EU dömer ut Israels politik – och ökar samarbetet. Samtidigt som kärnvapenstaten Israel åter hotar att angripa Iran…

3
1098
Bild: Shutterstock

Gunnar Olofsson skriver i mail till mig och andra:

EU dömer ut Israels politik – och ökar samarbetet

Jämfört med tidigare år har den israeliska bosättningspolitiken på det ockuperade Västbanken nått nya rekord. Speciellt har det olagliga byggandet kring Jerusalem mer än fördubblats – från 6.288 bostäder till 14.894 det senaste året. Det konstaterar EU i en färsk rapport som dömer ut den israeliska politiken som destruktiv och ett allvarligt hot mot en fredlig tvåstatslösning med palestinierna.

I nuläget utgör de israeliska bosättarna omkring 14% av Västbanken befolkning – 451.700 individer av totalt 3.267.704 (2020) – i 132 internationellt utdömda och olagliga bosättningar. Bosättarna utgör nu c:a 5% av Israels befolkning. Omkring 230.000 bosättare lever i 10 bosättningar i och kring det annekterade östra Jerusalem – tänkt huvudstad i ett fritt Palestina. Palestinierna i samma område utgör c:a 304.000.

Det är denna demografiska balans som den israeliska regeringen vill ändra till sin fördel, och etablera en judisk majoritet i östra Jerusalem. Speciellt tre israeliska projekt oroar EU: utbyggnaden av bosättningen Atarot, planerat byggande i det så kallade ”E1-området” och ”Lower Aqueduct Plan” söder om bosättningen Ramat Rachel vid det palestinska Betlehem. Totalt handlar det om över 14.000 nya bostadsenheter för ockupationen. Därtill planeras för ytterligare drygt 7.100 nya bostäder på andra delar av Västbanken.

I Atarot, industriellt center vid huvudvägen till palestinska Ramallah, planeras i nuläget 9.000 nya bostäder, bara för judiska israeler – något som 3 december förra året fick USA:s utrikesminister Antony Blinken att ringa upp Israels premiärminister Naftali Bennett och framföra sin oro över projektet. I ”E1-området” öster om Jerusalem, där Västbanken är som smalast, planeras fördrivning av runt 3.000 palestinska beduiner och etablerandet av 4.000 nya bostäder – vilket skulle skära av Västbanken på mitten och omöjliggöra någon sammanhållen självständig palestinsk stat. ”Lower Aqueduct”-planen slutligen innebär 1.465 nya enheter med målet att slutföra inringningen av Jerusalem.

Enligt FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA) har också våldet från beväpnade bosättare mot palestinier runt bosättningarna ökat dramatiskt. Det senaste året registrerades 182 övergrepp från bosättare med 5 dödade och 177 skadade palestinier som följd. Man attackerar palestinska hem, egendom, bilar, skolbarn, vattenkällor, och sågar ner olivträd. Den israeliska armén, i den mån den finns närvarande, ingriper aldrig mot våldet – och i praktiken ställs aldrig någon till svars för övergreppen. Över 90% av anmälda ärenden läggs omedelbart ner utan undersökning.

EU har upprepade gånger förklarat den israeliska bosättningspolitiken för olaglig, och uppmanat Israel att upphöra med byggandet och sluta underminera en fredlig tvåstatslösning. Men hur agerar man då utifrån denna tydliga ståndpunkt?

Den 18 juli annonserade EU:s utrikeschef Josep Borrell EU:s planer att återuppta samarbetet med Israel inom det så kallade ”Association Council”, högsta forum för bilateralt samarbete med Israel.

Tanken är att, utöver det förmånliga associationsavtalet med Israel, erbjuda ökat samarbete inom politik, ekonomi och teknologi. Något som fick Israels premiär- och utrikesminister Yair Lapid, att belåtet konstatera: ”Det faktum att 27 utrikesministrar i Europeiska Unionen enhälligt röstade för att stärka ekonomiska och politiska band med Israel är bevis för Israels diplomatiska slagfärdighet och regeringens förmåga att skapa nya möjligheter med den internationella gemenskapen”.

I oktober 2021 undertecknades EU:s ”Horizon”-program för samarbete med Israel inom vetenskap och utveckling inom olika områden. Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola besökte Israel i maj och talade inför parlamentet (Knesset) och i början av juni deltog Europeiska Kommissionens president, Ursula von der Leyen i ceremonier först i Israel och sedan i Egypten för att underteckna ett avtal om export av israelisk naturgas via Egypten till Europa.

Israel, som har kärnvapen kanske angriper Iran som saknar kärnvapen

Israels försvarsminister Benny Gantz föreslog att hans land skulle kunna inleda en attack mot Irans kärnvapenprogram och kallade det ”ett globalt problem” vid en konferens på tisdagen. Han kritiserade också kärnteknikavtalet från 2015 – som USA övergav 2018 – och möjligheten att återuppliva det, även om förhandlingarna om detta inte verkar leda någonstans.

Netanyahu och Ganz. Bild i Israel Times.

”Iran är ett globalt problem. Det är inte bara Israels privata problem”, sade Gantz i Jerusalem under en konferens som arrangerades av Israels kanal 13.

”Vi kan allvarligt skada och fördröja kärnvapen [programmet]”, tillade han när han fick frågan om Israel kunde fördröja Irans framsteg mot att skapa ett kärnvapen, eller stoppa det helt och hållet. https://www.rt.com/news/559666-israel-strike-iran-nuclear/

Vidare ”Att Israel har kärnvapen avslöjades 1986. Israel har troligtvis runt 90 kärnvapen i sin kärnvapenarsenal.
Israel är inte medlem av icke-spridningsavtalet, NPT, och har inte ratificerat det fullständiga provstoppsavtalet, CTBT. Israel räknas som en de-facto kärnvapenstat eftersom landet utvecklade sina kärnvapen efter att NPT-avtalet förhandlades fram 1968. Israel har inte gått med i FN:s konvention om förbud mot kärnvapen (TPNW).”
Lär om kärnvapen:Israel

Reraktören:
Vad gör EU och Väst åt detta? Ingenting… Hur påverkas eventuellt förtroende för EU? Är denna artikel antisemitisk?

Föregående artikelChris Hedges: Krig mot Iran
Nästa artikelRyssland och Kina har inte ens börjat dra åt skruven på riktigt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Nej, Anders. Artikeln är INTE anti-semitisk, heller inte anti-judisk. Den angriper inte alla semitiska folkgrupper eller alla judar, enbart Israels regim (”Satans synagoga” som Jesus förmodligen hade kallat dem) och de olagliga bosättningarna i syfte att försvåra en fredlig lösning.

  ”Satans synagoga” lever inte enligt tio Guds bud och har inte en allmänt god moralfilosofisk hållning och dyrkar ev. ett annat väsen. Det är tydligt för den som är motiverad att titta på verkligheten.

 2. Sk förtroendet för ’eu’ är long gone borta, det är en institution som mååste läggas ned precis som ’fn’. De gör inget annat än författar en massa meninglösa uttalande och ’fördömanden’ för att vinna tid åt usrahell, som fullkomligt skiter i de löjliga institutionerna. Fn o eu samt israhell är dessutom rotschlld/rockefellrinstitut, inrättade av dom och nedlusade av deras lobbyism. Av flera skäl ska de alltså läggas ned. Varför ska en korrupt ’världsorganisation’ (som är till för hitta vägar till världsfred men som inte gör det, pga de finansieras och korrumperas av två mobklaner som via usrahell håller på att ödelägga hela mllöstrn och resten av världen), kunna existera bara för att konstruera alibin till förbrytarstater (israhell, washington, the square) och förbrytarsläkter. Rotschildrn/rockefellrn är f ö inte semiter och det är heller inte 98% av isrhells ’judiska’/talmudska befolkning (jo sefardiska judar/hebreerna/Mose folk är semiter och utgör 2%), utan sk ashkenazitalmuder. Ashkenazister som är en nomadstam som fick fotfäste i volgaområdet ca 600ekr och konverterade till talmudismen år750, fortsatte plundra de nästkommande 250åren och fick därefter storstryk av Rurik och sedan Voytjeslav
  . Ca 1100 spreds de för vinden, och som ev kan vara den sk ’diasporan’,
  bl a till Venedig. De sk rikaste i världen idag är ashkenazisttalmuder, dominerade alltå av rothschld, rockefellr. De har inte en mmol semitiskt blod i sig. Tvärtom är dom de verkliga rasistiska antisemiter, de är de end antisemiterna och semitmördarna, men anklagar hela tiden alla andra för att vara det. Detta för att vinna tid återigen..samt för att dölja sina ’greater usrahell’ planer i mellöstrn. Så, nejdå. Er artikel är def inte ’antisemitisk’, inte een chans att den skulle kunna vara det

 3. Det är apartheid israel som är ETT GLOBALT PROBLEM och inte Iran. Det är apartheid israel som öppet hotar att attackera Iran. Iranierna däremot hotar aldrig apartheid israel utan hävdar endast sin rätt att försvara sig. Vad hela världen vet är följande.

  Det är inte Iran som mördar barn, kvinnor och civila varje dag. Det är apartheid israel. Det är är apartheid israel och inte Iran som utför utomrättsliga avrättningar. Det är apartheid israel som har brutit mot ALLA FN konventioner, inte Iran. Listan på apartheid israels brott fyller ett helt bibliotek. Apartheid israel är ingen rättslig stat utan en terrorist organ eller enhet. Så länge denna terrorist enhet existerar lär världen aldrig få fred. Således är valet givet. Världen MÅSTE sätta denna terrorist enhet på plats och det skyndsamt!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here