Folkomrösta om FN:s kärnvapenkonvention!

2
1519


Den här artikeln Debatt: Folkomrösta om FN:s kärnvapenkonvention. av Valter Mutt, f d riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet, idag medlem av Vänsterpartiet och Håkan Sundberg
f d säkerhetspolitisk rådgivare åt Miljöpartiet och seniorkonsult inom Public Affairs Förtjänar läsning. Den publicerades igår på Dala-Demokraten som inte verkar ha någon betalvägg. Jag återger förra delen av artikeln och uppmanar intresserade läsare att läsa hela artikeln. Den har också direkt relevans för debatten om demokratin som initierats av en artikel på DN Debatt nyligen och som jag behandlat här.

Vidare, jag har i åratal i artiklar om kärnvapen föreslagit en global folkomröstning om detta! För ett år sedan avslutade jag en artikel på detta sätt:

”Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.
Vi bör kräva att USA och Ryssland går i täten för kärnvapennedrustning!”

Domedagsklockan: 100 sekunder kvar till kärnvapenkrig!


Debatt: Folkomrösta om FN:s kärnvapenkonvention

Den 22 januari träder FN:s konvention om kärnvapenförbud i kraft och blir då bindande för alla länder som ratificerat den. Sverige spelade en aktiv roll i framtagandet av konventionen och var 2017 ett av de 122 länder som i FN ställde sig bakom denna.

Varför inte låta väljarna i en folkomröstning avgöra om Sverige ska ansluta sig till FN:s kärnvapenkonvention?
Varför inte låta väljarna i en folkomröstning avgöra om Sverige ska ansluta sig till FN:s kärnvapenkonvention?

Men sedan hände något märkligt: vår rödgröna regering vågade inte skriva under den konvention som den själv varit med om att förhandla fram. Österrike och Irland, i likhet med Sverige militärt alliansfria, har däremot skrivit under och ratificerat denna viktiga nedrustningskonvention.

Sverige var under det kalla kriget pådrivande i arbetet för icke-spridning av nukleär kapacitet och för kärnvapennedrustning. Alva Myrdal tilldelades Nobels fredspris för detta arbete och tillsammans med namn som Inga Thorson, Maj-Britt Theorin och Olof Palme spelade hon en inte obetydlig roll för att det kalla kriget förblev just kallt. Somliga generalers idéer om att ”begränsade” insatser av kärnvapen inte borde uteslutas fick aldrig fotfäste i den politiska sfären.

Nära åtta av tio väljare (78 procent) vill att Sverige ställer sig bakom FN:s konvention om kärnvapenförbud. Detta enligt en opinionsundersökning som Palmecentret lät Sifo genomföra i december 2019. Folk och folkvalda går olyckligtvis här i svår otakt. Den överväldigande väljarmajoritet som vill att Sverige ratificerar kärnvapenkonventionen ”representeras” av riksdagsledamöter vars majoritet motsätter sig detta.

Under senare år har Sverige närmat sig Nato, utan tillbörlig offentlig debatt.

Relaterat.
Anta FN-konventionen för ett kärnvapenförbud – minska risken för kärnvapenkrig i/från Sverige!
Domedagsklockan: 100 sekunder kvar till kärnvapenkrig!

Föregående artikelDN Debatt. ”Svensk demokrati är skör – den kräver vårt engagemang”. Men författarna gör en stor miss!
Nästa artikelUSA ökar sitt angrepp på Syrien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. I grunden en utmärkt idé och bra inlägg i debatten, som förmodligen kommer mötas av total mörkning av de felsta fulmedier, eftersom de ägs av det militärindustriella komplexet som lever på konflikt och kapprustning.

    Att Mutt gått med i Vänsterpartiet säger mycket om MP:s högervridning och MP:s själlösa tillstånd. Jag upptäckte detta själlösa tillstånd redan då MP tog bort utträdeskravet ur EU. Då blev jag helt spyfärdig och gick ur MP.

    Men hur skulle jag kunna gå med i ett parti som sitter i knät på dessa själlösa icke-ekologiska miljöpartister, samt dessa icke-socialistiska s.k. ”socialdemokrater”, vidriga lögnaktiga pladdermajor och vidriga bombliberaler som förstör Sverige och världen på en mängd olika vis, med självrespekten i behåll? Det går ju faktiskt inte.

    Hur kan Mutt gå med på detta? Att Mutt, Schlaug och andra som anser sig vara idealister inte startar nytt eller inte går med i Vetenskapliga partiet eller inte valsamverkar med oss är för mig förvånande. Bisarrt. Konstigt. Märkligt.

    Det är något som inte stämmer med deras karaktär. Munnen säger en sak, men i handling lever de inte upp till munvädret. Hyckel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here