Folkmorden: Vems ansvar?

5
1826
USA dödade flera miljoner i ursprungsbefolkningen i USA.
Denna artikel har publicerats av den kinesiska nyhetssiten CGTN. Den är skriven av Alfred de Zayas som är professor i internationell rätt vid Geneva School of Diplomacy och var FN:s oberoende expert på främjande av en demokratisk och rättvis internationell ordning 2012-18. Artikeln återspeglar författarens åsikter och inte nödvändigtvis CGTNs.

Redaktören: Wikipedia skriver ”Folkmord, även kallat genocid, är avsiktliga och systematiska handlingar i syfte att helt eller delvis förinta en etnisk, politisk, religiös eller nationell grupp.

Brottsrubriceringen folkmord togs i bruk inför Nürnbergprocessen i följderna av det andra världskriget. Begreppet genocid introducerades och definierades av den polske juristen Raphaël Lemkin. Den definierades som ”mord, utrotande, förslavande, deportation och andra omänskliga handlingar, begångna mot någon civilbefolkning före eller under kriget, eller förföljelser av politiska, rasistiska eller religiösa skäl”. År 1948 upprättades genom FN:s försorg en konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord (genocide). I artikel II definieras som folkmord vissa uppräknade gärningar under förutsättning att de förövats i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan. Gärningarna som räknas upp i konventionen är

Att döda medlemmar av gruppen
Att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada
Att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som är avsedda att medföra dess fysiska undergång
Att genomföra åtgärder, som är avsedda att förhindra födelser inom gruppen
Att med våld överföra barn från gruppen till annan grupp.[1]
Folkmordskonventionen är en del av folkrätten. Förbudet mot folkmord anses förpliktiga även stater som inte ratificerat konventionen. Förbudet är vad man kallar jus cogens.” Folkmord

Intressant nog nämner han flera folkmord, liksom Jan Myrdal i skriften som blev så kritiserad då han presenterade fakta om olika förintelser. Förintelsen – och andra förintelser!

_________________________________________________________

Kina och 1948 års konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord

När FN-stadgan antogs för 76 år sedan ville författarna lägga till en internationell rättighetsförklaring, men inget utkast hade förhandlats fram. Mot bakgrund av andra världskrigets grymheter verkade det viktigare att fastställa principer för internationell straffrätt i Nürnberg- och Tokyorättegångarna. Det var först tre år senare som generalförsamlingen vände sig till den polske juristen Raphael Lemkins vetenskapliga arbete om ”det ultimata brottet” och efter mycket debatt antog konventionen om förebyggande och bestraffning av folkmordsbrottet, den 9 december 1948 .

”Homo homini lupus” – en man är en varg för en annan man.

Historien registrerar många grymheter och massakrer, inklusive det armeniska folkmordet från 1915 till 1923, Nanking-massakern 1937, Förintelsen från 1941 till 1945, folkmordet på Igbos, folkmordet på tamilerna i Sri Lanka…

Miljontals människor utrotades under århundradena, på politiska, rasmässiga eller religiösa grunder. En av de värsta var ”civilisationernas sammandrabbning” från 1500-1700-talen, när européer anlände till de bebodda kontinenter, som de ensidigt kallade Nord- och Sydamerika. Även om vi sällan läser mycket om denna aspekt av ”upptäckten” av Amerika, har ett fåtal historiker, som professor David Stannard, dokumenterat megabrottet i det europeiska angreppet på Amerika, vilket resulterade i nästan 56 miljoner inföddas död. Vi vet så lite om det, eftersom de ansvarigas ättlingar har makten – och alla vet att segrarna skriver historieböckerna.

Medan nästan alla idag vördar Martin Luther King Jr., är det inte många som är intresserade av hans bok från 1964, Why we can’t wait. På sidan 120 läser vi detta emblematiska avsnitt: ”Vår nation föddes i folkmord när den anammade läran att den ursprungliga amerikanen, indianen, var en underlägsen ras. Redan innan det fanns ett stort antal negrer på våra stränder, hade ärret av rashat redan vanställt det koloniala samhället. Från sextonde århundradet och framåt flödade blod i strider om rasmässig överhöghet. Vi är kanske den enda nationen som försökte utplåna sin urbefolkning inom ramen för nationell politik. Dessutom upphöjde vi den tragiska upplevelsen till ett ädelt korståg. I själva verket har vi inte ens i dag tillåtit oss själva att förkasta eller känna ånger över denna skamliga episod. Vår litteratur, våra filmer, vårt drama, vår folklore upphöjer den.”

Dessa ord är svåra att lyssna på, men är tyvärr mycket sanna. Det är kanske därför denna aspekt av Martin Luther Kings arv systematiskt ignoreras av media och varför den inte lärs ut på gymnasier och universitet. Jag hoppas innerligt att historien en dag kommer att ge äran åt Dr. King, för att han tagit upp ursprungsamerikanernas sak. Det som kanske behövs är en ”Indigenous Lives Matter”-rörelse, som kommer att höja medvetenheten om ödet för dessa ”obesjungna offer” som vi felaktigt kallar amerikanska ”indianer”, även om de inte har något gemensamt med den indiska subkontinenten.

Nästan 60 år efter att Dr. King skrev sin fängslande bok kvarstår rasismen mot ursprungsbefolkningen, och många kommer aldrig att glömma skyltarna som brukade hänga i South Dakota-butiker – i Arizona nära Navajo ”Reservation” och på så många andra platser i Amerikanska västern: ”Inga hundar eller indianer tillåtna.” Den här typen av förnedring är svår att glömma.

Under den europeiska imperialismens och kolonialismens storhetstid under 1800- och 1900-talen skedde många folkmord även i Afrika och Asien.

Det är olyckligt att – precis som med mänskliga rättigheter – har termen ”folkmord” politiserats och används som tillhygge. Det nya spelet är att fördöma geopolitiska rivaler och anklaga dem för folkmord. Detta sker mer och mer på ett bevisfritt sätt, utan att behöva konsultera artikel II i konventionen, vilken ger en exakt definition av begreppet.

Det är oansvarigt och respektlöst mot verkliga offer för folkmord, när termen ges en annan innebörd och används enbart i propagandasyfte, vilket är fallet med ogrundade anklagelser om ”folkmord” i den autonoma regionen Xinjiang Uygur i Kina. Landet har bjudit in FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att besöka regionen. Detta hindrar dock inte bolagsmedia från att fördubbla de politiskt motiverade anklagelserna. Det finns till och med en koppling som byggs mellan grundlösa anklagelser och hotet om en möjlig bojkott av vinter-OS i Peking. Detta är en skam, eftersom det förnedrar internationell rätt och behovet av internationellt samarbete.

Den 9 december 2021 bör det internationella samfundet återvända till mänskliga rättigheter, i synnerhet till artikel 20 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som specifikt förbjuder nationellt, rasistiskt eller religiöst hat och propaganda för krig, eftersom det är i skydd av krig som folkmord äger rum. Mer än någonsin vill världen ha fred och behöver nedrustning för utveckling.

Föregående artikelUSA slår på kommandot ’Sök och förstör ’mot de nya silkesvägarna (BRI, Belt and Road Initiative)
Nästa artikelSverige har i särklass minst antal döda COVID per capita i Nord-Europa. Men varför?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Jag har läst flera intervjuer med Max Blumenthal sedan han varit på besök i Syrien. En intervju länkad nedan är från Grayzone.
  Han var chockad över reaktionen, hade väntat sig påhopp men inte så starkt. han blev beskylld av intellektuella liberaler och media i USA för att vara nazist, sprida rysk propaganda. Ingen klarar av att debattera med honom, utan slänger ur sig olika hatord. De säger att han var på en resa för att skydda folkmord, och Max säger att han var på en resa för att förhindra folkmord.
  Han besökte bl.a. ett område i Damaskus som hölls av Jaish al-Islam, denna grupp som de intellektuella i USA ansåg att de förtjänar vår support, även de som skriver för Bloomberg.
  Max intervjuade personer i området som även var där då Jaish al-Islam hade kontrollen över området.
  Max säger att de beskriver de mest förfärliga händelser, och att det var den mest fasansfulla perioden i deras liv. Ett Saudiarabien i miniatyr.
  Avrättningar på öppen gata, de stal mat från folket för att sälja maten tillbaka till hutlösa priser, tvingade på folket religiösa lagar som de aldrig tidigare upplevt. Kvinnor som försvann, massvåldtäkter. De samlade ihop 100-tals människor och stängde in i en lada, och sa till Syriens regering om ni attackerar oss kommer alla dessa personer att dö.
  Detta ledde till att de vid krigsslutet fick fri lejd till Idlib i gröna bussar.
  I Idlib där judar tvingades att konvertera till islam eller bli avrättade, de som konverterade för att rädda sitt liv tvingades gräva upp sina förfäders gravar och begrava dem enligt islam.
  Alawiter avrättades och kristna förpassades ut ur Idlib.
  Max vill inte kalla det för etnisk rensning, han anser att den rätta benämningen är folkmord.
  Judar som vägrar avsäga sin tro mördas och alawiter mördas. Mördarna är betalda av bl.a. USA

  https://www.youtube.com/watch?v=Q7bNcIYHJ74

 2. När det gäller Xinjiang har USA propagandan får en oväntad beväpnad fiende, hundratusentals vanliga innevånare beväpnade med mobiltelefoner. Det har varit rena Pokémon jakten på dessa ”läger” och ingen hittar något. Adress och position har ju publicerats, och Kina har även ett eget ”Streetview” det går att söka i och när man kommer dit kan man läsa skyltarna, det är skolor, bibliotek, bostäder, sjukhus, militära installationer, fabriker, och ett och annat vanligt fängelse. Det går bra att komma och hälsa på. Det är precis vad hundratusentals personer har gjort. BBC pekade ut en textilfabrik som ett läger, även Sveriges Radio stök förbi och smygfilmade, och nästa team knackade på dörren och frågade om dom fick komma in och prat med folk, och det fickdom. En anställd berättar att hon bara kte dit och fick ett jobb. Hon ville lära sig att sy kläder, och här fick hon fri utbildning och till och med betalt.
  https://www.youtube.com/watch?v=_NKfqCov0mE
  https://maps.baidu.cn/ Klicka på fotot längst ner till höger. Allt bå kinesiska, men det går att säka på en del ord, som Tiananmen.

 3. Om man ska hålla sig till folkmord på 2000-talet så är det väl bara USA som utfört sådana med sina olagliga krig! Fast av någon outgrundlig anledning anses inte USA:s krig med miljontals döda som följd för folkmord utan man kallar det ”demokratisering”…Folkmord kallas det bara om andra än Storbritannien och USA ligger bakom för att förtydliga! Sen att britterna genom historien faktiskt är de största folkmördarna vill man idag inte alls kännas vid utan pekar gärna åt annat håll…Inte USA och Israel dock!

 4. Det här har intresserat mig mycket genom åren, med början långt innan tonåren. En del kanske tar anstöt av ordvalet i detta inlägg och sättet att betrakta historien och dagens händelser, själv tycker jag att det är dags att kalla en spade en spade. Detta gäller förstås inte all individer, det är en svepande översikt. Som jag ser det är det dags att likställa hur vi betraktar busen med rakat huvud, hakkors tatueringar, som sprejar hakkors på husväggar och hailar, med journalister och bloggare som sänder samma medlande med text och bilder i media.

  Jag själv sammanfattar det i uttrycket ”Vit Makt”. Ordet ”vit”, ”den vite mannen”, som syftar på européerna, sedan på den makt dom har utövat, och fortfarande gärna utövar. Begreppet ”Vit Makt” brukar annars hänföras till extremister som ritar hakkors och gör nazi-saluter, men det är bara en gren och uttryck av ”Vit Makt” som jag ser det. ”Vit Makt” koloniserade Afrika, Indien, Nordamerika, som blev en ny bas för ”Vit Makt” utövande, Australien, Hong Kong, delar av Kina, och otaliga andra folk som dom såg som undermåliga människor. Försök till ”Vit Makt” utövning pågår i denna dag, Afghanistan, Hong Kong, Tibet, Xinjiang, som exempel. ”Vit Makt” utövas även av journalister som driver propaganda kampanjer att ”demokrati” måste införas och att lagar inte skall gälla för dom själva, vilket öppnar för ”Vit Makt” utövning, eller desinformation. Det pågår dagligen i Sverige.

  —Då – ’Ritualmord, styrkt med läckta dokument, vittnen, och bilder.’ (Der Stürmer)
  —Nu – ’Folkmord, styrkt med läckta dokument, vittnen, och bilder.’ (Svenska media)

  I båda fallen falskt.

  I fallet Xinjiang använder alltså USA, och Sverige, identiskt samma metoder, med identiskt samma avsikter, som en gång Nazisterna. Skillnaden idag är att vi kan åka dit och kontrollera, och sedan rapportera via internet, vilket vi gjorde i fallet ”Kinas dolda läger”

  http://mychinaway.blog.se/hur-skall-vi-stoppa-nazistiska-propagandametoder-pa-svenska-media/
  Allt är redovisat i artikeln, ni kan själva kontrollera uppgifterna.

  Alla som motsäger ”Vit Makt” utövningen förföljs, hängs ut och trakasseras, jag har sett flera som förföljts av ”Vit Makt”-journalister som påstår att dom arbetar för diktaturer, har falska identiteter och i verkligheten heter något annat. Avsikten är att tysta, vilket ofta lyckas. Jag har inte sett att jag själv utsatts, men jag skulle vara förvånad om inte några ”Vit Makt” – journalister har skickat ut förtalsbrev. Ett par har försökt begära att jag skall skicka dom min”legitimation”, vem i hela fridens skulle vilja legitimera sig för en av dessa ”Vit Makt” – journalister. Då har jag dom snart på halsen liksom mina vänner, familj och bekanta, precis som så många utsattes för i Sverige, Benny Fredriksson mest känd. Han som tog sitt liv efter ett packdrev av journalister.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here