Fransk presidentvalet- vad rekommenderar de utslagna kandidateerna?

0
1226
Macron, Le Pen och Melenchon. Bild DN.se

Le Monde ger följande resultat av första omgången i presidentvalet i Frankrike.

E. Macron LRM 27,60 %; M. Le Pen RN 23,41 %; J.-L. Mélenchon LFI 21,95 %; E. Zemmour Rec 7,05 %; V. Pécresse LR 4,79 %; Y. Jadot EELV 4,58 %;
J. Lassalle Res 3,16 %; F. Roussel PCF 2,31 %; N. Dupont-Aignan DLF 2,07 %; A. Hidalgo PS 1,74 %; P. Poutou NPA 0,77 %; N. Arthaud LO 0,57 %.

Det gamla regeringspartiet Les Républicains hamnade under 5 % och det som en gång var Mitterrands och Hollandes socialistparti hamnade på försmädliga 1,74 %.

Valdeltagander var 65 %, lägre än vid presidentvalen 2007, 2012 och 2017. Detta innebär att 18 % av de röstberättigare gav sin röster till Macron, medan en dubbelt så hög andel av valmanskåren i USA stödde Biden vid presidentvalet. Putin, som utan vidare utmålas som diktator, fick 51 % av de röstberättigas röster vid valet 2018.

För en månad sedan hade Marcron 30 % i opinionsundersökningen, medan Le Pen hade 18 % och Melenchon 12 %. En väldig spurt av Melenchon alltså. https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2022/02/22/presidentielle-2022-le-tableau-de-bord-des-parrainages-sondages-et-temps-de-parole_6114816_4355770.html
___________________________________________________________________________________________________

Pål Seigan noterar att ”Jean-Luc Mélenchon och hans parti, La France Insoumise, gjorde mycket bra ifrån sig i den första omgången av det franska presidentvalet. De vann viktiga städer och områden; till exempel ser det ut som att de har vunnit storstadsområdet Ile-de-France med en hårsmån. Jean-Luc Mélenchon (30,24 %) mot Emmanuel Macron (30,19 %), skriver tidningen Le Monde.

Pål Steigan skriver vidare: Mélenchon flåsade Le Pen i nacken ända tills rösträkningen var klar, och det var ingen slagen vänsterkandidat som tackade väljarna efter att resultatet var klart. En intressant dimension är, att medan Le Pen är EU-skeptiker på högerkanten, är Mélenchon en vänsterorienterad EU-skeptiker.

I det perspektivet går det att säga att ”EU förlorade valet”.

Opinionsundersökningar säger att presidentvalet den 24 april kan bli en hård kamp: 51 % säger att de kommer att rösta på Macron, 49 % säger att de kommer att rösta på Le Pen. I förra valet, när Macron drogs fram ur hatten som en Rothschild-kanin, vann han med 66%.

Men oavsett vilket går det inte att komma ifrån att det går en stark och växande våg av motstånd mot EU genom Europa. EU-kritikern Viktor Orbán vann som bekant valet i Ungern med klar marginal.

Frankrike har påfört sig själva stora problem i sitt ”ekonomiska krig” mot Ryssland

Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire förklarade ett ”totalt ekonomiskt och finansiellt krig” mot Ryssland kort efter invasionen, då han sa:

”Vi för ett totalt ekonomiskt och finansiellt krig mot Ryssland. Vi vill utlösa kollaps i den ryska ekonomin. Det ryska folket kommer också att få betala priset.”

Detta var ju korrekt observerat av Le Maire, sanktionerna innebär ett krig mot folket i Ryssland. Men det fick han kritik för, så han drog delvis tillbaka uttalandet.

Le Maires uttalande fick den vanligtvis moderata Dmitrij Medvedev att twittra: ”Vakta er tunga, min herre. Glöm inte att i mänsklighetens historia har ekonomiska krig ofta övergått till verkliga krig.”

Faktum är att det ”totala ekonomiska kriget” mot Ryssland lika mycket är ett krig mot Europa och Frankrike självt och att den franska arbetarklassen och småbourgeoisin kommer att få betala ett högt pris för att följa USA:s proxy-krig mot Ryssland i Ukraina.

Frankrike importerar energiprodukter från Ryssland och exporterar industriprodukter (maskiner, flygplan och rymdutrustning. Franska industrijobb kommer utan tvekan att påverkas av detta sanktionskrig.

Ett annat spöke har också börjat plåga Frankrike. Kriget i Ukraina har gett Tyskland full acceptans för den största militära upprustningen sedan 1930-talet. Detta väcker obehagliga minnen till liv i Frankrike. Tyskland kommer att spendera 100 miljarder euro på militären 2022 och öka militärbudgeten till 2 % av BNP 2024.” (Slut på Pål Steigans artikel, något nedskuren).

____________________________________________________________________

Vad rekommenderar presidentkandidaterna som inte går vidare?

Thomas Brent berättar om dettahttps://www.connexionfrance.com/article/French-news/Who-gets-the-vote-of-the-ten-non-qualifier-French-election-candidates

Vi tittar på vad de har sagt, från att ”blockera extremhögern”, till att avfärda de båda kvarvarande kandidaterna, till att hålla det hemligt.

Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise): Inte Le Pen

”Ge inte en enda röst till Madame Le Pen! Ge inte en enda röst till Madame Le Pen! Ge inte en enda röst till Madame Le Pen.”

Éric Zemmour (Reconquête): Rösta på Le Pen

”Jag är fast besluten att fortsätta kampen och jag kommer inte att välja fel motståndare. Därför uppmanar jag till att rösta på Marine Le Pen. Det finns något som är mycket större än oss: Frankrike.”

Valérie Pécresse (Les Républicains): Rösta på Macron för att stoppa Le Pen

”Marine Le Pens projekt kommer att leda till osämja och konkurs. Hennes historiska närhet till Vladimir Putin misskrediterar henne. Så trots de skillnader som jag nämnde under kampanjen kommer jag att rösta på Emmanuel Macron, för att förhindra att Marine Le Pen kommer till makten och det kaos som det skulle leda till.”

Yannick Jadot (Europe Écologie Les Verts – De gröna): Stoppa extremhögern

”Jag uppmanar mina väljare att stoppa extremhögern genom att lägga en Macron-röst i valurnan den 24 aprill.”

Nicolas Dupont-Aignan (Debout la France): Inte Macron

”Jag uppmanar det franska folket att göra allt för att stoppa Macron. Därför kommer jag att rösta på Marine Le Pen.”

Anne Hidalgo (Parti socialiste): Mot Marine Le Pens extremhöger

”För att Frankrike inte ska hamna i hatet alla mot alla uppmanar jag er med allvar att den 24 april rösta mot Marine Le Pens extremhöger genom att ge er röst till Emmanuel Macron.”

Fabien Roussel (Parti communiste de France): Inte Le Pen

”Jag kommer aldrig att tillåta att Madame Le Pen kommer till makten. Vi kommer aldrig att trivialisera extremhögern och dess idéer.

”Jag uppmanar alla fransmän att använda den enda valsedel vi har till vårt förfogande för att slå henne i den andra omgången.”

Philippe Poutou (Nouveau Parti anticapitaliste): Varken

”Vårt råd är ’inte en enda röst ska gå till extremhögern’. Men vi föreslår inte heller att man röstar på Macron eftersom han är en pyromanisk eldsjäl vars politik är en av orsakerna till extremhögerns framväxt.”

Nathalie Arthaud (Lutte Ouvrière): Varken

”Om Marine Le Pen kommer till makten kommer hon att regera i de rikaste ländernas intresse, men på ett ännu mer reaktionärt och auktoritärt sätt. Mot henne står Macron, hans öppna förakt för arbetare och fattiga, hans förakt för allt som inte kommer uppifrån.”

Jean Lassalle (Résistons): Håller det hemligt”

Kommentar: Om väljarna följer presidentkadidaternas förslag är det självklart att Macron vinner. Men då det gäller en del så kallade ”plånboksfrågor” så ligger Le Pen och Melenchon ganska nära varandra. Le Pen lovar slopad eller rejält sänkt moms på bensin och en lång rad basvaror, och höjda bidrag till småbarnsföräldrar och funktionshindrade, medan Macron vill ha höjd pensionsålder till 65 år och arbetskrav (eller krav på andra aktiviteter) för socialbidragstagare. När Le Pen lovat slopad eller rejält sänkt moms på bensin och en lång rad basvaror, och höjda bidrag till småbarnsföräldrar och funktionshindrade, har Macron gett beska besked om höjd pensionsålder till 65 år och arbetskrav (eller krav på andra aktiviteter) för socialbidragstagare. Marine Le Pen, Éric Zemmour samt Melenchon är emot Nato, åtminstone mot Nato:s militära struktur.

Föregående artikelRysslands avstängning från FN:s råd för mänskliga rättigheter visar ”djup urholkning” av FN-systemet?
Nästa artikelVem har sett Ygemans ”ryska troll”? Lurad? Av vem?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here