DN Debatt. ”Svensk demokrati är skör – den kräver vårt engagemang”. Men författarna gör en stor miss!

15
1943

Nio skribenter har nyss publicerat artikeln DN Debatt. ”Svensk demokrati är skör – den kräver vårt engagemang”. Namnlista nedtill.

Fet stil

De skriver bland annat:

* ”Demokratin är satt under press hos oss och i andra länder. Det framgår av en rad undersökningar. Forskningsinstitutet V-Dem vid Göteborgs universitet rapporterar att andelen demokratier i världen har minskat från 54 procent år 2009 till 49 procent 2019.”

* ”Vi måste på allvar inse att vår egen demokrati är skör, även om valdel­tagandet är mycket högt och den svenska demokratin står stark vid internationell jämförelse.”
* För många politiker och journalister har det blivit vardag att hotas och hatas.
* Våldsbejakande extremister är etablerade också i vårt land och beredda att ta till våld.
* Många människor känner sig inte inkluderade i demokratin, de upplever att de saknar förmåga att påverka samhället eller att göra sin röst hörd.
* Pandemin har utsatt även vårt samhälle för mycket svåra påfrestningar.
* Desinformation och propaganda kan bryta ner det demokratiska samtalet och påverka den fria åsiktsbildningen.

Undertecknarna har tre förslag på åtgärder: ”Vi vill lyfta fram tre saker:”

1. Vi behöver ett inkluderande offentligt samtal som är öppet för olika infallsvinklar, fritt från hat, och där olika grupper får komma till tals på lika villkor.
2. Människor ska kunna påverka vad som händer där de bor.
3. De demokratiska institutionerna får aldrig tas för givna.” (Slut på utdrag ur DN).


Kommentar: Författarna har trots sin behjärtansvärda tankar inga funderingar om att beslut i riksdag och regering kan ha bidragit till försvagning av demokratin. Jag fick in denna kommentar på max 1500 tecken under ”Ifrågasätt” i DN. Personligen tror jag att turerna kring valet 2018 och att S delvis genomför öppet borgerliga partiers politik har haft störst betydelse. Mina 5 punkter nedan är förstås ofullständiga. Greta Thunberg och ungdomarna har gång på gång uttryckt missnöje med att politikerna bara pratar om klimatinsatser, men att de gör alldeles för lite för att kunna uppfylla sina löften.
Och jag behandlar inte den centrala frågan att makten över produktionsmedel och naturresurser inte är under demokratisk kontroll utan ligger hos ett mycket litet fåtal som fattar beslut utan demokratisk insyn, med målet vinstmaximering. Varför längre acceptera detta primitiva system?
Kritiska synpunkter är delvis mer utvecklade i artiklarna under ”Relaterat.”

Min kommentar under ”Ifrågasätt”.

Demokratiutredningen fann 2014 att bara 15 % av svenskarna ansåg att de kunde påverka politiska beslut mellan valen.”… “Sverige torde också vara den demokrati där människor mest sällan går till val — eftersom vi har lokala och nationella val på samma dag.” Olle Wästberg: Demokratin behöver mer av folkvilja Dagens Arena 2017 (https://www.dagensarena.se/opinion/olle-wastberg-demokratin-behover-mer-av-folkvilja/) “De som är aktivt engagerade i civilsamhällsorganisationer och politiska partier är i huvudsak välutbildade och socioekonomiskt resursstarka personer. Tilltron till demokratin är betydligt starkare bland dessa resursstarka, ”(https://demokratiutredningen.files.wordpress.com/2016/01/lc3a5t-fler-forma-framtiden-kort-sammanfattning.pdf)

2. Valet 2018. Sveriges största politiska parti bildar regering för att till stor enomföra motståndarsidans politik. Ett demokratiskt alternativ vore väl extraval.

3. Värdlandsavtalet. En majoritet av anhängare i befolkningen till alla riksdagspartier ansåg våren 2016 i en opinionsundersökning att Sverige inte skulle ingå Värdlandsavtal med Nato. Riksdagspartierna röstade tvärtom.

4. Kärnvapenkonventionen. En Sifoundersökning 2016 fann att 85% ville att Sverige ska skriva under FN:s kärnvapenförbud som blir lag idag. Majoritet i alla partier. USA:s försvarsmin. Mattis varnade länder att skriva på

5. Ukraina. Sverige ger stora bidrag till nazisttoleranta Ukraina efter en statskupp 22/2 2014 mot president vald i av OSSE lovordade val” (Slut på min kommentar under ”Ifrågasätt”)


Relaterat.

Om demokrati i USA, Ryssland och Sverige. Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är?
Sverige vill stödja demokratiutveckling i Östeuropa – men börja hemma!
Ann Lindes utrikespolitiska deklaration: Hyckleri i kvadrat om demokrati och andra viktiga frågor.
Är demokrati en bra svensk exportprodukt?
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.

 

Författarna till artikeln i DN Debatt

Ahmed Abdirahman, grundare och vd för Stiftelsen The Global Village som bland annat anordnar Järvaveckan

Paul Alarcón, generalsekreterare, Daniel Sachs foundation och ordförande Höj rösten

Carl Heath, tidigare särskild utredare för att värna det demokratiska samtalet

Anna-Karin Hennig, generalsekreterare Scouterna

Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan

Antonia Ax:son Johnson, företagare Axel Johnson Gruppen

Maria Larsson, landshövding i Örebro

Gunilla von Platen, entreprenör och företagsledare

Jan Scherman, producent tv-serien ”Länge leve demokratin”

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet

Olle Wästberg, tidigare ordförande i 2014 års demokratiutredning

Peter Örn, ordförande Kommittén ­Demokratin 100 år

Föregående artikelWikipedia censurerar ”The Grayzone” när regimförändrings-förespråkare monopoliserar redigering
Nästa artikelFolkomrösta om FN:s kärnvapenkonvention!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Tja, låter man Morgan Johansson och S-partiet springa lös och driva sin agenda så är demokratin snart ett minne blott! Det senaste fräcka utspelet från honom är väl att han hotar moderaterna med att samarbetar M med SD för att gripa makten så ska sosse-staten agera! Observera ordvalet ”gripa” makten…Så agerar ett ”parti” som anser att det är staten Sverige! (Trodde att det var väljarna som utsåg vem som ska ha makten i fria val?) Tag varning och låt inte dessa politruker ruinera det som återstår vad svensk demokrati! Får Morgan Johansson hållas så har vi snart en S-styrd fascist-stat…Kanske därför som Löfven är så entusiastisk för nazisternas framfart i Ukraina, så till den grad att man skickar 1 miljard till regimen i Kiev för att understödja…

 2. Det största hotet mot demokratin just nu, är åtgärderna mot Pandemin. I Sverige och på många håll i världen har mötesfrihet och fri rörlighet begränsats, vilket är ett klart brott FN:s deklaration mot mänskliga rättigheter. De flesta accepterar eftersom de antar att inskränkningnarna är tillfälliga. Men nya mutationer uppstår ständigt, vilket ger regeringarna anledning till att fortsätta och förnya reglerna! Blir vi någonsin fria igen!

  • Visst är det märkligt att en influensa som enligt uppgift är mindre dödlig en Hong Kong-influensan används som slagträ av maktgalna politiker att inskränka demokratin för folket. Att det finns stora pengar i att tillverka vaccin har man förstått av Big Pharmas enorma propaganda för att tvinga på oss vaccinet oavsett biverkningar och risker! Det verkar som Big Pharma och politiker jobbar i symbios där båda drar nytta av att skrämma upp folk! Ja, jag har själv haft corona och hade feber och huvudvärk till och från ca en vecka…Alltså som andra influensor man haft förr om åren! Och det är som vanligt att det är äldre som redan är nedsatta eller har andra underliggande sjukdomar som dör fast undantag finns givetvis också! I Sverige har dessutom många äldre dött av vanvård fast man har skyllt på corona för att slippa ansvar! Men hysterin kring corona är mycket svår att förstå i det perspektivet och hade svensk äldre och sjukvård fungerat lika bra som i de andra nordiska länderna hade dödstalen inte en varit mer än 30% av de ca tio tusen som dött i Sverige till idag!

  • Sverige har demokrati i namn endast. Det är just avsikten att begränsa den enskildes yttrandefrihet, den skall endast tillåtas att tillämpas av de media som står under regimens kontroll. Du skall nog betrakta systemet som permanent, och det kommer med tiden att skärpas ytterligare. Metoderna är inte nya, dom går tillbaka tusentals år.

   • Jodå, svensken har knutit näven i fickan sedan Gustav Vasa och det lär fortsätta! När många till på det tror på sagorna som MSM tutar i dem så får man ett resultat…”Det sovande folket” som Rheinfeldt så träffande beskrev svensken i sin bok! Många tror att Rheinfeldt öppnade kranen för invandringen av humanitära skäl men den verkliga orsaken var ju att importera billig arbetskraft, pressa lönerna neråt och att tämja facket…Thatchers politik var modellen för denna skojare!

    • Benny
     Tror du att vi hade formulerat oss på samma sätt om vi träffats i verkligheten, säg på en parkbänk, och diskuterat?
     För min del vet jag att det inte skulle vara så. Diskussionerna blir hela tiden förvrängda, inte mycket klaras ut.
     Skiten lindas i rosa trasor.
     Vi har inte demokrati.
     Invandringspolitiken är åt helvete.
     Marknadsekonomin är ett skämt.
     Klimatfrågan har havererat.
     Pandemihysterin bygger på illvilja och okunskap.
     Osv…

     • Kan väl hålla med dig till viss del men heder åt redaktören som låter oss tala ut.
      Och jag tror inte heller den här sidan förlorar något på det.
      Men som Henrik Jönsson säjer, håll aggressioner och rasism borta från kommentarsfältet. Diskussion och argument är det som ska gälla.

     • Man måste känna den andra personen väl annars så är man nog lite försiktig att i dagens Sverige lufta sitt missnöje med vanskötseln! Det finns ju en massa ”gummiparagrafer” som makten kan använda mot dig som person om du klagar! Det är väl bara välinformerade ekonomiskt oberoende som vågar klaga i Sverige idag för de är inte så lätta för makten att komma åt!

  • Ingemar Siby,
   Tycker du människoliv ska offras bara för att du och ett antal andra vill ”leva som vanligt” trots pandemin?
   Samt tillhör de dem som tycker att pandemin bara är en jättelik offentlig bluff endast med syftet att reglera människors fri- och rättigheter?

   Frihet JA, men bara för unga och friska?

   Oh ja, jag har faktiskt mött de här åsikterna irl trots jag knappt går ut längre.
   Främst verkar de här åsikterna finnas bland aktiva människor med stora sociala behov.
   Mindre aktiva människor med stora sociala behov tycker jag verkar anpassa sig lättare till restriktioner.
   Kan vara så drivkraften där är mindre för att protestera.
   Likaså gruppen mer individuella personer verkar lättare anpassa sig till Corona-restriktioner.
   Jag tror mig själv tillhöra den gruppen och jag gör det givetvis för jag värnar om mitt eget liv och hälsa.
   Det är för mig det allra viktigaste och går före allt annat.

   • Tyvärr har ju den politiska inkompetensen redan kostat mer människoliv än pandemin i Sverige borde gjort jämfört med liknande länder i Norden! Politikerna flyttar fram sina positioner och ökar sin makt i skuggan av den faktiskt överdrivna pandemin! Hur vet man att en politiker ljuger? Han öppnar truten och babblar…

    • De som är otillräckliga eller har något att dölja är tvungna att ljuga, förvilla och förvanska för att upprätthålla sin värdighet och respekt inför andra.
     Problemet är bara att det sällan fungerar i det långa loppet.
     Det slutar ofta i att någon annan utbrister:
     Vad var det jag sa?
     Ett förtroende tar sin tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick.

     Jag tillhör dem som tror att Gud skapat världen och som inte kan ändras av övermäktiga människor.
     Det är alltid naturen som är starkast.
     Och alla kommer vi faktiskt hamna där som stoft för återvinning.

 3. Det finns ett sätt att få liv i demokratin och det är mer direktdemokrati. Den representativa demokratin fungera uppenbarligen mycket dåligt.

  • Det beror på dels vad man dubbar som demokrati och dels på vad som händer i omvärlden.

   Här en beskrivning av hur och varför ”extrem centern” mer eller mindre automatiskt styr i många länder:
   The Winner Takes It All: Academic Explains Why America’s Two-Party System Isn’t Going Anywhere
   Opinion
   17:49 GMT 23.01.2021 (updated 18:15 GMT 23.01.2021) https://sptnkne.ws/FdCg
   (Låt vara att vad som betecknas som center i Förenta Staterna i själva verket är extrem högerpolitik relativt omvärlden. Plundring om man skall vara kortfattat.)

   Schweizarna må önska sig vad som helst i direktdemokratiska debatter och omröstningar, landet är omviget av andra stater som både import och export måste passera. Omgivning kan alltså bestämma direktdemokratins villkor och ramar, och gör det. EU går inte att ignorera, och USA än mindre.

 4. Man kan lägga ner EU helt och hållet och låta varje land bli en egen nationalstat igen, som tar egna beslut. Det gick bra tidigare.
  Men tillbaka till ”huvudrubriken”.
  Är Sverige demokratiskt? Det är väl inte många som tycker det, oavsett vad ”etablissemangsmedierna” vill hävda och slå oss i huvudet med. De står ju under elitens kontroll i de flesta avseenden.

  Dessa medier vill inte ha någon förändring, eftersom de suttit vid maktens bord och mottagit kapital för den propaganda som makthavarna via skattemedel hållit dem med i alla år. De är moralupplösta hycklare och storlögnare. De struntar i vad de ger uttryck för. Den intellektuella nivån i tabloiderna är som man kan baxna.

  Fakta, värdeneutralitet och sanningen betyder ingenting för dem. bara pengar, försäljning och prenumeranter..r väcka känslor och skapa affekter och konflikter för att upprätthålla intressen och debattklimat som de kan sälja vidare på. (Det är ju ingen av dem som bryr sig om att kolla fakta).

  Popaganda säljer. Det finns ingen möjlighet att försöka föra en seriös debatt i dessa skit medier, om det går emot tidningens policy. Är det någon annan som misslyckats?
  Majoriteten av dem kan knappast stava till demokrati i verkligheten.
  Är det någon som inte blivit refuserad?
  Demokrati? I alla fall inte i medierna det är bevisat.

 5. I Sverige ”fungerar” rättsväsendet ungefär som sportfiske…Man fångar bovarna och släpper dem lösa igen! På tal om kriminalitet…Den har blivit en hel ”industri” som ger mängder med folk jobb..Hela kedjan från vaktbolag, poliser, fängelser, advokater, åklagare, domare till företag som säljer larm och trygghetslösningar för att ”skydda” oss mot de kriminellas härjningar. Det måste väl sysselsätta hundratusentals människor? Inte är det konstigt att viljan saknas att ta itu med brottligheten från politikernas sida! Det skulle ju leda till värre massarbetslöshet och det går ju inte! Tyvärr är det också så att den massiva brottsligheten utnyttjas av politiker att ytterligare inskränka demokratin för att till slut införa en polisstat ”för vårt eget bästa”…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here