Påven: Nato kan ha orsakat Rysslands invasion.

20
1944

 

Politico: https://www.politico.eu/article/pope-francis-nato-cause-ukraine-invasion-russia/

Påven Franciskus sa att Natos ”skällande” vid Rysslands dörr kan ha lett till Vladimir Putins invasion av Ukraina – och att han har erbjudit sig att träffa den ryske presidenten i Moskva.

I en intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera reflekterade Franciskus över Rysslands letala aggression mot sin granne och sade att även om han kanske inte skulle gå så långt som att säga att Natos närvaro i närliggande länder ”provocerade” Moskva, så ”underlättade” den kanske invasionen.

PÅven Franciskus fördömde också krigets ”brutalitet” och jämförde det med Rwandas inbördeskrig på 1990-talet, som resulterade i ett folkmord på Tutsi-minoriteten.

Heliga stolen har sedan mitten av mars bett om ett möte mellan Franciskus och Putin i Moskva, sade påven. ”Naturligtvis behövde vi Kremls ledare för att tilldela ett tidsfönster. Vi har ännu inte fått något svar och vi försöker fortfarande, även om jag är rädd att Putin inte kan och vill ha detta möte vid denna tidpunkt”.

I intervjun uteslöt Franciskus att åka till Kiev för tillfället: ”Först måste jag åka till Moskva, först måste jag träffa Putin.”

Franciskus sade att han hade ställt in ett möte med patriarken Kirill, den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud och en av Putins viktigaste stödjare som har rättfärdigat kriget, eftersom de båda tyckte att det skulle se ”tvetydigt” ut – men i ett telefonsamtal sade han att han varnade Kirill för att ”förvandla sig själv till Putins korgosse”.

Sedan invasionen av Ukraina har Franciskus upprepade gånger kritiserat invasionen, samtidigt som han undvikit att uttryckligen nämna Putin, i linje med Vatikanens utrikespolitik att hålla dörren öppen för en eventuell dialog.

Den ryska ambassaden vid Heliga stolen svarade inte omedelbart på telefonsamtal eller en begäran om kommentar via e-post. En talesman för Vatikanen svarade inte på begäran om kommentarer.

 

Föregående artikelSystemskifte på gång?
Nästa artikelVad är skillnaden mellan Kosovo och Donbass?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. KBG grabben President Putin har i ett uttalande i TV sagt att han har vuxit upp på en bakgård och vet hur man slåss.
  Samt framfört att han är inte intresserad av några fredssamtal för han ska genomföra sin plan.
  Erövra Ukraina, vill även erövra alla baltstaterna.
  Arbetar för dåtiden att ha en stormakt där han är feodalherren.
  Maffiastyre , folkmord och ingenting annat är vad President Putin driver.
  Som inte går att skylla på någon annan.
  Skyller ifrån sig gör man i sandlådan.

  • Eva
   ja du verkar veta det mesta om sandlådan. Putin har försökt få till stånd förhandlingar om Ukraina i åtta år, men Ukraina har vägrat och USA som i praktiken har styrt Ukraina under den tiden har sett till att Ukraina inte har backat från sin vägran.
   Putin har inte talat om att erövra Ukraina. Inte heller har han talat om att erövra baltstaterna. Något folkmord ser vi inte, tvärtom faktiskt. Det finns inget lika stort krig i hela världshistorien med så få civila offer

   Hur du har hamnat så djupt ner i sandlådan vet jag inte, men du behöver nog arbeta en del för att ta dig ur den.

 2. Ryssland ska inte responsa på ngt som kommer fr det som en gång var väst, förrän det sk väst lärt sig vad respekt är

 3. Att det var USA som provocerade fram Rysslands agerande är väl knappas något som kan betvivlas eller ens debatteras. Hela förloppet från den USA initierade Maidan upploppet och händelserna runt den, att USA stoppade Minskavtalet, valde och tillsatte Zelensky som USA marionett, till förintelse angreppet för att rensa Ukraina från allt ryskt, etnisk rensning, och USAs helt öppna stöd till nazistiska Azovbataljonen, är ett mycket tydlig kedja av händelser som är allt annat än slumpmässig eller folkdriven. För den som läst på historien är det heller inte första gången någon planerar överfall och invasioner på andra nationer på detta sätt och med denna metod. Även Hitler ville använda Ukraina som bas på erövring av Ryssland.

 4. ”Nästan varje krig som startats de senaste 50 åren, har varit ett resultat av medias lögner. Media kunde ha stoppat det” . Detta säger Assange i nedanstående intervjun, som finns på länken.

  Jag har tänkt mycket på det under detta krig, som Ryssland gick in i under februari 2022, men som startade i samband med den kupp som USA gjorde i Ukraina år 2014.
  Det är propagandan som ger bränsle till den krigshets som jag möter dagligen i Sverige.
  Folk kommer springande till mig och säger de mest otroliga saker, som att ryssarna kidnappar barn från deras föräldrar och gömmer dem i Ryssland, så föräldrarna kan inte få tag i dem.
  De säger att det finns inga nazister i Ukraina, det är bara rysk propaganda.
  De säger att Ryssland har kommit för att förstöra ett helt land, och bombar urskillningslöst och bryr sig inte om ifall det är civila.

  Ibland frågar jag ”Har du tråkigt? Längtar du efter ett krig? Förstår du inte att när du hetsar mot Ryssland och slänger ur dig anklagelser som du inte har några bevis för, så propagerar du faktiskt för krig”
  Därför kan media fortsätta med sin krigshets, för dessa hetsporrar springer runt i kvarteren och ur deras munnar forsar medias senaste lögner, som de måste dela med andra.
  Media livnär sig på sina lögner de har en tacksam läsekrets som inte bryr sig om att få något bevisat utan de vill bara höra hur förfärliga ryssarna är i detta krig.

  Då har vi ändå f.d. överste och rådgivare hos NATO Gregor MacDonald som i flera intervjuer betonat hur försiktiga ryssarna har varit för att skona de civila, och att de kunnat slå ut Ukraina snabbt om de inte varit försiktiga.
  Vi har också överste Wilkinson, som berättat om hur farligt det är att stödja och låta Azov gruppen växa i Ukraina, som han säger vi har varit med om det förut i Europa och vill inte se dem igen komma till makten.
  Så har vi Scott Ritter (mannen som avslöjade lögnen om massförstörelsevapen i Irak)
  som följer kriget noga, som också. Han fick sitt twitter konto avstängt då han inte ställde upp i kören: att hata Ryssland och döma Ryssland likt CNN m.fl. gjort. Han säger att att MSM är skräp.
  I ett program ”HomeFront Rising” förklarar Scott Ritter begreppet krigskriminella handlingar för Jeff Norman. Han anser inte att Putin har begått krigsbrott, men att Zelensky har gjort det och förklarar varför.
  Han är helt säker på att Ukraina är ansvariga för slakten i Bucha, och förklarar varför.

  Det finns ingen skickligare lögnfabrik än USA och England tillsammans, nu tror även påven på vad de säger, och detta är media helt ansvarig för.
  Ryssland har kontroll över de väsentliga delar av Ukraina som de etnisk ryska bebor och är redo att avsluta kriget, men det vill absolut inte USA och EU, utan de vill dra in hela EU i kriget.
  Det är ett stort problem att man skriver inte ett enda ont ord om Ukraina, medan med stort överdriver i media vad Ryssland gör i Ukraina.

  Trots så mycket information om tortyr, kidnappning av journalister m.fl., inskränkning av yttrandefrihet, bestraffningar av medborgargarden som består av Right sector/nazister.
  Folk frågar mig varför ingenting av detta som jag berättar står i nyheterna. De kan inte förstå att media i Sverige medvetet utelämnar detta, utan vill att jag skall skriva och tala om det för dem.
  Jag säger att många väldigt kunniga personer har redan gjort det man ber mig om, men deras inlägg kommer inte in.

  https://twitter.com/KimDotcom/status/1520618353106485248

 5. Ryssland vill inte ha baltiska staterna,det är rena lögner och propaganda ju! När och vart någonstans har man någonsin ens visat MINSTA lilla ”intresse”för att klippa någon av baltiska staterna. Det är rena lögner och propaganda från början till slut. Vad gäller Ukraina,så började detta redan 2013-2014 och inte nu i februari. 8år gick Ryssland och hade tålamod med korkskallarna utan MINSTA lilla nytta. TROTS alla morden genom åren från korrupta Ukraina som åkte snålskjuts på EU år efter år,utan att man någonsin satte press på dessa att följa Minsk Avtalet, SOM man skulle! Våra pantade massmedier var jämt upptagna med att ständigt demonisera och demolera ALLT som hade med Ryssland att göra alla dessa 8åren,utan att ifrågasätta Ukraina någonsin TROTS att man vägrade fullfölja Minsk Avtalet år efter år. Snålskjuts åkte Ukraina på ALLA sätt genom EU. Politiskt, ekonomiskt, och ihop med den VIDRIGA propagandan jämt dagligen, ÅR efter ÅR. TROTS alla ständiga brott mot Minsk Avtalet på löpande band månader efter månader,år efter år. Detta startade 2014!!

 6. Påven är sent ute. Han skulle försökt medla under dom åtta år som kiev utförde inbördeskrig mot donbass med 14000 offer.
  Självklart var detta framprovocerat av nato/usa. Enligt ukraina/nato/usa så ”började” ryssland, dom slog tillbaka. I en match får båda parter tillsägelse vid en ojust tackling samt efterslängen, av domaren, inte bara den som utfört efterslängen.

 7. Med förväntad intresse såg jag det senaste
  SVT programmet om NATO
  och lyssnade till vad ”experterna”
  tyckte och trodde om vårt medlemskap
  i denna krigsorganisation.

  Funderade också på en sak om något som
  borde vara med i denna skruvade
  krigsretorik, och det är att
  kärnvapenmakten Ryssland går
  förmodligen inte besegras på slagfältet.
  Därtill försök att isolera detta stora och råvarurika land
  i dessa tider när en klimatkatastrof
  befinner sig bakom nästa hörn
  är en sanslös kontraproduktiv inställning
  vilket även vårt vapenlevererade regering borde inse.

  Att låta västs maniska intresse av makt till varje pris,
  över planetens råvara, ekonomi och
  militärindustriella komplex,
  vägleda denna planets framtid
  kommer förmodligen sluta
  med att vår mycket bräckliga civilisation
  går mot en katastrof.
  Det måste också in ett humanistiskt
  perspektiv i denna på randen pågående katastrof.

  Då FN inte förmår nå ut med sin fredsbevarande röst
  måste alliansfria länder som Sverige;
  Österrike och Irland visa mod och
  våga ta ett steg fram, för att visa vägen
  som en fredsmedlare.

  Om Väst verkligen har som mål har att sluta fred
  med Ryssland måste man i någon form
  söka en öppning och en samtalston för att nå når fram
  till ett slut på kriget.
  Något som görs i alla motstridiga partsförhållanden.
  (iofs en enkel jämförelse, ,men dock)
  Särskilt viktigt eftersom alltför mycket står på spel
  då detta är en konflikt som berör
  alla planetens människor.

  • Eva
   En sådan oinitierad och propagandistisk artikel du länkade till.
   Om vi skall tala om miljöbrott i krig så måste vi börja med USA:s kemiska krigföring under Vietnamkriget.
   Vi ser inga tecken på något liknande i Ukraina, men ändå fokuserar hela artikeln på Ryssland.

   Att Irak tvingades betala, men USA slapp betala för både Vietnam och kriget i Irak säger oss enbart att det är segraren som dikterar villkoren.

   Jag får intrycket att du ställer dig på dom amerikanska krigsprovokatörernas sida i Ukrainakonflikten. Det får dina vackra ord på slutet att klinga en aning ihåliga, för att uttrycka sig försiktigt.

  • Är det den intellektuella nivå Lund universitet ligger på? Att skriva om miljöbrott i krig och enbart ta upp dagens Ryssland mot Ukraina krig och jämföra enbart med Irak mot Kuwait. Alla dessa krig där USA spridit kemikalier och uran nämns inte med ett ord. Fy fan, vilken sinnessjuk omdömeslös ensidig propaganda.

 8. Jag skriver att politiker i maktkamp (pluralis) använder män som kanonmat för sina egna vinstsyften.
  Människan har inget värde, används som schackpjäser av makthavare, ex nu dog 10.000 soldater, stoppa in 10.000 till.
  Vi kommer aldrig få fred på jorden när vi har makthavare vars ego går före laget.
  Olof Palme sa- man måste föra en dialog med sina fiender för att uppnå fred på jorden.
  Vad gör man när ena parten är ointresserad av fredssamtal ?
  Alla vi vet att Vietnamkriget var vedervärdigt med alla hemska konsekvenser. osv.
  Nu gäller det Ukraina och yttrandefrihet ,att bestämma över sina egna liv.
  Det gäller att ringa in det som händer framför våra ögon här och nu.
  President Zelinsky slåss för oss alla, rätten till sitt eget liv med yttrandefrihet , demokrati !

  • Eva
   Zelensky har förbjudit alla oppositionspartier utom dom högerextrema. Redan innan kriget ställdes oppositionsledare inför rätta och deras TV-kanaler stängdes ner.
   Zelensky tolererar öppna nazister i sin armé och i Ukraina byggs det monument över ökända nazistmedlöpare som Bandera.

   Zelensky låter sitt folk utnyttjas som kanonmat i USA:s sedan länge planerade krig mot Ryssland. Han vägrar seriösa förhandlingar och hans propaganda fyller västmedia med skrattretande sagor, som ”The ghost of Kiev” och annat.
   Han slåss för det militärindustriella komplexet i USA och väst och han delar ut medaljer till och hjälteförklarar nazister.

   Kort sagt, Zelensky är livsfarlig och ett hot mot både fred, demokrati och yttrandefrihet.

   Dags att vakna upp Eva. Fablernas värld är ett barnprogram!

  • Undrar om det är tendensen.
   Klimatkampen + okunskap = katastrof (ref. Greta) Pacifism + okunskap är ingen bra kombo! I ena fall det är rent brist på utbildning i andra fall – lättjan och nonchalans att skaffa fakta. Resultat är desamma – katastrof!
   Det är just sådana ”pacifister” Eva som du röstar, både aktivt och passivt genom att tiga, för större vapenleveranser till Zelenskij i demokratins namn. Följden – döden åt så många fler människor på alla sidor av konflikten och utanför.

  • Människoliv har inget värde för Zelensky eller de oligarker som styr Ukraina med hjälp av USA! Tvärtom så vill de ha bort så många som möjligt från Ukraina, utvandrade eller döda det kvittar, eftersom jordbruksbolag från USA vill ta över mer av den bördiga ukrainska marken än de redan gjort eftersom de egna fälten i USA blir alltmer utarmade och kräver enorma mängder konstgödsel och bekämpningsmedel! Om allt detta vet Eva givetvis ingenting, hon tror ju att det är ”snälla” gangsters som styr USA!

 9. […] Försöket att mobilisera det internationella samfundet mot Ryssland har också misslyckats, eftersom 85 procent av världens befolkning bor i länder som har vägrat att delta i sanktionerna – trots påtryckningar och hot från USA. Till och med påven pekade på Natos expansionism som en källa till kriget. Påven: Nato kan ha orsakat Rysslands invasion. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here