EU-parlamentariker: EU:s embargo på rysk olja fungerar inte

6
1215
Oljeutvinning i annat land.

Embargo mot rysk olja är det senaste inslaget i USA:s och EU:s ekonomiska krigföring mot Ryssland. Här bedömningar av den irländska EU-parlamentarikern Clare Daly och av en schweisisk analytiker.

DN: Ledare: Stoppa oljan är inte gratis för EU – men den stora förloraren är Putin har uppenbarligen en annan becdömning. Desto mer relevant att även framföra de alternativa bedömningarna. Framtiden lär visa hur det går.

RT:EU-parlamentarikern Clare Daly säger att ett embargo mot rysk olja inte kommer att rädda ukrainska liv.

____________________________________________________________

Rysslandssanktioner ”fungerar inte” – parlamentsledamot

Ett embargo mot rysk olja kommer inte att stoppa kriget eller rädda några liv i Ukraina, har en ledamot av Europaparlamentet från Irland, Clare Daly, sagt.

Clare Daly

”Inte för att jag tycker synd om Ryssland, inte för att jag står på Putins lönelista, utan för att sanktioner inte fungerar. De har aldrig stoppat ett krig”, sade Daly i ett tal på fredagen, citerat av Irish Independent.

Daly, som är medlem av vänsterpartiet Independents 4 Change, hävdade att ”inte ett enda ukrainskt liv kommer att räddas” av EU:s embargo mot rysk olja.

”Om Europa inte köper den kommer någon annan att göra det. De vanliga människorna i Europa kommer att betala det priset.”

EU föreslog i veckan att man skulle avveckla den ryska oljan i slutet av året. Bryssel har enligt uppgift gjort undantag för Ungern och Slovakien, vars ekonomier är starkt beroende av ryska energileveranser.

Daly sade att Ryssland ”otvetydigt” bär ansvaret för dödsfallen i Ukraina och flyktingvågen från landet. Samtidigt hävdade hon att västvärlden också har bidragit till konflikten.

”Men vi kan inte bortse från den roll som EU och USA har spelat. Det är inte för att ursäkta Ryssland. Det är helt enkelt för att förklara, eftersom man inte kan lösa ett problem om man inte förstår roten till det.”

Daly påminde om hur påven Franciskus i veckan föreslog att Natos expansion österut ”kanske underlättade” Rysslands militära kampanj i Ukraina, som inleddes i slutet av februari. Påven: Nato kan ha orsakat Rysslands invasion.

”Det första jag tänkte var: ”Koperar han mina anteckningar?”. Det andra jag tänkte var att påven skulle anklagas för att vara en Putin-marionett eller en pinsamhet och en skam”, sade Daly.

Hon tillade att genom att skicka fler vapen till Kiev hade ”EU:s och den irländska regeringens svar i stort sett varit att trappa upp kriget och se till att det fortsätter”.

Storbritannien utlovade i lördags ytterligare 1,3 miljarder pund (1,6 miljarder dollar) i militärt stöd och bistånd till Ukraina. Åtgärden tillkännagavs en dag efter att USA lovat ytterligare 150 miljoner dollar i militärt stöd till Kiev. Moskva har under tiden anklagat väst för att ”översvämma” landet med vapen.

RT tillägger som vanligt i slutet av en artikel av Ukraina: Ryssland attackerade grannstaten efter Ukrainas misslyckande med att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, som först undertecknades 2014, och Moskvas eventuella erkännande av Donbassrepublikerna Donetsk och Lugansk. De av Tyskland och Frankrike förmedlade protokollen syftade till att ge utbrytarregionerna särskild status inom den ukrainska staten.

Kreml har sedan dess krävt att Ukraina officiellt ska förklara sig som ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till det USA-ledda militärblocket Nato. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden om att man planerade att återta de två republikerna med våld.

_________________________________________________________________

Synpunkter från ledande ekonomisk analytiker.

Förbudet mot import av rysk råolja som föreslagits av EU:s myndigheter kommer bara att öka Moskvas oljeintäkter, enligt Norbert Rucker, chef för ekonomi och nästa generations forskning på den schweiziska förmögenhetsförvaltaren Julius Baer. https://www.rt.com/business/555153-russia-benefit-eu-oil-embargo/

Förbudets inverkan på Ryssland är ”diskutabel”, sade analytikern i en intervju med den schweiziska nyhetsbyrån 20 Minuten och tillade att EU skulle kunna ha bättre alternativ för att försvaga Ryssland, till exempel strafftullar.

Tidigare i veckan presenterade EU en plan för att förbjuda rysk oljeimport för alla sina 27 medlemsstater. Åtgärden, som kommer att drabba Rysslands statsfinanser, kommer som en del av en exempellös sanktionskampanj som västvärlden lanserat mot Moskva på grund av dess militära operation i Ukraina.

”Den stora frågan nu är om västvärlden sätter press på Kina och Indien, då skulle embargot få en mycket större effekt”, sade Rucker och tillade att ett sådant steg skulle göra det svårt för det energirika Ryssland att hitta köpare för sin råolja i hela världen.

Enligt experten väntas förbudet ytterligare blåsa upp de globala råoljepriserna, som steg till 120 dollar per fat vid en tidpunkt i mars, vilket hjälper det sanktionsdrabbade Ryssland att öka sina oljeintäkter.

”Embargot påverkar Schweiz endast indirekt”, sade Rucker och tillade att landet får det mesta av sin olja från europeiska raffinaderier som redan har stött övergången till alternativ.

”En ytterligare ökning av oljepriserna på grund av embargot skulle dock kännas av även i Schweiz”, tillade han.

Föregående artikelIndien och Tyskland utbyter åsikter om Ukraina
Nästa artikelUkraina, Finland och Nato: En varning till Finlands folk.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Clare Daly borde ju känna till att flyktingvågen från Ukraina startade efter Sovjets upplösning och har pågått sedan dess! Efter 2014 har flyktingvågen ökat och fortsätter det så här är Ukraina närmast folktomt om ca 20 år! Att skylla på Putin för att ukrainarna lämnar sitt nazi-smittade ”land” är ju inte sant innan kriget 2022 utan den stora vågen av emigranter har redan lämnat Ukraina för länge sedan.

 2. 12.05.2022 18:56
  Något om EU:s embargo på rysk olja och sanktioner som inte fungerar som planerat.
  En armada av tankfartyg med rysk olja är redan på väg till Asien.
  Nästan tre dussin tankfartyg med rysk olja är på väg längs EU-ländernas kust till Asien. De lämnade ryska hamnar i Östersjön och kan frakta mer än 20 miljoner fat olja.
  Enligt Vesselfinders navigationsportal har 28 tankfartyg lastat vid ryska oljeterminaler i Östersjön och Svarta havet och kan nu bege sig till asiatiska länder , rapporterar EurAsia Daily.
  Samtidigt indikerar 11 tankfartyg att de ska till de indiska hamnarna Vadinar, Sika och Mundra. Fartygen lastades med olja vid de baltiska terminalerna i Primorsk och Ust-Luga.
  Ett annat tankfartyg från Vysotsk är på väg till Singapore. Fartygen bör anlända till destinationshamnarna inom tre veckor – från 20 maj till 11 juni.
  Ytterligare 16 tankfartyg, varav två lämnade Svartahavshamnarna, indikerar Gibraltarsundet eller Suezkanalen, genom vilken de kommer att fortsätta sin resa.
  Fartygen går inte i en enda grupp, utan sträcker sig längs Europas kust från Östersjön till Medelhavet . Resan till Indien tar cirka fyra veckor.
  Dessa 28 tankfartyg kan frakta 2,8 miljoner ton, eller 20,5 miljoner fat olja. Dessa volymer står för drygt en procent av all export av råvaror från Ryssland 2021.
  https://www.pravda.ru/economics/1708227-tankery/https://www.pravda.ru/economics/1708227-tankery/

 3. Och här något om Rysk gasexport..
  Gazprom finner användning för kapacitet på land i Nord Stream 2
  Den överskjutande ryska gasöverföringskapaciteten på land i Nord Stream 2-projektet kommer att riktas till utvecklingen av gasförsörjningen till regionerna i nordvästra Ryssland, sade Gazprom. Dessutom, om Tyskland beslutar sig för att lansera gasledningen, kan endast en linje med 100 % belastning tas i drift.

  ”På grund av det faktum att Nord Stream 2-gasledningen till havs för närvarande inte används, och med hänsyn till genomförandet av gasförsörjnings- och förgasningsprogrammet för konsumenter i den nordvästra regionen, har Gazprom beslutat att använda överskottet av ryska på land gasöverföringskapacitet för Nord Stream 2-projektet” för utveckling av gasförsörjning till regionerna i nordvästra Ryssland”, rapporterar TASS ett uttalande från företaget.

  Samtidigt, om Tyskland beslutar att sätta Nord Stream 2 i drift, kan endast en ledning av gasledningen med 100 procent belastning tas i drift. ”Början av driftsättningen av den andra offshore-strängen av Nord Stream 2-gasledningen kommer förmodligen inte att vara tidigare än 2028,” betonade Gazprom.

  Kom ihåg att Tyskland tillkännagav avbrytandet av certifieringen av Nord Stream 2 på grund av Moskvas erkännande av folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Samtidigt ville förbundsdagen erbjuda Ryssland ett avtal : lanseringen av Nord Stream 2 i utbyte mot att Moskva gick med på att återigen acceptera euron för gas.
  https://vz.ru/news/2022/5/5/1157040.html?utm_medium=referral&utm_source=24smi&utm_term=4130065

 4. USAs sanktioner slår främst mot USA och USAs drabant, Europa. Samtidigt matas propagandan intensivt ut dagligen via USA kontrollerade svenska MSM och Public Service, att problemen, inflation och skenande priser, beror på ”kriget” i Ukraina, som man skyller på att Ryssland har ”invaderat”.

  Vad som händer är att rysk energi, gas och olja, nu bara omdirigeras, och det gör att USAs sanktioner i verkligheten gynnar både Ryssland och andra nationer i öst och skadar både USA och EU.

  Verkligheten är att problemen beror på USAs sanktionspolitik, och problemen börjar skena alltmer okontrollerat. Räntehöjningar slår hårt mot västs industri och befolkning, och nu måste man öka takten på åtgärderna för de första försöket hade liten effekt. Räntan höjs allt snabbare nu, och slår allt hårdare mot USA och EU.

  Vad som samtidigt händer, men inte rapporteras i propaganda organen i väst, är att Indien, Kina och Ryssland går allt närmare varandra.
  https://www.nyhetsbanken.se/2022/05/demografi-narmar-kina-indien-ryssland.html
  Ryssland har energi, Indien arbetskraft, Kina teknologi och system. Tillsammans blir det enorm styrka. Dessutom överger, eller redan har övergivit, dollarn och SWIFT, vilket gör att USA förlorar både insikt och kontroll. Det är framtidens värld som byggs i öster. Sverige finns inte med.

  Både Europa och USA skapade sin välfärd, levnadsstandard, och rikedom genom kolonisation, erövringar, invasioner, förtryck, plundring och stöld av andra folks egendom. Den eran tyck nu vara vid vägs ände. Europa/USA enorma och fanatiska militära uppladdning och expansion är faran. USA kommer inte lätt att ge upp sin plundringspolitik. Våld har alltid varit deras lösning, det är tragiskt att Sverige och Finland stöder USAs expansion och aggression.

  • USA har alltid kallat sina stöldäventyr för ”spridande av demokrati” när huvudsyftet hela tiden varit att tillsätta en marionett och plundra det drabbade landet på naturtillgångar och guldreserven! Och visst är USA:s lösning på alla problem krig eller hot om krig det kan väl inte undkommit någon? Att EU hoppar med på plundringstågen beror ju på att då kan man få smulor av bytet via export av varor till USA och på det viset tjäna pengar…Eller som någon en gång beskrev USA:s utrikespolitik, ”om man bara har en hammare som redskap så ser alla problem ut som spikar” eller något liknande!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here