Ett potentiellt ”scenario” för fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland

5
1130
Kreml. Bild:Wikipedia.
Red: Kiev är inte intresserat av förhandlingar. Ukrainas Sverigeambassadör säger att ”En förhandlad fred är inte möjlig i detta läge”https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debattsvepet/debattsvepet-24-februari-en-forhandlad-fred-ar-inte-mojlig-i-detta-lage/ Ukraina är inriktat på att vinna kriget i år säger president Zelinsky, bl.a. i Forbes. Men Ryssland då?

________________________________________________________________________

”Rysslands FN-ambassadör talade till väst i FN 24/2 och hävdade att det inte skulle vara lätt att återvinna ryskt förtroende för väst, om det alls var möjligt.

Ryssland är bara villigt att diskutera fred i Ukraina om de mål som det har proklamerat för sin militära operation ingår i avtalet, varnade Vassily Nebenzia, Moskvas permanenta representant i FN, på fredagen. Diplomaten gjorde kommentarerna under ett möte i FN:s säkerhetsråd för att markera ettårsdagen av de pågående fientligheterna.

”Ryssland är redo att förhandla om ett fredligt förverkligande av målen för den speciella militära operationen och kommer inte ens att överväga några andra scenarier,” sade Nebenzia.

De officiella målen för operationen, enligt Moskva, inkluderar ”demilitariseringen” och ”denazifieringen” av Ukraina, samt att skydda Donbass-republikerna Donetsk och Lugansk från Kievs angrepp, som har dragit ut på tiden sedan Maidan-händelserna 2014. Ryska införlivade båda republikerna, tillsammans med regionerna Cherson och Zaporozhye, efter att den överväldigande majoriteten av deras befolkning röstade för idén i september förra året.

Nebenzia insisterade på att Ryssland aldrig hade några planer på att förstöra Ukraina som en självständig stat. Trots upprepade påståenden från det kollektiva västvärlden skulle ett upphörande av fientligheterna från Kievs sida bara ge Ukraina chansen att bli ett ” normalt” land igen.

”Edra paroller borde faktiskt låta så här: Om Ryssland stoppar fientligheterna kommer Ukraina att fortsätta diskrimineringen och förföljelsen av den rysktalande befolkningen för dem som inte vill bryta [banden] med Ryssland, kränkningen av rättigheter och friheter och glorifieringen av nazistiska brottslingar kommer att fortsätta”, konstaterade diplomaten.

Om Ukraina stoppar fientligheterna kommer det att få chansen att återfödas som en normal, fredlig, oberoende stat och rädda många tusen människoliv.

Det kontinuerliga stödet av Kiev från det kollektiva väst, och USA i synnerhet, ger bara bränsle till konflikten och skadar ytterligare deras band med Ryssland, varnade Nebenzia. Att knyta förbindelser med Moskva tjänar i första hand Washingtons eget bästa, noterade han och tillade att Ryssland redan inte litar på något som väst säger.

Vi tror inte längre på edra ord och att återvinna vårt förtroende kommer inte att vara lätt, om det alls är möjligt – inte ord är viktiga här, utan handlingar.
Reparation av Krimbron slutförd efter terroristattack – officiell ”Än så länge gör ni bara situationen värre genom att fortsätta pumpa in vapen i Kievregimen och hjälpa den på slagfältet. Och ni lämnar oss inga andra alternativ än att eliminera hoten mot Ryssland som dyker upp från Ukrainas territorium med militära medel”, sade diplomaten.

Samtidigt lovordade Nebenzia Pekings ansträngningar att få ett slut på den pågående konflikten, och kommenterade den 12-punkts färdplan som Kina presenterade tidigare under dagen. Färdkartan uppmanade alla sidor av konflikten att ”förbli rationella och utöva återhållsamhet”, samtidigt som man uppmanade det internationella samfundet att uppmuntra alla ansträngningar för att få ett slut på de årslånga fientligheterna.

”Vi välkomnar uppriktiga ansträngningar på vägen mot fred, såsom Kinas förslag,” sade Nebenzia.

Källa:RT

Föregående artikelMax Blumenthal på Rage Against the War Machine
Nästa artikelSeymour Hersh: Det kommer fler avslöjande artiklar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. I den svenska politiska tankevärlden är alla resonemang kring förhandlingar eller en kinesiskt framlagd fredsplan -oavsett vad dessa båda faktiskt skulle innehålla eller innebära- helt otänkbara.

  Det beror på Nato-förhandlingarna och ingen politisk kraft i Sverige idag skulle ens tordas nämna en enda fras som trotsar den nya huvudstaden Washingtons linje.

  Detta är det nya Sverige. Förresten: välkommen till den nya delstaten Sverige! Äntligen ofri i kopplet!

  • Det mest vänsterradikala partiet Vänsterpartiet i Sverige är på samma linje som du beskriver samtliga riksdagspartier i Sverige.
   Jag läst idag på Fria Tider att Vänsterpartiet är kraften bakom ett beslut att exkludera riksdagspartiet Sverigedemokraterna från en ”Stand Up With Ukraine” demonstration i Malmö.
   Har för mig det skulle vara en slags fredsdemonstration.
   Frågorna är två.
   Den första och viktigaste i det här sammanhanget.
   Vad är Vänsterpartiet?

   Vad är det för sorts fred Ukraina vill ha?

   Jag är glad att Sverigedemokraterna uteslöts från demonstration.
   De har inte där att göra lika lite som på landets olika Pride jippon.
   Partiet Sverigedemokraterna är landets nationalistparti.
   På falska premisser.

   Vänsterpartiet är landets nu enda socialistliknande parti.
   Numera även dem på falska premisser.

   Den vänsterprogressiva protestsångaren Mikael Wiehe tror jag hade en låt som hette:
   ”Vem i hela världen kan man lita på?”

   En om det var en del av texten/refrängen, jag minns inte riktigt.

 2. Den självförvållade röran i statsapparatens högre sfärer, visar på en brist på efter-tanke, och medvetenhet. Att utreda/ utsätta någon offentligt , högt i hierarkin, och hota med degradering och avsked, avslöja personliga förhållanden, innebär ju ett farligt stresspåslag, att hela ens samhällsposition skall utraderas, ens yrkesmässiga själv, tak över huvet, som att hota någon med vräkning. Påminner om det maligna, feministdrevet mot Benny F., 2017, som utspelades i en miljö, stadsteatern, vars uppgift är just att framföra och ge uttryck för dramatik och känslor, och utspel, som väl präglar alla de anställda, med risk för utagerande.

  Säkert samma situation med polischefen, men en miljö där väl känslor skall hållas under stiff, kontroll, och blir undertryckta, istället blir man kanske kärlekskrank, som uttryck, för män är det nog vanligt, priset man betalar, för det bortträngda. L. kunde väl utåt ge uttryck för en viss stram, sluten, ” skoningslös” hållning, som pekar med hela handen, säkert en effektiv polis i trängda lägen, och gav sig själv ingen pardon, men när hans yrkeskarriär och självkänsla raserats, offentligt, så riktades vreden mot honom själv. Man kan inte bestämma över andra, vad de skall göra, knappt ibland över sig själv.Det är villkoren.

  Men borde inte myndigheten haft situationen klar för sig, men tydligen valde man en intern utredning, som regeringen stressade fram, det innebär att den oerfarna, regeringen och Strömmer bär en del av ansvaret, förutom arbetsledningen. Här borde ju regeringen ingripit, det finns nog ministerstyrning om det behövs, istället upp till ett skjutfält i norr, för att bevisa vadå ?

  Statsministern skjuter militärkarbin och Archerpjäs, i Boden, som för att agera ut, känslor, samtidigt som hans fru blir prästvigd, det verkar rörigt i Rosenbad. Vad sysslar dessa med, förutom att skicka JAS-plan till Ukraina,huvudlöst. Biden på stabbiga käppar, till Kiev och Warszawa, när en miljökatastrof pågår i Ohio, ett tågset med vinylklorid spårar ur och antänds.

  Det finns värre smällar än Archer, om Ryssland genomför kärnvapenprov i Arktis, och agerar ut sina spänningar, som nog inte är obetydliga… ? Kommer det att påverka Sveriges befolkning, det gäller att eskalera, och skicka upp B52:or och B1, JAS, om det hjälper mot ”carpetbombing”- ångest, för provsprängningar kan användas som politisk påtryckning, som påminner ännu mer om kärnvapeninsats än aldrig så många B52-bombare. Eskalationstrumf. Vi överlevde den förra terrorbalansen, fan vet hur, men om den återkommer, i en helt enligt forskarna, mycket farligare situation. Det verkar inte finnas en tanke eller ide´i det tjusiga informations- och kunskapssam-hället, det märks ju i klimatkrisen. Hellre krig och eskalering.

  Sverige och Norge har isf framprovocerat eventuella kärnvapenprov, med sabotage-sprängningen av Nordstream, medhjälp, döljande av brott, ett casus belli, krigsorsak. Hur jäkla korkade får då småstater vara, på en jättes axel, som små mopsiga strunt-hundar ? ”Lev farligt, -dö ung – blir ett vackert lik”, som gängkillarna. Det går som på räls med Sverige, och ”Brödrafoikens väl”-kompisen i väst.

  Samtidigt som det liberala imperiet, använder kriser (weaponizing), för att styra en totalitär politik, som covidlarmet, som verkar ha varit överdrivet, trots mina tre vaccinationer, utom vad gäller de, äldre -äldre, som skulle ha skyddats betydligt bättre men man klarade inte det viktiga, 15.000 dog i förtid. Hur skyddar vi Sverige, eller inte utsätter landet, för att regeringen bara skall käfta ?

  Även Ukrainakriget har gjort att denna generation har fått för sig att vi skall göra allt tvärtemot Per Albin-linjen, då undgick vi kriget, för vi var så fega typer, men det bästa Sverige kunde göra, för alla parter, garanterat, det skall vi fan inte göra idag, som om man kan återgälda vad som skett, tog vi inga flyktingar då, vk2 , (30.000 balter) (samt finska småbarn/70.000/40 per dag 1940-44), men 35.000 ensamkom-mande 2015.

  Men nu skall vi tydligen med, genom Petter-Ulf-linjen, liksom svenska sjukan. att man kan och måste ha skuldkänslor, och att man kan gottgöra eller ta hämnd, samma tankefel, eller att vi skall bli lika multikulti som USA, som har helt andra möjligheter och lockelser att integrera, än det svenska språket, och kulturen. Jag skall se om i kväll, kvällens: Fråga doktorn, som innehöll mycket tänkvärt, att nöta vidare med.

 3. Dagens Ukraina är ett resultat av den amerikanska regelbaserade ordning, med tillhörande frihet och demokrati, som en majoritet av världens folk, konstigt nog? vänder sig bort ifrån. Frågan är om det hjälper att Zelensky städar bort världslitteraturens stora ur hyllorna. Ryssarna kan sin Solzjenitsyn utantill och är därmed ett varv före den Musse Pigg-kultur som härskar här i väst och som nu tar över dagisverksamhet och utbildning i Ukraina.

  Jag begriper inte hur Sveriges säkerhet kan ökas genom medlemskap i Nato. En möjlig förklaring är att Sverige, som inträdesprov, är insyltat i Nord Stream och därmed en svuren fiende till Ryssland. Eller, som jag läste någonstans; man behöver inte kunna springa fortare än en björn, det räcker om man kan springa fortare än sin kompis.

  MOSKVA, 24 februari /TASS/. Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat ett dekret som ger ryskt medborgarskap till den franske journalisten Adrien Bocquet. Han tjänstgjorde som expert på NATO-vapen i Donetsk. Utöver det sysslade han med volontärärenden. Han var den första västerländska volontären som offentligt sa att Bucha-incidenten var en provokation iscensatt av den ukrainska armén. Tidigare åtalades han i Frankrike och överlevde en mordattack av ukrainska nationalister i Istanbul. Bocquet ansökte om ryskt medborgarskap i januari.

 4. Ungern med Orban har gått ut och kritiserat sanktionerna och dessa ständiga vapenleveranser som man varit emot länge nu. Men nu har ytterligare en punkt tillkommit och det är att Nato länderna direkt funderar nu på att skicka egna styrkor till fronten. Detta diskuteras nu att skicka egna styrkor inom Nato länderna. Då Ukraina lider av manskap TROTS dom nya ca50tusen utländska soldater och frivilliga som man direkt hyrt in och betalar med våra europeiska pengar självklart. Då utan att ens räkna dom utländska förklädda mindre styrkorna från Usa, lill-brittanien och Polen med fler som HELA tiden assisterat Ukraina på marken. Sedan finns ju 10tusentals ukrainska militärer utanför landet som tränas av samma Nato länder med Usa lill-brittanien och Polen med fler. Vilken röra. Sverige kommer väl också skicka uppåt tusen man om man klarar de såsmåningom,som pågående Nato medlemmar,som blir kanonmat som övriga. Vart är Fred någonstans MINSTA lilla? Ungern är dom enda som stuckit ut hakan och man är nu HELT emot detta senaste att Nato länderna skickar egna styrkor då Ukraina lider av manskap. Detta diskuteras just nu. Det varit anti Nato demonstrationer och för fred demonstrationer i flertalet Nato länder nu,förutom dom fina från Tyskland. Samma i Spanien Barcelona, Frankrike Paris och Italiens Milano med fler,men dessa får INGET utrymme i media. Måste säga att jag är djupt besviken på Italiens ny tillträdda ledare Meloni som bara hakat på denna vidriga proxy kriget,skulle EJ förvånas om hon känt sej pressad som flera gjort under årets gång,då Meloni innan hon ens tillträde attackerades och pressades mycket hårt av övriga Nato idioterna och dess massmedia. Man var ständigt orolig att hon skulle inta annan position. Nu är många av hennes väljare mycket trötta och irriterade kunde man se på Milanos gator,de möjligt att hon nog EJ sitter kvar hela mandatperioden. Hon hjälper EJ sitt land och man har varit högst generösa mot Ukraina hela tiden. Tycker de dax att granska och visa vad Usa ledda valparna Nato är för något nu,av dom vidriga massmedierna som vägrat göra detta på någon punkt,tvärtom bara hejar man på och hetsar eldar på detta vidriga proxy kriget mellan Usa Nato och Ryssland. Något nytt måste hända nu detta livsfarliga galenskap måste få ett slut nu. Det dör tusental varje vecka i Ukraina. Jag förstår bara inte detta hur man kan vara så vidriga utan MINSTA lilla moraliskt kompass kvar heller som det varit HELT år nu. Men de gått 1år nu,massmedia och Nato måste granskas och visa vad dom är för nåt. Dom kör oss mot 3e världskriget med kärnvapen dessa idioter det är HELT otroligt att dessa kommit undan såhär

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here