Vem har sett Ygemans ”ryska troll”? Lurad? Av vem?

4
3433
Troll Shutterstock

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, som jag tycker är intressant också idag!

Den värdefulla siten Sputniknews har nyligen publicerat en artikel som rimligen är besvärande av för inte bara Anders Ygeman utan också andra som utan tillförlitliga belägg om ”ryska troll”. De myndigheter jag då tänker på är SÄPO, MSB och i regeringen särskilt försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde. Exempel på och diskussion av detta har publicerats här. Sputniknews: Swedish Minister’s Claims of ’Russian Troll Attacks’ Turn Out to Be ’Ordinary Swedish Grandmother’.

Sveriges minister för energi och digital utveckling Anders Ygeman har påstått att en attack skett på hans Facebook-sida av ”ryska troll” över framtiden för 5G-nät. Detta har tidigare avvisats den ryska ambassaden. I verkligheten visade sig de över 2 000 kommentarerna ha en lokal förklaring. Anders Ygeman har anklagat Ryssland för att ”destabilisera den svenska 5G-debatten” och uppger att han attackerats på Facebook-attack. Men SVT hittade inga utländska ledtrådar, eftersom den över 2000 kommentarer långa tråden visade sig ha sitt ursprung hos en ”vanlig svensk mormor/farmor”.Tidigare i år sa Anders Ygeman att varje gång han nämner 5G på sociala medier attackeras han av hundratals 5G-negativa kommentarer. Han föreslog att ”ryska intressen” stod bakom attackerna.”Det finns ett ryskt politiskt konkurrensintresse att störa och hindra andra länders utveckling av 5G”, påstode Ygeman. ”Uppenbarligen kan dessa kommentarer skapa oro för vanliga svenskar. Det måste vara syftet med dem ”, sade Ygeman.

Medan Dagens Nyheter, en av Sveriges ledande dagtidningar, publicerade en artikel som heter ”Ygeman riktad i rysk attack”, avvisades Ygemans anklagelser av den ryska ambassaden som inbillning. ”Våra särskilda gratulationer går till Anders Ygeman. Som vi lärt oss har populariteten på hans Facebook-sida ökat dramatiskt, vilket vi gratulerar honom till! ” skrev den ryska ambassaden och tilllade att Ryssland skulle vilja samarbeta, men inte med ministrar ”som lider av paranoia på jakt efter” ryska troll ”.

Den senaste efterforskningen från SVT gav den ryska ambassaden viss upprättelse. Enligt denna organiserades de många svaren till stor del av en svensk grupp mot 5G som grundades av 64-åriga Katarina Hollbrink, som bor på Södermalm, Stockholm. Hon och beskriver sig själv som en ”vanlig svensk mormor/framor som är orolig för strålning”. Ministerens uttalande gjorde henne mycket förvånad.Jag tappade hakan, det kändes löjligt. Det var ett stort antal människor som kommenterade vår begäran, berättade Hollbrink till SVT. Gruppens medlemmar har vid flera tillfällen bombarderat myndigheter, medier och politiker på Facebook-sidor med kritik, frågor och länkar när dessa skriver positivt om 5G. De anser sig vara tystade av samhället och använder Facebook som ett verktyg för att nå ut. Katarina Hollbrink är mycket kritisk mot Ygemans slutsatser och betonar att det varken är en botattack eller ryska troll.”Man måste kontrollera noggrant innan man anklagar vanliga svenska medborgare för att vara ryska troll. Jag tycker inte att det är så svårt att ta reda på ”, sa Hollbrink.

Ygemans blunder passerade inte obemärkt på sociala medier…

Anders Ygeman var inrikesminister mellan 2014 och 2017, men lämnade sin tjänst efter en stor dataöverträdelseskandal hos Trafikverket, då oppositionen hotade med misstroendeförklaring. År 2019 återkom Ygeman som minister för energi och digital utveckling. 5G-debatten i Sverige har länge kretsat kring den kinesiska telekomgiganten Huawei, som har utsetts till ett säkerhetshot i flera länder.

Idag använder svenska mobiloperatörer en stor mängd utrustning från Huawei på svenska mobilnät.I februari meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att det inte kommer att bli något ”Huawei-förbud”, då Sverige går framåt med sin 5G-utrullning i landet.

Relaterat.
Vilka hotar Sverige? Kan vi lita på SÄPO:s bedömningar?
Missar inte SÄPO det stora hotet mot Sverige?
Öppet brev till utrikesminister Linde.
Peter Hultqvist vill minska yttrandefriheten – får kritik av pressombudsmannen.
Bör Hultqvist avgå/avskedas? Den svenska regeringens farliga utrikes- och säkerhetspolitik.
Är osakliga myndigheter en fara för demokrati och fred?
MSB: Ryssland försökte inte påverka det svenska valet.

Föregående artikelFransk presidentvalet- vad rekommenderar de utslagna kandidateerna?
Nästa artikelVad tycker nazisterna? Hör nazistledaren i Ukraina!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

  1. En syntes springa omkring i Vantörs församling. Reportrar utan gränser är på väg dit. Invänta kontinuerlig uppdatering.

  2. För närvarande är väl kinesiska Huawei den ledande leverantören av 5G-nät. Huawei har goda förbindelser med den kinesiska staten (antar jag). Staten Kina har goda förbindelser med Ryssland. Om Ryssland försöker störa utbyggnaden av 5G skulle det vara dåligt för samarbetspartnern Kina – så varför skulle, logiskt sett, ryssarna försöka störa på det här området?

    • Huawei har precis samma förbindelser med kinesiska regeringen som svenska förtag som Wallenberg eller Ericsson har med den svenska staten. Den stora skillnaden är att den svenska staten arbetar med att styra samhället genom att införa förbud, höga skatter och avgifter, medan i Kina arbetar man med att skapa tillfällen och avskaffa stoppklossar och hinder som avgifter och skatter. I Kina har man dessutom en otrolig förmåga att samordna alla resurser och få dom att dra i samma riktning, medan i Sverige finns inget sådant utan alla drar i olika riktningar och slåss med varandra. Medan Sverige haft sju utredningar om tågen, har Kina byggt världens största och modernaste järnvägsnät. I Sverige skall alla beslut grundas på ideologi, feminism, allas lika värde, jämställdhet och utjämning eller omfördelning, osv. I Kina fokuserar man på att få jobbet gjort och ett resultat. I Sverige ser man bara varje liten del var för sig. I Kina ser man helheten. En ny järnväg får gärna gå med brakförlust, om samtidigt 100 företag genererar jobb, vinster och skatter. I Sverige kräver man att järnvägen skall gå med vinst, annars byggs den inte, och då blir det inga 100 företag med jobb och vinster. Kulturen i Kina är mycket annorlunda den svenska.

  3. Vi vet var de ”ryska trollen” finns, nämligen i Langley, Virginia, United States. CIAs adress, och en del på Savage Rd., Suite 6272 Fort George G. Meade, MD 20755-6000, NSAs adress. Det är mycket välkänt inom kvalificerade IT kretsar att 80% av all ondskefull IT verksamhet kommer därifrån.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here