Bör Hultqvist avgå/avskedas? Den svenska regeringens farliga utrikes- och säkerhetspolitik

16
2891
Försvarsminister Peter Hultqvist tillsammans med de finska och amerikanska försvarsministrarna under det trepartsmöte som hölls i anslutning till mötet i Norra gruppen. Foto: Janne Karjalainen / Finlands Försvarsministerium

Den svenska regeringen har fört Sverige långt bort från alliansfrihet och neutralitet genom att ensidigt sluta upp bakom USA/Nato genom Värdlandsavtalet, som tillåter placering av kärnvapen på svenskt område, separata hemliga försvarsavtal med USA och Storbritannien samt stora gemensamma militärövningar med Nato.

Hultqvist litar till allians med USA som för den i särklass mest brutala och krigiska utrikespolitiken av alla stater och dess olagliga krig i Mellanöstern har dödat uppemot 3 miljoner människor, skadat och drivit fler på flykt – bland annat till Sverige. USA rustar upp kraftigt, även i Europa, skrotar kärnvapenavtal utvecklar nya små kärnvapen och har i sin policy sänkt kraven för insats med kärnvapen. Denna Sverige främsta utrikes- och försvarspolitiska är också ledande i stöd till statskupper och statskuppsförsök mot demokratier som i Bolivia, Venezuela, Paraguay, Honduras, Iran och Ukraina.

Ryssland har ensidigt utsetts av försvarsminister Hultqvist som huvudmotståndare utan tillräcklig analys. Ryssland har förvisso folkrättsvidrigt åter införlivat Krima, med stöd av 95 % av befolkningen i en då färsk opinionsundersökning. Efter det att en av USA och EU stödd fascistinfluerad statskupp i Kiev mot en folkvald president, i av OSSE lovordade val. Detta förtiger den svenska regeringen och pressen.

Rysslands militärutgifter är mindre än 10 % av Natos och det är ett ganska fattigt land som satsar på ekonomiskt uppbyggnad i samarbete med Kina, Indien och många andra länder. Ryssland bekämpar legalt terrorister i Syrien i enlighet med folkrätt medan USA angriper Syrien via stöd till terrorister enligt ledande politiker, militärer och press i USA. Medan försvarsministern fortsätter med sin ensidiga och osakliga ”analys” av hot mot Sverige och rentav försöker påverka mediers oberoende enligt Pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Sverige har alltså satsat allt på en reell allians med USA, världens skurkstat nr 1, med avtal som innebär att kärnvapen får placeras på svensk mark vid en större konflikt i USA/Natos:s intresse. Man har lagt alla ägg i samma korg. Därigenom ökar risken markant för att Sverige ska dras in i större krig mot befolkningens intresse med katastrofala följer för landet.
Efter påtryckningar från USA överges den svenska anti-kärnvapenpolitiken och regeringen vägrar underteckna FN:s kärnvapenkonvention. Mot landets intressen köper Hultqvist USA:s dyra Patriosystem fast bättre och billigare system finns.

Huvudansvarig för Sveriges farliga utrikes- och säkerhetspolitik är försvarsminister Hultqvist. Han bör avsättas, och hans rådgivare ersättas med kunnigare och mer realistiska analytiker.

För Sveriges säkerhet:

* Dra tillbaka Värdlandsavtalet
* Skriv under FN:s kärnvapenkonventionen
* Samarbeta även med Ryssland för att kraftigt minska risken för krig.
* Ersätt den nuvarande USA-anpassade politiken med en allsidig analys och debatt om försvarspolitiken

Varför bör försvarsminister Hultqvist avskedas?

– då han på falska premisser lett arbetet på att Sverige övergivit sin alliansfrihet och i praktiken gjort att Sverige att underordnas intressena hos Nato och dess högste egentlige chef, president Trump;
– de falska premisserna består dels i att han utan vidare godtagit USA:s falska bild av att Ryssland som har mindre än 10 % av Natos militärbudget utgör ett hot mot Sverige och andra stater, utan att USA presenterat belägg för detta, och dels bortsett för USA:s och Natos destruktiva geopolitik;
– då han (och regeringen i övrigt) inte beaktat alla belägg för att USA initierat och stött en fascistinspirerad statskupp mot folkvald regering i Ukraina 22/2 2014;
– då han (och regeringen i övrigt) inte beaktar att USA bedriver brutala krig i strid mot folkrätt, FN-stadga, och principer om frihet och nationell självständighet i flera länder som Afghanistan, Irak, Syrien och Jemen;
– då han ej visat kunskap om det synnerligen väl belagda förhållandet att USA sedan åratal stött terrorismen i Mellanöstern;
– genom närmandet till Nato som bedrivit brutala folkrättsvidriga krig som slagit sönder Jugoslavien, Libyen och Afghanistan;
– nära samarbete med den synnerligen starkt misstänkte krigsförbrytaren försvarsminister Matthis i USA;
– då han i allt detta lett ett arbete under regeringschefen som försämrat Sveriges säkerhet och ökat risken för att vårt land dras in i krig;
– då han själv under regeringschefen i allt detta visat avsaknad av tillräcklig respekt för demokrati, folkrätt och FN-stadga;
– då han i detta visar en helt oacceptabel brist på tillräcklig analytisk förmåga;
– då han bortser från försvarsminister Mattis och USA:s krigsförbrytelser och brott mot FN-stadga.


Relaterat.
Peter Hultqvist talar sig varm för internationell rätt! Vad menar han?
Stora risker i Peter Hultqvists försvarspolitik.
Bra att försvarsminister Mattis avgår. Bör Hultqvist avgå?

Föregående artikelFör elfte året i följd röstar USA “nej” till FNs anti-naziresolution
Nästa artikelFortsatt svenskt stöd till olaglig intervention i Syrien
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. Rådande världsordning.
  I Sverige lever i en av de falskaste av alla världar som kallar sig för ”demokratier”.
  Befolkningens suveränitet begränsas till att mellan några år, markera ett kryss på en röstsedel som bland annat anger några namn, som föreslås. Den ynnesten har fått oss att tro att vi lever i en demokrati.
  Vårt system är INTE EN DEMOKRATI. Det är ett socialt system för global hierarki, som stöds av en minoritet för att dominera en majoritet.
  I denna hierarki styr ett fåtal, som sitter på toppen av maktpyramiden, med kontroll över både människor och resurser. De använder regeringar (”demokratiska” eller ”diktatoriska,” ”höger” eller ”vänster”), som tjänar dem och med vilka de delar delar av makten.
  Regeringarna är de direkta anställda i den stora bank- och multinationella industrin. Myndigheterna är en konstgjord utformad för att svara på konstgjort skapade behov: säkerhet och skydd. De är ett verktyg för maktöverskridande av multinationella företag. De är skärmen bakom vilken branschen flyttar trådarna. De driver krig som vi (folket) inte vill ha. De upprättar allianser eller stöder embargon till andra länder, oavsett vad folket tycker. Vi kan leva utan dem. De kan inte leva utan oss.

 2. Nu har jag läst på SVT hemsida det är folkliga uppror i Iran. Framförallt är det studenter från universiteten som gjort uppror mot den reaktionära, ryskstödda och teokratiska regimen. Studenterna bekämpas av regimens poliser med gummikulor och tårgas.
  USA:s utrikesminister Mike Pompeo har uttalat sitt stöd till de demonstrerande studenterna. Jag förutsätter både USA och Sverige, samt hela EU för den delen, vill att landet Iran utvecklas i en demokratisk riktning.

  • Vilket inte sker med USA:s uppsägning ensidigt av JCPOA, och inte heller med olagliga sanktionerna på initiativ av USA. Nej inte vill ”både USA och Sverige, samt hela EU för den delen… landet Iran utvecklas i en demokratisk riktning.” Visar man tydligt.

  • arbetarklass inlägg ses väl som en av psykologiska krigsföringens agenter –
   ”reaktionära” ”ryskstödda” ”teokratiska” ”regimen”

   • Kommentarens kärna är att alla folkliga uppror och studentuppror inte förefaller vara lika värda.
    Studentuppror i Iran möts av Global Poltics med total tystnad.
    Det är något som inte ankommer en allsidig nyhetsrapportering men gärna en ensidig nyhetsrapportering.

    • Det är många händelser jag inte hinner med att skriva om, t.ex. detta. Jag har flera hundra inlägg som jag velat och tänkt skriva om men där jag bara hunnit ladda ned källor och satt titel. Varje dag måste en prioritering ske. Nu har jag ändå över 10 inlägg färdiga för publicering. Vilka ska jag välja idag? Ett besök i Krim som legat i 3 veckor? Inbördeskrig i USA? Etc

  • Vore nog bättre om USA försökte demokratisera den teokratiska regimen i Saudiarabien först som är MYCKET värre än den i Iran. Men USA-Nissen arbetarklass saknar förmåga att kritisera världens verkliga skurknation USA eftersom han tror att något bra utförs av gangsterregimen i Washington. Allt pekar på att slapp världen USA så skulle det vara en mycket lugnare och mer demokratisk plats!

 3. Hans Hjelm har beskrivit vår samhällssituation på ett mörkt och bittert sätt. Trots det vill jag hålla med honom.
  Det är ju så det ser ut nu. Trots att vi inte vill erkänna det. – Angående Peter Hultqvist: Han bör ställas inför rätta. Som landsförrädare.
  Ulla Johansson

 4. Det sätt på vilket debatt här sker ”avskeda Hultqvist” är inte ägnat att övertyga andra än den lilla ”ryska” kärnan. Det konstiga är att jag delar huvudpunkterna i kritiken
  * Dra tillbaka Värdlandsavtalet
  * Skriv under FN:s kärnvapenkonventionen
  * Samarbeta även med Ryssland för att kraftigt minska risken för krig.
  * Ersätt den nuvarande USA-anpassade politiken med en allsidig analys och debatt om försvarspolitiken
  Men den debatten tvingas jag föra i andra fora än Global Politics för att inte – så som jag tycker – hamn i en absurd diskussion. Såg av en händelse att chinas ”pravda” heter Global Times – Är det något som ser ut som en tanke??

  • Så trevligt med samsyn i vissa frågor. Jag kände inte till Global Times då jag valde namnet Globalpolitics.se. (Namnet Global Times är inte uppkallad efter mina blogg som nog alla misstänker…, eller hur)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here