EU gör Ryssland till ”fantomfiende” av geopolitiska skäl menar den modigaste (?) EU-parlamentarikern

16
3174

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Tips på detta fick jag i februari 2021 från Vivianne Månsson, och Rolf Nilsson, som översatt artikeln.

Clare Daly representerar ett litet parti i EU Independents 4 Change. Innebär det att henns åsikter är mindre intressanta?

EU gör Ryssland till ”fantomfiende” av geopolitiska skäl menar den modigaste (?) EU-parlamentarikern. 

Titeln i RT ”EU gör Ryssland till ”fantomfiende” av geopolitiska skäl, borde inte föreläsa andra om demokrati – irländsk ledamot för RT”


EU gör Ryssland till ”fantomfiende” av geopolitiska skäl, borde inte föreläsa andra om demokrati – irländsk ledamot för RT

Att vrida sina händer över Alexey Navalny är bara en ursäkt för att kunna angripa Ryssland, och EU bör inte föreläsa för någon annan om mänskliga rättigheter, när det vänder ryggen åt Julian Assange och andra fall, närmare sin egen hemmaplan, sa den irländska parlamentsledamoten Clare Daly till RT.

”Vi har den här berättelsen om förmodade europeiska värden, vad de nu än innebär, att vi ska föra ut dem till resten av världen och att Ryssland inte ställer upp på dem, vilket uppenbarligen är nonsens,” sa Daly till RT på onsdagen. .

Daly åstadkom uppståndelse i Europaparlamentet på tisdagen, när hon fördömde den ”oupphörliga russofobin” från sina kollegor och sa att de inte ens skulle ha diskuterat den ryske politiske aktivisten om ”han hade arresterats någon annanstans än i Ryssland . ”

;

En domstol i Moskva fann Navalny skyldig till brott mot villkorlig frigivning förra veckan och dömde honom att avtjäna sin straffrättsliga dom från 2014 i ett förskingringsärende. EU har fördömt detta som ett politiskt motiverat åtal mot en rysk ”oppositionsledare”.

Medan Daly upprepade sina kommentarer på parlamentsgolvet och påpekade att EU förhindrar att WikiLeaks-grundare Julian Assange, som är ”effektivt inspärrad i tio år för journalistik, för att avslöja USA: s krigsförbrytelser”, inte nämns i deras rapporter om mänskliga rättigheter. Hon tog också upp den katalanska rapparen Pablo Hasel, som sänds i fängelse i Spanien, på grund av sina sångtexter.

”Och ändå går EU runt och berättar för resten av världen att de är stora försvarare av demokrati. Detta har ingenting med demokrati att göra”, sade Daly.

Dalys fördömande av ledamöternas hyckleri kom, när hennes kollegor gick samman mot EU: s höga representant för utrikespolitiken, Josep Borrell, för hans besök i Moskva nyligen, och där de framgångsrikt mobbade honom till att stödja nya sanktioner mot Ryssland.

Bara ett par parlamentsledamöter stödde tveksamt hennes poäng och församlingen dominerades av dem med antiryska åsikter. Daly sa till RT. ”Jag tycker att EP, i ett stort antal frågor, inte är särskilt representativt för Europas medborgare.”

Enskilda medlemsländer som Frankrike och Tyskland gör mycket affärer med Ryssland och skulle vilja fortsätta göra det, hävdade hon. När det gällde källan till russofobin tillskrev hon den en ”identitetskris” i EU, påhejad av det militärindustriella komplexet, som desperat ville motivera sin existens och budget, och för det ändamålet var angelägna om att skapa en ”fantomfiende” i Moskva.

När han återvände från Moskva förra veckan skrev Borrell att ”Europa och Ryssland driver ifrån varandra. Det verkar som om Ryssland gradvis kopplar bort sig från Europa.

Ryska utrikesministeriets taleskvinna, Maria Zakharova, reagerade med att säga att detta ”strider helt mot vad han sa i Moskva” och ”betyder att någon dikterar för Europeiska unionen hur man ska uppträda mot Ryssland.”

Mer än 70 parlamentsledamöter har därefter undertecknat ett brev med krav på att EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, ska avskeda Borrell och anklagar honom för ”underlåtenhet att stå upp för Europeiska unionens intressen och värderingar under sitt besök” och orsakar ”allvarlig skada på EU:s rykte. ”

 

Relaterat

Ryska utrikesministeriet: Navalny-teamet är “agenter för Nato”, inte legitima politiker. Kan det stämma?
Visar det ödesdigra besöket av EU:s Borrell i Moskva på Västs förnekelse?

Föregående artikelOpinion i Ryssland – ”Sovjetsystemet mycket mer populärt än västlig demokrati”
Nästa artikelDen ekonomiska utvecklingsvägen i USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

  • I den brittiska folkhumorn kallas ju BBC numer för ”british brainwashing corporation” och det är länge sedan de flesta i GB tog dessa propgandamånglare på något större allvar! Det är sorgligt att se gamla traditionella nyhetsbyråer som BBC bli ett redskap för den löjliga USA-propagandan! I Sverige har ju SR/SVT gått samma väg som BBC och blivit regimens megafoner i stället! Tragisk utveckling….I Sverige är det mer än dags att lägga ner den statliga regim-TV för gott!

 1. Vad som hände var detta, och det är enkelt. Dagens axelmakter USA-UK tvingas hela tiden tillbaka. UK tröttnade på att CGTN hela tiden avslöjade BBCs falska propaganda och förfalskade nyheter och drog in sändningstillståndet för CGTN för att slippa att hängas ut som lögnare, varpå förutsägbart Kina drog in BBCs tillstånd i Kina. Retoriken blev intressant i den svenska statliga propagandan i Public Service. ”Kinesiskt tv-bolag förlorar sändningsrättigheter” å ena sidan, och ”Kina förbjuder BBC” å den andra. Det visar väl klart den partiskhet som Public Service drivs med. BBC publicerade nyligen en omtalad artikel om förmenta våldtäkter i läger i Kina. Jag kände igen satellitbilden, och gjorde ett besök på platsen, och fick bilder från marknivån och inne i byggnaderna. Resultatet är ett verklig oroande uppvaknande vilka förfalska nyheter BBC. Och svenska Public Service, sprider. http://mychinaway.blog.se/hur-skall-vi-stoppa-nazistiska-propagandametoder-pa-svenska-media/ Egentligen väldigt otäckt att se hur folk i väst desinformeras och missleds av media idag. Speciellt med tanke på händelserna 1933 i Tyskland.

 2. Clary Daly gjorde en fantastisk insats i Europaparlamentet, på 1,5 minuter lyckades hon hålla ett tal för att försvara att man bör kommunicera med Ryssland istället för som nu attackera landet.
  Hon fick med alla väsentliga punkter bl.a. att Navalnys personlighet är inte den gode mannen som han framställs i media, utan en rasist och nationalist. Motståndet mot henne visar att EU har blivit precis som jag fruktade, en plats där inte avvikande åsikter får plats och hård kontroll för yttrandefriheten, där man riskerar att förlora sitt arbete om man inte rättar in sig i ledet.
  Clary Daly kämpar i motvind, och det har hon gjort i många år, det är upplyftande att se en politiker som har styrka att stå ensam mot den orubbliga maktkolossen… Såg en debatt med henne i Irlands parlament år 2013, där hon bl.a. utfrågade deras P:M. I debatten anklagade hon Irland för att bete sig som en prostituerad inför Obama med familj som var på besök. Han fjäskade för de Irländska barnen och sa till dem att de alltid kunde lita på att USA skulle stödja dem i deras kamp för fred på Irland. Hon anklagade Obama för att vara en stor krigsförbrytare, övriga i parlamentet var chockerade över hennes attack mot en amerikansk president.
  Hon sa att USA:s krigsflygplan stod på Shannon flygplats, stora Herculesplan som brukar frakta vapen, hon misstänkte att vapen gick från Irland till Syrien, rebellerna (al-Qaida). Clary frågade PM vilka steg han skulle ta för att förhindra att vapen skulle fraktas genom Irland till Syrien, och förlänga kriget då al-Qaida fick mer vapen. Hon ansåg att man borde inspektera planen när de är på Irländsk mark, för att säkerställa att de inte innehåller vapen.
  Detta visar idiotin med att vi har ingått i Värdlandsavtalet med NATO, dessutom utan några förbehåll alls. Finland skrev in att de hade rätt att visitera planen på Finsk mark, så de inte skulle innehålla vapen.
  EN STOR SKAM ATT MILJÖPARTIET ACCEPTERADE VÄRDLANDSAVTALET.MED NATO..
  Miljöpartiet bröt mot sitt eget partiprogram, och de fyra miljöpartisterna Carl Schlyter, Valter Mutt, Jabar Amin och Annika Lillemets följde partiprogrammet och röstade emot Värdlandsavtalet med NATO, genom att följa sitt eget partiprogram blev de petade från sina uppdrag i Miljöpartiet.
  Det borde stått i avtalet att NATO inte skall tillåtas att använda svenskt territorium för att angripa ett tredje land. som ett exempel av flera förbehåll som åtminstone borde varit med..
  I SvD 1 september 2014 kan man läsa: Det borde stå klart för oss att en allt starkare Nato Integration kommer att leda Ryssland till att trappa upp sin militära förmåga och aktivitet i Östersjöområdet, det skriver fd utrikesminister Hans Blix och fd ambassadör Sven Hirdman.
  Har Miljöpartiet kvar i dag sitt fredsbevarande partiprogram, fast de själva röster emot det i riksdagen. När man nu anklagar Ryssland för att trappa upp sin militära aktivitet, så bör man tänka på vilken skuld EU-länderna har i detta.

 3. I Clare Dalys tal inför EU-parlamentet så nämner hon hyckleriet i EU gällande Navalny och nämner bl.a. en rappare Pablo Hasel som fängslats i Barcelona i Spanien för poem som han skrivit.
  Nu i dag kan jag se flera inslag på youtube om stora demonstrationer i Barcelona för honom och att polisen skjuter med gummikulor mot demonstranterna. Som Clare Daly säger: Var är sanktionerna mot Spanien för att de fängslat rapparen Pablo Hasel.
  Youtube är de ute och mörkar inslag? Ett inslag där det står att det är från The Guardian, när jag trycker på det så är det borttaget med texten: Detta är ett privat inslag.
  Ännu har jag inte sett att TV4 Nyheterna visat något från denna demonstration och polisvåldet. Nu förväntar jag mig att få se i rapport och aktuellt varje inslag och några dagar i följd polisvåldet i Barcelona. Förväntar jag mig för mycket?
  Demonstration Against Imprisonment of Rapper Pablo Hasél Turns Violent in Barcelona, Spain
  https://www.youtube.com/watch?v=CNSjhj0JutM

 4. Fransk-tyskt upprop till Frankrike att lämna Nato och stärka P5. Claire Daly förtjänar vår beundran för sin rakryggade hållning. Två andra personer som förtjänar det och också förtigs i Sverige är Peter Dittus och Hervé Hannoun som pläderar för att Frankrike ska lämna Natos gemensamma militärkommando.

  I en debattartikel den 11 februari i det franska veckomagasinet Marianne pläderar Peter Dittus och Hervé Hannoun för att Frankrike ska lämna Natos gemensamma militärkommando. Den tyske ekonomen Peter Dittus var tidigare generaldirektör för Internationella regleringsbanken (BIS), och fransmannen Hannoun dess vice generaldirektör. De anser att Nato i nuläget leds av amerikanska ”expansionister” som är redo att offra Europa, och kanske hela världen, för att inte förlora sin forna ära som världens unipolära kontrollör av allt vad ekonomi och strategi heter.

  Debattartikeln bygger på resonemanget i deras gemensamma bok ”OTANexit: Urgence Absolue”, som gavs ut den 16 januari.
  ”Från och med november 2021”, skriver de, ”har fransmännen, liksom de andra folken i väst, varit utsatta för en mental betingning av aldrig tidigare skådat slag, utförd av USA och Nato med innebörden att ’en rysk invasion av Ukraina är nära förestående’, som kan komma att gå till historien som en desinformationshändelse i stil med de fabricerade underrättelseuppgifterna 2003 om Saddam Husseins massförstörelsevapen.”

  Detta är lögn, slår de fast. ”Det enda krig som Nato ser ut att vinna är informationskriget. I vår bok återger vi den anslående tyska propagandakartan i veckotidningen Bild den 4 december 2021, som visar en tänkt detaljplan för den ’överhängande ryska invasionen’. Propagandans roll är skrämmande, på grund av det hat som båda sidornas lögner föder. På Nato-sidan för generalsekreteraren Jens Stoltenbergs aggressiva och krigiska diskurs osökt tankarna till det berömda orwellska nyspråket ’fred är krig’.”

  ”Frankrikes nuvarande allians med Nato är, på grund av dess medverkan i det gemensamma militärkommandot under amerikansk ledning, en strategisk återvändsgränd för att land med en universell bestämmelse som Frankrike. Detta land har i dag en historisk roll att spela i att stoppa den marsch mot ett krig i Europa som inletts av sömngångarna i Nato. Frankrikes utträde ur Nato, som kommer att markera slutet på den franska utrikes säkerhetspolitikens allians med USA, kommer att ha en oerhört stark betydelse för världen.”

  ”Det kommer att signalera Europas oberoende av amerikansk exceptionalism, en förnyad multilateralism, uppkomsten av en multipolär värld och det föråldrade Nato-ramverkets snabba borttynande. Frankrike kan då återupptäcka sin universella bestämmelse, medverka till den globala fredsbalansen och, tack vare sin återupptäckta opartiskhet, spela en sammanhållande roll inom P5, de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Storbritannien, Kina, Ryssland och Frankrike), ett P5 vars sammansättning måste bibehållas och vars roll som världsfredens bevarare måste stärkas.”

  Se nederst för hela texten i engelsk översättning:
  De två ledande ekonomerna som gjort detta strategiskt viktiga fransk-tyska uttalande för att Frankrike lämnar Nato:s gemensamma militärkommando, är inte vilka som helst utan den tidigare generaldirektören Peter Dittus och hans vice generaldirektör Hervé Hannoun för centralbankernas centralbank: Internationella regleringsbanken – BIS. Deras uttalande är publicerat i den franska vänstertidningen Marianne.
  Se hela texten i debattartikeln här på engelska med länkar till originalartikel och översättningar till danska, tyska och italienska
  https://schillerinstitutet.se/fransk-tyskt-upprop-till-frankrike-att-lamna-nato-och-starka-p5/

 5. Kvinnan har så jävla rätt. Fan vad bra tal. Gillade hennes tal skarpt. Kan svära på att fler EU politiker känner som henne,håller med henne,men Usa piskan är för hård och brutal och därför vågar man inte

 6. Jag läste nu Dick Erixon på Samtiden där han menar västvärlden förlorat sitt militära övertag, i synnerhet Europa och låtit det gå över till Ryssland.
  Utrikesminister Ann Linde talar om risken för västvärldens ”säkerhetsordning” som håller på att gå förlorad.
  Jag undrar varför bara västvärlden ska bestämma säkerhetsordningen i den här delen av världen när vi har Ryssland och Asien så nära oss?

  Jag anser att om en avspänning mellan öst och väst ska vara möjlig så måste båda kontinenterna, som också går in i varandra, kunna känna säkerhet.
  För om bara den ene känner säkerhet kommer den andre genast att känna sig hotad.
  Socialdemokrater predikar gärna om ”social rättvisa”.
  Men de verkar vilja utesluta och exkludera vårt största grannland Ryssland.
  Det är svårt för mig att få ihop trovärdigheten i deras politik.

  Jag skulle gärna vilja få folk här att ta ställning till om det är så väldigt viktigt att få bygga amerikanska NATO-baser i Ukraina med reala möjligheter att få kärnstridsspetsar riktade mot Ryssland?
  Det är ju inte så värst länge sedan kärnstridsspetsarna var riktade mot andra hållet västvärlden men ryssarna tog faktiskt bort dem vid Sovjetunionens fall.

  Jag skulle vilja se stora folkliga demonstrationer där det krävs att behålla Ukraina FRITT från KÄRNVAPEN !!!

 7. Håller med arbetarklass, jag fattar det ärligt inte heller. Det är så KORKAT detta. Det har att göra med all propagandan och desinformation tyvärr. (Bortsett från den självklara Usa)Självfallet skulle man kunna göra så,och detta vore direkt begravet idag och båda sidor vore”nöjda”men det vore ju absolut det bästa iallafall helt klart. Men propagandan och desinformationen sedan förra våren nu saknar motstycke

 8. Men Mariya Zackharova har ju ärligt talat helt rätt. Utan att räkna upp ALLT det övriga när gäller Nato, militäriseringen,det ekonomiska och propagandan med desinformationen. Så sent som igår hörde man”alliansfria”Sveriges Ann Linde bekräfta med stolthet hur väst var”enade”mot Ryssland. Ja på Direkt order av Washington. Så Ann Linde som redan kastat bort Sveriges”brobyggare” position sedan man tog över 2014,vill här säga att INGEN av övriga 27länder med Lill brittanien har någon som helst”tankar eller vinkel”än Washingtons. Det Usa säger,gäller PUNKT. Dessa väst kallar varandra jämt för allierade,och partners på ALLA pressträffar som idioter sedan denna regering tog över 2014. Och dit har Ryssland ALDRIG tillhört. Man har manglat sönder ALLT som har med Ryssland och Putin att göra,med sådan VIDRIG dubbelmoral. Hur länge åratal tänker man gå denna KORKADE väg som bara gynnar Washington. EU borde också läggas ned,den är fan misslyckad kan jag samtidigt passa på att säga. Propagandan och desinformationen har saknat motstycke

 9. Hela EU är byggt och styrs på den liberala skitvägen. Något annat finns inte plats till. Har inget emot den biten som handlar om handelsutbytet,och att kunna resa mellan länderna fritt. Men ALLT övriga är bara liberalismens kärlek. Det är KORKAT och Därför sett ut som det gjort alla dessa åren. Handelsutbytet och att resa mellan länderna är toppen,men vad fan är ALLT övriga. Det är enbart skitsnack. Även hos oss är det allmänt känt att liberalerna är det mest EU tokiga partiet, sedan decennier. Hade dom fått bestämma och styra,då hade fan svenska regeringen helt och hållet inte haft något mer att säga och göra,det vore Bryssel då tvärsigenom på alla fronter. Då hade nog svenska riksdagen blivit avskaffad så småningom.Nej EU är åt papperskorgen. Man skulle kunna varit bättre,om man hade helt fokuserat på det riktiga,dvs arbeta för fred på riktigt,genom öka handelsutbytet också överallt och vara ärliga brobyggare. Men verkligheten är HELT annat och bara katastrofalt. Vore intressant med ny folkomröstning,MEN där alla korten då är på bordet och utan desinformation och propagandan. Sedan EU tillträdet har vi Sverige bara blivit rånade, samtidigt som arbetslöshets siffrorna varit åt skogen och värre,år efter år. Vi hade också sluppit bli direkt styrda från Washington genom en och samma röst,från båda korkskallarna Ursula och Michel. EU har sedan tillkomsten endast gynnat Washington

 10. Sverige var med och krossade Jugoslavien, därifrån kommer alla handgranater, och vapen som används i de dagliga, gangstermorden i Sverige. Sen kom 100.000 flyktingar.

  Det tyckte Sverige var så kul, att röra om i grytan, varför inte slå sönder Gadaffis välfärdsstat med Nato /USA? Jo, där fanns hangarer med vapen, som sen skickades till Syrien med jihadister, och fyllde på USA-monstret IS, förråd, som gick folk riktigt på nerverna, först när Ryssland satte ner foten, 2015, blev det fart på att bekämpa IS i Syrien, som de tänkte ta över. Sen kom 100.000 flyktingar.

  Nu har våra idioter till politiker och militärer, fått en Ukrainafixering, som fullkomligt flödar av vapen, tonvis anländer med USAF varje dag, om något händer där har gangsterligorna i Sverige att räkna med påfyllning, plus miljoner med flyktingar.

  Våra eliter är ju oerhört skadliga för Sverige, som skickar 250 miljoner varje år till Kiev, vad får vi för pengarna, i en sån genomkorrupt stat. Sverige som har en destruktiv politisk/militär ledning, vilken framtid kommer vi att få. Svenska militära Kiev- rådgivare har stuckit till Polen, de vågar inte vara kvar. Som sagt: Gå ut och stupa – det skulle se bra ut ! (Som Finland 1939)

 11. Vi har inte haft folkomröstning om något i Sverige på decennier nu. Helt ärligt så tycker jag det är mycket dåligt detta. Vi borde ha folkomröstning, kanske varannan år(ungefär nu) detaljer kring hur ofta kan alltid slipas självfallet)men varannan år kring alla dessa viktigare frågor. Vare sej det är om större viktigare försvar frågor,eller alla olika”bistånd” pengar vi bara ger bort till alla skumma länder där jihadister och extremister tackar och tar emot. Tror inte ens det är allmänt känt att Sverige redan gett Ukraina miljarder nu tills idag. Folkomröstningar varannan år vore bra för demokratin också. Folket vore mer delaktiga också,vid alla större beslut/förändringar. Förstår inte varför vi haft denna så långa”anti emot folkomröstning. Vill poängtera nu att jag inte är för ett total bistånds förbud,men vi ger miljarder efter miljarder, år efter år, decennier efter decennier,och låt oss vara ärliga, att endast en promille av dessa miljarder används korrekt. Där pengarna gör gott och hjälper barn och människor,är det helt tummen upp 👍Allt övriga där det bara är fiffel,och vi även direkt göder renodlade terrorister,eller bara ger bort pengarna till ett genomkorrupt styre är det helt tummen ned👎och åt skogen. Vi har sedan denna regering tog över 2014nu helt kastat bort allt det stolta”alliansfria” Sverige hade kvar. All försvar och utrikespolitik har direkt varit i linje med Washington och INGET annat. Jag har sett och märkt helt annan attityd sedan dess av alla våra medier också,där propagandan och desinformation DAGLIGEN rullas ut,från självaste publik service till DN,så det saknat motstycke. Sverige har redan befunnit sej,vid klippkanten sedan 2014 vad gäller Nato också,och det är ENDAST underskriften som saknas nu. ALLT annat VIDRIGA har redan hänt och påbörjats. Men fler folkomröstningar,ca varannat år där demokratin också stärks och folket är mer delaktiga. Det är decennier sedan nu,det finns många viktigare frågor jag inte tagit upp,när gäller välfärden också, från skolan till vården. (Rörig insändare som fan,ber om ursäkt,är på jobbet)

 12. Aaron Mate och Max Blumenthal intervjuar den ryska UN-ambassadören Dmitry Polyanskiy om situationen i Ukraina. 
  Han berättar att i går stängdes ytterligare en TV-kanal så nu har Ukraina stängt 4-5 TV-kanaler och inte bara de 3 som vi har trott. Han säger att de fortfarande har mycket kontakt med en del av Ukrainsk ledning och de vet inte heller vad som egentligen händer och vad USA:s plan egentligen är. Han tror att enbart USA vet vad de tänker göra, vilket de inte ens förmedlat till Ukraina.

  Han säger att det här är mycket större än att gälla enbart Ukraina, att Ukraina är en viktig del men inte hela delen, som är ett mycket större problem för dem med NATO. expansion i EU.

  Mormödrarna som lär sig skjuta ryssar, är en propagandamaskin för nynazister i Ukraina. I Tjeckoslovakien berättar man att det är Azovbataljonen som tränar dem, och man ser en man som visar en mormor tillrätta med vapnet att han har det typiska nazistmärket på armen, som utmärker Azovbataljonen. 

  https://www.youtube.com/watch?v=K6lO0kppQkk

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here