EU tar till storsläggan. Vad säger Belarus?

33
2782
Roman Pratasevitj. Bild tillhandahållen av Omni.

Lyssnar på morgonnyheterna på Sveriges Radio kl 06.05. Planets landning/nedtagning/kapning i Belarus har medfört att EU uttalar att detta är ett hot mot demokratin och yttrandefrihet. Utan presentation av fakta om omständigheter för planets landning, eller bemötande av uppgifterna från Belarus beslutar EU vidare att förbjuda att flygplan från Belarus får landa i EU-länderna. Beslutar även om nya sanktioner. EU kräver också att en regeringskritisk, brottsmisstänkt man från Belarus ska släppas fri, men anför inga belägg för detta.
Denne har uttalat sig vilket den ”duktiga” journalisten Anna-Lena Laurén rapporterat ”Vi har sett dem förut. Videorna där belarusiska oppositionsledare eller journalister plötsligt erkänner sin skuld. Nu har det skett med Raman Pratasevitj. Bakgrunden är lätt att räkna ut.
Goddag, jag heter Raman Pratasevitj och i går greps jag av poliser på inrikesministeriet. Jag har inga problem med hälsan, inte heller med hjärtat. Poliserna har agerat maximalt korrekt och lagligt. Jag fortsätter samarbeta med förundersökningen och erkänner att jag har varit med och organiserat massupplopp i Minsk, säger journalisten Raman Pratasevitj i en video som den regimtrogna sajten Zjeltye slivy har lagt ut på Telegram.”
Anna-Lena Laurén: Lukasjenko tvingar Pratasevitj att ljuga.
Påminner även om att Apropå flygplanskapningar: Minns Du när EU-länder tvingade ned flygplanet med Bolivias president Morales juli 2013?

Belarus. Roman P gör Hitlerhälsning.

Låt mig presentera uppgifter från Belarus, som jag fått av en läsare som kommentar.


Bedömningar i Belarus

Inte ett enda land har begärt information om Ryanairs flygplanhändelse från Vitryssland hittills sade Vitrysslands utrikesminister Vladimir Makei den 24 maj.
”Vi är redo att tillhandahålla all information som rör denna händelse med Ryanair-flygplanet. Vi är redo att transparent undersöka denna incident inklusive med hjälp av relevanta internationella specialister. Men inget EU-land, inte ett enda västerländskt land har begärt information om händelsen från Vitryssland så vitt jag vet just nu.
Men de har lyckats göra hundratals politiska uttalanden som inte bara innehåller anklagelser utan öppna hot riktade mot Vitryssland. Det är absolut oacceptabelt. Det är vad som kan beskrivas som en ny geopolitisk ordning i aktion”.

BelTA rapporterade tidigare att ett flygplan från lufttrafikföretaget Ryanair flög över Vitryssland på väg från Aten till Vilnius den 23 maj. Flygplanet skickade en nödsignal. Flygplatsen fick signalen kl. 12:50. FR4978-flyg squawked-kod 7700 – det är den viktigaste nödkoden, som betyder en nödsituation ombord. Ett meddelande om en bomb ombord på flygplanet var anledningen till nödanropet.
Befälhavaren bestämde sig för att avleda flygplanet till Minsk National Airport där flygplanet landade klockan 13:15. Räddningsteam på flygplatsen, ambulanser, flygsäkerhetspersonal och K9-specialister hade redan väntat på flygplanet vid parkeringsförklädet. Snabba utredningsåtgärder vidtogs. Ytterligare enheter från nödministeriet anlände. Representanter för brottsbekämpande myndigheter arbetade på plats.
Det var 123 passagerare ombord.
Alla genomgick ytterligare en flygsäkerhetskontroll och levererades till flygplatsens transitlounge för utredningsåtgärder. Bagaget togs också ut från flygplanet och underkastades en ytterligare säkerhetskontroll. Tipsen om bomben ombord på flygplanet visade sig vara falsk. Flygplanet lämnade Minsk National Airport till Vilnius kl 20:48.
Källan
https://eng.belta.by/politics/view/fm-no-country-has-requested-information-about-the-ryanair-incident-from-belarus-so-far-140177-2021/

Föregående artikelApropå flygplanskapningar: Minns Du när EU-länder tvingade ned flygplanet med Bolivias president Morales juli 2013?
Nästa artikelKärnvapenförbud NU!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

33 KOMMENTARER

 1. Alex och Alexander menade häromdagen att nu, då Blinken backar i flera frågor och gärna vill få till stånd mötet mellan Biden och Putin, så kan andra fraktioner i USA:s ledande kretsar vilja provocera för att hålla grytan kokande.
  De fruktade att dessa provokationer kommer att trappas upp. Om det är sant som sägs från vitryska myndigheter ovan, så verkar provokationen ha kommit väldigt snabbt.
  https://www.bitchute.com/video/6CDvpFzBoXI/

  • Blinken backar inte- och det är slut på Rysslands illusioner om väst.
   Efter antagandet av de senaste ändringarna i rysk lagstiftning blir det svårare för amerikaner att blanda sig i den ryska inhemska agendan och finansiera sina agenter, de så kallade oppositionisterna, men i själva verket – extremister, (interna terrorister).
   USA kommer dock att hitta andra möjligheter och kommer inte att överge sitt destruktiva arbete. I den amerikanska budgeten finns en post ”bistånd till demokrati i Ryssland”. De finansierar också sitt folk i Ukraina, i hela post-sovjetiska rymden och runt om i världen. De finansierar i vårt land ”interna terrorister”.
   Eftersom amerikanerna arbetar för att undergräva Ryssland inifrån, så kommer de att fortsätta avlöna femte- kollonnare, som naturligtvis fortsätter att ta emot dessa finanser.
   Det är de ryska specialtjänsternas kompetens – underrättelsetjänst, mot-intelligens, inrikesministeriet – att stoppa deras flöde. Frågan är hur effektiva de kommer att vara för att säkerställa att processen för utländsk inblandning i interna politiska frågor i vårt land är minimal och bäst av allt helt neutraliserad.
   Hoppas att våra ledare inte har fler illusioner och att Rysslands utrikespolitik nu byggs enligt nya regler som uppfyller dagens verklighet.
   Det var inte möjligt att stoppa slutförandet av Nord Stream 2 med sanktioner, så metoderna förändras, men målen förblir desamma. USA kommer att fortsätta förstöra projekt Nord Stream 2 på ett eller annat sätt.
   Ryssland kommer nog att slutföra bygget. Men hur det kommer att bli med kvoter för pumpkapacitet – allt detta är extremt viktiga frågor.
   https://www.pravda.ru/world/1618469-ssha/

 2. 1. Västmediernas och politikernas nya kärlek herr R. Protasevich tjänstgjorde i nazi ledda Azov bataljonen i Ukraina
  2. Västmediernas och politikernas nya kärlek R. Protasevich arbetade för ”regime change” medier avlönade av USA
  3. Västmediernas och politikernas nya kärlek R. Protasevich samarbetade med en rad östeuropeiska säkerhetstjänster som för regime change operatör

  Västländer är arga frö att Belarus kopierade och tillämpade deras metoder menar den äkta journalisten Finian Cunningham

  https://www.strategic-culture.org/news/2021/05/24/western-outrage-over-belarus-force-landing-plane-how-dare-you-copy-us/

  Det lär komma ut en hel del R. Protasevich smutsbyk. Håll er ajour!

 3. https://www.anti-spiegel.ru/2021/wer-ist-der-in-minsk-verhaftete-weissrussische-oppositionelle-roman-protasewitsch/

  Här är Thomas Röpers rapport från Ryssland. Lägger man den ihop med vad moonofalabama (bör läsas) skriver föreligger två hypoteser. Antingen ett verkligt men falskt bombhot som kommit eller ett bombhot som underrättelsetjänsten fabricerat.

  I bombhotet kopplas detta samman med ett ekonomiskt seminarium i Grekland där EU-delegater närvarit och hotet riktas mot dem pga. EU:s stöd till Israel under det senaste Gaza-övergreppet. Om fabricerat, är det rätt slugt således.

  Enligt rysk rapportering hade Ryanair-kaptenen fyra flygplatser att välja mellan och hen valde Minsk. De övriga låg utanför Vitryssland. Den militära eskorten kom senare, då hade Ryanair redan bestämt sig.

  Den andra hypotesen är att Lukasjenko ville ge betalt för gammal ost. För ett år sedan kom det till en konflikt mellan Minsk och Moskva, där Lukasjenko hade gått på en av Kiev påhittad historia om ryska legoknektars kupp mot honom. Vad det i själva verket handlade om var att Kiev försökte lura ryska legoknektar ombord på ett plan från Minsk till Syrien, där de föregavs lukrativ tjänst som säkerhetstrupp vid oljekällorna. Planet skulle sedan omdirigeras till Kiev därför att dessa samma legoknektar hade ingått i leden hos försvararna av Donbass. Kiev ville utkräva hämnd. Senare fattade även Lukasjenko att han blivit lurad därför att legoknektarna hade anat oråd och inte gått ombord som planerat.

  Den anhållne journalisten är heller ingen dununge. Han lär ha gått med Kievs nassebataljoner i stridslinjen och t.o.m. sårats. Därtill kommer samröret med västliga kuppmakare. Vad säger svensk lag om kuppförberedelser för att störta regeringen i samarbete med utländska makter ? Det är inte riktigt samma sak som reguljär oppositionspolitik för att vinna röster i valen.

  Därmed inte sagt att tilltaget vore försvarbart om det skedde enbart för att gripa en person även om denne skulle visa sig vara en fosterlandsförrädare. USA och EU saknar dock talerätt i detta sammanhang eftersom de gjort sig skyldiga till större övergrepp.

 4. Den viktigaste frågan är väl av vilken anledning planet skickade en nödsignal, varifrån fick de informationen om ev. bomb? Var Belarus inblandat i meddelandet om bomben? Och med vilken rätt arresterade man Protasevich?
  Vi måste följa upp denna händelse innan slutlig dom fälls.

  • Tydligen hade myndigheterna i Belarus mottagit ett anonymt mejl att planet skulle sprängas när det landande vid destination. Det sätter igång en planterad kedja av aktioner. Piloten informeras och digereras till den närmaste flygplats som har de bästa resurserna. Han slår om planets responder till nödsituation så alla plan och trafikledare kan lätt identifiera planet och styra undan och ge det företräde. Kaptenen har sista ordet, men alla vet att man följer nästan alltid trafikledningen, för alla vet att aktionerna är väl genomtänkta på förhand. Det är alltså inte bara för kaptenen att välja en flygplats, utan en rad faktorer som spelar in.

 5. Polisen i Vitryssland spelade in en video med Protasevich i ett interneringscenter.
  Den tidigare chefredaktören för Nexta Telegram-kanalen erkänd som extremist i Vitryssland, Roman Protasevich, fängslades i Minsk och säger på videon.
  ”Igår häktades jag av tjänstemän från inrikesministeriet vid Minsk nationella flygplats. Nu sitter jag i häktet fängelse nr 1 i Minsk,vid avdelningen för utförande av straff från inrikesministeriet för Minsk och Minsk-regionen.” Enligt honom samarbetar han med utredningen och har heller inga hälsoproblem.

  Den 23 maj landade ett Ryanair-flyg från Aten till Vilnius snarast i Minsk på grund av ett meddelande om eventuellt bombhot mot flygplanet. En inspelning av samtalet mellan flygplanets pilot och den vitryska flygledaren, enligt vilken flygledaren rekommenderade fartyget att landa ”av säkerhetsskäl”. Ombord på planet var Protasevich. Efter landningen av flygplanet fängslades han.

  Väst-länder kritiserade händelsen med kvarhållande av Protasevich. Ett antal amerikanska och europeiska lagstiftare har krävt ett förbud mot flygningar över Vitryssland. Chefen för Europeiska rådet Charles Michel kallade händelsen för en internationell skandal och sa att EU-länderna kommer att diskutera frågan om att införa sanktioner mot Vitryssland. Dessutom har Ukraina helt stoppat flygtrafiken med Minsk och omdirigerat alla flyg som går förbi republikens luftrum.
  Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov försäkrade i sin tur att det vitryska utrikesministeriet lovade att föra detta ärende så öppet som möjligt , i enlighet med alla internationella regler.
  https://iz.ru/1168606/2021-05-24/politciia-belorussii-zapisala-video-s-protasevichem-v-sizo?utm_source=smi2

 6. Man skulle ju gärna vilja veta vad för slags information piloterna fick, som gjorde att de plötsligt – mitt under flygning – misstänkte en bomb ombord. Att Vitryssland med berått mod plockade ner planet, bara för att fängsla Pratasevitj, låter ganska extremt. Men regimen är hårt pressad. Och att valet var riggat kan man nog ändå utgå ifrån.

  Det mest intressanta i sammanhanget är väl egentligen varför västliga medier var så tysta kring statskuppsförsöket som avstyrdes för bara några veckor sedan. Med all den uppmärksamhet som varit i kölvattnet på valet och protesterna, borde det såklart västmedia valt att skriva om detta. Men kanske inte om det var väst som låg bakom. Och det är i det ljuset den här incidenten blir intressant.

  • Hur alla agerar och vilken information kaptenen får är väl genomtänkt på förhand. Han får fakta och rekommendationer så han kan fatta beslut. Vid ett bombhot tar man inte några chanser. Man ”divert” till närmaste flygplats som har lämpliga resurser. Det gäller inte bara vid bombhot utan även väderförändringar, medicinska nödsituationer, tekniska problem eller bråkiga passagerare.

 7. Anders Romelsjö,
  Du som brukar stödja dig på ”mänskliga rättigheter”, jag ser idag att Sverige (svenska staten) upphäver lovade exportkreditgarantier till ett svenskt företag som vill sälja gasturbiner till två statliga företag i Belarus eller Vitryssland. Förmodligen gasturbiner avsedda för reservkraft.

  Svenska staten hänvisar till att Belarus inte motsvarar krav på ”mänskliga rättigheter” därför regimen våldför sig på politiskt oppositionella.

  Vad säger du Anders Romelsjö?
  Anser du Sveriges krav och åtgärder är befogade?

  Vill gärna veta.

  Den svenska turbinleverantören är Siemens i Finspong.
  Ett av de högteknologiska företag som i 1900-talets början lade grunden för det ekonomiska välståndslandet Sverige.
  Från begynnelsen två skickliga ingenjörer och entreprenörer som grundade företaget STAL.
  En förkortning av Svenska Turbinfabriks AB Ljungström.
  Deras stora uppfinning och tillverkning var dubbelrotationsturbinen.
  På sin tid världsledande.

  Jag tar mig friheten att berätta det här.
  Därför jag tycker de här industriella pionjärerna inte får den uppmärksamhet de förtjänar på diverse socialist- och kommunistsidor på internet.

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sverige-backar-om-miljardlofte-i-belarusaffar

   • Trodde inte det heller.
    Man använder idealen som en självuppfyllelse.
    Något att stödja sig på för det ska se bra ut.
    Därför blir idealen kopplade till avsändaren och syftet.
    Det på senare tid uppdiktade idealet ”allas lika värde” är ett sådant icke direkt definierbart ideal likt ”mänskliga rättigheter”.
    Alla är de kopplade till avsändaren.
    Jag tror det har med tvätt och rentvå att göra.
    Avsändaren vill tvätta sig liksom den svenska regeringen gör i det här fallet med Belarus och gasturbinaffären.
    Ge de här exportkreditgarantierna skulle alltså mot bakgrund av demokratins höga ideal bli något smutsigt.

    Men det har inte alltid varit så.
    Svenska staten hade inga problem att göra stora affärer med Nazityskland på den tiden.
    Men idag är det annorlunda.
    Jag tror det är något som smugit sig in med identitetspolitiken.

 8. Enligt flygradarn hade planet närmare till Vilnius än till Minsk. Det ör inte trovärdigt att plantes kapten frivilliigt skulle valt en längre flygväg om det varit ett bombhot. Att planet tvingades till Minsk och att Protasevitj arresterades är ingen tillfällighet

  • Belarus lärde sig från USAs misslyckade försök att haffa Snowden. Så Belarus lyckades. Nu är en omstörtare, nazist och förrädare där han hör hemma – ett fängelse. En läxa för alla presumtiva eller faktiska USA betalda ”demokrati aktivister”.

   För övrigt: enligt ICAOs (internationella civil flygorganisationen) en) så har varje land fullständigt rätt över sitt luftrum. Tydligen ogillas denna stadga när det är t ex Belarus som tillämpar den.

   Om dubbla måttstockar och annat färsk hyckleri från USA/EU och lilla svenska utrikesminister kan man läsa här: https://www.voltairenet.org/article213197.html

  • Helt oväsentligt. Det relevanta är om planet befann sig i vitryskt luftrum då det hände.

     • Man ljög om att flera flygplatser fått varningen. Man ljög om att varningen kom från Hamas. Tror du det är en tillfällighet att just planet som den arrested adequate journalisten befann sig på man arresterat blev omdirigerat?

     • Roman Protasevich, övergavs av sina egna arbetsgivare i (Nexta Telegram-kanalen).
      Denna synvinkel i ett samtal med FAN uttrycktes av IT-expert Marat Usmanovich.
      Marat Usmanovich noterade att de västerländska medierna började sprida artiklar om ”stackars Protasevich i mediernas informationsutrymme när flygningen just placerades i luften för landning i Minsk.
      Självklart var mallarna för publikationer skrivna i förväg. Allt, inklusive samtalet om ”bomben” ombord på planet, planerades och utarbetades av ägarna till Protasevich, som ligger i Washington och London. Han skrotades för sakens skull, avslutade experten.
      Författaren till Smart Tatar Zen-kanalen, en programmerare, en specialist i skapande och marknadsföring av webbplatser, uppmärksammade det faktum att alla som förstår vad Internet är inte kommer att tro för en sekund att en enkel vitrysk kille som dök upp skapade ur ingenstans en blogg på egen hand. som på kortast möjliga tid har antalet prenumeranter ökat under en miljon.

      I en tidigare intervju med Protasevich får tittaren veta att det arbetar två eller tre personer i Nextas redaktion. Hur kan två eller tre personer producera cirka hundra meddelanden per minut? Nexta-kanalen skapades och upprätthölls av specialister på hög nivå, tydligen – yrkesverksamma inom västs specialtjänster. Kanalkampanjer på denna nivå kostar mycket pengar.

      ”Mark Zuckerberg, som skapade världens största Facebook-nätverk, har spenderat hundratals miljoner dollar på det. Han var känd innan projektet lanserades. Microsofts skapare Bill Gates är en högklassig specialist, men han fick också hjälp med starten: han döljer inte det faktum att han föddes i en miljonärfamilj.
      Och inte känd för någon, fick Protasevich plötsligt en kanal värt miljoner dollar ”i sitt knä”, sa Usmanovich sarkastiskt.
      FAN-samtalsparten uttryckte sitt förtroende för att Roman Protasevich är en ”zits-ordförande”, det vill säga en person som utsetts till rollen som frontman som inte har något värde för sina herrar från de västerländska specialtjänsterna.
      Nexta-organisationen var belägen på Polens territorium i en herrgård under kraftig sekretess.
      Protasevich övergavs när han inte längre behövdes. Västern behöver skäl för skandaler och sanktioner. Ibland levererar de använt material till sina motståndare, som de visar som ”regimens offer” och ”samvetsfångar”, som Navalny, ”avslutade experten.

      Den 23 maj anhölls grundaren av Nexta Telegram-kanalen Roman Protasevich, som passagerare på ett Ryanair-flyg till Vilnius, av brottsbekämpande organ efter en tvångslandning på Minsk flygplats .
      https://riafan.ru/1451453-it-ekspert-po-polochkam-razlozhil-pochemu-osnovatelya-nexta-sdali-ego-zhe-khozyaeva?utm_source=24smi.info&utm_medium=cpc&utm_content=3477658&utm_term=2276&t=teaser

    • Befann sig planet i vitryskt luftrum så är Vitryssland i sin fulla rätt att vidta de åtgärder som krävs om man misstänker brott. Landet har full och exklusiv rätt över luftrummet i sitt eget territorium. Det är fastställt i Chicago-konventionen. Dessutom kan du omöjligt veta om passagerarnas säkerhet var i fara eller inte. Finns vissa uppgifter om att Ryanair själva bestämde sig för att gå ner i Minsk och att det var först efter det som jaktflyget gick upp.

    • H2, han är av samma ”klass” som Kalle Bildt på sin tid när han en kvart efter terrordådet i New York utpekade Bon Laden som skyldig till dådet…När reportern försynt frågade hur han kunde veta det så sa Kalle arrogant ”det kan inte vara någon annan”! Fanstastiskt med alla dessa ”siare” vi har bland oss som ska plantera ”vetskap” i oss andra vill veta vad som verkligen hänt utan CIA:s ”vägledning!

     • MOSKVA, 26 maj (BelTA)
      Kreml ser att Väst har ingen avsikt att komma till botten av Ryanair-flygplans nödlandning i Minsk, sa talesman för den ryska presidenten Dmitry Peskov till media den 26 maj.
      ”Hittills har vi inte ens hört några uttalanden om de europeiska staternas önskan att komma till botten med detta. Hittills har de skjutit från höften”.
      Enligt Peskov måste själva händelsen och de vitryska myndigheternas uttalanden som följde ”vara ett objekt för något försök att förstå vad som har hänt”.
      Han noterade också att Kreml inte ser någon anledning att inte lita på Vitrysslands förklaringar om sina handlingar i situationen med Ryanair-incidenten. ”Såvitt vi förstår landade inte planet på eget initiativ. Det styrdes av lämpliga regler i händelse av hot. Vi ser ingen anledning att inte lita på den vitryska sidan”.

  • Det är inte bara en fråga om närmaste flygplats, utan en mängd faktorer som spelar in, till exempel vilka resurser som finns, brandbekämpning, sjukvård, trafikintensitet, typ av landningsbana, osv. Det är kaptenen ombord som fattar besluten och han valde Minsk. Kanske var han även själv erfaren att landa på den flygplatsen, kunskaper som navigationsmedel, frekvenser, terräng, och vädret spelar in i beslutet. Det är väldigt många faktorer som spelar in här.

 9. Det verkar sannolikt att planet faktiskt tvingades ner för landning i Minsk. Men när jag i DNs Ifrågasätt påminde om hur EU tvingade Evo Morales regeringsplan att gå ner i Wien i jakten på den flyende Edward Snowden förnekades det av andra debattörer i tråden. Det verkar finnas en fejkad historia om att det bolivianska regeringsplanet gick ner för att tanka inför flygningen över Atlanten. Det är inte lätt att orientera sig bland alla motstridiga beskrivningar av verkligheten.

 10. @H2 25 maj, 2021 At 17:15
  @H2 25 maj, 2021 At 20:50
  @H2 25 maj, 2021 At 23:51

  Varför anger du ingen källa för dina påståenden/lögner??

  Läs ”antspiegel” innan du kör med dina påståenden/lögner. Översättningen av kommunikationen mellan Minsk flygplats och piloten:
  https://www.anti-spiegel.ru/2021/weissrussland-veroeffentlicht-funkverkehr-mit-ryanair-flug-seite-danach-nicht-mehr-erreichbar/
  https://www.anti-spiegel.ru/2021/kompletter-funkverkehr-veroeffentlicht-ryanair-piloten-haben-selbst-entschieden-in-minsk-zu-landen/

  • M, Kanske är det klokt att du själv läser igenom kommunikationen innan du anklagar mig? Men läs hela kommunikationen inte bara sammanfattningen.

 11. ”Oppositionsledaren” Svetlana Tsikhanouskaya bor i exil i Litauen.
  EU-ledare har välkomnat Tsikhanouskaya men Minsk vill att hon ska komma hem nu. EU-medlem Litauen ​​avvisade offentligt en begäran från Vitryssland om att utlämna Svetlana Tsikhanouskaya , som flydde till landet efter det omtvistade valet förra sommaren.
  Vitrysslands allmänna åklagarmyndighet har begärt att Litauen utlämnade Tsikhanouskaya, ”för att åtalas för brott mot den styrande ordningen, allmän säkerhet och staten”. Åklagare anklagar henne och medarbetare för att ha konspirerat för att upplösa upplopp och ockupera regeringsbyggnader i Gomel, landets näst största stad.

  Tsikhanouskajas man Sergei, en aktivist och populär bloggare, fängslades förra sommaren inför Vitrysslands presidentval och diskvalificerade honom från att delta i omröstningen. Det gick inte att tävla i omröstningen den 9 augusti, Sviatlana Tsikhanouskaya registrerade sig i hans ställe.
  Tsikhanouskaya har under den tiden träffat flera EU- och andra västerländska ledare…

  Svetlana Tikhanovskaya tror att Roman Protasevich, grundaren av Nexta Telegram- kanalen erkänd som extremist i Vitryssland , kommer att använda ”sanningsserum” för att få ”bekännelse” i alla handlingar. Ppsykotropa läkemedel används av specialtjänster, vilket tvingar en person att inte ljuga. Fångar blir föremål för olika tryckmetoder: från tortyr till” sanningsserum. – Tikhanovskaya uttryckte sin oro i en intervju med den italienska tidningen la Repubblica.

  Tikhanovskaya uppgav att den ryska FSB kunde stå bakom landningen i Minsk av det irländska flygbolagets Ryanair , där Protasevich var ombord.
  ”Det finns anledning att tro att ombord på planet fanns agenter. Vi har vädjat till myndigheterna i Grekland för att klargöra vem de är och vad som är känt om dem. Att döma efter Moskvas reaktion , man kan anta att FSB Ryssland på något sätt var involverat i allt som hände”, sade hon.

  Vitryska mänskliga rättighetsaktivister rapporterade att Protasevich flög med detta plan. Ett brottmål inleddes mot honom under flera artiklar, inklusive artikeln ”organisera massupplopp.” Han kan få upp till 15 års fängelse.
  https://ria.ru/20210525/tikhanovskaya-1733784106.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform.com&utm_campaign=ria.ru&utm_term=1292636&utm_content=9334884

 12. Det är fascinerande att läsa alla dessa försvar av de åtgärder som ett diktatoriskt land har tagit för att tysta regimkritiker. Jag hoppas verkligen att det inte är en rättvisande bild av dagnes vänster. Den vänster jag känner mig hemma i strävar efter ett demokratiskt samhälle inte en vänster som stödjer diktatorer.

  Konversationen med piloten fanns tidagre upplagt som ljudfil. Belarus sägs ha nu tagit ned den, förhoppningsvis kommer den tillbaka. Bla här finns den i text https://meduza.io/en/news/2021/05/25/belarusian-transport-ministry-publishes-transcript-of-conversation-between-ryanair-pilot-and-minsk-dispatcher
  När piloten ifrågasätter bombhotet ”ATC: RYR 1TZ airport security stuff informed they received e-mail. Pilot: Roger, Vilnius airport security stuff or from Greece? ATC: RYR 1TZ this e-mail was shared to several airports.

  Att Belarus anklagade Hamas för att ligga bakom bombhotet finns det massor av information om. Bara googla men är ett exempel. https://tass.com/world/1293399

  Till Sven-Eric Holmström: Visst har ett land exklusiv rätt till sitt luftrum. Men piloten är
  “directly responsible for, and is the final authority as to, the operation of their aircraft.” During emergencies, pilots are also empowered to “deviate from any rule to the extent required to meet that emergency.” Det betyder i klartext att en pilot har sin fulla rätt att att vägra följa instruktioner från ett land om han menar att det är bättre för passagerarnas säkerhet.
  Att Belarus hittade en regimkritiker på planet och arresterade honom och hans flickvän är naturligtvis bara en tillfällighet?

  • Ja, men uppenbarligen har inte piloten vägrat följa några instruktioner, så det där argumentet faller direkt.

   • Sven-Eric Holmström, min poäng var – Ditt argument att landet har suveränitet över vad piloten skall göra är felaktigt i en nödsituation.
    Personligen skulle jag ha gjort samma som piloten, dvs följa rekommendationerna från flygledningen. Trots att det tydligen i dialogen framkommer hans ifrågasttande av bombhotet gör han det rätta. Alternativet om det varit ett verkligt hot hade varit katastrofalt. Att en aircontroller framför ett fake hot är nog fullständigt unikt mig veterligen.

    Tyvärr får vi troligen inte fram ljudupptagningen från den ”svarta lådan”. Den innehåller normalt sett bara de senaste två timmarnas samtal och planet stod 8h på marken enligt uppgift. Kabinljud/samtal vad jag vet inte in på något annat vis men jag hoppas jag har fel.

    • Det är väl ingen som försvarar diktatorer utan det är dubbelmoralen som präglar EU:s och USA:s agerande i frågan som är upprörande! Men det verkar vara lite för avancerade tankegångar för H2 som villigt låter sig luras av CIA-styrd regimmedia i väst! Och H2 lägg ner dina desinformationskampanjer här, inte många låter sig luras av fulmedias propagandaskit!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here