Europa minskar sitt militära stöd till Kiev.

12
1463

HIMARS rocket

HIMARS. Bild: Wikimedia Commons

Sveriges Radio Nyheter rapporterar i P1 kl 07.30 att EU ger allt färre vapen till Ukraina

”Samtidigt som Ukraina förbereder en motoffensiv i kriget mot Ryssland minskar EU-ländernas vilja att ge militärt stöd till Ukraina. Det visar färska siffror från forskningsinstitutet Kiel Institute for the World Economy.

Under juli månad gjordes inga nya åtaganden alls, enligt Ekaterina Rebinskaya, forskningsledare på institutet.

Sverige ligger på åttonde plats bland de länder som ger Ukraina militärt stöd.

Susanne Palme”

Andrew Korybko har nyss publicerat en artikel som belyser olika aspekter.

https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=3149

__________________________________________________________________

De senaste uppgifterna visar att Europa kanske omprövar sitt militära stöd till Kiev.

Inga nya löften om vapenleveranser i juli.

Politico rapporterade om de senaste uppgifterna från Tysklands Kiel Institute for the World Economy, som har haft en ”Ukraine Support Tracker” i nästan sex månader. Denna visar att kontinentens sex största länder – Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Polen – inte gjorde några nya militära åtaganden till Kiev förra månaden. Frankrike, Italien och Spanien anses inte ha spelat någon större roll i detta avseende medan Tyskland anses vara opålitligt av de flesta observatörer, men ingen kunde ha förväntat sig att Storbritannien och Polen inte skulle ha utlovat något mer stöd till Ukraina i juli.

I ett försök att förstå denna överraskande utveckling är det viktigt att kortfattat gå igenom bakgrundskontexten. Först och främst fortsätter Ryssland att göra långsamma men stadiga framsteg på marken i Ukraina. För det andra sker detta trots de tiotals miljarder dollar i mestadels amerikansk militär utrustning som redan har skickats till den sönderfallande före detta sovjetrepubliken. För det tredje, och med utgångspunkt i det ovan nämnda, har de europeiska länderna därför ingen verklig anledning att fortsätta att tömma sina egna militära reserver eftersom USA är mer än villigt att fortsätta att ge bort mer av sina egna.

Dessa machiavelliska beräkningar är dock inte utan ironi. För det första erbjöd Zelensky redan sina många västerländska beskyddare att ge honom ”beskydd över en viss region i Ukraina, en stad, ett samhälle eller en industri” när han talade i Davos i slutet av maj, så européerna kanske tror att han kommer att bli ännu mer följsam när hans sidas militära desperation ökar. För det andra slogs Polen och Ukraina samman till en de facto konfederation ungefär vid samma tidpunkt, men Warszawa insåg snabbt att man inte kan betala alla Kievs räkningar. Och slutligen varnade Storbritannien i slutet av juni för en vacklande västlig solidaritet, men London självt vacklar nu också.

Alla dessa faktorer bidrar till varför Ukrainas utrikesminister Kuleba spekulerade i att vissa europeiska länder ”väntar på att vi ska falla och att deras problem ska försvinna på egen hand”, vilket också innebär en hänvisning till den förestående energikrisen i hela blocket under den kommande vintern, som väntas förvärra de befintliga skillnaderna mellan medlemmarna när det gäller stödet till USA:s Natoledda ombudskrig mot Ryssland. Dessutom kan de uppgifter som just rapporterades av Kielinstitutet vara början på en ny trend efter att den amerikanske militäranalytikern Michael Kofman förutspådde att västvärlden kommer att sätta Kiev på en ”ammunitionsdiet”.

Betecknande nog förutspådde han detta scenario bara två dagar innan den tyska tankesmedjans rapport publicerades, vilket tyder på att han redan hade sett skrivelsen på väggen som ett resultat av de tidigare nämnda faktorerna och andra. Ur perspektivet av EU:s objektiva intressen som helhet (utan att räkna de subjektiva intressena hos olika medlemsländers ledarskap, som de baltiska staternas) är det inte meningsfullt att fortsätta att skicka militär utrustning och ytterligare tömma sina reserver som det tar så lång tid att fylla på igen när inget av det som de ger Kiev kommer att förändra konfliktens förlopp.

USA bär redan bördan av det så kallade ”ledarskapet”, så det finns ingen anledning till varför någon annan måste ”öka” mer än vad de redan har gjort. Zelenskij har redan öppnat dörren för en nykolonisering av sin sönderfallande före detta sovjetrepublik, vilket i efterhand var ett enormt misstag eftersom det faktiskt tjänade till att avskräcka hans beskyddare från att hålla uppe takten i sitt stöd till hans styrkor eftersom de tror att de kan få ut mer av Kiev i takt med att dess militära desperation ökar.

Om denna trend håller i sig kan Kiev tvingas kapitulera inför Moskvas krav i slutet av året.

Föregående artikelPutin kritiserar hårt västvärldens ”försvinnande” hegemoni och beskriver Rysslands mål
Nästa artikelUkraina: Kapitalets invasion
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Dels tycks den där offensiven som förbereds aldrig bli av (miljonarmén som skulle göra’t har inte synts till), dels måste de europeiska regeringarna vara ganska så betänksamma över bombardemanget av ett stort kärnkraftverk där alla vet att det är Kiev som bombar – och summan av det, plus en massa andra negativa faktorer, talar för att man bör dra ner på stödet till Kiev. Mycket av hjälpen försvinner ju bara ner i ett svart hål, så hur mycket hjälp blir det egentligen? Vill de europeiska regeringarna tillsammans med allt annat elände handskas med såväl radioaktiva moln österifrån som en rysk regering som är sk*tförbannad?

  • Kiev-regimen har medgett att de inte har manskap till någon motoffensiv utan satsar på dessa meningslösa attacker här och där.

   • Ganska komiskt att Sven-Eric Holmström anser de ukrainska försvararnas attacker mot ryska bränsle-, ammunitionsdepåer, och liknande är meningslösa. Samtidigt rapporterar den rysk krigsmakten nästan dagligen att de genomfört motsvarande attacker mot ukrainska depåer.
    Förmodligen har Sven-Eric Holmström militärstrategisk kompetens som alla andra, inklusive Ukraina, saknar.

    • Visst Anders, tragikomiskt att du inte ännu förstått att det är USA, UK, EU och NATO,s vapenindustri, som är i ständigt behov av krig, (för sin fortsatta existens), som för ett proxy-krig mot Ukrainas egen befolkning, och den Ryska federationens befolkning på Ukrainskt område, tills den sista frivilliga Ukrainaren malts till köttfärs i sin längtan efter att behaga sina ondskefulla HERRAR.

     • Ivan knappade på tangentbordet och fick fram ”den Ryska federationens befolkning på Ukrainskt område”.
      Skall inte ”den Ryska federationens befolkning” vara på den Ryska federationens eget område?

    • De är meningslösa, Anders, eftersom de inte leder till något resultat. Kiev-regimen har medgett nu att de inte har personell kapacitet för någon motoffensiv. I och med det blir de där attackerna bara en form av fyrverkeripjäser helt utan värde.

     • Sven-Eric Holmström funderar på att de ukrainska försvararnas bekämpning av ryska installationer är ”en form av fyrverkeripjäser”. Måste vara trevligt för de ryska angriparna att bli bjudna på fyrverkeri på kväll och natt. Det ryska manskapet är säkert i full färd med att duka upp mat och vodka, förväntansfulla inför kvällens föreställning.

  • Den första internationella antifascistiska kongressen startade sitt arbete i Ryssland
   Den 20 augusti, 12:20
   Representanter för myndigheter, offentliga och religiösa organisationer i Ryssland och främmande länder, militärer, historiker, kulturpersonligheter, krigsveteraner och många andra samlades på Patriot Congress and Exhibition Center. Faktum är att den första internationella antifascistiska kongressen började sitt arbete i Ryssland.
   Detta rapporterades av det ryska försvarsministeriets presstjänst.

   Ett av målen med evenemanget är att främja historisk sanning om det sovjetiska folkets avgörande roll i fascismens nederlag under andra världskriget. Den är också utformad för att motverka spridningen av nynazistisk propaganda för närvarande.

   Nu måste Ryssland bekämpa nazismen inte bara på den ideologiska fronten, utan också för att utrota den med våld under en speciell militär operation i Ukraina. Kiev gör inte bara desperat motstånd, utan attackerar också Donbass, Krim och andra ryska gränsregioner med raketer, granater och drönare. Detta innebär att Ryssland inte har rätt att stoppa före det fullständiga nederlaget för Kievregimen, annars kommer det att fortsätta att vara en källa till fara.

   Naturligtvis vill alla normala människor ha fred, men för att den ska komma är det nödvändigt att uppnå seger och en rättvis rättegång mot krigsförbrytare.
   Det är också viktigt att förhindra att nynazistisk ideologis groddar gror i det ryska samhället. Det ukrainska exemplet visar ju tydligt vad detta kan leda till.

   https://en.topwar.ru/200585-v-rossii-pristupil-k-rabote-pervyj-mezhdunarodnyj-antifashistskij-kongress.html

 2. Ukraina är på väg ner, därför de möjliga sabotagedåden mot Krim, planlös beskjutning 400, mot Donetsk, för att visa att de kan bita ifrån sig, öht.
  Så vansinnigt destruktivt har kriget utvecklats för Ukraina. De tycks ha
  byggt lager på lager av försvarsgördlar i småbyarna och med skytte-gravar i åkrarna, de har haft 8 år på sig, med ett mål i sikte.

  Men alla blev fintade av ryska Kiev-kolonnen, som väst föraktfullt trodde var en rysk blunder, alltid samma förakt som präglar väst och USA, som lyckats förstöra Ukraina grundligt, som blir ett öppet sår i Europa, Made in USA. Inte nu igen…!

  Påminner om sovjetiska Viborgoffensiven 1944, 9-20 juni, då man tog hela Karelska näset, på 10 dagar, varför 30.000 finska trupper revs upp och flydde, för att rädda sig så sent i kriget. Under 3 år hade man byggt ut Mannerheim-linjen, 100tals påstods ha arkebuserats för fanflykt, stora luckor i regementena som var ”försvunna” ! Kanondånet hördes till St. Mikkeli, 15 mil, där marsken hade sitt hkv. Men Röda armén hade sen ”another fish to fry in the pan”, riktning Berlin. Tror finnarna partajade inne i betongbunkrarna, som Sanna Marin, och gick på koks kanske.

  Att folk deserterade framgår av att efter attentatet mot Hitler, 20 juli,1944
  kl. 12.45, von Stauffenberg i Rastenburgs Varglya, som sändes ut den 21 juli, innebar att finska armén måste statuera ett exempel för att stärka stridsmoralen: Fyra finlandssvenskar, krakar, som deserterat under trycket av den sovjetiska offensiven, dömdes till arkebusering.

  Den som stadfäste dödsdomarna var regementet IR61:s kommendör, överste Alpo Marttinen. Soldaterna sköts, 24/7 ca och fick en träfrack, hem till byn. Men varför finlandssvenskar ? IR61 var i mycket finskt, under Marttinen.

  Efter kriget flydde Marttinen till Sverige 1945, med hjälp av löjtnant Harry Järv, (författaren) som försvarade sin regementschefs dödsdomar. Marttinen och en kollega, Olavi Törni, finsk SS-soldat, fick inte stanna i Sverige, på Salsta slott, Uppsala, där Wera von Essen höll hov, utan kom till USA och gjorde militär karriär. Törni stupade i Vietnam, 1965, skall ha varit förebild för John Waynes film om: the Green Berets, en film som FNL-gruppen i Stockholm demonstrerade mot vid premiären. Men det var bakgrunden.

 3. Augusti 2021 fick lögnimperiet lämna Afghanistan på ett förnedrade sätt – kaosartad flykt med svansen mellan benen. Bedömare menar att detta kanske kommer att upprepas i augusti 2022 då ukro-nazi landet säckar ihop (militärt och ekonomiskt). Spännande!

  Uppdatering om läget i ukro-nazi landet. Lögnimperiet verkar ha en erkättare till Ze🐽 – en viss General Zaluzhny. Lurendrejaren Ze🐽 har alltså gjort sitt och ska kastas under bussen eller flygas till sin gård i hell aviv

  ”Today the Kiev Armed Forces are being thrashed by the Free Ukrainian Armed Forces (though the freedom-fighters would probably not call themselves that), who are backed by the Russian Expeditionary Force, its technology, aircraft, missiles, artillery and drones, and by its Chechen allies. Although the Biden regime in the USA is desperate not to lose face yet again this August, like last August in Afghanistan, nevertheless, now under extreme pressure from Western electorates and at risk of financial meltdown, some European politicians are looking for change in Kiev.

  This means finding a replacement for the actor Zelensky, who is the current US-appointed Jewish leader in Kiev. Their candidate appears to be General Zaluzhny, the head of the decimated Kiev Armed Forces – in fact, more than ‘double decimated’, as they have already lost 230,000 out of a paper 1 million. As a military man and not a politician, Zaluzhny appears, unlike the Kiev politicians and Western puppeteers, to have a grasp of reality. He must realise that if the Ukraine is to survive in any form at all, it must negotiate, however angrily the Americans may object.”

  http://thesaker.is/on-the-transfiguration-of-europe-from-nulands-dream-to-nulands-nightmare/

  För övrigt är den så omtalade ”million man (ukro-nazi) offensive” ja a a, vad ska man säga ”just a lot of hot air” – blivit inte av och kommer aldrig att bli va 🤣🤣🤣Däremot är ukro-nazi landet på väg mot sitt öde: Landet 404

 4. Moskva, 20 augusti – AiF-Moskva.
  Beslutet att genomföra en speciell militär operation i Ukraina togs på grund av de oacceptabla hoten mot Rysslands säkerhet som skapats av Kiev. Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu talade om detta.
  Chefen för den ryska försvarsavdelningen gjorde uttalandet vid den första internationella antifascistiska kongressens plenarsession.

  Kievregimen begick inte bara brott mot invånarna i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, utan var också på väg mot att gå med i Nato.
  Samtidigt började den nordatlantiska alliansen utveckla Ukrainas territorium. Allt detta skapade ett hot mot Ryska federationens säkerhet.
  Mot denna bakgrund fattade överbefälhavaren i februari det enda riktiga beslutet att genomföra en speciell militär operation.

  ”Ryska federationens huvudsakliga mål var att skydda invånarna i Donbass från folkmord från Kievregimen”, citerar försvarsministeriets presstjänst Shoigu.
  Chefen för det ryska försvarsministeriet talade om den omänskliga taktiken från de ukrainska nationalistiska bataljonerna, som förstörde Donbass infrastruktur och befolkning från de allra första dagarna av den speciella militära operationen.

  Han jämförde sådana handlingar från militären i Ukrainas väpnade styrkor med de tyska nazisternas taktik under det stora fosterländska kriget och kopplade dem till rasintolerans ”mot alla som de anser inte vara ukrainare”.

  Tidigare utnämnde sekreteraren för Ryska federationens säkerhetsråd Nikolai Patrushev demilitariseringen och denazifieringen av landet, såväl som skyddet av människor från folkmord av Kievregimen, som målen för den ryska specialoperationen i Ukraina .
  https://aif.ru/politics/shoygu_reshenie_o_provedenii_svo_bylo_prinyato_iz-za_ugroz_bezopasnosti_rf

 5. Vid sidan av Army-2022 militärtekniska forum hölls en utställning av västerländska vapen som beslagtagits under en speciell operation i Ukraina. Foton av den utställda utrustningen publicerades av den kinesiska upplagan av Tencent, och PolitRussia samlade de mest intressanta kommentarerna från läsarna.
  Utställningen visade den brittiska saxiska pansarvagnen och den österrikiska arméns terrängfordon Pinzgauer 712M, den amerikanska M777-haubitsen och mycket mer.
  En Tencent-läsare kallade utställningen en skam för USA. En annan användare höll med honom och sa att i motsats till uttalandena från Kiev förlorar Ukrainas väpnade styrkor utländska vapen.
  Nästa kommentator uttryckte åsikten att Ryssland borde bjuda in andra länder att studera dessa vapen.
  En annan läsare visste om den skenande korruptionen i Ukraina och föreslog att militärpersonalen från Ukrainas väpnade styrkor helt enkelt sålde en del av utrustningen till den ryska militären.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here