Svensk Censur

15
4381
Internet censur. Fake news i form av ett huvud.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Detta är en artikel av Karl Wang som återkommer med en artikel om SwebbTV, daterad 6/8 2019.

Här har tidigare publicerats flera artiklar om censur och hotet mot yttrandefriheten. Se under ”Relaterat.”

De flesta har väl hört talas om att SwebbTV har raderats på YouTube. Avstäningen blev kortvarig.


Svensk Censur

Nu har det visat sig att så verkar inte vara fallet, det verkar som det ligger kvar, med svenska regeringen har beordrat YT att blockera användare i Sverige. Om det stämmer har Sverige slagit in på en mycket farlig väg.

Den första censurerade sajten var den så kallade ”judesidan”, även den fick ligga kvar men gick inte att nå från ett svenskt IP. Visserligen var den både klantig, onödig, förolämpande, och faktavidrig, men det är att svenska regeringen nu har börjat kontrollera vad medborgarna tillåts ta del av som är intressant.

En annan begränsning av yttrandefriheten är de otaliga rättegångarna mot främst pensionärer som yttrat sig kritiskt över massinvandringen. Staten har ju finansierat den så kallade Näthatsgranskaren som finkammar nätet efter de som uttrycker sig regimkritiskt. De statliga kanalerna SVT och SR samt de, i stor uträckning, statligt finansierade MSM har länge självcensurerat enligt myndigheternas önskemål, men även ägnat sig åt att systematiskt trakassera individer som uttryckt sig regimkritiskt. Brott som kunde skada Sveriges eller en orts rykte censureras. Endast fientlig information om länder som Iran, Ryssland och Kina tillåts, ingen saklig eller balanserande nyhet släpps fram.

Sverige är inte det enda land som rör sig mot autokratisk censur. Australien har länge censurerat webben. Australiens ACMA, Australian Communications and Media Authority, kan beordra att innehåll på servrar inom Australien raderas, och att innehåll utomlands blockeras. En lång lista över blockerade sajter har läckts.

Efter terrordådet på Nya Zeeland har myndigheterna hotat med 4 års fängelse om någon delar information från dådet, en person är åtalad och 14 riskerar åtal. Vi vet även att justitieministern där flera gånger har ring upp ISPs och beordrat dom att stänga ner sidor som varit kritiska mot regeringen eller avslöjat korruption eller brottslighet där kända profiler varit inblandade.

Själv har jag ett effektivt system av proxies installerat på PCn. För att komma åt SwebbTV måste man alltså gå via en utländsk proxy. Då använder man en IP adress i det landet och det syns inte var man verkligen befinner sig. Bäst är att betala för en, det fungerar bäst, men det finns gratisprogram att testa med. Go till The Guardian Project, https://guardianproject.info/ Där finns en hel del program att ladda ner gratis.

Det är verkligen hög tid att börja skydda sig för myndigheternas förtryck och övervakning.

Andra artiklar om censur och yttrandefrihet.

Förutom alla artiklar om censur.
* Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelAmerikaner mot fascism
Nästa artikelFörenade arabamiraten förråder Palestina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Karl,
  du har naturligtvis rätt att det förekommer olika former av censur i Sverige. Den största rör nog inte det du skriver om, utan handlar om dagens borgerliga hegemoni. Svenska media, om än inte unisont, följer slaviskt USA- och NATO-propagandan. Hur länge har t ex inte regeringen i Syrien kallats ”regimen”, Och om den vinklade rapporteringen har Anders skrivit många artiklar i Jinge/Global Politics.

  Två av dina exempel är knepiga. Antingen är väl SwebbTV blockerad eller ej. Och formuleringar som ”om det stämmer” bör helt undvikas. Vidare. ”Otaliga rättegångar mot pensionärer”? Antalet? Dina källor? Jag tillåter mig att tvivla.

  Däremot var din info om situationen i Australien mkt intressant

  Ulf Karlström

  • ”Antingen är väl SwebbTV blockerad eller ej”. Fel, det går att teknisk IP blockera precis som du kan blockera ett visst telefonnummer men låta alla andre telefonnummer nå fram. När förfrågan kommer från en svensk IP adress blir svaret att filmen är raderad, men kommer förfrågan från en annan IP adress släpps filmen igenom. Detta är mycket vanligt. Det är ofta när jag vill se ett svenskt TV program så får jag ett meddelande som ”Filmen får inte visas i ditt land på grund av licensen.” Sverige IP blockerar väldigt ofta. Att använda proxies är ett sätt att runda IP blockeringen, det ser ut som om man befann sig i ett annat land än där man verkligen är. IP står för Internet Protocoll och en adress kan se ut så här 65.49.38.138 Första siffran 65 talar om att servern ligger i USA. På samma sätt kan du se på din mobiltelefon vem som ringer, och vill du inte prata med personen svarar du inte. Det kallas CLI eller CLID, Caller Line ID. Alltså selektiv blockering.

  • “Otaliga rättegångar mot pensionärer”, senaste siffran 540, mest äldre, källor, domstolsväsendet, den statligt sponsrade ”Näthatsgranskaren” och alternativa media.

 2. Små språkområden likt de nordiska är mest utsatta, eftersom alternativa medier inte har tillräckligt stor bas att utvecklas på. MS-medierna och den statliga NATO-anknutna propagandan får fullt genomslag. I Tyskland är läget väsentligt bättre även om det är svårt att bedöma hur stort omfång floran av alternativa medier uppnår. Men tittar man på kommentarsspalterna hos MS-medier i Tyskland, i de fall där kommentarer tillåts, erfar man genast att en betydande andel av publiken inte köper MS-propagandan.

  Här i Norden råder bland allmänheten inställningen att vi vet inte hur saker och ting ligger till och vad värre är, vi vill inte heller veta. Så länge den egna ekonomin är någotsånär ordnad kvittar det lika vilka illdåd våra stater bidrar till. Sanktioner dödar i tysthet och effektivare än bomber, sedan kan vi stoltsera med vår humanism och ta emot färdigutbildad arbetskraft. Detta har varit den etablerade västpolitiken ända sedan första Irakkriget och därefter Jugoslaviens våldsamma uppbrytning.

  T.o.m. i USA kan MS-medierna i vissa lägen tillåta sig en och annan kritisk synpunkt. Hos oss är likriktningen total och historierna som dras är lika varann intill det komiska och absurda. Överstatligheten i sin prydno. Den egna tankeverksamheten är bortkopplad och bekvämt är väl det om lönekuvertet ständigt fylls på. Lägg till detta en organiserad censur och jakten på hjärnspöken som hybridhoten handlar om och ni har situationen där vi befinner oss.

 3. Intressant att KarL W menar att OM Sveriges regering vill censurera vissa inslag på YT så ”Om det stämmer har Sverige slagit in på en mycket farlig väg.”
  Kan det vara samme Karl W som i inslag efter inslag lovordar Kina? Kina är ett av de länder som just har kraftig censur på nätet. Då har också Kina slagit in på den mycket farliga vägen, eller kanske rentav är ledaren på den vägen? Kina tas inte upp som skrämmande exempel i hans artikel.
  Den sk judesidan var enligt många bedömare ”hets mot folkgrupp” och skall därmed enligt lag censureras.
  Att använda proxies är förmodligen ett måste i Kina

  • Nej, Kina har ingen ”kraftig censur på nätet”. Det är propaganda. Främsta anledningen till att USAs stora tech-företag som Google och Facebook är blockerad är att dom är NSAs framända för spioneri, och att dom som bekant samlar in och lagrar stora mängder av personlig information om användarna. Det ger som bekant politisk och ekonomisk makt, vilket flera regeringar nu börjar vakna upp till att inse. Det är olagligt i Kina, användarna skyddas av lagar som Sverige inte ens har. Sedan har Kina en del andra lagar som Sverige saknar, i Sverige får journalister syssla fritt med personförföljelser, trakasserier, ofreda folk i hemmet, hänga ut, ljuga och sprida falska rykten, till och med driva folk till självmord. Sådant är förbjudet i Kina för att skydda individerna. Inte ens polisen får samla information och registrera fritt. Personligt ansvar med krav, regler och personlig licenser har införts. Kina har även ett anonymitetsskydd, det är kriminellt, med fängelsepåföljd, att spåra folks verkliga identitet och hemvist och att föra register, men vänner på mobilen och på WeChat får man ha. Folk i Kina är experter på proxies, allt går att nå med ett knapptryck, men då vet man att det är fejk eftersom är spärrat. “hets mot folkgrupp” var väl avsikten med sidan, men jag tyckte inte att den nådde upp till det, bara min åsikt. Det är väl snarare så att vissa grupper inte tyckte om att få sin inflytelserika nätverk exponerat.

    • Det är en av många propaganda inlägg och det är förfalskad information som sprids av välorganiserade och mycket skickliga CIA sponsrade ryktesspridare. Den stämmer inte. Dessutom för din information, Wikipedia har blockerat oss som bor i Kina från att göra rättelser. Jag har korresponderat med dom och dom har upplyst mig att dom anser inte att det ingår inte i deras uppgift att se till att informationen är korrekt. Det ansvaret anser dom ligger hos läsaren. Wikipedia är bara ytterligare en kanal som kapats av CIA propagandan, liksom Facebook, Google, MSM, Amnesty, osv. Du måste nog vara mer källkritisk. Vet man hur det går till framstår den sidan mer som rent ut skrattretande. Kina har mer informationsfrihet än Sverige, även om något är blockerat för direkt tillgång gå det mycket enkelt att runda blockeringen, men då vet man att det är falskt. Systemet med massiv desinformation som sköljer över bland annat svenskarna var dag liknar alltmer systemet som nazisterna använde.

     • I ett tidigare inlägg skrev du att ”Folk i Kina är experter på proxies, allt går att nå med ett knapptryck”.
      Varför använder du då inte en proxy så att det ser ut som om du kommer från något land utanför Kina, för att rätta artikeln på Wikipedia?

     • Anders Därför att Wikipedia har varit mycket skickliga att blockera dom. Uppenbart kollar dom, och raderar ändringarna.

 4. SwebbTV är inte blockerade från att ses från Sverige. Jag testade utan min vpn-tunnel och det gick utmärkt, med Bahnhof som internetleverantör.
  Det kan vara så att vissa internet-leverantörer blockerar SwebbTV genom att ta bort SwebbTV från sina DNS-servrar. DomänNamnsServrar fungerar som telefonkataloger. När du skriver swebbtv.se i din webbläsare så går webbläsaren till en DNS-server som omvandlar webb-adressen till ett ip-nummer. Sedan skickas du vidare till hemsidan med det ip-numret. Genom att blocka bort SwebbTV från DNS-servern kan man inte nå hemsidan.
  Men man är inte tvungen att använda sin internetleverantörs DNS. Man kan t ex använda OpenDNS som är gratis och ger åtkomst till ALLA hemsidor. När jag använde OpenDNS upplevde jag också att deras DNS var snabbare än Telias, som jag då använde. Instruktioner för att använda OpenDNS finns här: https://www.opendns.com/setupguide/

 5. Censuren är total. Går knappt att finna information längre.

  Skulle vilja gå så långt att jämföra svensk censur mot Nordkorea och Kina. Absolut 0% av kritiska frågor kommer fram i dagsljuset idag. Det är något man själv aktivt måste söka efter, och även då är det svårt att finna.

  Nasismen i statshuset har ökat och avspegligen ser vi i samhället. Förut nöjde sig nasisterna med att ha makten, nu när de inser att de kan fuska sig till valseger, fuska sig till mer pengar, så vill de bara ha mer och mer. Det kommer inte sluta bra för någon. Det har historien tidigare påvisat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here