Öppet brev till utrikesminister Linde

9
1978

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Sveriges Syrien-politik har inte ändrats. Något svar på brevet till Ann Linde fick jag inte.


 

Detta öppna brev skrev jag på en kvart efter att ha blivit något upprörd av en längre intervju med utrikesminister Ann Linde på SvT:s Aktuellt kl 21 igår kväll.

Har skickat det till Registratorn på UD. Svärtningarna finns i senaste mailet.


Mail till utrikesminister Ann Linde

Via Registratorn kl 22.25

”Utrikesminister Linde har uttalat sig om Syrien, bl.a. i SvT:s Aktuellt.

1) Först. Hon uppgav att Sveriges bistånd till Syrien uppgick till 374 miljoner kronor, och att Sverige nu givit ytterligare 5 miljoner kronor. Jag vill ha information om vart dessa pengar går och hur de används så snart som möjligt.

2) Vidare , utrikesministern betonade den utsatta situationen för civila på flykt, vilket förstås är relevant. Hon upplyste om att EU har ökat sina – olagliga- sanktioner (ej beslutade av Säkerhetsrådet), vilket drabbar civilbefolkningen hårt enligt en FN-rapport (Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive measures). (https://www.globalpolitics.se/upphav-sanktionerna-mot-syrien-uttalande-av-foreningen-syriensolidaritet/)

Enligt den 40-sidig rapporten från FN hösten 2016 (Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive measures) har sanktionerna mot Syrien orsakat stor skada. Sanktionerna och krisen i Syrien har destabiliserat varje sektor av syriska ekonomin. Till följd av sanktionerna har det blivit svårt att få tag på utrustning, läkemedel, medicinsk utrustning, mat, bränsle, vattenpumpar, reservdelar till kraftverk med mera. USA:s och EU:s sanktioner vara ”några av de mest komplicerade och långtgående sanktioner som något land någonsin ålagts”. Den beskriver ett komplext system med ”oförutsägbara och tidskrävande” finansiella restriktioner och licenskrav. Rapporten uppger att USA:s sanktioner mot syriska banker har gjort överföringen av medel till landet nästan omöjlig.

Sverige bidrar alltså till den svåra situationen för civila i Syrien.

3) Hon nämnde inte att Syriens regering öppnat 2 humanitära korridorer för civila, och tidigare 3 i januari. (https://www.globalpolitics.se/syrien-oppnar-tva-humanitara-korridorer-for-civila-i-idlib-medan-forhandlingar-pagar-om-avtal/)

4) Inte nämnde hon vilka Syriens regering och Ryssland kämpar mot: Den största samlingen av terrorister i världen, främst då organisationen Hay’at Tahrir al-Sham (HTS).

ISIS i Raqqa

Och hon nämnde inte de starka beläggen att kriget är ett sedan länge planerat anfallskrig av USA, enligt bl.a. förre presidentkandidaten och Nato-ÖB Wesley Clark (Democarcy Now). Och att Sverige stödjer teroristerna i Syrien enligt uttalanden av ledande politiker och militärer i USA och på andra håll, bl.a. NY Times, Newsweek, BC och Reuters. (https://www.globalpolitics.se/starka-bevis-for-att-usa-stodjer-isis-sedan-aratal/)

Bedmöning: Därför blir hennes framställning gravt felaktig. Detta underminerar demokratin i Sverige, där befolkningen har rätt att kräva att utrikesministern inte underhåller viktig information.

I och med detta och i med Utrikesdeklarationen tar utrikesminister Linde inte ställning för folkrätt och FN-stadga utan tvärtemot. (https://www.globalpolitics.se/kommentarer-till-utrikesministerns-tal-i-riksdagen/).

Hon bör göra det, eller avgå för att Sveriges säkerhetspolitik och tilltron till folkrätten inte ska försvagas.

Hälsningar

Anders Romelsjö, professor emeritus och redaktör för bloggen Globalpolitics.se, som ligger på plats 2 av 800 besöksrankade svenska bloggar (www.blogtoplist.se/politik).”

Föregående artikelSveriges Radio: ”Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
Nästa artikelSe och hör manifestationen för Julian Assange på Storget i Stockholm 8 februari 2020.
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Krig startar och vidmakthålls
  när politiker ljuger för journalister och sedan tror på vad de läser i pressen.
  I dagens samhällsklimat utgör munväder och ”Lying by omission” två förödande hot mot en bättre värld.
  Leif

 2. Tack Anders Romelsjö, för att du liksom ett fåtal andra kämpar i motvind/storm mot den mäktiga propagandamaskin som har lyckats behärska större delen av världen. Det som händer nu har även fått mig att förstå hur många kunde säga under nazi-Tyskland vi visste ingenting, hörde en man i ring P1 som har en släkting i Idlib. han har inte förstått vilka som är i Idlib, han tror att det är personer som är mot regeringen i Syrien. Eva Bartlett har varit i Oslo och talat och hon försöker även sprida sina djupgående kunskaper om syriska folket (som hon erhållit under flera års tids resor fritt i Syrien och intervjuat personer) Hennes erfarenhet är att folket uttryckt problem med regeringen ex. korruption m.m. men de stöder president Assad överväldigande, de anser inte honom vara problemet (vilket vår media anser). Vanessa Beeley fick möjlighet att tala år 2019 hos ”Swiss Press Club” om Vita hjälmarnas koppling till al-Qaida, enligt en kommentar på youtube till hennes föreläsning (skickar med hennes föreläsning på länk, den är bra) så menar kommentatorn att reporters without borders var en av dem som försökte förhindra denna presskonferens. Vanessa Beeley tackar Geneve Swiss Press Club för att de lät henne tala trots allt hot som de utsattes för. Max Blumenthal tillhör även dessa tålmodiga som strider mot strömmen. Han har berättat i en intervju att han själv varit i Idlibprovinsen och fick gå helt fritt med sitt team och prata med vem han ville. Max själv jude berättar att det varit folkmord (enligt honom) i Idlibprovinsen. De judar som vägrade konvertera till Islam mördades och kristna fördrevs från Idlib. Judar som för att rädda livet konverterade till Islam tvingades gräva upp sina släktingars grav och begrava dem enligt Islam.
  Dessutom har vi Roger Waters popicon som på en konsert 2018 i Barcelona, uttalar sig om Vita Hjälmarna som han där säger att han tror de är en ”fake organisation”. Man kan se hans tal på you tube sökord: Roger Waters and White Helmet. Han har dessutom i en mailkonversation berättat att Vita Hjälmarna har försökt att köpa honom genom en Saudisk billionaire som bjöd ut honom på en lyxrestaurang i London.
  Min son sa till mig då NATO krigade mot Serbien mot FN:s inrådan efter krigsslutet, för att enligt min mening få en bas på Kosovo, att krigen i framtiden kommer vinnas av de som har mest pengar att köpa reklam för deras krig hos stora skickliga reklamagenturer. Det är väl där vi är nu.
  Kjell Magnusson, balkanexpert fick in en artikel i DN debatt 26 mars 1999 med rubriken:
  Effekterna av Natos bombningar kommer att få våldet i Bosnien att Blekna, Sverige måste ta avstånd från blodbadet.
  https://www.youtube.com/watch?v=amUGvZJl15k

  Avsnitt för bifogade filer
  Förhandsgranska YouTube-videoklipp Vanessa Beeley: The Real Agenda Of The White Helmets

  • Problemet i grunden, och orsaken till den intensiva koordinerade propagandan, är att USA är desperat att stoppa BRI eller Nya Sidenvägen och stoppa Kinas teknologi. För varenda kinesisk utrustning som säljs eller mjukvara som används förlorar USA ytterligare en källa för spioneri och massövervakning, och en propagandakanal. Det undergräver USA makt och planer på en totalitär global militärdiktatur. Med hjälp av USA-verktyget IS, som man kallat ”moderata rebeller” och alltid stött, med flera, vill man skapa så mycket krig och oro som möjligt runt BRI för att stoppa BRI-initiativet. Den svenska regimen är inget annat är Quislingar till USA djupa stat. Soleimani lönnmördades för att han framgångsrikt bekämpade terrorstaten IS, och därmed hämmade USAs ansträngningar att stoppa BRI. För varenda dag kommer ny information som bekräftar min tidigare analys. https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/08/varfor-qassem-soleimani-lonnmordades/ Indicierna på att coronaviruset i verkligheten bara är ett amerikansk biovapen som USA släppte i Kina blir allt starkare ju mer information som dyker upp. Allt detta blir allt smutsigare och svenska MSM och statliga media bara spelar med.

 3. Utrikesminister Ann Linde följer Albright-doktrinen. Enligt denna är en halv miljon barns liv ett överkomligt pris för att klämma åt en besvärlig regent, den gången Saddam Hussein. Saddam var en tidigare allierad som hade börjat få egna idéer och blev en lämplig måltavla i det planerade nya Mellanöstern, som nu fritt kunde omformas utan risk för motreaktion från Sovjetunionen som inte längre fanns. Albright mottog dekoration för sina visioner av socialdemokratiska kvinnor i Sverige. – Kvinnor kan – (även de, vara krigiska).

  Sanktioner dödar i all tysthet och inga kameror från CNN finns på plats. Frågan inställer sig hur det egentligen förhåller sig med den skyltade multikulturalismen. Endast muslimer som lämnat sina länder får någon omtanke. De som stannar kvar för att de bestämt sig för att försvara sitt land mot inkräktare utifrån, mot jihadister som vill upprätta sitt kalifat eller mot väststyrkor som vill installera ytterligare en marionettregim, räknas inte. De kan få dö i miljontal, det bekommer inte de maktfullkomliga i EU som försatt Syrien i handelsblockad. De som opponerar sig skall veta sin plats – kosta vad det kosta vill.

  Italiensk TV gjorde nyligen en intervju med Syriens president. När intervjun stod klar belades den med sändningsförbud i Italien, men kom ut på alternativa media. Anledningen är klar, en statsledare som är kunnig, balanserad, värdig: sådant kan omöjligen visas redan för kontrastens skull, vad skall folk tänka om våra egna pajasar som bara kan få floskler ur sig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here