Se och hör manifestationen för Julian Assange på Storget i Stockholm 8 februari 2020.

1
1324
Manifestation för Assange på Soltorget 200125.

Lördagen 8/2 hölls den senaste av de regelbundna manifestationerna till stöd för visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning och för yttrandefriheten! Nästa är lördag 22/2, som en del av en internationell manifestation.

Nedan en kort film från manifestationen. Som synes Fullt med färgglada banderoller, musik, utdelning av flygblad från 5-10 personer och två tal.

Den ljushårige första talaren är professor emeritus Sven Britton. Sven är medlem i Tro och Solidaritet, organisationen för troende inom socialdemokratin som inbjöd Julian Assange till Sverige år 2010 och har tillsammans med förre riksdagsmannen Evert Svensson skrivit till Europarådet om Julian Assange. Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.. Sven Britton höll ett tal utan manuskript som fokuserade på yttrandefriheten i en tid ”då lögnen blivit sanning”.

Sedan talade jag. Jag återger mitt tal. Sven Brittons tal var utan manus, spelades inte heller in och kan därför inte återges.


Stödet till Julian Assange ökar!

Sent omsider, ser vi ökat för Julian Assange den ledande visselblåsaren och modige kämpen för yttrandefrihet, för information till medborgarna i demokratins namn.

Många av oss engagerade har nog ibland känt en frustration på gränsen till nedstämdhet och djup pessimism i denna fråga.
Låt mig dra fram några viktiga ljusglimtar, ja rentav genombrytande solstrålar i mörkret. Det våras kanske inte bara här utan för Julian Assange!

Från manifestationen till stöd för Julian Assange 7 september 2019.

Svenska Journalistförbundet sluter upp bakom ett uttalande av både European och International Federation of Journalists i slutet av januari. Jag läser nu upp eller återger viktiga delar av uttalandet.

Det har rubriken (Visselblåsarna) ”Assange, Snowden, Manning och Harrison är 2000-talets motståndskämpar.”

”Medborgare, journalister, artister, organisationer för mänskliga rättigheter och journalister samlades den 29 januari i Bryssel för att uppmana den belgiska regeringen att göra sitt yttersta för att skydda Julian Assange och hindra hans utlämning till USA.

International and European Federations of Journalists har tillsammans med två belgiska organisationer, deltagit i två offentliga aktioner i Bryssel för att försvara yttrandefrihet, pressfrihet och vår rätt att bli informerade och i synnerhet Julian Assange, Chelsea Manning, Sarah Harrison och Edward Snowden.

Över 120 kända personer, konstnärer, aktivister och journalister och ett dussin organisationer, inklusive International and European Federations of Journalists
uppmanar gemensamt den belgiska regeringen att erkänna Julian Assange som en politisk fånge, att skicka observatörer till hans rättegång, att ge honom internationellt skydd och att göra allt för att förhindra hans utlämning till Förenta staterna.

Vi beviljar en akademisk hederstitel till Assange och de tre andra visselblåsare för deras bidrag till medborgarnas rätt att få information.
Assanges far, John Shipton mottog utmärkelsen. Han sa ”Vi får massor av stöd från hela världen, även i Europa. Nyligen röstade Europarådet enhälligt mot Julians utlämning och krävde att han omedelbart ska släppas. Alla dessa åtgärder är mycket viktiga.” Europarådets resolution.

IFJ: s generalsekreterare, Anthony Bellanger, sände också en officiell begäran till Bryssels stads ledning för att göra Julian Assange till hedersmedborgare i Bryssel.

För det andra så reagerar PEN International och Svenska PEN på att ”USA har riktat 17 nya åtalspunkter mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Anklagelserna handlar om brott mot lagen om spionage för att ha spridit och publicerat sekretessbelagd information. Om han lämnas ut till USA riskerar han att få upptill 175 års fängelse.
– Anklagelserna mot Assange utgör ett direkt hot mot yttrandefriheten. Wikileaks har tagit emot och vidaredistribuerat material från en läcka i det amerikanska försvaret. Att detta nu kan leda till åtal om spioneri skickar en livsfarlig signal till alla undersökande journalister. ”

Jag har tagit kontakt med Svenska Pen. Hoppas att en representant kan tala här eller medverka på annat sätt.

Det finns fler positiva händelser.
En staty har i Berlin rests över Julian Assange, Edward Snowden och Chelsea Manning vid en ceremoni av ledande politiker. Allt medan svenska politiker som har stor skuld till Assanges bekymmersamma situation håller tyst.
• Vidare: Gula Västar från Frankrike kom över till en solidaritetsmanifestation i London nyligen
En namninsamling från en politiker i Australien har samlat 250 000 namn till stöd för Julian Assange.
En annan namninsamling mot behandlingen av Julian Assanges har tidigare samlat stöd av 1200 journalister från många länder, däribland 10 från Sverige och däribland jag själv som är en journalistisk bloggare.
• Vidare vill jag nämna att fångarna på högsäkerhetsfängelset Belmarsh där Julian Assange sitter pressat fängelseledningen att flytta Julian Assange från isolering till ett bättre område med andra fångar. Wikileaks skriver att “Flytten är en enorm seger för Assanges juridiska team och för kampanjer som länge har krävt att fängelsemyndigheterna måste avsluta straffbehandlingen av Assange.””Men beslutet att flytta Assange är också en storseger för fångar i Belmarsh som har har kontaktat fängelsechefen tre gånger och krävt bättre behandling av Assange. Efter mötena mellan fångar, advokater och myndigheter i Belmarsh flyttades Assange till en bättre fängelsevinge.
• Vi hörde nyss talet av Sven Britton om vikten att kämpa för Assange och yttrandefriheten. Han och Evert Svensson, tidigare riksdagsmän för Socialdemokraterna och medlemmar i Tro och Solidaritet har i brev till Europarådet vädjat om frigivning av Julian Assange på humanitära grunder. Han påminde att det var Tro och Solidaritet, organisationen för troende inom socialdemokratin som inbjöd Julian Assange till Sverige år 2010.
• Den 24/2 då rättegången mot Julian Assange inleds i London sker en aktion globalt för att stödja Assange. Vi i ”Stödkommiten för Julian Assange” deltar med har vår manifestation lördag 22/2 här på Soltorget.

Låt oss nu alla här stimuleras i vårt arbete till än större insatser för Julian Assange!

Nu är det dags att mera kraftfullt fokusera inte bara på dem som passerar Soltorget. Svenska politiker och myndigheter måste ställas till svars och ta sitt ansvar för Assanges situation, I åratal lät man bli att ens förhöra Assange. Erfarna jurister klarar detta för en storsvensk rättsskandal.

Därför föreslår jag att vi efter manifestationen nästa gång går till statsminister Stefan Löfvéns bostad Sagerska Palatset och manifesterar där, vilket vuxna klimataktivister gör varje fredag!”

Efterskrift: Idag tar Aftonbladets nya kulturchef Karin Pettersson ställning för Assange och yttrandefriheten. Aftonbladet: Om Assange fälls är pressfriheten hotad Att han är illa omtyckt får inte skymma principerna som står på spel.

Förhoppningsvis ett ”tidens tecken”!

Relaterat
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Föregående artikelÖppet brev till utrikesminister Linde
Nästa artikelÄr Martin Kragh ett större problem än Åsa Linderborg?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Världens mest mordiska nation USA vill ju straffa Assange för hans ”fräckhet” att avslöja deras illdåd i världen. Alltså kan de inte släppa ärendet även om Trump troligtvis skulle göra det om han själv fick bestämma. Men Deep State i USA styr ju utrikespolitiken och förtrycksapparaten så Trump får hålla till godo med presidentens uppgift i USA…Att gulla med Israel-lobbyn och hålla bankirmaffian nöjd. Business as usual..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here