Förenade arabamiraten förråder Palestina

20
740
Shutterstock

Förräderi av palestiniernas sak är ett återkommande tema i artiklar från vänner av Palestina och nationellt självbestämmanderätt. Jag återger ur en artikel av Juan Cole och en artikel av Pål Steigan.

Inleder med ett utdrag ur artikeln av Juan Cole


3 Winners of the UAE Accord with Israel, One Loser (Palestinians), and One Shrug (Iran)

Förenade Arabemiraten är en union mellan sju shejkdömen i Persiska viken, Gulfen med oljerika Abu Dhabi är deras faktiska ledare. Befolkningen uppgår till 9,6 miljoner, men bara ungefär en miljon av dem är inhemska medborgare, medan resten är gästarbetare som kan skickas ut ur landet när som helst.

Vad får Trump ut ur överenskommelsen? Det kommer att glädja Israels lobbygrupper och öka hans chanser att vinna i Florida, som har en stor judisk-amerikansk befolkning. Den cementerar en amerikansk-stödd anti-Iran axel bestående av Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Bahrain och Israel.

Vad får Förenade Arabemiraten ut av avtalet? Abu Dhabi kommer nu att accepteras av American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), paraplyorganisation för tusentals pro-israeliska organisationer, som är den mest effektiva lobbyn i kongressen. Det kan kvalificera för överföring av avancerad militär teknik.

Vad får ut Israel ut? Det arabiska icke-erkännande var ett sätt att pressa Israel att upphöra med att kolonisera Västbanken, och Förenade Arabemiraten har just minskat det trycket. Förenade Arabemiraten är ett stort petroleums- och finanscenter och erbjuder, som Forbes noterar, möjligheter för israeliska investeringar och affärssamarbete. det kan vara mycket lukrativt..

Vad palestinierna får ut av avtalet? Ingenting.

Vad betyder det för Iran? Mycket lite.

Nedan en artikel av Pål Steigan Förenade arabamiraten förråder Palestina.


Förenade arabamiraten förråder Palestina

USA: s president Donald Trump tillkännagav den 13 augusti 2020 ett avtal där Israel och Förenade Arabemiraten har kommit överens om att normalisera förbindelserna och upprätta ambassader.

Som en “motprestastion” kommer Israel att avbryta planerna (Red: för tillfället troligen) att ta över delar av Västbanken, som landet redan har full kontroll över. Emiraten och Israel har haft nära förbindelser i flera år, men avtalet uppfattas ändå som ett svek mot Palestina skriver Moon of Alabama.

Flera vänster- och liberala judiska grupper i USA distanserar sig från avtalet. Stefanie Fox, ledare för Jewish Voice for Peace, berättar för Middle East Eye:“Tills Israel inte längre förtrycker palestinierna och kränker deras rättigheter, bygger olagliga bosättningar, upprätthåller en apartheidregim och attackerar mänskliga rättighetsförsvarare – då är Trumps och Netanyahus sista ansträngning, så är hjälpen från Förenade Arabemiraten, inte annat än teatraliskt.”

Organisationen IfNotNow, som är en judisk ungdomsorganisation i USA, tar starkt avstånd från avtalet:“Efter månader med stigande press på premiärminister Netanyahus planer för annektering från hela världen ger detta fördrag – som erkänner de informella band som har funnits mellan Israel och Förenade Arabemiraten i flera år – Netanyahu med diplomatisk täckning för att säga att han har stoppat den formella annekteringen av Västbanken. »”Under tiden kan den israeliska regeringen fortsätta att göra exakt vad den har gjort i decennier – ta bort palestinier från deras land och förneka dem sina rättigheter.”

Återigen behandlas palestinier som inte nämns i detta dokument som politiska bönder och utesluts från beslut om sin egen framtid.”

Israel är i färd med att tappa sitt järngrepp om den amerikanska opinionen, och fler och fler judar i USA ser med avsky på landets apartheidpolitik gentemot palestinierna. Detta är en positiv och viktig förändring.

20 COMMENTS

  1. Detta normaliseringsavtal som UEA nådde med Israel under USA:s regi är höjden av förräderi liksom alla avtal gjordes med Egypten , Jordanien och den palestinska befrielseorganisationen .
    Samma beskrivning kommer att gälla för alla framtida avtal som Trump har lovat oss , Det är smärtsam för vissa som applåderar detta och försöker rättfärdiga det och säga att det är “historisk” och representerar en ny era för det arabiska världen .
    Länderna undertecknar fredsavtal efter krig eller spänning med fienden och fråga är har UEA varit i krig med Israel eller utkämpat krig med den sionistiska enheten .

  2. Hittade denna sansade kommentar på pro-palestinska Electronic Intifada:
    UAE, Mark Leventhal replied on Sat, 08/15/2020 – 13:45
    “40 Years ago I predicted the Palestinians would never “negotiate” until they realized they could never win; until all hope was gone. In the end, they will have passed up much better “deals” only to settle for the crumbs they will get. How short-sided; how their leadership miss-judged the long play only to enrich their own personal fortunes and disregard the welfare of their people. It’s very sad to me.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here