Oenighet bland riksdagspartierna om svensk militär insats i Mali

0
1415
Mali. Svensk militär. Bild Försvarsmakten

Utgivarna av Alliansfrheten.se har publicerat en ny artikel om den svenska insatsen i Mali. Oenighet bland riksdagspartierna om svensk militär insats i franskledda Takubastyrkan.

Jag återger inledningen och ett utdrag längre ned. Läs hela artikeln!


 

Inledning: 
Riksdagen kommer senare under våren att ta ställning till regeringens proposition om svenskt militärt deltagande i den franskledda styrkan Takuba i Mali.

Vi har tidigare kommenterat förslaget och pekat på den oklara folkrättsliga grunden och att det saknas tydliga mål för insatsen.

Frankrike har hittills bara fått med sig ett par länder (Estland och Tjeckien) som deltagare, medan Tyskland tackat nej, och i Norge kunde norska regeringen inte få stöd i stortinget på ett beslut att delta.

Utdrag längre ned.

När Frankrike satte upp sin expeditionsstyrka för Mali talade man om att det gällde en snabbinsats som skulle vara över på ett par veckor. Det var för sju år sedan. Säkerhetsläget har sedan dess bara förvärrats.

Mot den bakgrunden är det förståeligt att partierna i riksdagen inte känner någon entusiasm inför regeringens proposition att delta med en svensk styrka i den franskledda Takuba-insatsen.

Partierna som ändå är för förslaget (M, C, KD, L) kräver att det skall finnas mål och tidsplan för insatsen och att regeringen skall rapportera om verksamheten och läget minst varje kvartal. Erfarenheterna från svenskt deltagande i de misslyckade krigen i Afghanistan, Libyen och idag det skakiga underlaget för svensk trupp i Irak har fått partierna under de senaste åren att flera gånger begära att regeringen anger mål och rapporterar till riksdagen.

Två partier, V och SD, är säger nej till förslaget.

Föregående artikelCorona: Ryssland och Kina hjälper USA – trots USA:s sanktioner mot Ryssland och Kina. Hur länge ska vi låta oss luras.
Nästa artikelLämna Syrien i fred! Upphäv sanktionerna i Coronatiderna!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here