Från Pegasus till Blue Wolf: Hur Israel sprider och tjänar pengar på sina säkerhetsexperiment på palestinier

19
1385
Netanyahu och Ganz. Bild i Israel Times.

Denna artikel  i Counterpunch 
av Ramzy Baroud 19 november ”From Pegasus to Blue Wolf: How Israel’s ‘Security’ Experiment in Palestine Became Global” har översatts av Rolf Nilsson.

______________________________________________
Från Pegasus till Blue Wolf: Hur Israel sprider och tjänar pengar på sina säkerhetsexperiment på palestinier

Avslöjandet, för några år sedan, att USA:s nationella säkerhetsbyrå (NSA) har genomfört massövervakning av miljontals amerikaner har aktualiserat frågan om regeringars överträdelser av eller brott mot mänskliga rättigheter och integritetslagar.  Reuters

Tills nyligen har Israel dock besparats från all kritik, inte bara för sina olagliga spionmetoder mot palestinierna utan också för att vara upphovsmannen till många av de teknologier som nu kritiseras hårt av människorättsgrupper över hela världen.

Även på höjden av olika kontroverser som involverade statlig övervakning 2013  The Guardian, förblev Israel på marginalen i diskussioner, trots att Tel Aviv, mer än någon annan regering i världen, använder rasprofilering, massövervakning och många spiontekniker för att upprätthålla sin militära ockupation av Palestina.

I Gaza lever två miljoner palestinier under israelisk blockad. De är omgivna av murar, elstängsel, underjordiska barriärer, flottans fartyg och mängder av krypskyttar. Uppifrån registrerar tanaana, det arabiska slangordet palestinier för  obemannad drönare. Ibland används dessa beväpnade drönare för att spränga allt som anses misstänkt ur ett israeliskt ”säkerhetsperspektiv”. Dessutom utsätts varje av de få palestinier som vill och får lämna eller återvända till Gaza – för de mest stränga ”säkerhetsåtgärder”, som involverar olika statliga underrättelser och oändliga militära kontroller. Detta gäller lika mycket för ett palestinskt litet barn som för en dödssjuk kvinna.

På Västbanken har Israels ”säkerhetsexperiment” många andra uttryck. Förutom den 1 660 kilometer långa apartheidmuren på Västbanken finns det många andra murar, staket, skyttegravar och olika typer av barriärer som syftar till att splittra palestinska samhällen på Västbanken. Dessa isolerade samhällen är bara sammankopplade genom ett utarbetat system av  israeliska militära kontrollpunkter, av vilka många är permanenta och många fler är uppförda eller demonterade beroende på ”säkerhetsmålen” för en given dag.

En stor del av övervakningen sker dagligen vid dessa israeliska checkpoints. Medan Israel använder den bekväma termen ”säkerhet” för att rättfärdiga sin praxis mot palestinier, har den faktiska säkerheten mycket lite att göra med vad som sker vid dessa kontrollpunkter. Många palestinier har dött, många mammor har fött barn eller förlorat sina nyfödda i väntan på israeliskt säkerhetsgodkännande. Det är en daglig plåga, och palestinier utsätts för det eftersom de är de ovetande deltagare i ett mycket lönsamt israeliskt experiment.

Lyckligtvis blir uppgifterna om Israels odemokratiska metoder allt mer kända. Den 8 november avslöjade Washington Post en israelisk massövervakningsoperation, som använder ”Blue Wolf”-teknik för att skapa en massiv databas över alla palestinier.

Detta ger soldater chansen att, med hjälp av sina egna kameror, ta bilder på så många palestinier som möjligt och matcha ”dem till en databas med bilder så omfattande att en före detta soldat beskrev det som arméns hemliga ”Facebook för palestinier.”

Vi vet väldigt lite om denna nya ”Facebook för palestinier”, förutom vad som har avslöjats i nyheterna. Men vi vet att israeliska soldater tävlar om att ta så många foton av palestinska ansikten som möjligt, eftersom de med det högsta antalet foton potentiellt kan få vissa belöningar, vars natur är fortfarande oklart.

Medan uppgifterna om ”Blue Wolf” får en del uppmärksamhet i internationella medier, erbjuder den inget nytt för palestinier. Att vara en palestinier som lever under ockupation är att bära flera tillstånd och magnetkort, att godkänna olika tillstånd, att få sin bild tagen regelbundet, att då sina rörelser övervakade, att vara redo att svara på alla frågor om vänner, familj, med-arbetare och bekanta. När det är opraktiskt, för att du till exempel lever under belägring i Gaza, anförtros arbetet åt obemannade drönare som skannar himmel, jord och hav.

Anledningen till att ”Blue Wolf” uppmärksammas i media är att Israel nyligen har varit inblandat i en av världens största spionageoperationer. Washington Post

Pegasus är en typ av skadlig programvara som spionerar på iPhones och Android-enheter för att extrahera foton, meddelanden, e-postmeddelanden och spela in samtal. Tiotusentals människor runt om i världen, av vilka många är framstående aktivister, journalister, tjänstemän, företagsledare och liknande, har fallit offer för denna operation. Föga överraskande produceras Pegasus av det israeliska teknikföretaget NSO Group, vars produkter är starkt involverade i övervakningen av och spioneri på palestinier, vilket bekräftats av Dublin-baserade Front Line Defenders och som rapporterades i New York Times i november 8.

Tyvärr blev de israeliska olagliga och odemokratiska metoderna bara föremål för internationellt fördömande när offren var högt uppsatta personligheter, som Frankrikes president Emmanuel Macron med flera. När palestinierna var föremål för israelisk spionage, övervakning och rasprofilering verkade historien inte intressant att rapportera.

Ännu värre, Israel har under många år marknadsfört sin olycksbådande ”säkerhetsteknik” till resten av världen som ”fältbevisad”, vilket betyder att den har använts mot palestinier. Det gjorde det möjligt för Israel att bli världens åttonde största vapenexportör. Israelisk säkerhetsutrustning används nu i många delar av världen. De finns på nordamerikanska och europeiska flygplatser, vid Mexiko-USA gränsen, i händerna på olika världens intelligenser, vid Europeiska unionen territorialvatten—till stor del för att få tag i krigsflyktingar och asylsökande.

Den 3 november beslöt Joe Bidens Administration  att svartlista Israelisk NSO-grupp för att ha agerat ”i strid med USA:s nationella säkerhet eller utrikespolitiska intressen.” Detta är naturligtvis en riktig åtgärd, men den misslyckas med att ta itu med de pågående israeliska kränkningarna mot det palestinska folket.

Sanningen är att så länge som Israel upprätthåller sin militära ockupation av Palestina, och så länge som den israeliska militären fortsätter att se palestinier som subjekt i ett mass ”säkerhetsexperiment”, kommer Mellanöstern – faktiskt hela världen – att fortsätta att betala priset.

Ramzy Baroud är journalist och redaktör för The Palestine Chronicle. Han är författare till fem böcker. Hans senaste är ”These Chains Will Be Broken : Palestinska berättelser om kamp och trots i israeliska fängelser” (Clarity Press, Atlanta). Dr. Baroud är en icke-bosatt seniorforskare vid Center for Islam and Global Affairs (CIGA), Istanbul Zaim University (IZU). Hans webbplats är www.ramzybaroud.net

 

Föregående artikelFossilindustrin kopierar tobaksindustrins propagandametoder.
Nästa artikelKapprustning till döds
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Två huvuden som letar efter sin skarprättare? Det är en möjlig tolkning som erbjuds av bilden. Ett annat är två ansikten som man ska skrämma barn med. Usch …
  Dock kan alla komma överens om att duon är äckliga

  • Du menar två demokratiskt valda ledare i ett land som omges av dysfunktionella halv- eller heldiktaturer? Läs gärna novembernumret av Jeune Afrique som på omslag och i huvudartikel tar upp Israels växande inflytande i Afrika.
   https://www.jeuneafrique.com/1252656/politique/renseignement-ecoutes-et-armement-comment-israel-tisse-sa-toile-en-afrique/
   och om de allt bättre relationerna mellan Marocko och Israel
   https://www.jeuneafrique.com/1270265/politique/maroc-israel-une-annee-qui-a-tout-change/

   • Demokratiskt valda ledare i Israel? De här ”demokratiskt” valda ledarna är ju inget annat än korrupta banditer som lurat folk att rösta för deras kriminella agenda! L borde läsa på om begreppet demokrati…En bra diktator är tydligen en som springer USA:s ärenden, annars är det en dålig diktator! Så enkelt tror en del att världen fungerar haha…

   • Jag menar två RASISTISKA skitstövlar. I världens ögon är det precis vad dessa två äckel är.
    Din kommentar är ett perfekt exempel på att ”ignorance is a bliss” Och mot det finns inget bot 😜

    • ”I världens ögon”? I dina ögon, möjligen. Men du glömmer de verkliga rasisterna runt omkring som t ex Hamas som kräver att alla judar ska dödas. Eller den teokratiska diktaturen Iran som till och med har en stor offentlig klocka som räknar ner till det datum då Israel ska vara utplånat från världskartan.

     • Hamas har vid olika tillfällen backat från detta här.

      Tidigare utplånades apartheidstaten Sydafrika till förmån för nuvarande statsbildning. Det är väl bra om apartheid-Israel ersätts av en icke-rasististisk stat.

     • L! De verkliga rasisterna sitter i Knesset och spyr ut sin propaganda för lättlurade! Man tar sig för pannan…

     • Det stämmer inte! Bevisa att ”Hamas kräver att alla judar ska dödas”? Sannolikt är detta ett i raden av de sionistiska lögner och påhitt om att ”våra fiender vill kasta oss i havet”

      I Iran väljs makthavare via demokratiska val. Återigen ertappas du med lögner.

      Iran har sagt följande:apartheid regimen i israel, observera noga APARTHEID REGIMEN är det, kommer att försvinna. Det Iran sagt är att en sådan öppen rasistisk och kriminell regim bör och får inte existera i det 21:a seklet. Och världen har inga problem med påståendet/påpekandet. Tvärtom! Endast samling lögnhals sionister och marktjuvar har problem med det för det innebär jo att deras marktjuvar och mördar orgier få sitt slut och hela Palestina återbördas till dee rättmätiga och sanna ägare – Palestinier, de äkta semiter.

     • Vem var det som sa att ”Palestinska mödrar ska också dödas” [inte bara deras barn]?
      https://www.dailysabah.com/mideast/2014/07/14/mothers-of-all-palestinians-should-also-be-killed-says-israeli-politician

      Hela världen vet att det är apartheid israel som ligger bakom den etniska rensningen av Palestinier. ”Transfer policy”, en försköning av våld och tvångsförflyttning från eget land, hus och hemifrån eget land, hus och hem [från Nakba (1948) till idag (2021) ] är den sionist politik som syftar till att rensa Palestina av dess ursprungsbefolkning.

      Det är apartheid israel som hotar att bomba Iran med ”mother of all bombs” som den ska få av sin rottweiler USA.
      https://www.globalresearch.ca/former-cia-official-netanyahu-and-israels-threat-to-attack-iran/5340281

      Det är apartheid israel som ger alla slags stöd till ISIS inte minst genom att agera som ISIS flygvapen och nattbomba Syrien sedan 2011
      https://www.globalresearch.ca/israels-christmas-attack-on-syria-wasnt-surprising-but-it-revealed-an-inconvenient-truth-about-russias-s-300s-anti-air-missiles/5663899

      Det är apartheid israel som bedriver utomrättsliga avrättningar (Europa, USA, i Arabländer, mm), inklusive vetenskapsmän (Iran).

      Hela Listan på apartheid israels brott skulle lätt fylla ett mindre bibliotek faktiskt!
      https://www.globalresearch.ca/israeli-crimes-against-humanity-remembering-the-sabra-and-shatila-massacre/5545969?pdf=5545969

      Men signturen L hävdar påhitten regisserad sionister. Lycksaliga äro de ignoranta!

     • Betr Iran o demokrati – en kommentar från mellanöstern-kännaren Magnus Norell:
      ”Den 18 juni 2021 valdes Ebrahim Raisi till ny president i den islamiska republiken. Det var ett val med en förutsägbar utgång och där en odemokratisk samling bestående av tolv män i ett råd utsedda av den högste religiösa ledaren Ali Khamenei månaderna innan valet godkänt sju av omkring 600 hågade kandidater. Och av dessa sju hoppade tre av dagarna innan valet, vilket gjorde Raisis seger ännu mera förutsägbar.”
      Detta kopplat till ett valdeltagande på 49% ger inte ett imponerande resultat. Dessutom lyder presidenten under ”The Supreme Leader”, ayatolla Ali Khamenei. Likheterna med gamla Nazi-Tyskland är påfallande – ayatollan är dessutom direkt ledare av den militära organisationen IRGC på samma sätt som Hitler hade sitt Waffen SS.

     • Sansade MÖ kännare är tämligen överens om att Norell är mer känd för att vara en Mossad ekokammare än en MÖ-kännare

     • ”Rättning” – och på vilket sätt stämmer inte Magnus Norells beskrivning + min avslutande sammanfattning med verkligheten? Du gör det lite väl lätt för dig genom att enbart skrika tillmälen. Diskussion är inte ett ”shouting game”.

     • Här är ett exempel på att Norell springer ärenden än forskar

      ”Terroristforskaren Magnus Norell har fått skarp kritik mot sin rapport om Muslimska brödraskapet i Sverige. Men forskarkollegan Magnus Ranstorp anser att trovärdigheten för hela rapporten inte ska slås bort så enkelt.”

      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/terroristforskare-rapporten-behovs

      Visst är det gulligt att ”terrorduon” stöttar varandra när det krisar, eller hur?

     • ”Avlägger rapport” – Att Muslimska Brödraskapet protesterar när deras ljusskygga verksamhet avslöjas är väl knappast förvånande? Att de skriker som en stucken gris (pun intended) är ju bara att vänta. Både Norell och Ranstorp tillhör de mest pålästa på området i Sverige. Konstaterar att du fortsätter att skrika tillmälen men inte kommer med några fakta.

     • Mest pålästa? Dussin ören experter tillhör inte den kategorin ska du veta.
      Var det inte samma ”mest pålästa” som var snabba i att hävda ”muslimska terrorister”, ble he bla ha bla hu då vitmakt terroristen Breivik höll på med sitt mordupptåg? Och det tröts att Norges polis underströk att man visste inte mycket vid det laget. Samma ”experter” var tvärsäkra och låtsades sig vet mer än Oslo polisen. Det vimlar av sådana dussin ören experter i väst.

 2. Islam är påhittat av Muhammed 622 efter kristus, när judendomen redan funnits i mer än 1500 år. Islams idévärld befolkas delvis av judiska figurer, som Abraham (Ibrahim) och Josef (Yosuf).

  Islam är historiskt sett ett oäkta barn till judendom, och i femtonhundra år har islam ägnat sig åt att mörda och förfölja judar. I pyttelandet Israel bor det en stor grupp araber, vissa kristna, andra muslimer. I arabländer som Marocko, Algeriet och Tunisien bor inte längre några judar, de är fördrivna eller mördade.

  • Uppgifterna är högst tveksamma.

   Ofta hävdas att muslimer och judar i arabvärlden levde i harmoni och jämlikhet innan sionismen framträdde och staten Israel bildades. Verkligheten var inte så enkel. Under stora delar av medeltiden, cirka 600-1000-talet, hade judarna det bättre i den muslimska världen än i det kristna Europa. Exempelvis i Bagdad under den här perioden så blomstrade den judiska minoriteten och det fanns ett rikt utbyte mellan judar och muslimer.

   Enligt islamisk lag betraktades judar och kristna som bokens folk, dhimmis, vilket innebar att de fick utöva sin religion men också lyda under ett antal restriktioner som inte gällde muslimer. Reglerna för dhimmis har varierat över tid. Det som varit konstant är att deras situation har varit mer osäker och utsatt för den muslimska majoritetsbefolkningen.

   När religiös fanatism hos de styrande eller folkligt hat hos den muslimska massan blossade upp utsattes judar och kristna för fysiska attacker och ibland massaker.

   En fördel de kristna minoriteterna hade var olika skyddsmakter (stater eller organisationer) som försökte hjälpa dem, medan judarna saknade sådant skydd, åtminstone fram till 1800-talets slut.

   Av de 850 000 judiska flyktingarna tog sig majoriteten till Israel (cirka 600 000-650 000) men också till länder som Frankrike, USA, Kanada och Italien. I mottagarländerna blev judarna integrerade och erhöll medborgarskap. Till skillnad från situationen för de palestinska flyktingarna, har situationen för de judiska flyktingarna från arabvärlden i det avseendet fått ett lyckligt slut.

   • Du har inte funderat på varför de palestinska flyktingarna inte inte blev integrerade och erhöll bra mottagna i de arabiska grannländerna? Man behöver inte vara speciellt konspiratorisk lagd för att tro att en orsak är att det har varit bekvämt för dessa länder att ha palestinier som en bricka i spelet om Mellanöstern.
    De länder som tog emot de judiska flyktingarna såg dessa som människor, värda att erbjuda ett bra liv som fullvärdiga medborgare som även på ett värdefullt sätt kunde delta i samhällslivet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here