Frankrike finansierade Al-Qaida i Sahel med uran från Niger

15
1309

Detta är en artikel https://www.lacasademitia.es/articulo/economia/francia-financio-qaeda-sahel-uranio-niger-juan-manuel-olarieta/20230810094005142642.html av

Juan Manuel Orierata

som också publicerats på

https://steigan.no/2023/08/niger-frankrikes-forbrytelser-og-deres-fullmaktshaer-al-qaida/

Frankrike är ett kärnvapenland. Högst antal kärnkraftverk och högst andel användning av kärnkraft. Landet är helt beroende av urangruvor. 20 procent av uranet importeras från Niger genom företaget Areva, som döptes om till Orano 2018.

Niger är en av de ledande uranproducenterna i världen, efter Kazakstan, Kanada och Australien. Gruvorna ligger i Arlitöknen, på en torr och dammig plats. Sedan gruvorna byggdes 1960 – har vågor av migranter kommit och 117 000 människor har bott mitt i öknen. I utkanten av Arlit arbetar gula lastbilar dygnet runt och transporterar grågrön malm från botten av enorma 100 meter djupa schakt.

Men Niger är också ett av de fattigaste länderna i världen. Mer än 60 procent av de 20 miljoner invånarna överlever på mindre än en dollar om dagen. I Arlit finns stadsdelar som varit utan vatten i tre veckor i sträck. I skolor måste eleverna sitta på marken eller studera i halmkojor. På natten är stora delar av staden i mörker.

Niger kunde ha varit väldigt rikt, men det är det inte alls. Hur är det möjligt? Det kallas nykolonialism. Niger plundras medan Areva/Orano blev ett av de största multinationella gruvbolagen i världen. Företaget har en ekonomi som är dubbelt så stor som hela Nigers ekonomi. Företaget har två gruvor mitt i öknen. Deras namn ändras beroende på de gruvor de utnyttjar. Som i Cominak, som Areva/Orano drev sedan 1960-talet tills det inte fanns något kvar. Den stängdes 2021.

Areva/Orano har aldrig betalat skatt för export av uran eller för material och utrustning som använts vid utvinningen. Man betalade bara 5,5 procent för det producerade uranet, och ingen i Niger visste säkert hur mycket uran som producerades. Areva/Oranos skattebefrielse kostar Niger mellan 23 miljoner euro och 30 miljoner euro om året. Nigers skatteintäkter är de lägsta i Västafrika. Det är ett land som lever på internationellt tiggeri. ”Biståndet” representerar nästan 40 procent av den offentliga budgeten och kommer från… Frankrike förstås. De senaste åren har demonstrationer mot Areva/Orano i Niamey varit nästan dagliga, och arbetskraft och sociala krav har blivit en politisk kamp mot imperialismen.

De mest lojala vasallerna

Nigers tidigare president, Mahamadu Issufu, var anställd av Areva/Orano. Han gjorde ingenjörsarbete i Frankrike, innan han träffade François Hollande. De två brukade sitta tillsammans på socialistiska internationalens möten. Mellan 1985 och 1992 var Issufu ordförande för Areva/Orano-gruvorna. Sedan han lämnade gruvorna gjorde fransmännen honom till premiärminister och sedan till president och han gjorde vad som förväntades av honom. Mellan 1993 och 2021 var han en trogen vasall.

När Issufu blev president 2011 hade Nato invaderat Libyen, Gaddafi hade mördats och jihadisterna höll på att ta över Sahel, inklusive gruvorna i Arlitöknen. Samtidigt hade Niger inga pengar, inte ens för att betala vakterna för gruvan.

Kort sagt, tills helt nyligen fanns det inget annat i Niger än Areva/Orano, det vill säga fransk nykolonialism. Finansminister Hassumi Massaoudu hade också varit anställd av gruvbolaget. Fransmännen behöll monopol på uranbrytning i Niger fram till 2006 från att Niamey-regeringen antog och ny gruvlag. Det franska monopolet föll och en ny öppen dörr-politik genomfördes. Förra året fanns det 31 tillstånd att söka efter uran och 11 licenser för att utvinna mineralet som tilldelades företag från olika länder.

”Uranium-Gate”

Franska medier lyfte alltid fram kampen mot korruption som påstås ha utkämpats av förre presidenten Issufu, deras man i Niamey. Men 2017 avslöjade den nigerianska pressen något helt annat, som kallades ”uraniumgate”. Det syftar på mutorna Issufu hade fått från Areva/Orano sedan han kom till makten 2011.

Det multinationella företaget fick till en början byta namn efter avslöjanden om korruption, vilket involverade bankirer, frontmän, jihadister, andra länder och penningflöden som har rört sig överallt. Naturligtvis var Areva/Orano huvudaktören, tillsammans med det nigerianska börsbolaget Sopamin (Société Patrimoniale des Mines du Niger).

Gruvbolagets förklaring är att man hade spekulerat i priserna på uran på den internationella marknaden. De köpte och sålde för att dra fördel av prisskillnader och överförde en del av vinsten till Sopamin. Det var korttidskontrakt som erbjöd höga vinster i utbyte mot ingenting. Det franska företagets version saknar förstås ett viktigt inslag: Precis som med Lafarge i Syrien, som vi redan har berört i flera artiklar.

Gruvbolagets förklaring är att de spekulerat i priset på uran på den internationella marknaden.

Areva/Orano finansierade även Al-Qaida med uranaffärer på den internationella marknaden

I september 2010 kidnappade Al-Qaida i Islamiska Maghreb (AQIM) 7 arbetare från Areva/Orano- och Sogea Satom-gruvorna i Arlit. I februari följande år betalade en fransk spionöverste (DGSE, Generaldirektoratet för yttre säkerhet), Jean-Marc Gadoullet, genom sitt privata företag OPOS (Operations and Special Organizations), en första del av lösensumman på cirka 13,5 miljoner euro som han hade fått från Areva/Orano och erhöll frigivningen av tre av gisslan. För att befria de andra vände sig den tidigare franske presidenten Sarkozy till sin hitman Issufu, som tog sin andel av verksamheten.

Det multinationella företagets förluster täcktes av spekulativa uranoperationer på den internationella marknaden och omförhandling av kontrakt för utveckling av gruvor för Issufu-regeringen. Jihadisterna samlade in 17,6 miljoner dollar och med koden T3 på dokumenten överfördes pengar till Issufu som tjänade personligen på kidnappningarna. Han påstås ha tagit emot mutor på 2,6 miljoner dollar, insatta i en Dubai-baserad bank. Men han var inte den ende, och inte ens den viktigaste, eftersom Frankrikes mål var att föra Al-Qaida till Niger och till alla afrikanska Sahel-länder, där de etablerade sig många år senare. Issufu bekämpade inte korruption mer än Frankrike bekämpade jihadism.

Frankrike aktiverar sina jihadistiska nätverk för att isolera Nigers nya regering

Frankrikes underrättelsetjänster i Sahel har aktiverat jihadistgrupper för att destabilisera den nya regeringen i Niger. Medlemmar av Al Qaida och det islamiska kalifatet attackerade trupper från Mali som var på väg mot gränsen till Niger för att avvärja en militär invasion.

Jihadisterna har fått order om att utöka sina terroroperationer för att få folk att tro att ett tillbakadragande av franska militära styrkor från regionen skulle vara synonymt med en återuppvaknande av våldsbejakande extremism och skulle utgöra ett hot mot befolkningen i Sahel.

Samarbetet mellan DGSE, det franska spionaget utomlands, och jihadistgrupper i Sahel har varit uppenbart sedan Macron beordrade sin propagandakanal France 24 att fortsätta sina sändningar av jihadistisk propaganda. Frankrike vill ha ett tillstånd av instabilitet för att rättfärdiga sin militära närvaro och upprätthålla plundringen av råvaror, vilket frun till den tidigare presidenten i Tchad, Idriss Deby, nyligen erkände. ECOWAS, en organisation skapad av Frankrike, riskerar att upplösas i spåren av den nya antikoloniala befrielserörelse som har vuxit fram i Afrika. Länderna på den afrikanska kontinenten vill ha ekonomisk utveckling och för det behöver de politiskt oberoende, för att ta bort alla band som binder dem till sina gamla europeiska metropoler.

Frankrike har stött de jihadistiska nätverken i Nordafrika som politiska instrument för att sätta press på landets myndigheter och nu anser de franska säkerhetsstyrkorna att det är dags att aktivera dem igen.

 

*

 

Originalets titel:

 

Francia financió a Al-Qaeda en el Sahel con el uranio de Níger 

 

Läs även på steigan.no och globalpolitic.se:

Malis premiärminister anklagar Frankrike för att träna terrorister
Burkina Faso har avslutat militäravtalet med Frankrike
Mali avvisar försvarsavtal med Frankrike
Mali är bara den senaste i raden: Trupper tränade av USA:s Afrikakommando ligger bakom minst sju kupper på 13 år

Föregående artikelArbetar Sveriges Radio med Propaganda?
Nästa artikelVar är vägen till hållbarhet?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. globalresearch.ca har artiklar om att USA stöder kuppen i Niger för att de vill ha bort Frankrike från Afrika
  https://www.globalresearch.ca/is-there-a-genuine-anti-imperialist-peoples-movement-in-west-africa-nigers-military-government-is-supported-by-the-pentagon/5829840

  https://www.globalresearch.ca/coup-not-coup-us-says/5829810

  Kan någon av bloggens läsare öppna sidorna
  (jag får felmeddelande oavsett vilken webbläsare)

  https://journal-neo.org

  https://orientalreview.org/

  https://strategic-culture.org/

  • Ok då! Då blir det svårt för många här på bloggen. Skall de fortsätta att stödja kuppmakarna eller skall de stödja den tidigare regimen?
   Väntar med spänning på kommande kommentarer.

  • Tyvärr stämmer det inte med tesen om
   ”Demokratier inte krigar med varandra”

   Sedan när blev USA anti-imperialister?

  • Långsökt. Varför vill USA plötsligt få Frankrike bort? De enda USA vill få bort är Wagner – USA skiter på sig så fort Wagner kommer upp särskilt i Afrika. USA vill rädda världens största drönar bas som finns just i Afrika. Oroa dig inte Anders, vi kommer att ha roligt framöver i vetskapen att väst är redan nu en föredetting … historiens tåg har åkt utan typer som Nuland, Sullivan, Blinken, mm. Good riddance säger den globala syd

   • USA gjorde likadant vid Dien Bien Phu på 50-talet även om det var en republikansk president den gången.
    USA lät Frankrike slängas ut under låtsat engagemang.
    Kolonier ger en priviligierad ställning som stör ny liberalismen’s öppna gränser
    USA har bekämpat alla Europas kolonialmakter inklusive Storbritannien men efter FDR fanns det en viss konvergens i att USA skyddade Britternas kolonialvälde. Men hade Wallace blivit president i stället för anglofilen Truman är det inte säkert att så skulle skett
    Det avgörande var att britterna hade byggt upp mycket starka nätverk i USA och inom Five-eyes och dessutom fanns även i många andra länder fler Rhodes stipendiater som anses upprätthålla livslång lojalitet med Britternas intressen
    Beträffande Vietnam
    Ho Chi Minh blev sen besviken när USA i stället för att samarbeta fortsatte med imperialistiska metoder.
    Han ville ha amerikanskt stöd
    USA behöver ingen kolonialism av Europeernas typ. John Perkins i Confessions of an economic hitman förklarar hur USA lättare förslavar och suger ut utan en formell kolonial situation

  • Långsökt. Varför vill USA plötsligt få Frankrike bort? De enda USA vill få bort är Wagner – USA skiter på sig så fort Wagner kommer upp särskilt i Afrika. USA vill rädda världens största drönar bas som finns just i Afrika. Oroa dig inte Anders, vi kommer att ha roligt framöver i vetskapen att väst är redan nu en föredetting … historiens tåg har åkt utan typer som Nuland, Sullivan, Blinken, mm. Good riddance säger den globala syd

 2. Kan någon av bloggens läsare se vad som skrivs på new eastern outlook
  strategic culture foundation
  eller oriental review ?
  jag får felmeddelande när jag försöker oavsett vilken webbläsare
  Problemet började efter kuppen i Niger för mig

 3. Jaha,
  När demokratin kom till Afrika så var det de Västerländska företagen som tog sig både makten och ägandet.

  Är det så konstigt om nu afrikanerna protesterar och en militärjunta griper makten?

  Vad ska demokratin göra?
  Samla trupp och krossa militärjuntan med militärt våld?

  Jag tror inte det är lika enkelt nu för den Västerländske Borgaren att suga ut Afrika.

  Dels på grund av afrikanernas motstånd plus att nu både Ryssland och Kina börjar ta ställning för Afrika.

  Det kan bli så att Afrika i framtiden glider ur den sugande Västerländske Borgarens giriga och välsmorda händer.

 4. Som M skriver har southfront flyttat till domänen .press och jag kollade nu att
  new eastern otlook , strategic culture och oriental review flyttat till domänen .su
  tidigare .org

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here