Ett vilseledande genmäle till en vilseledande Kubarapport?

4
1498

 

Eva Björklund har under ungefär 50 års tid besökt Kuba ett femtiotal gånger. Hon är aktiv i bland annat svensk-kubanska föreningen.


Ett vilseledande genmäle till en vilseledande Kubarapport.

”En vilseledande Kubarapport”, skriver Benny Andersson i sitt genmäla till Tankesmedjan Arenas och Erik Jennisches ”rapport om Kuba”.

Han skriver t.ex att ”det finns få fattiga länder som har ett så bra utbildningsystem och sjukvård”. Det är en stark underdrift. Sanningen är det inte bara saknas lika bra sjukvård som i Kuba i de alla fattiga länder, sanningen är att även många rika länder hamnar i lä i jämförelse. Coronavirusets framfart i världen ger ett bra exempel på skillnaderna.

COVID 19
I Sverige 2020-10-09, Bekräftade sjukdomsfall 60 837 Döda 5 161

I Kuba 2020-10-07 Bekräftade sjukdomsfall 5 917 Döda 123

Felslagen politik mot landets bönder? Eller rena underverket att Kubas folk har så god hälsa?
Benny Andersson skriver att landets livsmedelskris huvudsakligen beror på en felslagen politik mot landets bönder. Det är sannerligen att välja fel syndabock.
Livsmedelsbristen i Kuba beror huvudsakligen på USAs utsvältningsblockad som nu går på sitt 60e år, utan att uppnå sitt mål. Inte på för låg betalning till bönderna.

USAs kriminella utsvältningsblockad mot Kuba, är världshistoriens längsta.

USAs blockad en stoppar företag, banker, institutioner och enskilda i hela världen, som vill besöka, handla eller på något sätt samarbeta med Kuba.

Enligt Genevekonventionen handlar det om folkmord och ett uppenbart brott mot Internationell rätt. Den utgör en massiv kränkning av kubanernas mänskliga rättigheter. På FN:s Generalförsamlings 66:e möte 2019 röstade 187 av de 193 medlemsländerna mot USAs Kubablockad för tjugonde gången, 3 röstade för (USA Israel, Brasilien) medan Ukraina, och Colombia lade ner sina röster.

Det var 20e gången som FNs Generalförsamling krävde att USA ska upphöra med sin utsvältningsblockad. Ändå finns det ”Kuba-kännare” som vill att Sveriges regering ska ansluta sig till USAs politik för regimskifte i Kuba.

Det är fantastiskt att kubanerna stått emot i alla dessa år, med alla de umbäranden blockaden innebär, och har kunnat upprätthålla världsdelens bästa hälsovård och utbildning, tryggaste samhälle och vänligaste folk, som dessutom bistår till med sjukvårdspersonal för att bekämpa pandemin i andra länder.

Det säger något om det samhällssystem som USA inte kan tillåta i sin världsdel. De regeringar i Latinamerika som försökt följa Kubas exempel har USA störtat.

USAs dollar är världens ledande valuta, och USA utnyttjar sin makt i Internationella Valutafonden och Världsbanken, till att tvinga världens banker, företag och regeringar att medverka i blockaden. Annars kräver USA ”böter” i miljardklass, och stänger ut dem från USAs marknad.

All fartygstrafik, också de kryssningar från USA som Obama öppnade för, har Trump förbjudit igen. Över 800 000 passagerare har tvingats avboka eller acceptera andra destinationer. Möjligheterna för kubaner i utlandet att skicka pengar till familjemedlemmar har också inskränkts genom att bankerna inte vill förmedla dem.
Och hotellnäringen i Kuba, med många tusentals anställda och tusentals småföretagare har berövats sitt levebröd, när hundratusentals turister långt mer än halverades.

Svenska banker medverkar i USAs blockad.
Här i Sverige förmedlar banker inte gärna penningförsändelser till Kuba. DHL vägrar att leverera paket till Kuba, Svensk-Kubanskas och andras bidrag eller betalningar till Kuba stoppas, eller fördröjs.

Redan innan Trumps senaste åtgärder kostar blockaden Kuba 12 miljoner dollar per dygn.

USA:s Kubablockad blir alltmer grotesk.
Domstolar i USA utdömer mångmiljonböter till de som använder Kubas hamnar, industrier, bostäder, fastigheter, lantegendomar, järnvägar osv.

 

Föregående artikelErkänn Västsahara!?
Nästa artikelMoratorium för 5G införs här och där – dock inte i Sverige
Eva Björklund
Eva Björklund är arkitekt och har i decennier varit en ledande medlem i Svensk-kubanska föreningen. Hon har besökt Kuba omkring femtio gånger. Hon har också i decennier haft ett avgörande inflytande på "Tidskriften Kuba". Medlem i styrelsen för Sveriges Fredsråd.

4 KOMMENTARER

  1. Verkligen imponerande att Kuba, Nicaragua bara har ett hundratal döda i Covid19, Vietnam bara 35 och Nord-Korea noll döda i Covid19. Och detta samtidigt som Nicaraguas grannländer Costa Rica och Honduras har dödssiffror runt 2000-3000, men Nicaragua har har alltså bara 159 döda och det helt utan restriktioner, åtminstone fram till juli. Hur bär ovanstående länder sig åt?

  2. Jag kan inte så mycket om Kuba, men jag har hört samma information. USAs attacker på Kuba är knappas någon hemlighet. USA har ju länge velat ta kontrollen över Kuba och helst annektera landet. Inte heller är USAs massiva och otroligt effektiva propagandamaskin, inklusive dess förlängning i Sverige, okänd. När det gäller covid statistiken bör det tilläggas att befolkningarna i Sverige och Kuba är lika stora, Kuba har 11 miljoner. Dessutom har Sverige en yta som är nära 4 gånger så stor. Teoretiskt borde alltså covid spridas betydlig mer i det tätbefolkade Kuba, men den är över tio gånger större i Sverige (smittade) och 42 gånger högre när det gäller döda. Lyckligtvis falnar nu dollardominansen, AIIB börjar fungera, Kinas kryptovaluta är bara runt hörnet, och allt fler nationer samlas runt Kinas koncept av multilateral, multipolär samverkan. FTA som RCEP är just etablerat och CPTPP är i görningen och USA får inte vara med. BRI växer och det är väl bara en tidsfråga innan USAs drömmar om en totalitär global militärdiktatur helt faller i Bitar. Bäst att skynda på utvecklingen.

    • Fler Covid19 siffror, Venezuela har bara 913 döda i Covid19 medan 37 467 i grannlandet Colombia har dött i Covid19. Venezuela har en befolkning på 29 miljoner och Colombia 48 miljoner invånare. Vilken är den hemliga kuren? Che Guevara? Om det hjälper så skänker jag gärna mina gamla Che T-shirts till Anders Tegnell.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here