Falska kommentarer avslöjas på bloggen!

9
3573

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Jag har nämligen fått och identifierat en del andra falska kommentarer. Varje kommentar granskas före publicering. Tar tid men har hjälpt mig mot sådant.


För ett år sedan: Läsaren Karl Wang informerade mig nyligen att denna kommentar i hans namn är falsk:

”Som jag har lyft i tidigare kommentarer, oroar jag mig mest för Hongkongs homosexuella. Så länge Kina hålls utanför ön kommer de inte få det lätt. Jag vet själv hur det är att kämpa mot samhällets förvridna normer och jag kan inte se någon annan lösning på problemet än att ge militären fritt spelutrymme.”

Kommentaren kom från ip-adressen 83.233.18.133 och var till artikeln. Våldsamma US-stödda Hong Kong-demonstrationer syftar till att framkalla “Tiananmen-incident.

Med hjälp av en It-kunnig hjälp gjorde jag research på ip-adressen 83.233.18.133, och fann att hen gjort 22 kommentarer under olika namn, däribland falskt under Karl Wangs namn.

Personen använder ISP: ViaEuropa
Denna bor i Lund i postnummerområde: 220 02

Här en ungefärlig karta på bostaden:

Bostadsområde för falsk kommentator i Lund.

Jag har nu inflikat följande text för varje av de 22 kommentarerna, men inte tagit bort dem nu direkt:

(Denna kommentar har postats av en person i Lund som använder flera olika alias och ibland tar en annans persons namn. Det är inte tillåtet i detta forum. / redaktören)

På bloggen Jinge.se hade jag manuell granskning av varje kommentar. Litet mer arbetskrävande.

Jag har nu infört manuell granskning av alla kommentarer till Globalpolitics.se, vilket minimerar risk för falska kommentarer.

Vidare torde detta vara straffbart – jag undersöker saken med jurister.

Om hen med falska kommentarer agerar ensam eller som medlem av organisation eller myndighet vet jag inte.


Och inte bara det

Jan Nybondas var utsatt för en tid sedan från en annan ip-adress, tillhörande en person som vid tillfället fanns på Scandic Hotell i Stockholm

”En ny kommentar till ditt inlägg ”Fakta, påståenden och lögner om MH17.”
Författare: Jan Nybondas (IP-adress: 212.214.188.42, scandic812.host.songnetworks.se)
E-post:

Kommentaren:
”Ryssarna är inte tillförlitliga för fem öre. De har sedan decennier upprätthållit ett auktoritärt system med stora brister. Men de ligger inte bakom nedskjutningen. Personligen tror jag att Mexiko har haft ett finger med i spelet, med stöd från USA och Brasilien.”


Min avslutande kommentar:

 

Denna situation ger mig anledning att inom kort åter ett dokument, först publicerat för några år sedan. Nu bara utdrag:

* En av de många angelägna dokumenten från Snowdens arkiv är hur västerländska underrättelsetjänster försöker manipulera och styra diskussionerna på internet med extrema metoder för bedrägeri och ryktesförstörelse.

* Två viktiga metoder är (1) att ”placera” alla slags falska material på Internet i syfte att förstöra anseendet och (2) att använda samhällsvetenskap och andra tekniker för att manipulera diskursen (”dagordningen”) på nätet och aktiviteter för att få de resultat som JTRIG önskvärda. För att se hur extrema dessa program är kan man betrakta den taktik som de skryter om att använda för att uppnå dessa mål: ”falska flagg-operationer” (man publicerar material på Internet och påstår att det kommer från dig eller någon annan), falska offer-blogginlägg (låtsas vara ett offer för den person vars rykte man vill förstöra), och genom att publicera ”negativ information” på olika fora. 

Relaterat.
De spionerar på dig också via internet!

Föregående artikelNegativ nationalism: Utvecklas Ukraina till ”Anti-Ryssland”?
Nästa artikelJimmy Dore: Kan Biden’s tillbakadragande från Afghanistan öka USA:s imperialism?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Signaturen ”arbetarklass” är inte fejk och finns bara på Global Politics. Där eller ingenstans. Så får det bli. Donald Trump kallar sig ”real Donald Trump” på Twitter. Jag är också ”real”. Mina kommentarer är numera alltid förhandsgranskade. Alla kommentarer blir heller inte publicerade. Är kommentaren provocerande har jag förståelse. Saklig kommentar känns lite surt. Redaktören bestämmer. Villkor jag absolut accepterar.

 2. Man kan använda en VPN-tunnel för att slumpa IP-adresser. De flesta som sysslar med dylikt brukar dessutom kryptera sina nätverk. Min gissning är att han återanvänt samma slumpade IP-adress flera gånger av ren lathet. Att skaffa en sådan tjänst är lätt och billigt. Jag använder vanligen själv en moddad uppkoppling för att få vara mer ifred från snokande folk.

 3. Ett problem är att ens namn kan användas utan att man vet om det eftersom enkom nördar och specialister ids kolla hela nätet jämt.

  Jag hinner exempelvis inte ens läsa länkarna i min e-post i tid och tidningshögen hemma bara växer, trots en hårdbantad prennummerationslista. Mycket av det som skulle behöva kommenteras blir inaktuellt innan det blir läst. Att då spilla tid på att försöka kolla om falsarier i mitt namn (eller någon namnes) förekommer någonstans finns inte på kartan. Man kan, teoretiskt, vara slagpåse någonstans på nätet utan att ha en aning om det.
  Ett annat problem är att vissa troll skyddas av moderatorn på vissa forum, och att det då är den mobbade som stängs av.
  Sen finns censuren. Länkar du till Global Research på Qruiser blir du avstängd för att den politisk analfabet som sköter sajten har stämplat GR som ”antisemitisk”.

  Ibland är det rätt kusligt: jag fick en gång spam (med yahoo-avsändaresadress) från en anhörig som hade varit död i flera år.

  • Ett råd jag kan ge dig Guy Coste är att inte ta på dig för mycket.
   För då kan det gå som vårt land Sverige med förlorad kontroll och ett kaos som skymtar någonstans långt där borta.
   Myndigheterna vet inte ens längre precis hur många det finns i Sverige eller vilka alla är.
   Basala och grundläggande behov sätts åt sidan för ideologiska ambitioner och för stunden populära investeringar och (framåtskridande) förändringar som både media och diverse allmänt klättrande ”experter” vill förstora upp.
   Har jag hamnat i landet Utopia?
   Tycka vad man vill men det var mer ordning och reda förr i tiden då staten var respekterad av HELA folket samt hade både professionalism och kontinuitet i sin förvaltning.
   Åtminstone efter vad den tiden kunde erbjuda. Och det behövde faktiskt inte betyda något dåligt.
   Det som finns kvar av ”det gamla” inom statsförvaltningen skulle i så fall vara samarbetet men som numera istället vilar på grunden ”hjälper du mig så hjälper jag dig”.
   Det jag ser idag är istället för uppbyggnad av samhället är ett brett och allmänt förfall samt en regering som är både passiv, splittrad och rådvill.
   Själv tror jag det är EU-medlemskapet och dess utövande makt som med tiden gjort våra regeringar allmänt rumphuggna för ledningen av landet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here