Corona: Ryssland och Kina hjälper USA – trots USA:s sanktioner mot Ryssland och Kina. Hur länge ska vi låta oss luras.

9
2305
Donal Trump och leveranser av material från Ryssland till USA. Foto: Shutterstock och Rysslands försvarsdepartement. På Pål Steigans blogg.

Vi har redan rapporterat om hur Kina hjälper delstater i USA med material för bekämpande av COVID-19. Pål Steigan och andra rapporterar att ett första flygplan landade på John F. Kennedy-flyplatsen i New York 29. mars 2020 enligt CNN. USA får medicinsk hjälp från Kina och Ryssland. US Coronavirus Updates: Death Toll Tops 4,000; Russia Sends US Medical Supplies.

Och 30. mars tackade president Donald Trump för det och sa til journalister:

«I have to say, we’ve had great relationships with a lot of countries. China sent us some stuff.» «Russia sent us a very, very large plane load of things. Medical equipment. Very nice.»

Detta fastän USA vidmakthåller sina olagliga sanktioner mot Ryssland och Kina.

Och mot andra länder.

FN-chefens uttalande.

FN-chefen har uppmanat alla världens stater att upphöra med sanktioner och krig med anledning av Corona-pandemin. Men USA har i stället skärpt sanktionerna mot Iran och vidmakthåller hårda sanktioner mot Venezuela, samt utlovar 15 miljarder dollar för mord på Venezuelas valde president Maduro. Vidare behålls de hårda sanktionerna mot Syrien av USA, Sverige och övriga EU.

Vem/vilka är ”the good guys”, och vem/vilka är ”the bad guys”?

Relaterat.
Har Kina eller USA eller ? (fladdermöss?) orsakat den alltmer politiserade Coronavirus-infektionen? Och EU klandrar Ryssland…
Gunnar Hökmark, Frivärld: Kina borde be världen om ursäkt för corona.
FN-chefen: Stopp för krig och sanktioner! USA, regeringens favorit, världsledande i krig och sanktioner inför nya sanktioner. “Ondskans axelmakt”?
COVID-19 utbrottet en test på globaliseringen?

Föregående artikelPolisen säger: Fler än 50 personer får delta i allmän sammankomst. Eftersom vissa personer inte är ”deltagare.”
Nästa artikelOenighet bland riksdagspartierna om svensk militär insats i Mali
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. USA ”the exceptional shit nation” behöver, men förtjänar egentligen inte, all hjälp den kan få. Landet innehar rekordet i antalet döda på ett dygn – 1169. Det lär blir ännu flera rekord, var så säker.

  Vad säger svenska imperielakejer nu då? Är det Putins verk? Eller blir det Xi Pings tur nu? Kanske är det renat av Maduro som dessa skrupulösa typer kommer att anklaga för Corona epidemin i USA och framförallt i imperiets hjärta, Crown Heights, New York?

  https://www.svt.se/svttext/web/pages/130.html

 2. Det visar sig att en svenskättling från Minnesota är en av USA:s ledande sakkunniga på virus, Michael Osterholm. Intressanta intervjuer på YouTube. Den som har sett filmen Fargo kunde notera att svenskan hänger kvar som en accent ute i bygderna i Minnesota.

  Osterholms främsta kritik riktar sig mot den svaga beredskapen och framförallt i USA. Nu försöker man lägga det hos Trump men det handlar om en vårdmodell som sedan decennier inte fungerar. Och att virus utgjorde ett hot har man länge känt till inom fackkretsar.

  Nu ser man i Europa vad det kostar att rusta mot imaginära hot till priset av att beredskapen inom vården skandalöst försummats. Viruset ser ut att denna gång vara aggressivt och en obehaglig upplevelse även för friska personer som insjuknar.

 3. En äldre artikel från Läkartidningen som handlar om spanska sjukan,

  ”Spanska sjukan fick stora konsekvenser på samhället i stort. Av naturliga skäl hade försäkringsbolagen världen över dåliga tider. En som fick ut en stor summa pengar var hustrun till en tysk invandrare i USA som dog. För pengarna köpte släkten fastigheter och sonsonen, Donald Trump är idag USA:s president!
  Förde epidemin något gott med sig? Ja, faktiskt. Myndigheterna förstod att man inte kunde ha stora grupper utan sjukvård, om inte annat för att fattiga förde vidare smittan till de rika, och alla drabbades. I flera länder blev därför spanska sjukan startskottet för införandet av allmän sjukvård.”
  Man kan ju undra om försäkringsbolagen också idag kan emotse dåliga tider och hur kommer sjukvården att påverkas på sikt?
  https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2018/03/spanska-sjukan-varsta-farsoten-sedan-digerdoden/

  Samarbetet inom EU är väl sisådär.
  På SVT Text, Fre. 03 apr fanns följande notis:
  Miljoner skyddsmasker fast i Frankrike
  Fyra miljoner skyddsmasker som det svenska företaget Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike.
  – Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till SR Ekot. En del av maskerna som stoppades den 5 mars skulle vidare till Italien och Spanien som drabbats hårt av corona. Men Frankrike införde bara ett par dagar före en regel som ger landet rätt att beslagta produkter som kan användas i kampen mot coronaviruset.

 4. Jag fann idag paralleller till Covid-19 i ”PROTOCOL 10 PREPARING FOR POWER” när jag översatte Sion vises protokoll till mer korrekt och modernare svenska, inkl. analys och kritik.

  De skall ”inympa sjukdom” står det, men även om jag tror att psykopatiska sionister som följer protokollen finns så betyder det inte per automatik inte att just de psykopatiska sionisterna ligger bakom var enda pandemi sedan 1902. Det finns ju fler extrema rituella sekter och psykopater i världen än enbart sionister.

  Intelligenta människor tenderar att göra associationer och visst finns det ondska i världen, ex. Agent Orange och massmord på oskyldiga människor i olagliga krig, samt kända konspirationer och falsk-flagg-operationer som har avslöjats, men man bör inte göra argumentationsfelet associationsskuld per automatik sak man akta sig för.

  Men visst finns det märkligheter i hela historien, ex. hur beredskapen för pandemier har försvunnit, t.o.m. har skänkts bort, som om utrustningen vore värdelös för oss, samt hur politikerna förblivit passiva i land efter land tills smittan har fått fäste.

  Visst blir man konspiratorisk när politiker och tjänstemän dyker upp i TV-rutan, tuppar sig och flinar, likt Trump och Bolsonaro, medan gamla människor dör likt flugor i andra delar av världen och beredskapen saknas i det egna landet.

  Det vore konspiratoriskt att avfärda det hela storvulet som en ”konspirationsteori”. Men en sak minns jag. Alex Jones tjatande om hundratusentals svarta plastkistor i ett lager i USA. Det var naturligtvis ett beredskapslager för katastrofer som dessa, men det har han väl inte nämnt?

  Alex Jones lever på att skrämma upp människor, väcka känslor och kränga saker via sina publikationer, precis som media i allmänhet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here