utan ett ekonomiskt mål) växande på samma 1789 års vänsterträd. Både kommunister som hårdföra neoliberaler har samma slutmål: statens bortdöende. Det glömmer vi också ofta helt bort!

     Det som hände efter 1945 och sedan 1990-1992 är att geopolitiskt, mycket grovt sett, så har grumliga maktfullkomliga kontrollprinciper, också geopolitiskt sett, ersatt de tidigare nazityska med Washingtons, om vi bortser från ideologiska skillnader; men grundviljan att politiskt kontrollera och ha absolut militär makt över det europeiska fast- och hjärtlandet är i princip exakt desamma både hos nazisterna som hos Washingtons krigs- och våldsetablissemang.

     Jag brukar ställa samma retoriska som principiella fråga som tål och kräver viss (rejäl) eftertanke:

     Om Europeiska unionen tog ett enigt beslut att icke-europeiska militärbaser och utländsk militär personal inte längre får existera på europeiskt territorium (jämför: europeiska Nato-styrkor på europeiska baser i USA är strikt förbjudna, något få känner till) och att vi européer avtackar den amerikanska krigsmakten som får åka hem till sig från EU; skulle Washington gå med på det och lämna Europa frivilligt?

     Det är en teoretisk -men ganska klok- strategisk fråga som väntar på ett amerikanskt principiellt svar.

     Fan vet, skulle jag påstå.

     • Intressant där Johan.
      Jag menar särskilt påpekandet att både kommunister och liberaler har som mål att utplåna staten.
      Om så är, så är det bara det konservativa som står för bevarandet av en stark stat.
      Med det i minnet borde man kunna konstatera att de som förut betraktades som ”kommunistiska stater” eller för den delen socialistiska idag är de konservativa staterna.
      Med konservativ menar jag också konservativ och inte en liberal hybrid som kallar sig konservativ.
      Ett typiskt exempel på denna villfarelse är det svenska partiet Moderaterna som till viss del framställer sig som konservativa.
      Men jag finner inget konservativt i partiet Moderaterna. Det jag hittar är istället ett högerliberalt parti med starka ekonomiska frihetsideal liknande dem som finns i USA.
      Men även ett vänsterliberalt parti vilket visar nu visar sig i Sölvesborg där partiet Moderaterna gjort gemensam sak med Socialdemokraterna och på så sätt sparkat undan det ”socialkonservativa” (till viss del i alla fall) från deras unika maktställning som gjort deras parti Sverigedemokraterna till ett skyltfönster.

      Ryssland, Kina, Kuba, Nordkorea, Venezuela, Iran m.fl. länder är konservativa genom att de mycket ivrigt försvarar den starka staten.
      ”Staten är folket” hette det förr ibland här.
      Åtminstone bland de röda.
      Det är en maktfaktor.
      Liknande maktfaktor hittas i samhällets ägarstruktur.
      När då inte staten är maktfaktorn tillfaller makten ägandet.
      Det är till ägandet makten förs över i den liberala demokratin.
      Därför blir en liberal demokrati omöjlig i länder som ex. vis Ryssland och Kina.
      En sådan förändring skulle vara detsamma som de två kulturernas undergång.
      Och det har jag svårt att tänka mig skulle vara de två folkens vilja.

      Ukraina nu är som ett tragiskt exempel hämtat ur Bibeln.
      De här västukrainarna som gått i strid med Ryssland är precis som Judas.
      De svek sin läromästare och sålde sig för en påse pengar som kom från Väst och främst USA.
      Då var det Romarriket som var imperiet.
      Men historien visar att Romarriket till slut föll ihop ungefär som Sovjetunionen gjorde för trettio år sedan.
      Frågan är bara när USA:s imperialism över Europa och världen i övrigt kommer falla samman och implodera?
      Ryssland kommer förmodligen inte ge upp en enda kvadratmeter nu.
      Om så sker,
      Hur många geopolitiska nederlag tål då USA?
      Eller glömmer världen bort det genom all handel och vandel och USA bara trampar vidare som den ”Frihetens Försvarare”
      Idén är fullständigt grym och hänsynslös men dess varumärke verkar vara en bra säljare.
      Sälja socialismens idéer verkar i motsats vara mycket svårare.

  • Oja, och de lurade oss från första början (uppsåtligt alltså) via sk romklubben som är ett utskott av de 300. Dr J Coleman har skrivit utförligt om bedragarna, som idag sitter djupt förankrade i sina destruktiva globalistorganisationer, fn, eu, wef, who osv i nästan oändlighet av akronymer. Tyvärr, så är det

 5. Expressen: Stölder hos svenska försvarsbolag – kopplas till kriget i Ukraina. Det säger Svenskt
  Näringsliv, det som förr hette kort och gott, SAF: – ” På grund av det ryska anfallskriget…”
  Fel ! ”Det vidriga(!) ryska anfallskriget…” skall det heta, i den officiella liturgin…panperiskopsjukan
  bryter ut i oktober som vanligt, ”periskoppsykos” har blivit en modern drönarpsykos, fast en norsk variant. Dom som satte en Hercules i Kebnekajse, och bara skrattade sen åt resterna som svensk-arna fick sopa upp på fjället. Stoltenberg är urtypen för en Quisling f.ö.

  Varenda jävla fartkamera har stulits, oj vad hemskt, vi svenska ögontjänare kan inte sova, tror ingen bryr sig om de återfinns i en rysk drönare, eller i Litauen, kan va´ skönt att slippa dem, är det något mer på ryska önskelistan…som plågar folk, har ryssarna fartkameror öht ? Dom aktar sig nog, dom har inte kommit så långt vad gäller övervakningssamhället. Inte har de Robinson-program, kvällsöppna dagis, ingenting av detta, och lagret av raketer är tomt så att det ekar.

  Ukrainakriget är ju inte direkt en folkrörelse, bara tv-ankarna måste darra på läppen, spärra upp ögonen som en folkskollärare, som Ygeman och Sd, vi har ju fajtats och krigat med Ryssland i 500 år, och kommer det sen ett Lill-Ryssland, vi klarar inte en rond till med dem… övertygad…Ukraina är för stort för att hålla på och kriga, och skicka ut miljoner flyktingar, det fungerar inte…man kan inte få allt.

  • Dumma svenskar.
   Stjäla en fartkamera är förmodligen lika enkelt som att hämta ett glas ur vitrinskåpet.
   Ofta finns fartkamerorna på öde och tomma platser också.
   Nattetid en struntsak att utföra stölden.
   Men vad gör det i ett högskattesamhälle där det alltid är någon annan som betalar.
   Höga skatter gör vänsterpolitiker till generösa slösare.
   Inte utan anledning högern inrättat ”slöseriombudsmannen”.

 6. Den politisk/militära deepstate-eliten är så jävla fega att de vågar inte ta hit till Sverige och träna ukrainska rekryter, när vi inte har fått klartecken att komma in på Nato-diskot, vi får stå ute i mörkret och frysa, och hoppas få komma in i värmen, och bli godtyckligt behandlad. Tänk om ryssen kommer ? Det sa Stalin till Churchill inför D-Dagen 1944, tänk om tyskarna kommer…?
  175 divisioner på en gång, det värsta Winston visste…Så feg är den svenska militären, i utgångs-läget.

  Sverige skickar då svenska instruktörer till Storbritannien, fy fan va´fegt, typiskt svenskt. Men det presenteras av SVTs smörgåsnissar, till reportrar, som något väldigt fint och modigt. Att där ingår
  kvinnliga instruktörer, tror jag svenska värnpliktiga, upplever negativt, att kvinnor lär sig att döda,
  det är bara Amineh som kan göra det. Nu skall Kristersson ” få ordning på Erdogan”, hur många
  kurder kommer att att lämnas ut till turkisk tortyr, men det handlar ju om ”terrorister”, enligt Erdogan. Går dessa inte att utvisa under rubriceringen problematisk ”vandel”, faller inte terrorism under det ? Kristersson kommer att skicka iväg Amineh först av alla, då blir Erdogan nöjd, för hon
  styrde ju sossepartiet nyss, som Jimmie styr regeringen, med järnhand, tror Erdogan stannar där.

  Då har vi en expert på vandelsfrågor med närmast religiösa bibliska principer ristade i sten: Ebba ”Bjälken” Busch: nyss fälld i tingsrätten, betalningsförelägganden för smink, m.m. När hon inte fulcharmade den gamle och huset i Uppsala, som jag tror att många med normalt omdöme skulle avstått från, det behövs teflonyta, för såna operationer, och dessa typer skall regera oss i fyra år. Men vad är kd för ett parti… ? Schyman, Sahlin, Busch har något gemensamt, nämligen …partiledare, de blir förlåtna… Regeringen påminner om glammande ungdomar, med flow, som precis har kommit in på krogen, ett stort party …

 7. ”överlägset en ”barbarisk djungel i resten av världen”. Det är kanske det som visar sig med att familjer nu måste välja mellan att äta eller frysa. Att Europa av-industrialiseras, att folk demonstrerar på gatorna mot inkompetenta ”demokratiska” ledare.

  Jag fick just en video på WeChat. Där säger Chief Diplomatic korrespondent Steven Erlanger från The New York Times i ett program.

  -[Kina, en] ”administrativ stat med konfuciansk kultur med en tradition av excellens av mandariner. När jag pratar med kinesiska högre tjänstemän, vilket jag ofta gör, är de de bäst informerade yrkesmännen jag känner i världen. De är sofistikerade vältränade, de tror på professionell excellens i en decentraliserad administrativ stat och att den politiska kulturen är mer än tvåtusen år gammal”.

  Vidare säger han.

  -”När jag tittar på mitt eget land, USA är det ett halvdemokratiskt, vitdominerat, hierarkiskt rasistiskt samhälle som syftar till att bevara elitens privilegier, det är så det föddes i 1787. Det var ett slavägande folkmordsland, att döda indianer för en vit kultur, men förvånansvärt nog ser det fortfarande ut så. Vi kallar det ”demokrati”. Det mest våldsamma landet i världen under artonhundratalet var kanske den mest demokratiska eller näst mest demokratiska [Storbrittanien]. Man kan vara demokratisk hemma och hänsynslöst imperialistisk utomlands. Det mest våldsamma landet i världen sedan 1950 har varit USA.”

  Där stopps han av moderatorn och kopplas bort. Censuren fungerar.

  Jag håller på att digitalisera hela inlägget vad ha sa till text. Kanske Globalpolitics är intresserad att publicera det.

 8. När Sverige fick Natonobben av Erdogan, en lagom farlig typ, så var det så att Sverige plötsligt mötte en gräns, ” Faderns namn” i Erdogan och Turkiet. Det är vi inte vana med, ingenting får stoppa Sveriges politiker i deras spännande äventyrsprojekt med Sveriges öde. Och plötsligt är vi på lika sluttande plan som. Ukraina, till valet 2022, styrd av en kurdisk peshmerga soldat, klart
  att turkarna undrar.

  Socialdemokratin destabiliserade Sverige under sina 8 års tuvhoppning, och Annies 73-punktslistor att genomföra till punkt och pricka, ökade klyftorna, tills Nooshi inte ville vara dörrmatta längre, med marknadshyrorna, tyvärr, inte bara med Nato, det är facit.

  De tänkte att, nu hoppar vi på Natotåget i farten, och fortsätter, våra krigiska äventyr, som när vi trashade Libyen 2011, och Afghanistan, 2005-2021, va´fan, ny gräns ? av Biden då, bara packa och sticka, inte ett ljud hördes, och ingen (av 7.800) berättar frivilligt om sin Afghantjänstgöring, båda dessa svenska krig är ”beslöjade”, ”feministiskt utrikespolitikslöjor”-hemligstämplade, ett värre problem än Irans slöjor. Finns inget att ta på allvar med såna politiker.

  Sverige är inte van vid att andra sätter gränser för våra korståg och militära äventyr. Men nu är Sverigetåget, inrangerat på ett stickspår , vid en stoppbock.Sverige gillar inte gränssättningar, utan att sätta gränser för andra, eftersom ”vi alltid vet bäst”, själva inkarnationen av svenskhet, det är därför att hissa svenska flaggan upplevs som en överdrift, och egentligen ofint, töntigt. Men är Sverige av idag värt att försvara? Värnpliktsverket måste ge sig på 16-åringar, och förbereda dem på strid, de kanske packar vid tillfälle annars…

  Sverige är mindre rädd för Ryssland, än Erdogan och turkarna – än så länge, vapenleveranserna kan ju bara tolkas så, ingen rädder för ryssen här, men Archerartilleriet kommer att göra susen.
  Erdogan och Archer, det blir intressanta budska, om utrikespolitiken den närmsta tiden.

 9. Det är intressant att media, SVT alltid måste formulera ” det ryska anfallskriget mot Ukraina”, det skall präntas in, att allt vad ryssen gör är bara så översuperhemskt, under finnkriget 1940, var ryssarna så smutsiga att det som såg ut som ”handskar var egentligen smuts.” En finne sköt ner 200 ryssar, krigarljuga av värsta slag. VidrigaAnfallsRyssarna släppte ju hela Azovstaben, och även en svensk legoknekt som var ” lyst” i Sverige, vad skall de med dessa krakar till, men gav det poäng i Sverige, knappast….stämmer ju inte med bilden i media… så glöm det.

  Men de smutsiga Rödarmisterna sprängde sig igenom Mannerheim-linjen på någon månad, 1940, och nytt rekord, 1944, då tog det 10 dagar i juni, idag finns bara betong- vassa armeringsjärn, och grönmossa kvar av Mannerheimlinjen, snyggt jobbat tycker vi gamla arbetarungar, för då måste Röda armén Rädda en massa ”Private Ryan”-krakar på en Normandiestrand, som inte kom ur fläcken på en månad, och då måste finska armén sättas på plats, sen den tyska 20. armén, i norr, drivas ut, som lade norra Finland i grus och aska , 100.000 flyktingar som final, på Hitlertåget, det var ett stöd för de allierade, om man uppskattar det.

  Men jag tror att denna russofobiska attityd kommer uppifrån, skiten kommer uppifrån, ett slags närmast religiös liturgi, gudstjänstsordning, svensk trosbekännelse, som alla måste följa, om inte
  återstår exkommunicering, bannlysning från gemenskapen, men vi går inte på det, det är anbefallen liturgi, och de flesta dissar hela prylen, men ingen vill utsätta sig. Jurij Gagarins vissling togs bort från SVTs vetenskapsprogram, han som inledde hela den utveckling vi bor i nu, det
  måste tyda på en svensk kollektiv psykos, beröringsångest. Avstängningen av all rysk kontakt, brist på kunskap, grunden till, och måste även leda till den panikångest som tycks ligga på lur i Sverige, att drabbas av en närmast Gestapoaktion, från överheten.

  Privat måste man säga, det ” vidriga ryska anfallskriget”, ty det är något så speciellt läbbigt med Ryssland, definitivt, men egentligen är ryssnojan en typisk svensk traditionell öppen aggression(!) sedan århundraden, sen bl.a. Sven Hedins dagar, 1912, som tillåts och uppmuntras, avsiktligt, varje dag, det är ingen som är rädd för Putin och Ryssland, då skulle vi inte skicka dit 15.000 pansar-skott, robotar och drönare, artilleri, rekrytutbildning i England av ukrainare. Ryssland kan folk-rättsligt reagera, liksom man kunde bomba Engelbrecht-divisionen, ID 163, midsommar, 1941.

  Så det är Sveriges regering som tar risker med oss, i skydd av EU gängets flockkänsla, Nato-prospekt¨, (den farligaste position som finns, har de klåparna försatt oss i…som exempel, hur blir då fortsättningen…? ), men vad har det för värde, som fotbollshuliganers bengalmatcher, något som genomsyrar hela samhället, för att polisens fyrkantiga idrottstyper, gillar att se fotbollsmatcher, pepparspreja och få övertid, och låter det fortgå, ända sen 1969 års ” Bajensvans”, då började det.

  Det finns ingen rädsla för Ryssland, det finns bara ett extremt krigiskt Sverige som tar varje chans att gå upp i limningen, det ”vidriga ryska anfallskriget ” är synonymt med ett svenskt: Heila för Hitler, Sieg -Heil, Seger-Helg som sd brukar ropa. Sverige är en nazistat, som aldrig har gjort upp med nazismen, men svenskar i gemen bryr sig inte om Ukraina, men överheten spelar oss, tvingar oss att räta in oss i ledet, de uppskattar Azovbataljonen, som WaffenSS Wiking , 1941, om man inte är vaccinerad mot dessa svenska epidemier, farsoter som från och till blåser över oss, ser ut som vinden fläktar på en åkerlapp.

  Till slut kanske Sverige får sånt mod, och blir konkret aggressor, inte bara proxy, som idag, att man sätter in svensk trupp i Ukraina, man skickade en kopia av ett KarlXII-brev, till att börja med, i somras, ”Letters of Intent ”? under Kalabaliken i Rosenbad, man slog vilt omkring sig, under valet, även mot Sd. Hur skall vi se tillbaka på detta ? Totalt bortglömt.

  Anne Frank hade levt väl idag om inte Sverige, Finland , hade krigat in i det sista, skickade tonvis med malm till Ruhr, ända till november 1944, det fanns inte plats på Hamburgs kajer, bara Holocaust-Ungern värre, april 1944, miljoner människor gick under för dessa ruskiga randstater i förening i norr. Det lilla fredsälskande Holland orsakade 100.000 judars död till Auschwitz, Bergen-Belsen, med holländska statsjärnvägarna godsfinkor, och Durchlager, värst i Europa , 75 % likvidering, och minst 30.000 holländare stred som frivilliga på östfronten. Först 2021, bad Holland om offentlig ursäkt för Hollands Holocaust, men Sverige skall få ett Förintelsemuseum, det är så EUs historiemanipulation fungerar, som Global Politics m.fl. måste avslöja, den slöjan måste vi iaf rycka.

  • Jo, du.
   Det är nog lätt att manipulera en människa till avgrundens rand om hon inte kan sin historia. Sedan vad gäller aggression så har ni i Sverige ett ordspråk som säger att ”en svältfödd valp är en valp som bits”, fattigdom och förtryck genom tiderna gör ingen glad. Det kanske spökar ett historiskt minne om de strama tider i det karga landskapet vid namn Svearike.

   • Jo men visst, och det finns många ordspråk
    som men kan koppla till svält och förtryck,
    För att nämna; ” Hungriga vargar jagar bäst”
    eller ” När krubban är tom bits hästarna”.

    Och min oro är stor, vad som komma skall,
    med tanke på den risk vi upplever,
    just nu nära ett Globalt haveri,
    som vi alla står på tröskeln inför.
    Hur detta skall sluta är det ingen som vet.
    Jag befarar det värsta!
    Dessvärre

 10. @arbetarklass 22 oktober, 2022 At 16:52

  ”Vilken svensk döper sin dotter till Svetlana här i Sverige?”
  Orsaken kanske varför man inte gör det i Sverige är att de flesta svenska dotter skulle heta Svetlana då.)
  https://yandex.ru/images/search?text=%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5%20%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8&suggest_reqid=206174283166642245252792621643335

  OBS! Namnet Svetlana ”Светлана” kommer från adj Светлый=Ljus.
  Ljusiana borde vara en Svensk motsvarighet för Svetlana då alltså.)

   • @Anders Romelsjö (red) 22 oktober, 2022 At 21:52

    Kanske.
    Svetlana-Svet(Ljuset)-Sveta(smeknamnet för Svetlana) … Svea
    När jag läste Svenska upptäckte jag likheter mellan äldre ryska ord och svenska ord. Så allt är möjligt.

    (I mitt inlägg ovan ska det stå ”de flesta svenska döttrar” förstås).

 11. En rättsprocess har påbörjats mot Ursula von Ljugen, Max Blumenthal skriver på sin Telegramkanal:

  Von Ursula is married to the German doctor Heiko von der Leyen… who is director of Orgenesis, which is owned by Pfizer… the same company that Ursula signed a 71 billion euro contract with to buy an astronomical 4.6 billion doses (10 per citizen)…

  Ursula von Ljugen vägrar att offentliggöra sin mailkontakt med Pfizer. Förhandlingar har gjorts bakom stängda dörrar vilket MEP Mike Wallace från Irland starkt kritiserat.
  EU är en rutten trädgård.

  Presskonferens med de MEP:s som krävt Ursula von Ljugens avgång.

  https://www.youtube.com/watch?v=qhe20QRG_Rw

 12. […] Väst strävar efter en hierarkisk internationell ordning. Ingen mindre än EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell uttryckte detta i ett obevakat ögonblick nyligen med en touch av rasistisk underton när han från en offentlig plattform sade att ”Europa är en trädgård”. Resten av världen är en djungel, och djungeln kan invadera trädgården”. Joseph Borell: Europa är överlägset en ”barbarisk djungel i resten av världen” […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here