Fossilupproret! Kom till Björns trädgård fredag 29/4 kl 15.30!

6
1026

Det finns olika sätt att engagera sig i kamp mot klimat- och miljöförstoring. här från Extinction Rebellion.

OBS! Avslutning 29/4 kl 15.30 i Björns trödgård vis Medborgarplatsen med musik.

Kl 16.30 talar Karin Utas Carlsson i Fredsam och arbetsgruppen Kärnvapenförbud.NU, samt andra!

____________________________________________________________________

FOSSILUPPRORET Stockholm 24-29 april 🕊️

Klimatkrisen hotar allt vi håller kärt. Vi måste agera. Tillsammans får vi Stockholms gator att svämma över! 🔥
🌱 ANMÄL DIG HÄR. Följ med du också. Det finns massor av saker att göra. Anmäl dig så kan du få mer information. Ingen förhandskunskap krävs, och du behöver inte komma med någon. Vi utför aktionen i vängrupper där vi ger varandra emotionellt och praktiskt stöd. Deltagare får hjälp att hitta vängrupper. https://tinyurl.com/anmalningsformular
🌱 BLI GRIPEN FÖR KLIMATET. Vår huvudmetod är civil olydnad, där en del av strategin är att störa business as usual. För att kunna störa behövs du som sitter kvar fast polisen ber oss flytta på oss, även om det kan innebära att du blir bortförd av polisen. Vi tillhandahåller träning och förberedelser i civil olydnad 24 april. Peppa andra att ta steget genom att skriva upp dig här. https://tinyurl.com/aktivistpledge
🌱 BOENDE. Sök boende här hos deltagare i Stockholm. https://tinyurl.com/aktivistboende Ta emot deltagare i ditt hem. https://tinyurl.com/aktivistvard
🌱 TELEGRAMKANAL FÖR DELTAGARE. Här får du info och uppdateringar om aktionen, både inför och under aktionsveckan. t.me/fossilupproret
🌱 AKTIONSPAKET. Här hittar du all viktig information samlad. tiny.cc/aktionspaket
KLIMATKRISEN ÄR EN HUMANITÄR KRIS

När världen drabbas av pandemier, krig och humanitära katastrofer kanske det känns svårt att se hur klimatkrisen hänger ihop med dessa. Men den globala uppvärmningen, och beroendet av fossila bränslen som förvärrar den, orsakar krig och humanitära katastrofer redan idag. Vår nuvarande väg riskerar att låsa fast oss i en sönderfallande, fattig, orättvis och farlig värld. Detta är mer troligt ju varmare det blir. För att citera den senaste IPCC-rapporten: Om vi misslyckas med att snabbt minska utsläppen “kommer det korta tidsfönstret som finns kvar för att säkerställa en levande och hållbar framtid för alla att stängas ytterligare.” För vissa arter och för vissa människor är fönstret redan stängt.

VÅRT KRAV: STOPPA ALLA FOSSILA SUBVENTIONER
För att vi ska hantera dessa humanitära katastrofer måste vi komma bort från vårt fossilberoende. I nuläget subventionerar staten fossila bränslen med miljardbelopp. Summan som läggs på fossila subventioner är ungefär dubbelt så stor som regeringens miljöbudget. Som ett första steg för att komma bort från vårt fossilberoende måste staten upphöra med de fossila subventionerna (och i de fall det riskerar försvåra folks jobb eller leverne, som i lantbruket, ge stöd för en omställning). Det är kravet för den här aktionen, det är villkoret för att vi lämnar gatorna.

FRAMTIDSSÄKRA SAMHÄLLET
En kamp för klimatet är en kamp för mänskliga rättigheter och för fred. Det är också en kamp som är i vårt egenintresse. Om vi vill ha en säker och trygg framtid måste vi prioritera miljö och klimat i vår politik, vi måste mobilisera som aldrig förr och vi måste göra det nu. Allt annat är vansinne.

FOLKMAKT
Våra regeringars oförmåga att agera i proportion till krisen är ett svek och symptom på en demokratikris. Bristen på agerande dödar vårt hopp i en tid när vi behöver hopp mer än någonsin. Vår civila olydnad är en markering mot våra regeringars svek, men också ett aktivt skapande av hopp, som vi hoppas fler ansluter sig till.
Vi är inte (i alla fall i första hand) en klimatrörelse – vi är ett medborgaruppror. Gå med oss så att vi kan skapa hopp i dessa svåra tider och låt oss kräva förändring NU.
Hoppas vi ses!

 

Föregående artikelHur mycket är vi beredda att offra för att hjälpa USA att vinna ett propagandakrig mot Putin?
Nästa artikelZelensky får tyskt mediapris som ”kämpe för frihet och demokrati”. Bra beslut?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Jaha? Ska radikalvänstern hålla på med den här jakten just nu på koldioxidspöket så blir det enklare för borgerligheten och det röda partiet Socialdemokraterna att smyga in Sverige i det USA-ledda NATO och hålla avgörandet på avstånd från folkets vilja.

  Jag läste idag att Vänsterpartiet tagit ställning för folkomröstning om NATO-frågan och det är precis det rätta.

  Radikalvänsterns plikt är att satsa alla resurser nu för att frambringa NATO-motstånd och folkomröstning samt lägga ned den här borgerliga elitförvillaren ”koldioxiden” helt och hållet tills Alliansfriheten är vunnen.
  Om inte är radikalvänstern inte något att tro på längre.
  Då har de gett upp allt och bara lämnat över åt SVT Public Service, maktpartiet Socialdemokraterna, Timbro, näringslivet samt den här borgerliga eliten som tycks finnas överallt där den politiska makten har sina säten.

  Precis som före folkomröstningen mot kärnkraften 1980 borde det genast startas upp kampanjorganisationer med led ända till lokalnivå med möten, kampanjmaterial och liknande.
  Men allt sådant lyser än så länge med sin frånvaro.
  Kan man lita på vänstern, eller ägnar de sig åt pseudofrågor?
  Identitetsvänstern är farlig därför det är en förvillare som enkelt manipuleras och inte minst från självaste USA där enligt mitt förmenande identitetsvänstern har sitt huvudkontor.
  Vad jag vet existerar inte identitetsvänstern i de östslaviska länderna.
  Inte i någon större utsträckning i varje fall.
  Jag tror identitetsvänstern ytterst är borgerlig, kapitalistisk och förmodligen också antikommunistisk med sina band till USA.
  Man bör vara misstänksam mot USA. Precis som man är i Ryssland och Belarus.
  Ukraina är faktiskt också bestående av Östslaver.
  Men ukrofascisterna har svikit sin kultur och lämnat över allt till USA.
  Det är förräderi och får absolut inte ske helt ostraffat.
  Jag är proletär.
  Jag är också nationalist.
  Båda samtidigt.
  Som i Ryssland och Belarus.
  Internationalisering och ”globalisering” som vi sett den på senare decennier är inget annat än Väst- och USA-imperialism beredd att erövra världen.
  Även med våld som vi nu kan bevittna i landet Ukraina.
  Låt istället Ryssland ta hand om förrädarna och ge dem en rättvis behandling.
  Endast så kan kulturen och oberoendet bevaras mot imperialisternas erövringar.

 2. Låt mig tillägga,
  Jag har inget emot klimatdebatten.
  Samt jag tycker det är bra att förbränning av fossila bränslen upphör eller minskas.
  Men som läget är nu när röd regering och samhällselit vill på snabbast smidigaste sätt få in Sverige i krigsorganisationen NATO där vi har USA:s militär i Sverige fortare än vi anar måste klimatdebatten läggas åt sidan då både den och identitetsfrågor har sitt ursprung ur den liberala demokratin med huvudsäte i USA.

  Snälla vänstermänniskor, glöm inte att identitetspolitiken är långt större i USA än vad den här hos oss i Sverige.
  Vill man att USA ska sätta ordningen så tror jag tyvärr det är den vägen som bör följas.
  Kapitalismen är farlig men kanske USA:s så kallade ”vänster” är desto farligare för de alternativa idéer till den liberala demokratin och USA-imperialismen som ändå fortfarande existerar hos somliga individer i Västvärlden som strävar efter större nationell frihet och global rättvisa som inte förtrycker?

  • Det behövs ingen debatt. Vi vet redan vad som kan göras och vad som behöver göras. Fysikens lagar och matematik ger tydliga svar. Problemet är att BigBusiness, främst i USA, inte vill att det skall hända för det reducerar kostnaderna och därmed deras och regimernas inkomster.

 3. Att minska fossilbränningen är rätt riktning, av fel orsak. Tyvärr skadar dessa okunniga extremister och agitatorer som Extinction Rebellion den utvecklingen genom sin aktioner. Deras provocerande retar bara upp allmänheten, och åstadkommer inga resultat, utan motsatsen. Vi behöver mer koldioxid för att få en grönare värld, mindre öknar, och mer matproduktion. Att bränna fossilt skapar dock en mängd andra avfall som vi inte vill ha. Lösningen är snarare att stoppa regimers, oljebolag, bilbolags, etc. profitering på på att bränna fossilt. Den svenska regimen har ju till exempel aktivt motarbetat en utveckling mot ett renare samhälle, digitaliseringen, genom till exempel Huawei förbudet, vilket beordrades av USA, världens största förorenare. Det är helt enkelt kontraproduktivt att gå och sätta sig på gatorna och trakassera folk.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here