Ex-president Medvedevs årsöversikt satte Rysslands nya stora strategi i ett sammanhang

3
1270
Putin och Medvedev

Andrew Korybko har nyligen publicerat denna artikel, vilket läsaren ”M” har uppmärksammat mig på. https://korybko.substack.com/p/medvedevs-end-of-the-year-review. Jag återger gärna auktoritativa uttalande från Ryssland, som inte återges, eller ofta återges ”ofullständigt” i västmedia.

Medvedevs årsöversikt satte Rysslands nya stora strategi i ett sammanhang

Rysslands storslagna strategi har utvecklats till den grad att man utan att tveka med säkerhet fullföljer sina objektiva nationella intressen, till skillnad från tidigare år då man fortfarande hade hopp om att nå en kompromiss med väst.

Den tidigare ryske presidenten och sittande vice ordföranden i säkerhetsrådet Dmitrij Medvedev publicerade en detaljerad årsöversikt i Rossiyskaya Gazeta på söndagen 25/12. Han delade upp sin åsikt i sex resultat, som tillsammans satte sitt lands nya storslagna strategi i sitt sammanhang. Allt detta föregicks av hans avsiktsförklaring med avseende på att informera andra beslutsfattare och samhällsmedlemmar om vart Ryssland nu är på väg.

Det första resultatet gällde inledningen av hans lands speciella operation, som han beskrev som driven av behovet av att reagera på väststödda existentiella hot från Ukraina. Som man kunde ha förväntat sig tog han upp denna konflikts relevans från lärdomar från andra världskriget genom att beklaga att västvärlden misslyckades med att dra lärdomar från den tiden och numera beväpnar fascismen mot Ryssland. Medvedev avslutade denna del av sin artikel på en optimistisk ton genom att lova att alla Moskvas mål kommer att uppfyllas.

Det andra resultatet som han berörde var att Ryssland inte längre har några illusioner om den USA-ledda västvärldens gyllene miljard. Den tidigare ryske ledaren uttryckte också djup besvikelse över Angela Merkels medgivande att Minsk-överenskommelser bara var ett knep för att köpa tid för att beväpna Kiev inför dess planerade slutoffensiv mot Donbass. Det bidrog i hög grad till Medvedevs slutsats att pragmatiska relationer med detta de facto nya kalla krigets block är omöjliga förrän nya ledare kommer till makten där.

Det tredje resultatet av det senaste året var den globala spridningen av russofobi, som han beskrev som motiverad av den gyllene miljardens intresse att distrahera från sina egna misslyckanden. Medvedev drog historiska paralleller mellan det förflutna och nuet för att hävda att detta faktiskt har varit en konstant i Rysslands relationer med väst. Enligt honom har hans lands motsvarigheter alltid försökt avbryta det eftersom de aldrig kommer att respektera det som en jämlik eller acceptera dess existens som en konkurrent.

Det fjärde resultatet i hans artikel var utförligt och behandlade Medvedevs observation att den globala systemiskt rör sig i riktning mot multipolaritet. För att sammanfatta sina tankar förväntar han sig fortsatt global osäkerhet när den gyllene miljarden aggressivt försöker vända denna process i ett desperat försök att klamra sig fast vid dess tunna unipolära hegemoni, men den före detta ryske ledaren är övertygad om att den globala södern kommer att lyckas reformera världsordningen.

Med utgångspunkt i ovanstående, rör Medvedevs femte resultat de bokstavligen apokalyptiska riskerna i samband med Natos proxykrig mot Ryssland genom Ukraina om konflikten går utom kontroll. Han påminde alla om att Rysslands kärnvapenavskräckningsförmåga är det enda som står i vägen för tredje världskriget just nu. Medvedev avslutade sedan detta avsnitt med att skriva att hans lands säkerhetsintressen måste garanteras för att mänskligheten ska kunna flytta tillbaka från randen till det otänkbara.

Och slutligen, det sista resultatet av det senaste året som han ansåg att det var viktigt att lyfta fram var att Ryssland inte bara har överlevt, utan fortsätter att blomstra och gå mot seger. Han berömde sitt folk för deras patriotism och hyllade ekonomins motståndskraft inför västvärldens oöverträffade sanktioner. Medvedev lovade att staten kommer att skydda alla sina medborgare utan undantag, särskilt de i de nyligen återförenade regionerna, och uttryckte förtroende för att Ryssland kommer att växa fram ännu starkare nästa år.

Dessa sex resultat sammantaget tyder på att Rysslands stora strategi har utvecklats till den grad att man självsäkert fullföljer sina objektiva nationella intressen, till skillnad från tidigare år då man fortfarande hade hopp om att nå en kompromiss med väst. Inget sådant avtal är längre möjligt, varför Ryssland inledde sin speciella operation och därefter katalyserade övergången av internationella relationer mot multipolaritet utan återvändo. ”

Redaktören: Dimitri Medvedev har också gjort en rad medvetet ”vilda” förutsägelser, bland annat att miljardären Elon Musk ska bli överbefälhavare. RT:Musk skäller ut Rysslands före detta president.

Föregående artikelPutin säger att ju snabbare konflikten i Ukraina upphör, desto bättre 
Nästa artikelEtt triangelspel mellan Tyskland, Kina och Ryssland om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Detta är ett sionisternas/neokonservativas krig, inte västfolkens. Det ska man komma ihåg. Detta är Nulands, Blinkens, Garlands, Kagans och många många fler sionister /neokonservativas krig mot Ryssland. I denna lömska cabal ingår också kärntruppen av sionister från City of London. Det är också sionist ägd västmedier som hetsar upp mot Ryssland (NYT, Der Spiegel, DN, FT, WaPo, mm).

  Medvedev mistar sig på en punkt. Den globala russofobin finns inte, däremot har russofobi dunkats på västs folk som bara den. Den Globala Syd har genomskådat sionisterna/ neokonservativas lömska spel och krig mot Ryssland. Det vet sionisterna/neokonservativa anhangen i väst och det skrämmer de. De är inte vana vid ett nej som svar.

  Faktum är detta är inte ett krig mellan sionisterna/neokonservativa och hela världen anförda av Ryssland, med Kina och även Indien som lierade. Sydafrika, Iran, Venezuela, Brasilien, Indonesien, m flr ingår i en bredare krets av lierade. Snart kommer även västfolken att haja vad som är på spel och vilkas krig de avkrävs att vara offer för. Den dagen vill jag inte vara en sionist/neokonservativ.

  Alltså är utgången given. Ryssland och resten av världen kommer segrande ur det sionist/neokonservativas krig mot Ryssland och världen. Äntligen kommer världen att befria sig själv. Inom sin tid kommer även västfolken att tacka Ryssland och den Globala Syd för deras befrielse!!!

 2. Detta är ett sionisternas/neokonservativas krig, inte västfolkens. Det ska man komma ihåg. Detta är Nulands, Blinkens, Garlands, Kagans och många många fler sionister /neokonservativas krig mot Ryssland. I denna lömska cabal ingår också kärntruppen av sionister från City of London. Det är också sionist ägd västmedier som hetsar upp mot Ryssland (NYT, Der Spiegel, DN, FT, WaPo, mm).

  Medvedev mistar sig på en punkt. Den globala russofobin finns inte, däremot har russofobi dunkats på västs folk som bara den. Den Globala Syd har genomskådat sionisterna/ neokonservativas lömska spel och krig mot Ryssland. Det vet sionisterna/neokonservativa anhangen i väst och det skrämmer de. De är inte vana vid ett nej som svar.

  Faktum är detta är ett krig mellan sionisterna/neokonservativa och hela världen anförda av Ryssland, med Kina och även Indien som lierade. Sydafrika, Iran, Venezuela, Brasilien, Indonesien, m flr ingår i en bredare krets av lierade. Snart kommer även västfolken att haja vad som är på spel och vilkas krig de avkrävs att vara offer för. Den dagen vill jag inte vara en sionist/neokonservativ.

  Alltså är utgången given. Ryssland och resten av världen kommer segrande ur det sionist/neokonservativas krig mot Ryssland och världen. Äntligen kommer världen att befria sig själv. Inom sin tid kommer även västfolken att tacka Ryssland och den Globala Syd för deras befrielse!!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here