Rysslands avstängning från FN:s råd för mänskliga rättigheter visar ”djup urholkning” av FN-systemet?

13
1329
Bild GlobalTimes

Denna artikel ”Rysslands avstängning från rådet för mänskliga rättigheter visar ”djup urholkning” av FN-systemet, varnar forskare.” https://sputniknews.com/20220408/russias-suspension-from-human-rights-council-shows-deep-erosion-of-un-system-scholars-warn-1094584237.htm

av Ekaterina Blinova för Sputnik News, den 9 april 2022

___________________________________________________________________

Rysslands avstängning från FN:s råd för mänskliga rättigheter visar ”djup urholkning” av FN-systemet, varnar forskare

FN:s generalförsamling (GA) röstade den 7 april, med rösterna 93 mot 24, för att avbryta Rysslands medlemskap i Human Rights Council (UNHRC), där 58 länder avstod från omröstningen. Det är första gången en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd har uteslutits från något FN-organ. Vad ligger bakom aktionen och är det skadligt för Ryssland?

”Jag skulle inte överskatta konsekvenserna av GA-beslutet”, säger Alfred-Maurice de Zayas, pensionerad, FN:s oberoende expert på främjande av en demokratisk och rättvis internationell ordning. ”GA-beslutet sätter också ytterligare en spik i själva generalförsamlingens kista. Det visar hur församlingen kan manipuleras och blir manipulerad av USA och av det amerikanska utrikesdepartementets mobbning, påtryckningar och utpressningsmetoder.”

Alfred de Zayas

Förslaget från unga (United Nation’s General Assemblykom som ett svar på kraven från USA och G7, att avbryta Rysslands medlemskap i organet, efter obekräftade rapporter om påstådd ”massaker” av civila i den ukrainska staden Bucha. Den ryska militären hade helt dragit sig tillbaka från Bucha den 30 mars i en gest av välvilja, efter fredsförhandlingarna i Istanbul mellan Moskva och Kiev. Även om Pentagon medgav att de inte självständigt kan verifiera vem som låg bakom morden, pekade Washington och dess NATO-allierade ut Ryssland som ansvarigt. Moskva har avfärdat Bucha-provokationen och pekar på uppenbara inkonsekvenser i historien som Kiev och västvärlden försöker sälja in.

I efterdyningarna av FN:s generalförsamlings omröstning, tillkännagav Ryssland att de helt och hållet skulle lämna UNHRC före utgången av sin mandatperiod, eftersom rådet hade monopoliserats av en grupp stater som använder organet som ett verktyg, samtidigt som de uppenbart själva kränker mänskliga rättigheter, eller medverkar till sådana kränkningar.

Enligt de Zayas ska man inte spilla för många tårar över rådet för mänskliga rättigheter, vars auktoritet och trovärdighet är tveksam och vars resolutioner för det mesta ignoreras av många länder, inklusive USA, Storbritannien och Israel.

Sedan det skapades 2006 har människorättsrådet inte tjänat de mänskliga rättigheterna särskilt väl; istället har det verkligen tjänat USA:s och EU:s geopolitiska och informationsintressen, säger den pensionerade FN-experten.

”Det här beslutet har inga direkta konsekvenser. Det är bara symboliskt”, upprepar Guy Mettan, en schweizisk politiker och journalist och tidigare verkställande direktör för Geneva Press Club. ”Tanken är att nedvärdera Ryssland och visa på dess internationella isolering. Det är en del av propagandakriget, som lanserats av den västerländska strategiska kommunikationen mot Ryssland.”

 

Samtidigt bör man komma ihåg att mindre än hälften av den 193-medlemmar stora församlingen röstade för att utesluta Ryssland, enligt Dr. George Szamuely, senior forskare vid Global Policy Institute.

”Utan tvekan använde USA alla möjliga tvångsmetoder för att vinna rösterna”, säger Szamuely. ”Tyvärr har västmakterna alla möjliga sätt att få sin vilja igenom: de kan hota länder med sanktioner, lova bistånd och lån, hota diplomater med att inte förnya visum, etc. Ryssland har inte sådana verktyg till sitt förfogande. ”

Den 8 april erkände Serbiens president, Aleksandar Vucic, att Belgrad hade röstat för att avbryta Rysslands medlemskap i UNHRC, under hot om västerländska sanktioner.

https://cdnn1.img.sputniknews.com/img/07e6/04/07/1094569469_0:0:3072:2048_1280x0_80_0_0_0bff057d41e352f7c86c9f1acd55eb1d.jpg

Skärmarna visar listan över länder som deltar i omröstningen om att stänga av Ryssland från FN:s råd för mänskliga rättigheter, under en extra akut session i FN:s generalförsamling om Rysslands invasion av Ukraina, vid FN:s högkvarter i New York City, New York, USA, april 7, 2022.

”UNGA borde sparka ut USA från UNHRC, på grund av alla dess invasioner”

UNGA-omröstningen har återigen visat ytterligt hyckleri från västblockets sida, enligt Michael Springmann, tidigare amerikansk diplomat och politisk analytiker. Tidigare blockerade Storbritannien upprepade gånger Rysslands begäran om att sammankalla FN:s säkerhetsråd, för att diskutera situationen i Bucha och lägga fram sina argument för att utmana Kievs redogörelse för händelserna.

Samtidigt som de förtalar Ryssland över obekräftade rapporter om dess inblandning i morden i Bucha, har de internationella institutionerna ännu inte reagerat på verifierade fall av kränkningar av Genèvekonventionerna av Kiev. Den senaste hemska videon, som visar kallblodiga mord på ryska krigsfångar nära Bucha, har nyligen erkänts av New York Times som äkta.

Utöver det har UNHRC sedan 2014 i stort sett ignorerat Kievs illdåd mot fredliga civila i Donbass och har praktiskt taget ingenting gjort för att stoppa den ukrainska regeringens krig, som släppts lös mot dess eget folk, enligt ambassadör Gennadij Gatilov, Ryska federationens permanenta representant i FN, och Alexander Brod, medlem av rådet för mänskliga rättigheter under Ryska federationens president.

Den senaste UNGA-omröstningen har visat försvagningen av den internationella rättsstatsprincipen, av FN-systemet, såväl som den internationella ordningens förfallande tillstånd, enligt Guy Mettan.

”För att vara trovärdig borde FN:s generalförsamling ha fattat ett liknande beslut för USA:s (bestyrkta) krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, vilka begåtts i Vietnam, Irak (omkring 500 000 barn dödade av sanktioner och bombningar), Serbien, Afghanistan, Libyen eller till och med Japan (Hiroshima och Nagasaki), och av alla andra länder som har begått bestyrkta och förmodade krigsförbrytelser (till exempel under koloniala krig), säger politikern.

Uteslutningen av Ryssland skapar ett farligt prejudikat och politiserar rådet för mänskliga rättigheter ytterligare, konstaterar de Zayas. Enligt honom är det alltid kontraproduktivt att ”isolera” ett land. Vad som verkligen behövs är ”större inkludering och en vidgad debatt – inte utanförskap och spridande av hat”, betonar den pensionerade FN-experten.

”Jag tror att [avstängningen av Ryssland i UNHRC] kommer att driva Ryska federationen längre bort från USA och Europeiska unionen”, säger Springmann. ”Jag tycker att det är ett anmärkningsvärt dumt beslut. Ryska federationen är ett stort, mäktigt land med massor av resurser, det är ett land som uppenbarligen har utsetts till måltavla av USA, som försöker radera ut det från historien, försöker radera dess kultur, dess regering och dess religion – jag tror inte riktigt att det här kommer att lyckas i någon alls utsträckning.”

 

 

Föregående artikelDen verkliga innebörden av Butjas false flag: ett skifte av berättelse
Nästa artikelFransk presidentvalet- vad rekommenderar de utslagna kandidateerna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Men snälla Romelsjö. Sputnik är en Kreml-styrd lögnkanal. Har du inget bättre att komma med påminn lilla blogg? Skämmes!

  • Det är bättre att du diskuterar sakfrågan. Sputniknews hade många bra artiklar om viktiga frågor. Det är verkligen illa att EU i sitt förakt för yttrandefrihet inte vågar låta människor läsa den.

  • Menar du på allvar Erik, att 4st koncerner som äger 98% av all väst’media’, är en icke propagandatratt..Please,,. Läs t ex på Nya Dagbladet idag om att väst’media’, ex nbc’, går ut med detta/läs erkänner..Please, som sagt

 2. @Erik Olsson 11 april, 2022 At 15:07
  …och SVT med flera är ännu värre styrd av USA och EU
  Ingen tvingar dig att besöka och även läsa bloggen om det inte passar dina åsikter. Så enkelt är det.

 3. ””What people in Washington believe is irrelevant. What matters is what Russia believes.”” – professor J Mearsheimer.

  På ren Svenska: Vad lögnimperiet säger och tycker är irrelevant. Vad värre är att lögnimperiets fotsoldater ansträngningar betyder mer eller mindre noll och intet. Ryssland kommer att köra över både lögnimperiet och dess springpojkar/tjejer.

 4. Ryssland har 5400 mediakanaler, ett flertal tillåter bägge sidors åsikter, vilka mediakanaler tillåter bägge sidors åsikter i sverige, kan nån nämna en?

  • Nej. Det vore ”press oetisk”. Vad jag minns har man aldrig bjudit in en enda representant för den andra sidan (den sidan vars ledare anklagas för att vara en ”diktator”, senaste ”nya Hitler”, ”dödat sitt folk”, mm.). Inga representanter för Palestina bjuds in för den delen. Det vore press oetisk att göra det. Det är meddelandet från kabal ägd media i hela väst.
   På ren svenska att köra med äkta journalistik där olika uppfattningar kommer till tals skulle gå emot den kabal som styr väst och dess globala agenda. D v s en unipolar värld med kabalen som ensam härskare.

   • Det är riktigt, samma grupp som äger informssfären äger också finanssfären, militärindustrn, energi, transport, livsmedel, jordbruk (genom att de behärskar gödningsindustrin via kemiindustrin), biotech/läkemedel och inte minst hård -och mjuktech (mobtlfn, datorer, mjukvara etc). Allt köps upp via deras räntebaserade (läs usury) ’centralbanks’sedeltryckeri, betalt via våra skattepengar. Förutom uppköp av alla världens företag används våra skattepengar till att muta sk politiker och tjpersoner, ’influencers’ samt andra lättlurade individer, samt inrätta fler och fler centralorganisationer från vilka kabalen kan centralt dirigera styra. Så ja, det är en kabal

 5. På alla fronter utstår Ryssland attacker från väst och situationen verkar mycket farlig.
  Till saken hör att Ryssland är inne i en process som tippar över världens nuvarande monitära system till att gå över till Bretton Wood III
  https://www.levyinstitute.org/publications/the-global-crisis-and-the-future-of-the-dollar-toward-bretton-woods-iii

  Omröstningen i FN sållar ut dem som inte skulle gynnas speciellt bra av en sådan förändring.

  Idag nåddes jag av nyheten att Serbien fick en brådskande leverans av mark till luft systemet SAM HQ 22
  https://hindustannewshub.com/world-news/hq-22-missile-china-secretly-sent-hq-22-missile-defense-system-to-russias-friend-serbia-know-how-dangerous-this-weapon-is/

  Samt att Ryssland flygbas i Lina, Belarus är helt evakuerad vilket indikerar att NATO är på gång att ge sig in konflikten mer aktivt än tidigare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here