Polisen säger: Fler än 50 personer får delta i allmän sammankomst. Eftersom vissa personer inte är ”deltagare.”

1
2295

Hur många får träffas? Femtio stycken har vi fått lära oss. Men riktigt så är det inte. Vissa människor räknas inte.

Jag fick i måndags eftermiddag ett mail från Polismyndigheten, Rättsavdelningen, Enheten för förvaltningsrätt som tillståndsinnehavare för sammankomster på allmän plats
(Stöd till Assange och yttrandefrihet, respektive mot imperialismen i Sydamerika och respektive för stöd till Syriens försvarskrig).

De skriver (utdrag) under ”Information om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.”

” Det innebär att du endast får anordna din sammankomst eller tillställningen om du begränsar deltagarna till maximalt 50 personer.
I begreppet deltagare inräknas enligt huvudregeln de som samtidigt besöker evenemanget, exempelvis publik som samlas för att bevittna evenemanget eller besöker danstillställningen.

I begreppet inräknas alltså inte ”funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören.
Inte heller polis eller annan säkerhetspersonal är att anses som deltagare. Köer utanför t.ex. en krog räknas inte som deltagare. Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang och friidrottstävlingar räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare. Det eftersom det är publiken som utgör den större folksamlingen. Vid teaterföreställningar och konserter räknas endast publiken, inte ensemblen eller bandet, som deltagare. När det gäller vissa idrottevenemang t.ex. motionslopp, där den huvudsakliga folksamlingen består av de som utövar idrotten, inräknas i begreppet deltagare både publiken och löparna”

Ska man gå efter gamla paragrafer eller efter smittorisk?

Jag hoppas och tror att arrangörer räknar med alla individer, vare sig de står i en kö eller är kvalificerade ”deltagare” enlig definitionen.


Hela informationen om detta.

Polismyndigheten, Rättsavdelningen, Enheten för förvaltningsrätt
Information till den som har tillstånd (2).docx

Information om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare
Bakgrund
Polismyndigheten har tidigare meddelat dig tillstånd för att anordna en allmän sammankomst eller offentligt tillställning för fler än 50 deltagare. Enligt 2 kap. 15 § ordningslagen får regering föreskriva om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte får hållas inom ett visst område, om förbudet är nödvändigt för att motverka epidemi.

Regeringen har den 27 mars 2020 beslutat om sammankomster och offentliga tillställningar tills vidare inte får hållas. Förbudet gäller endast allmännna sammankomster och offentliga
tillställningar med fler än 50 deltagare.

Vad innebär det för dig?

Förordningen innebär att det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Det innebär att du endast får anordna din sammankomst eller tillställningen om du begränsar deltagarna till maximalt 50 personer.

I begreppet deltagare inräknas enligt huvudregeln de som samtidigt besöker evenemanget, exempelvis publik som samlas för att bevittna evenemanget eller besöker danstillställningen. I begreppet inräknas alltså inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören. Inte heller polis eller annan säkerhetspersonal är att anses som deltagare.

Köer utanför t.ex. en krog räknas inte som deltagare. Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang och friidrottstävlingar räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare. Det eftersom det är publiken som utgör den större folksamlingen. Vid teaterföreställningar och konserter räknas endast publiken, inte ensemblen eller bandet, som deltagare. När det gäller vissa idrottevenemang t.ex. motionslopp, där den huvudsakliga folksamlingen består av de som utövar idrotten, inräknas i begreppet deltagare både publiken och löparna.

Beslutet meddelat av regeringen om maximalt antal deltagare vid en sammankomst eller tillställning ersätter tidigare meddelat villkor om antal deltagare. Det innebär att du inte behöver kontakta Polismyndigheten för att få ett nytt tillstånd. Du som anordnare förväntas efterleva den begränsning som gäller enligt förordningen.

Föregående artikelVärna om de politiska fångarnas liv i Chile i COVID:s expansiva utbredning!
Nästa artikelCorona: Ryssland och Kina hjälper USA – trots USA:s sanktioner mot Ryssland och Kina. Hur länge ska vi låta oss luras.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Nästan roande, om det inte vore så allvarligt. Så bara ”deltagare” kan smittas, inte funktionärer eller köande. Dags att ruska på huvudet för att se om det skramlar. 50 ”deltagare” är OK, men 51 är ett brott. Undrar om viruset bryr sig. Det behöver bara två, en smittad och en o-smittad. Påminner mig om ”kriget mot kanslisvenskan” som pågick på 60-talet om jag minns rätt. Ett exempel, en myndighet hade sänt ett brev till någon, det var en smockfull A4 sida, och var om ett avlopp. Någon gjorde en ”översättning” till normalsvenska. Den blev ”Ni får använda ert avlopp till myndigheten bestämmer annorlunda”. Ridå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here