Domedagsklockan: Bara 90 sekunder kvar till kärnvapenkrig!

17
5280

 

graphic shows the clock

Detta är en starkt aktualiserad och uppdaterad artikel som först publicerades 25/1 2020. Ingår i då kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag”. Det är fortfarande bara 90 sekunder kvar.

Pressrelease från Bulletin of Atomic Sciences:

WASHINGTON, D.C. – 24 januari 2023 – Domedagsklockan har ställts in på 90 sekunder före midnatt, till stor del men inte uteslutande på grund av Rysslands invasion av Ukraina och den ökade risken för en nukleär eskalering. Den nya klockans tid påverkades också av fortsatta hot från klimatkrisen och sammanbrottet av globala normer och institutioner som behövs för att minska riskerna i samband med framskridande teknik och biologiska hot som COVID-19. https://thebulletin.org/2023/01/press-release-doomsday-clock-set-at-90-seconds-to-midnight/

Idén med ”The Doomsday Clock” började 1947 för att varna mänskligheten för farorna med kärnvapenkrig. Beslutet fattas av BAS-vetenskapen som omfattar 13 nobelpristagare.

Notera nu att USA ändrat sin kärnvapenpolicy så att man anser sig kunna angripa direkt med kärnvapen. USA vill kunna angripa direkt med kärnvapen

___________________________________________________________________

25/1 2020 skrev jag: Nyligen antogs FN:s kärnvapenkonvention som lag – utan Sveriges underskrift. Och utan underskrift av någon av kärnvapenstaterna. Ändå ett litet steg framåt. Men Domedagsklockan står fortfarande på 100 sekunder. I Sverige framträder arbetsgruppen Kärnvapenförbud Nu. Behövs då kärnvapenupprustningen fortsätter. här.

 


Att risken för kärnvapenkrig har ökat genom USA:s uppsägning av INF-avtalet i augusti 2019, och genom dess nya kärnvapenstrategi är närmast själv klart. Detta understryks av en pressrelease 23/1 2020 av Bulletin of Atomic Sciences, se längre ned..

USA:s kärnvapenpolitiska doktrin 2017 Nuclear Posture Review (NPR) (https://dod.defense.gov/News/SpecialReports/2018NuclearPostureReview.aspx) ökar risken för krig och kärnvapenkrig genom att:
* bredda de omständigheter under vilka USA kan sätta in kärnvapen
* integrera kärnvapen med konventionella styrkor.
* utveckla olika typer av små kärnvapen.
* den kräver utplacering av marinbaserade kryssningsmissiler med kärnvapen med lång räckvidd, som USA inte lanserat på 25 år.
* beslut om kärnvapeninsatser flyttas ned i den militära beslutskedjan.

Notera nu åter att USA ändrat sin kärnvapenpolicy så att man anser sig kunna angripa direkt med kärnvapen. USA vill kunna angripa direkt med kärnvapen

I augusti 2019 lämnade USA INF-avtalet som förbjöd kärnvapen i medeldistansmissiler. Ryssland försökte bromsa detta och behålla avtalet, eller utvidga det till andra länder. Rysslands resolution till stöd för INF-fördraget röstades ned med knapp marginal i FN:s generalförsamling 21/12 2018. Fyrtiotre stater, inklusive Kina och länder i Sydamerika, röstade för Rysslands förslag. Fyrtiosex stater röstade emot medan 78 stater la ned sina röster. USA:s allierade i Nato och EU röstade nej, trots att de tidigare var positiva till att behålla INF-fördraget. Även Japan, Turkiet, Israel and Ukraina röstade mot Rysslands förslag.
En utförlig analys av läget.
USA har också ensidigt sagt upp ABM-avtalet (SALT 1) år 2001 från 1972 för långdistansmissiler.

USA har sedan flera år satsat väldiga summor på att utveckla nya mindre kärnvapen och på att modernisera sin kärnvapenarsenal. DN skrev redan 16/9 2012 “Trots rasande ekonomisk kris och hårda sparkrav även för militären ska USA storsatsa på en modernisering av sin nukleära arsenal, skriver The Washington Post. Kostnaden över den kommande tioårsperioden beräknas till enorma 352 miljarder dollar, 2,3 biljoner kronor.” Man kan anta att Kina, Ryssland och andra kärnvapenmakter också gör det.


Pressrelease from Bulletin of Atomic Sciences.

Pressrelease 23/1 2020: Domedagsklockan.

Den ikoniska dödsdagsklockan som symboliserar de gravsten som utsätts för mänskligheten är nu närmare midnatt än vid någon tidpunkt sedan dess tillkomst 1947. För att understryka behovet av handling är tiden på dödsdagsklockan nu uttryckt i sekunder, snarare än minuter: Idag flyttade Bulletin från Atomic Scientists ’Science and Security Board i samråd med Bulletin’s Board of Sponsors, som inkluderar 13 nobelpristagare, fram Domedagsklockan från två minuter före midnatt till 100 sekunder för midnatt.

Som uttalandet från Atomic Scientists Bulletin förklarar: ”Mänskligheten fortsätter att möta två samtidiga existentiella faror – kärnkraft och klimatförändringar – som förvärras av hotet från cyberbaserat informationskrig som undergräver samhällets förmåga att svara. Den internationella säkerhetssituationen är allvarlig, inte bara för att dessa hot finns, utan för att världsledare har tillåtit den internationella politiska infrastrukturen för att hantera dem att eroderas. Domedagsklockan har nu rört sig närmare midnatt under tre av de senaste fyra åren från 3 minuter före midnatt 2017.”

Svenska Läkare Mot Kärnvapen januari 2019.

Men Sverige ställer inte upp bakom FN:s kärnkvapenkonvention, som förbjuder kärnvapen.

För ett år sedan skrev Svenska Läkare Mot Kärnvapen (SLMK):

Samtidigt som forskare drar denna slutsats om kärnvapenhotet gör utredaren Lars-Erik Lundin en helt annan slutsats. I sin rapport om konsekvenserna av ett svenskt tillträde till FN:s kärnvapenkonvention, TPNW gör han en säkerhetspolitisk analys av konventionens konsekvenser som helt missar en stor del av vad begreppet säkerhet innebär. I en blogg som vi skrev igår tog vi upp denna bristande säkerhetspolitiska analys som ignorerar begreppen mänsklig säkerhet och kärnvapnens roll i internationell humanitär rätt. Lundins säkerhetspolitiska analys bygger på staters suveränitet, försvar av territoriet och kärnvapenavskräckning.

Kärnvapen är ett av de största hoten mot mänskligheten idag och Doomsday Clock stärker denna analys. Sverige måste ta tydligare avstånd från dessa massförstörelsevapen och inte ställa sig bakom Lundins analys av kärnvapenavskräckning som en stabiliserande faktor som Sverige inte får kritisera eller ta avstånd från. FN:s kärnvapenkonvention är en av de viktigaste insatserna på flera decennier för avspänning, nedrustning och att ett land som Sverige inte omedelbart ansluter sig till detta är en oroväckande utveckling av Sveriges utrikespolitik. Det är dags att Sverige ställer sig på rätt sida historien och förkastar kärnvapen fullständigt genom att även om det blir obekvämt vänder massförstörelsevapnen ryggen.

SLMK:s uttalande januari 2019.


Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.
Vi bör kräva att USA och Ryssland går i täten för kärnvapennedrustning!

Föregående artikelTucker Carlson talar med överste Macgregor. Vinner Ukraina?
Nästa artikelHouthi, Iran och “Motståndsaxeln”: vimmelkantig av västerländsk propaganda
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

17 KOMMENTARER

 1. Det är en utopi att förbjuda kärnvapen eftersom tekniken är känd! Dessutom är det nog dessvärre så att innehav av kärnvapen faktiskt förhindrar krig som fallet Nordkorea som garanterat varit i krig med USA om de inte haft kärnvapen. Kärnvapenfria zoner då? Helt meningslöst eftersom de nya missilerna kan leverera sin last var som helst på jordklotet. Dessutom finns ju civila fraktbolag som kan leverera en kamouflerad bomb vart du vill inom 24 timmar.

  • Tulsi Gabbard är den enda av Demokraternas presidentkandidater som i sin kampanj talar om domedagsklockan. Hon säger att det 1a hon skulle göra om hon flyttade in i Vita huset är att omedelbart kontakta Ryssland och Kina för samtal om nedrustning av kärnvapen,

   För detta smutskastas hon konstant av media och motståndare att hon är en Fearmonger. Hon är åtm ett av de fladdrande ljusen i det själsliga mörker som hyenorna inkl. vår försvarsminister så trivs att vistas i.

   Så fort Trump låter mörda ngn ledare i MÖ eller bomba baser flyr han som en råtta för att vara nära sin egna atombunker … om det skulle eskalera utom kontroll. Så nära är det alltså, så nära är vi.
   Som Tulsi sagt, bl.a. med anl. av det falska larmet om en kärnvapenattack mot Hawaii och som föranledde panik, There is NO shelter.

   Förutom för ett fåtal av våra krigshökar till ledare då förstås. Peter H. skulle platsa i Dr. Strangelove 2, som ett barn på julafton, med tindrande ögon se jorden gå under. Vilka psykopater, tvi !

   Vem blir den förste europeiske ledaren att bjuda in Tulsi Gabbard för att tala om fred, nedrustning och frihet för fängslade visselblåsare ?
   Hoppas Rossana Dinamarca vill ta en selfie då också

  • Benny, det kan visserligen vara en utopi att förhindra stormakterna att ha kärnvapen, men vi borde i vilket fall arbeta för att minska risken att kärnvapen kommer till användning. Det har redan varit nära kärnvapenkrig flera gånger av misstag. Se t.ex. http://laromkarnvapen.se/karnvapnens-konsekvenser/karnvapenkrig-av-misstag/. För Sverige och andra länder i liknande situation är förbudet mot kärnvapen viktigt för vår egen skull, för att visa tydligt att det inte är acceptabelt att föra in kärnvapen här. Läs gärna min bok Världens dummaste folk? om varför det är så viktigt.

   • Sven, visst är det viktigt med begränsningar av kärnvapen men man måste komma ihåg att det är just kärnvapnen som hindrat gangstermaffian i Washington att göra slag i saken och starta ett globalt krig. Hade Pentagon trott att de skulle kunna överleva ett kärnvapenkrig med Ryssland hade de kanske meddelat politiker och ”Deep State” om möjligheten. I Pentagon är man nog väl medvetna om att de nya ryska missilerna och militärtekniken helt kastat omkull deras krigsplaner…Det är väl bara politikerna i USA som fortfarande tror på sin egen löjliga propaganda om USA:s ”fantastiska” militära förmåga! Verkligheten har ju visat att det är ett luftslott!

  • USA har redan upprepade gånger försökt erövra Kina, Korea var tilltänkt brohuvudet på 50-talet, Vietnam avsett att vara det senare, USA har försökt att destabilisera Tibet, Xinjiang, och Hong Kong för att skapa ett fotfäste. USAs provokationer i Sydkinesiska Havet är en del av bilden, och naturligtvis USAs de facto ockupation av Taiwan. Nu tar man kontroll av Sverige för att använda Sverige som brohuvud mot Ryssland. Det finns inga som helst hot från Ryssland lika lite som det fanns hot från Polen 1938 då efter en propagandakampanj från dåvarande tyska regimen motiverade ett anfall på Polen och ockupation. Bilden och metoden är identisk med 1938 idag. Alexey Navalny rapporteras nu var USA verktyg för att på samma sätt försöka destabilisera Ryssland. Han ska inte alls ha drabbats av någon novichok förgiftning utan det var en planlagd föreställning av USA för att föra fram honom som den förtryckta politiska hjälten. Novichok adderades bara till proverna i Tyskland i propaganda syfte. Alexey Navalny’s ”Putin Palats propaganda” har visat sig vara en bluff när folk har kollat fastighetsregister, tillstånd och finansaffärer. Det är ett spekulationsprojekt av flera oligarker. Putin har inget med det att göra. Ardin propagandan i svenska media passar väl in i propagandabilden. Hela Biden’s regering kommer alla från USAs Den Djupa Staten och är knutna till Israel. Hela historien visar även vilka lakejer svenska media är till USAs Den Djupa Staten. Den totala bilden är mer intressant än detaljerna.

 2. Den enda räddningen för Iran tycks vara om de hade kärnvapen.USA/Israel är så aggressiva och hotfulla mot fler och fler länder så lösningen kanske är att alla länder bör skaffa kärnvapen.Det är inget önskescenario men kanske en realitet vi tyvärr måste leva med.

  • Ryssland och Kina stöder Iran och båda har kärnvapen. USA är desperata att ockupera Iran för att stoppa BRI, vilken är ett hot mot USAs dominans och kontroll.

 3. Sannolikheten för kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland är inte stor, det finns inga vinnare, bara förlorare. Risken är störst mellan Pakistan och Indien, där religiöst hat och bristande insikt skulle kunna få den ene att angripa den andra. Pakistans säkerhetstjänst härbärgerar salafister och har redan ställt till med rena terrorangrepp i Indien. Där finns lokala paktsystem av samma slag som 1914, men de skiftar snabbt, nyss var Pakistan i allians med både Kina och USA när Indien hade sovjetiska influenser, men Indien och USA närmar sig varandra. Ett lokalt kärnvapenangrepp från en pariastat som Pakistan eller Iran måste inte sprida sig globalt.

  Det är Kina som försett Pakistan med kärnvapentech, och det var sovjet som gav den till Kina för länge sen. Irans befolkning trakasseras av ayatollorna och ingen annan, tyvärr fungerar inte sanktioner när ayatollor vill ha kärnvapen. Irans befolkning betalar priset för ayatollornas diktatur.

  • För att fullständiga bilden, det var USA som försåg israel med kärnvapentech, och fortsätter idag att beväpna israel med avancerad krigs-technologi. Kinas förbindelser med Sovjet upphörde 1958. Att Kina alls utvecklade kärnvapen berodde på USAs hot att använda dom under Korea kriget och Taiwan Straight krisen 1955. Det var inte Kina som försåg Pakistan med kärnvapen, det är den amerikanska propagandaversionen. En central teknologi i all kärnteknik är centrifugerna som anrikar uranet, och speciellt hur uranet transformeras till gas-form för att köras i centrifugerna och anrikas. Pakistan hade tillgång till västs teknologi med centrifugerna, Kina ville ha den. I utbyte hjälpte Kina Pakistan med fredlig kärnkraft. Vad som hände var att Pakistan nu hade alla komponenter i teknologin för att framställa kärnvapen. Det var alltså inte Kina som försåg Pakistan med kärnvapenteknologi, utan fredlig kärnteknologi som sedan användes för att framställa kärnvapen tillsammans med västs anrikningsteknologi. Hela utvecklingen drevs av USAs kärnvapenhot. Utvecklingen i Asien har definitivt förhindrat ett kärnvapenanfall från USA. USA militären ville redan på 50-talet sätta in kärnvapen för att erövra Kina, men presidenten Trauman sa nej, och istället avskedade generalen MacArthur när han blev bråkig och insisterade.

 4. Russian Missile Tech har gjort Amerikas trillion dollar marin föråldrad
  Tiderna har förändrats och Amerika kan inte längre projicera sin militära makt som i Irak. Dessa dagar är över.
  https://russia-insider.com/en/politics/russian-missile-tech-has-made-americas-trillion-dollar-navy-obsolete/ri23242
  Under de senaste 500 åren har europeiska nationer – Portugal, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Frankrike och kortfattat Tyskland – kunnat plundra mycket av planeten genom att projicera sin marinmakt utomlands. Eftersom en stor del av världens befolkning bor längs kusterna, och mycket av den handlar över vatten, kunde beväpnade fartyg som anlände plötsligt från ingenstans sätta lokala befolkningar på deras nåd.

  Armadorna kunde plundra, införa hyllning, straffa de olydiga och sedan använda den plundringen och hyllningen för att bygga fler fartyg och utvidga räckvidden för deras marina imperier. Detta gjorde det möjligt för en liten region med få naturresurser och få naturliga fördelar utöver extrem självsäkerhet skapa oreda och sprida en mängd smittsamma sjukdomar att dominera världen i ett halvt årtusende.

  Den ultimata arvtagaren till detta marina kejserliga projekt är USA, som med det nya tillskottet av flyg och med sin stora hangarfartygsflotta och enorma nätverk av militärbaser över hela planeten förmodligen kan påtvinga Pax Americana på hela värld. Eller snarare var i stånd att göra så under den korta perioden mellan Sovjetunionens och uppkomsten av Ryssland och Kina som nya globala krafter och deras utveckling av nya anti-ship och luftvärns teknik. Men nu är detta kejserliga projekt slut.

  Ny missilteknik har gjort ett marinimperium billigt att besegra. Tidigare, för att kämpa en sjöstrid, var man tvungen att ha fartyg som överträffade fiendens i sin hastighet och artillerimakt. Den spanska armadan sjönk av den brittiska armadan. Mer nyligen innebar detta att endast de länder vars industriella skulle kunna matcha USA:s någonsin kunde drömma om att motsätta sig det militärt. Men detta har nu förändrats: Rysslands nya missiler kan skjutas upp tusentals kilometer bort, är ostoppbara och det tar bara en att sänka en förstörare och bara två att sänka ett hangarfartyg. Den amerikanska armadan kan nu sänkas utan att ha en egen armada. De relativa storleken på amerikanska och ryska ekonomier eller försvarsbudgetar är irrelevanta.

  Naturligtvis är allt detta fruktansvärda nyheter för USA:s militära och utrikespolitiska anläggningar, liksom för de många amerikanska kongressledamöterna i vars distrikt militära entreprenörer verkar eller militärbaser ligger. Uppenbarligen är detta också dåliga nyheter för försvarsentreprenörerna, för personal vid militärbaserna och för många andra också. Det är också helt enkelt hemska nyheter ekonomiskt, eftersom försvarsutgifterna är det enda effektiva sättet att stimulera ekonomiskt som den amerikanska regeringen är politiskt kapabel till.
  Det finns också en underbara plan att kasta massor av pengar på Elon Musks SpaceX (samtidigt som man fortsätter att köpa nödvändiga raketmotorer från ryssarna – som för närvarande diskuterar blockering av sin export till USA som vedergällning för fler amerikanska sanktioner).
  Alla inblandade parter kommer att göra sitt bästa för att så länge som möjligt förneka eller dölja det faktum att USA:s utrikespolitik och försvarsinstitutioner nu har neutraliserats.Men de tvingas begränsa sin verksamhet på grund av brist på medel.

  • Stora * ”plåtschabrak” må vara omoderna, Kina bygger likväl sådana (fastän med mycket kompositmaterial) på löpande band.
   Med reservation för att det kunde röra sig om sysselsättningsåtgärder av gamla AMS typ, borde den kinesiska försvarsstaben anse att marinen har fortfarande en roll att spela vid kommande konflikter.
   * https://sv.wikipedia.org/wiki/Roine_Carlsson

  • ”Jag fruktar att Tromsø kommer att bli ett bombmål om det blir ett krig”.

   Enligt oppositionen, både populär och politisk, misslyckades inte bara myndigheterna med adekvata förebyggande åtgärder för att förhindra en eventuell kärnkatastrof, utan ankomsten av reaktordrivna fartyg äventyrar Norges position och drar den in i supermaktkampen.
   Den första hamnanropet från en reaktordriven amerikansk ubåt i Tønsvik hamn i Tromsø, Norge, har möts med protester från missnöjda lokalbefolkningen. Den 115 meter långa USS New Mexico, en kärnkraftsdriven ubåt i Virginia-klass, dockade i Tromsø vid middagstid måndagen den 10 maj för att få matförsörjning.

   Kärnkraftsubåten förankrade vid en civil kaj inte långt från Tromsøs centrum. En säkerhetszon på 500 meter infördes runt Tønsviks hamn och försvarsmakten arrangerade strikt säkerhet både på land, till sjöss och i luften. Dessutom infördes ett flygförbud i området. Den bannerbärande publiken tycktes protestera mot beredskapsplanerna som myndigheterna tidigare meddelat. Vidare kommer ankomsten av kärnkraftsdrivna fartyg att göra Tromsø, den största staden i norra Norge, till ett bombmål, hävdade de.”. Beredskapsplanen tar inte upp om det finns kärnvapen ombord på fartyget”, säger Ingrid Schanke, ledaren för organisationen Norge för fred, till den nationella sändaren NRK.

   Tidigare avslöjades att Tromsøs kommun inte har expertis eller utrustning för att kunna hantera en eventuell olycka med radioaktivt läckage. ”Jag har dykt upp för att visa motstånd mot vad som händer här nu, för om en olycka skulle inträffa har inte konsekvenserna beaktats. Vi är oroliga för dem som bor i närheten”, sade protester Brage Skrede Kyllo till NRK. En taleskvinna för Försvarsmaktens operativa huvudkontor, Elisabeth Eikeland, sa att hon förstår att vissa kan vara skeptiska, men uttryckte förtroende för att operationen kommer att gå som planerat.Hon hänvisade också till Bratellidoktrinen från 1975 vars förutsättning är att allierade – inklusive USA, som hon kallade ”den närmaste” – inte tar med kärnvapen till Norge.

   Tidigare i vår bedömde en 80-sidars analys av Försvarsmakten en kärnkraftsolycka som ett osannolikt scenario. Om det händer skulle dock konsekvenserna beskrivas som ”dödsfall, hälsoskador över tiden eller radioaktiv skada på naturen och miljön”. Försvarsminister Frank Bakke-Jensen betonade att regeringen aldrig skulle välja hamnen i Tromsø om de hade minsta tvivel om säkerheten. Oppositionen hävdade emellertid att detta inte räcker och att det ytterligare drar Norge, en viktig amerikansk allierad, in i supermaktkampen. ”Försvarsministern underskattar och nedskattar konsekvenserna av en olycka med dessa kärnbåtar. Detta ökar risken för att Tromsø kan bli ett militärt mål i en konflikt mellan Ryssland och USA”, vågade den röda ledaren Bjørnar Moxnes. Tidigare utlöste uppgraderingen av hamnanläggningarna i Tromsø för att rymma kärnkraftsdrivna fartyg både populär och politisk opposition, liksom kritik från miljöorganisationer, allt från gräsrotsanläggningar till Greenpeace. Med 76 000 invånare är Tromsø det största stadsområdet i norra Norge och den tredje största norr om polcirkeln, bakom endast Murmansk och Norilsk, båda i Ryssland.
   https://sputniknews.com/military/202105111082851966-i-fear-that-our-city-will-become-a-bomb-target-us-sub-greeted-with-protests-in-norway/

  • Video: Den skrämmande $ 1.2 biljoner planen som kan döda 90% av mänskligheten.
   USA kommer snart att se över sitt kärnvapenprogram. Ska det spendera $ 1,2 biljoner för att förlänga och uppdatera det?
   ”Världens största kärnvapen skulle förånga allt inom 5 km och döda nästan alla inom 9 km. Vid 20 km skulle de flesta byggnader kollapsa och många skulle ta eld. Alla skulle skadas och många skulle dö. ”
   Titta på videon nedan av Double Down News.
   https://www.globalresearch.ca/video-terrifying-1-2-trillion-pla-could-kill-90-humanity/5742932

 5. Det är sant faktiskt att hade Nordkorea inte haft kärnvapen,så hade dom blivit invaderade 2017. Detta är något som Trumps närmaste medarbetare erkänt,och även flera insatta militärer och befälhavare. Det var just den frågan som undvek invasion 2017. Så man kan vara ärlig och säga att kärnvapen räddade Nordkorea. Men det intressanta här är,vad fan är ursäkten att både Nato och EU röstade som dom gjort. Det är inte första frågan man gör på detta idiotiska sätt. Usa, Nato marionetter jämt. Tycker vore bäst att ALLA körde nedrustning,med Ryssland och Usa i spetsen då,men på allvar och seriöst då. Det kommer aldrig ske från Usa,det är uppenbart. Man styr Nato också som marionett där man har kärnvapen utspridda i Europa. Svårt att se det hända när EU är fortsatt undergiven som pudel på detta sätt som man varit i så många år

 6. Belarus behöver inget NATO
  Belarus har faktiskt ordnat ett eget försvar.
  Precis som vi hade tidigare innan förvirrade regeringar som nördat i internationella samarbeten skrotade eller skänkte bort alltsammans till Baltikum.
  Hemliga militära transporter med det olycksdrabbade fartyget Estonia har vi ju hört talas om.

  Men Belarus har mer än ett eget försvar.
  Belarus har en ”normal” arbetslöshet på 0,2% och brottslighet som knappt ens är mätbar.
  Allt till ungefär samma låga skattenivå som Ryssland.
  Belarus är ett industri- och jordbruksland och inte något naturresursland som den store grannen Ryssland.
  Därför är företagsskatten lite högre i Belarus jämfört Ryssland och strax under motsvarande företagsskatt hos oss.
  Däremot har Belarus samma låga inkomstskatt för löntagare som Ryssland.
  En platt skatt på 13%.
  Jag kollade Sverige på en sån där internationellt ekonomiskt upplysningssajt och där påstods att Sverige har en inkomstskatt för löntagare på över 50%.
  Jag vet inte, men i Sverige är i alla fall skatterna väldigt höga.
  Men de höga skatterna motsvarar inte de resurser som vårt välfärdssamhälle kräver.
  Jag har ställt frågan vart skattepengarna tar vägen till några av mina vänner och dem jag känner men inte kunnat få något adekvat svar. Någon till och med lämnade rummet.
  Andra såg bekymrade ut och någon lade till en ilsken blick.

  Det enda vi får veta om landet Belarus här i Sverige är att vi närs av där skulle vara något dåligt och förkastligt.
  Glöm inte att det är en allmän inställning som lika mycket kommer ifrån den särklass största politiska makthavaren i Sverige, Arbetarrörelsen.
  Jag tycker inställningen och attityden till Belarus i det här landet Sverige har fått likheter med inställningen till partiet Sverigedemokraterna.
  Belarus lyckade samhällsbildning blir till ett kvitto på det egna misslyckandet.
  Då finns heller inga argument kvar.
  Istället för att vara ärliga och berätta som det är fälls då istället epiteten ”diktatur”, ”diktatur”, ”odemokratiskt”, ”förtryckt opposition” och så vidare.
  Precis som man klistrar på Sverigedemokraterna ”rasister”, ”främlingsfientliga” m.m.
  Fast jag ser misstänksamhet mot främlingar som någonting sunt.
  Så måste man tänka för att minska risken för att råka illa ut.
  Men jag tycker också alla måste hjälpa till att lösa världens bekymmer.
  Men även den uppoffringen måste fördelas någorlunda rättvist.
  En kan inte ta på sig allt.
  Kanske hjälpen borde fördelas som Lenin menade?
  Av var och en efter förmåga och till var och en efter behov.
  Det måste då finnas ett verkligt behov av hjälp och inte bara ett verkligt behov av att hjälpa.
  I det senare ser jag bristerna i Sverige och som jag befarar blivit en alltför stor belastning för ekonomin.
  Vänsterpolitiken har fött fram en ”överhumanisering” som genom empatisk kommunikation framförallt drabbat landets kvinnor och som spridit sig som en masspsykos.
  Jag har lyssnat en del till kvinnor från ryssländerna men har inte kunnat upptäcka någon motsvarighet där.
  Feminism, metoo, flyktingaktivism, miljöaktivism, black lives matter m.m. hör till västvärldens identitetsvänster och finns inte alls i Belarus som istället tycks leva i en marknadsreformerad postproletariatdiktatur.

  Om någon sådan postproletariatdiktatur finns så verkar den väldigt lyckad.

  Kommunismen infann sig aldrig i Ryssland eller Belarus.
  Men de kanske fick någonting bättre istället?

  Ja, snälla kvinna. I Minsk kan du ta en nattpromenad i en park utan att behöva känna den minsta oro.
  Är inte det något att sträva efter?

 7. USA med NATO är den aggressiva parten på jordklotet.
  De kan starta WW3 med atomvapen vilken minut som helst.
  Deras militär-doktrin förklarar att de har rätt att anfalla när som helst när de önskar.

  Frågan är hur det ska åtgärdas.
  USA styrs av osynliga oligarker kopplade till Big-militär, Big-Banks, Big-Food mm.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here