Fred var aldrig planen – dokument visar att stora mängder vapen under flera år har exporterats till Ukraina

70
2827

Den artikeln av Dilyana Gaytandzhieva – 29 mars på Pål Steigans nättidning har översatts av Rolf Nilsson. https://steigan.no/2022/03/fred-var-aldri-planen-dokumenter-viser-at-store-mengder-vapen-er-blitt-eksportert-til-ukraina-i-arevis/

Artikeln är något förkortad. Läs hela artikeln med mer dokumentation här.

Dilyana Gaytandzhieva.

Dilyana Gaytandzhieva

Dilyana Gaytandzhieva har tidigare skrivit om stor vapenexport från USA via Bulgarien till terroristorganisationer i Syrien.
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?

Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar.

 

____________________________________________________________________

Fred var aldrig planen – dokument visar att stora mängder vapen under flera år har exporterats till Ukraina

Dokument avslöjar att tonvis av bulgariska vapen exporterades till Ukraina via Polen och Tjeckien 2021 och 2020. Bulgarien förnekar officiellt att bulgariska vapen exporterades till Ukraina, även om användningen av bulgariska vapen var väl dokumenterad i Ukrainas frontlinje.

https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/03/image-111.png
51 000 st. av RLV-HEF-ammunition, tillverkade av den bulgariska vapenfabriken Arsenal, exporterades till Ukraina av det polska företaget Arm Techsp. Zo.O., 2021

Vapen som kommer från Balkan ses ofta i krigsområden, bland annat i händerna på terrorister i Syrien och Jemen. Även om lokala myndigheter alltid har förnekat sådan export, bevisar dokument motsatsen.

Vapen från Balkan har använts i flera år för illegala vapenleveranser till krigsområden runt om i världen. Dokument avslöjade att 350 diplomatiska flygningar fraktade vapen till terrorister i Syrien. Läckta dokument avslöjade också en hemlig kod för US Special Operations Command-enheten som heter Task Force Smoking Gun. Den hade varit utplacerad i Kroatien sedan 2017 och hade i uppdrag att avleda massor av vapen och ammunition från Europa till Syrien.

Bulgariska vapen i Ukraina

 

https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/03/image-112-1024×593.png
Denna 30 mm högexplosiva fragmenteringsgranat RHV-HEF (HE FRAG) för automatiska granatkastare, tillverkad av den bulgariska vapentillverkaren Arsenal, användes av den ukrainska armén under beskjutningen av bostadshus i Zaitsevo, Donetsk. Foto: Pressbyrån för DPR-armén

Enligt lag får återexport av vapen till ett tredjeland endast ske med tillstånd från exportlandet, i detta fall Bulgarien. Det är inte känt om Bulgarien tillät återexport via Polen och Tjeckien till Ukraina, eller om dessa vapen smugglades in i Ukraina. Bulgariska tjänstemän förnekar att bulgariska vapen exporterades till Ukraina.

Jag spårade dessa bulgariska vapen från Bulgarien till frontlinjen i Ukraina, med hjälp av data från den internationella handelsdatabasen Great Export Import. Bulgariska vapen, tillverkade av Arsenal, VMZ, Arcus och Emcos vapenfabriker, importerades till Ukraina. Exportörerna var två polska företag: Arm Techsp. Zo.O och Vismag Jacek Jakubczyk, och det tjeckiska företaget Excalibur Army Spol.S.R.O.

Import via Polen

Det ukrainska företaget Dp Dzzp Spetstechnoexport importerade bulgariska vapen från Arsenal och VMZ-Sopot 2021, 2020 och 2019, och exporten utfördes av det polska företaget Arm Techsp. Zo, enligt information erhållen från Great Export Import. Det ukrainska företaget Dp Dzzp Spetstechnoexport köpte 40 mm ammunition av RLV-HEF för granatkastare, tillverkade av Arsenal, och 152 mm högexplosiva fragmenteringsgranater till haubits D-20 och 2C3, tillverkade av VMZ-Sopot. Databasen visar elva importer gjorda under 2021, 2020 och 2019. Bulgarien är listad som tillverkare av vapnen.

Detta är det första dokumentet i en serie som Dilyana Gaytandzhieva har haft tillgång till.

Import via Tjeckien

Den 20 juni 2021 köpte det ukrainska statsägda företaget Ukrspetsexport totalt 140 stycken av EM-120 haubitsar från det tjeckiska företaget Excalibur Army Spol.S.R.O., enligt den internationella handelsdatabasen Great Import Export. EM-120 tillverkas av den bulgariska vapenfabriken Emco. Emcos ägare Emilian Gebrev förnekade att hans företag hade exporterat vapen till Ukraina. De senaste åren har han varit inblandad i en rad internationella skandaler, varav en var hans förgiftning 2015.

Och Serbien

Serbien har inte officiellt exporterat vapen till Ukraina. Dokument visar att de serbiska 60 mm M73 granater, som tillverkades av Krusik, 2016 exporterades på handlingar från Polen.

Pentagon-entreprenörer arbetade i ukrainska biolaboratorier under ett program på 80 miljoner dollar

Föregående artikelPresident Biden ber om ursäkt, inbjuder presidenterna Putin, Xi Jin Ping och al-Assad till galamiddag i Vita huset
Nästa artikelEtt farligt önsketänkande i konflikten med Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

70 KOMMENTARER

 1. Det är Ryssland som anfallit Ukraina, inte tvärtom. Med tanke på Ukrainas historiska erfarenheter av Ryssland, framförallt i dess sovjetiska form, är det inte konstigt om Ukraina förberett sig på det ryska anfallet.

  • Det är inte ens konstigt att man förberett sig, det är varje stats skyldighet att förbereda sig för att skydda sina medborgare.

   • Förstår inte heller nyhetsvärdet av denna artikel. Är det suspekt att Ukraina handlat vapen? Den ryska aggressionen bevisar ju bara att de borde köpt mer. Så visst ville Ukraina fred.

    • Att sedan artikeln blandar in vapen till stridande i Syrien och Jemen blir lite av guilt by association. Eftersom vapen hamnar ”i händerna på terrorister i Syrien och Jemen” måste man ju även misstänka att något är skumt med att Ukraina köper vapen.

     Även det här påstående är häpnadsväckande ”Det är inte känt om Bulgarien tillät återexport via Polen och Tjeckien till Ukraina, eller om dessa vapen smugglades in i Ukraina.”
     D.v.s bara för att författaren inte känner till hur det ligger till så måste det ju vara något brottsligt. Typisk argumentation från de som ser konspirationer hos motståndarna, att ställa frågor för att väcka tvivel när det inte finns något. En höna av en obefintlig fjäder.

     • Det är inte jag som gör en höna av en fjäder, det är författaren till artikeln.

      Ukraina har nog själva valt att beväpna sig, vilket visade sig vara ett klokt beslut.

     • ”press för att köpa så pass mycket vapen” – obegripligt påstående. Vapenmängden var i alla fall inte tillräcklig för att avskräcka Ryssland.
      Lille Putte har nu offrat 40.000 ryska män (döda, sårade, krigsfångar och saknade) för att öka den ukrainska fattigdomen genom etnisk rensning (4 miljoner på flykt) och göra ukrainska städer som Mariupol till grusplaner. Bra jobbat!?

     • AndersI Det är snarare USA som valt att beväpna Ukraina till tänderna. Glöm inte orsaken till allt detta, USAs NATO expansion och krigsförberedelser med tydlig avsikt av regimbyte i Ryssland och Kina och att lägga under sig dessa länder i framtiden.

    • Andersl

     Det har just blivit krig för väst gett Ukraina massa vapen – hade inte väst gett ukraina massa vapen och därmed närmat sig medlemskap i Nato hade Ryssland inte haft någon anledning att attackera, kanske dags för dig att vakna till lite kriget har ändå hållt på ganska länge nu.

     • Med den logiken bör även övriga före detta sovjetrepubliker vänta sig att den ryska regimen skall attackera dem. Eller gäller det endast Ukraina?

     • AndersI Om de övriga före detta sovjetrepublikerna påbörjade en förintelse som i Ukraina mot ryssar tror jag säkert Ryssland skulle ingripa. Jag tror även att Ryssland skulle agera om dom beväpnades precis som Ukraina och förbereddes för att angripa Ryssland.

    • Thomas Åkerblad 1 april 2022 12:59.
     Du anklagar utan bevisning Ryssland för att göra Mariupol till grusplaner.
     En som har mycket mer bevisning än vad du kan visa upp är Patrick Lancaster, förföljd av you tube som alla sanningssägande som inte skriver den sanning USA och EU vill läsa om.
     Patrick Lancaster har varit i Donbass under 8 års tid och filmat människornas lidande, då de blivit bombade av ukrainsk arme.
     Han är veteran från marinkåren i USA. Han beskriver sig:
     I am a totally independent & crowdfunded journalist, and as youtube has totally demonetized my channel so I rely on my viewers to fund my work and help me show the world what is really happening in the Armenia & Azerbaijan War by donating via link below.https://plnewstoday.onfastspring.com/Altmedia

     Jag har sett videor där han blir jagad av ilskna människor som skriker åt honom: Detta är USA:s fel, du är amerikan, detta är ditt lands fel.
     Han har lagt ut en massa videor med intervjuer av personer i Mariupol, direkt efter att de fått sina hem sönderbombade. De ärligaste svaren får man då man intervjuar människor direkt efter att något hänt. 

     Det har jag stor erfarenhet av som utredare inom socialtjänsten, det gäller att direkt lyssna till människors berättelse då något har hänt och skriva ned det, sedan efter tid så kan det redigeras och bli en ny berättelse som de intervjuade tror blir mer fördelaktig för dem.

     Så flyktingar från Ukraina som kommer till Europa kommer att säga det som de tror vi vill höra, för att säkerställa sin rätt till uppehållstillstånd och att få stanna.
     De som kom från Syrien skulle säga att de var emot Assad, annars fick de inte stanna. Det fick man lära sig och det sa man. Detta berättade Magda Gad om i en artikel i Expressen. Hon var upprörd över detta och menade så om man blivit torterad av IS, men för Assad så skulle man inte få stanna, vilket hon menade var inte det Sverige som hon kände igen.

     Själv vet jag genom mina arbetskamrater som själva kommit som flyktingar till Sverige, att när de var på flyktingförläggning så hörde de personer som fabulerade ihop historier om sig själva för att passa in i den beskrivning som Sverige hade som mall för att få UAT i Sverige.

     Patrick säger till personerna att i Europa tror man att det är Ryssland som bombat Mariupol och de skriker till honom: Nej, det var ukrainska armen. De berättar att förstörelsen och beskjutningen av bostadshus påbörjades innan DPR kom in i staden, dessutom kan man se på bostadshusen att de är mer förstörda från det håll som ukrainska armen var och från andra hållet där DPR kom in, är det inte alls på långa vägar en lika stor förstörelse av husen, Patrick visar oss på sin video.
     Han frågar alla grupper som han intervjuar, vilka var det som gjorde denna förstörelse och alla ropar ukrainska armen.
     Så alla svenska vapen som vi skickat har gjort Mariupol till en grusplan

    • @Thomas Åkerblad 1 april, 2022 At 11:04
     ”Den ryska aggressionen bevisar ju bara att de borde köpt mer. Så visst ville Ukraina fred.”

     Du bortser ifrån det faktum att alla vapen var avsedda för kriget i Donbass som Ukraina startade april 2014, i strid med artkel 17 i ukrainska konstitutionen.Under flera månader Ukraina har förbered sig på att reokupera Donbass med våld, har ökat antalet trupper (ca 150 000) och dessutom i strid med Minsk2 avtalet flyttat ”tunga vapen” från lagringplatsen till kontakt linjen.

     Ukraina ville ha FRED?! Vilken grov lögn, eller ingår den i din propaganda?? Varför har Ukraina inte införlivat MINSK2 avtalet?

  • Ukraina trupper anföll de av Ryssland erkända oberoende republikerna i Donbass en vecka innan Ryssland gick till motattack, vilket var början på Rysslands militära operation i Ukraina med avsikt att stoppa förintelsen och USAs förberedelser med NATO expansionen, som i förlängningen mycket tydligt avser att förbereda en invasion av Ryssland och senare Kina. Det är verifierat av oberoende källor. Vad som pågick i Donbass var en förintelse. Oberoende folkmedia, alltså sociala media, har sedan länge dokumenterat den Ukraina militära uppladdningen och krigsförberedelserna i området.

 2. Med tanke på att kriget i praktiken startade redan 2014 och att varken väst eller Ukraina visat minsta tecken på att göra verklighet av Minskavtalet, så borde rimligtvis öppet krig mot Ryssland funnits med i planeringen hela tiden.

  Troligen var krig mellan Ryssland och Ukraina själva målet, eller iallafall en av flera tänkbara möjligheter för krigshökarna i väst. Ingen av dom trodde naturligtvis att Ukraina skulle ha en chans emot Ryssland, men vapenstöd behövdes för att stärka dom extremister i Ukraina som trots det kunde tänkas vilja ha ett krig.
  Nazister beväpnade till tänderna är dessutom den ultimata provokationen för Ryssland.

  Ett land med Rysslands militära kapacitet attackerar man inte med öppet krig mellan stormakter, men kanske genom ekonomiska sanktioner och förhoppningen om inre sammanbrott. Rysslands invasion gav precis det rättfärdigande USA behövde för att sjösätta sådana. Wolfowitzdoktrinen omsatt i praktisk handling med andra ord.

  Vad vi ser är sannolikt början till det tredje världskriget. Det ekonomiskam kriget mot Ryssland ser ut att ha misslyckats och det har definitivt potentialen att bli ett rejält slag mot västvärlden själv istället.
  Att tro att USA skulle ge upp är dock naivt. Ytterligare upptrappning är nog den enda tanken i hökarnas skallar och då har vi till slut öppet krig oavsett vilken planen var från början.

  Det enda vi kan göra för att motverka galenskapen är att bekämpa imperialismens troll i media (se ovan), jobba för att få folk att genomskåda åsiktsmonopolet och försöka ta vårt land ut ur Vita husets och krigshetsarnas kontroll.

  • Där håller jag med dig. Ryssland skulle ha reagerat kraftfullt redan omkring 2015 när det stod klart att USA skulle stoppa Minsk avtalet. Kina gjorde det rätt i Tibet, Xinjiang och Hong Kong, man ingrep resolut och kraftfullt och resultatet är idag att inge längre lider eller dödas. Omkring 300 personer dödades i Xinjiang av de USA tränade terroristerna. Därefter, på nu fem år har ingen skadats eller dödats.

 3. Ukraina har utsatts för press att köpa vapen för att Ryssland 2014 på ett folkrättsvidrigt sätt annekterade en del av Ukrainas territorium. Efter det har Ryssland underblåst (skapat) och stöttat ett uppror i den ukrainska Donbasregionen och hotat Ukraina med en invasion. Detta är anledningen till att Ukraina har känt sig pressade att köpa vapen.

  • Helt fel!

   Ukraina har skjutit mott sitt eget folk och under tiden fått mer avancerade vapen av Nato/väst som syftar till mer dödande. Klart ryssarna attackerade förr eller senare speciellt då Ukraina struntat i Minskavtalen.

   • Så om du beväpnar dig måste jag slå ihjäl dig? Känns som någon form av gangster resonemang?
    Fast å andra sidan kallade ju Biden Lille Putte för ”thug” häromdagen. Verkar inte som Putte betraktar det som ett öknamn utan snarare som en hedersbeteckning vars kriterier han anstränger sig för att uppfylla?

    • Thomas Åkerblad Så om en skurk beväpnar sig och visar att han kommer att skjuta ihjäl mig, tyvärr, jag kommer att skjuta först, och jag kommer att träffa.

   • De behövde alla dessa vapen för att döda sina egna medborgare i Donbass. De behövde alla dessa vapen för att ukrainsk militär skulle kunna beskjuta så mycket som möjligt i Donbass, de besköt skolor, daghem, sjukhus och bostäder, medan människorna gömde sig i källare, då de inte kunde vara i sina egna hem som blev till ruiner.
    Uppmuntrade av alla USA-anhängare som stödde kuppen år 2014, och höll tal om att människor i Donbass inte förtjänade att få leva utan måste utrotas. Fortfarande denna dag försöker man tysta journalister som vill berätta om hur livet varit under 8 års beskjutning i Donbass.

    Hromadske TV is Financed Directly by US and Dutch Embassies
    När USA gjorde kuppen i Ukraina år 2014, var det många anhängare till USA som gick ut offentligt med förolämpande tal om människor i Donbass.
    En av dem var Bogdan Boutkevitch, som sa att Donbass var överbefolkat av människor som absolut ingen hade någon användning för.
    Som Donetsk som har 4 miljoner människor, och minst 1,5 miljoner av dem är överflödiga.
    Eftersom Donbass måste exploateras som en resurs, så måste en viss kategori av människor utrotas.

    Skrämmande människosyn, som annars våra politiker brukar reagera på, men icke när det gällde människor i Donbass. Inte undra på att människor i Donbass är livrädda för att införlivas i den del av Ukraina som ligger utanför deras område.

    https://www.youtube.com/watch?v=S9SOVarOFJk

    Transcript: “It’s perfectly simple. You need to kill 1.5 million people in Donbass”

    Translated from Ukrainian by Valentina Lisitsa

    Bogdan Boutkevitch: Ok, you ask me “How can this be happening?” Well, it happens because Donbass, in general, is not simply a region in a very depressed condition, it has got a whole number of problems, the biggest of which is that it is severely overpopulated with people nobody has any use for. Trust me I know perfectly well what I am saying.

    If we take, for example, just the Donetsk oblast, there are approximately 4 million inhabitants, at least 1.5 million of which are superfluous. That’s what I mean: we don’t need to [try to] “understand” Donbass, we need to understand Ukrainian national interests.

    Donbass must be exploited as a resource, which it is. I don’t claim to have a quick solution recipe, but the most important thing that must be done – no matter how cruel it may sound – is that there is a certain category of people that must be exterminated.

  • ”på ett folkrättsvidrigt sätt annekterade en del av Ukrainas territorium.”

   Christian,
   Det finns inga världslagar. Ej heller någon ”världsdomstol” som kan utdöma straff mot enskilda länder.
   All ”världsrätt” är istället avhängiga överenskommelser.
   Du kan jämföra EU där alla länder måste vara överens innan beslut uppnås.

   Ryssland har inte annekterat Krim.
   Ryssland har istället tagit tillbaka något som var deras.
   Och så gott som alla på Krim ville det också.
   Men några få oppositionella finns alltid och av olika anledningar.
   Du kan få se en sådan kvinna på filmen nedan:

   https://www.youtube.com/watch?v=rRuAMYCIgDw

   Land öster om floden Dnepr är östslaviska områden. Det kan du till exempel höra på ryska språket där.
   Så Ryssland har betydligt mer att ta tillbaka än bara Krim.
   För att skydda sin befolkning i bl.a. Donbass från etnisk utrensning samt att inte området blir föremål för etablering av aggressiva västmakter med den liberaldemokratiska ståkuken uppsträckt för att med alla medel våldta och förgöra den östslaviska kulturen och roffa åt sig dess tillgångar precis som den onde Satan med sina Allierade gjort i så gott som hela Mellanöstern där jordens flesta oljetillgångar finns samlade.

   Den som står upp för rättvisan, står också upp för Ryssland!

   Apropå filmen ovan.
   Kan jag konstatera att med patriarkatets utplåning under det senaste seklet har medfört att dagens revolutionärer har blivit kvinnorna.
   De utbildade företrädesvis.
   Vi ser dem överallt idag och hur deras ofta radikala progressiva idéer manar att förändra samhället.
   Främst i västvärlden där allt sker inför öppen ridå och många gånger med hjälp av våldets makt.
   På något sätt har männen blivit deras hantlangare ungefär som Adam och Eva samt äpplet vilket kan ge en beskrivande bild.

   Men som du märker på filmen ovan är inte alla världens patriarkala länder än så länge helt utplånade av Västmakter.
   I Afghanistan till exempel gick det inte så värst bra för den västerländska liberalfeminismen.
   Kultur och tradition är starka värden och låter sig inte så lätt utplånas.
   Tyvärr är vårt land Sverige förmodligen ett av de mesigaste länderna i världen men här finns ändå ett visst motstånd mot den svenska kulturens utplåning om än spretigt och oenigt.

   Nej, jag tycker inte Ryssland startat konflikten i Ukraina.
   Skulden bärs av västvärlden och förmodligen mest av dess kvinnliga del.
   Men jag skyller inte alla kvinnor.
   På den här bloggen finns kvinnor modiga att stå emot trycket.
   Sedan finns det nog många kvinnor som väljer att inte ta någon ställning alls.
   De mest extrema radikalfeministerna som utmärker sig är nog ganska få tror jag.
   Precis som den rikaste eliten.
   Få men med väldigt stor makt.
   Filmen ovan kanske visar vart de absolut inte har sin plats?
   Radikalfeministerna alltså.
   Rika (ryska) oligarker finns däremot stationerade på den ryska Krimhalvön.
   Deras funktion är ekonomiskt tillväxt samt förhindra stagnation.
   Inom Ryska Federationen alltså.
   Världsekonomin är inte Rysslands problem.
   Var och en sköter sitt.
   Jag tror på familjen!

  • Christian.
   Ditt inlägg känns påfallande propagandistiskt. Du undviker helt fräckt NATO:s expansion och hotet om att Sevastopol skulle falla i USA:s händer. Du vill tydligen få det att låta som om Ryssland annekterade Krim av ren ondska eller habegär.
   Samma sak med konflikten i Donbass. Du nämner inte ens kuppregimens försök att stoppa det ryska språket och att kriget i Donbass faktiskt förs från båda håll. Civilbefolkningen i Donbass har utsatts för tung artilleribeskjutning i 8 års tid.

   Den här synvinkeln att Rysslands agerande styrs av Putins storhetsvansinne, ondska eller rena galenskap återkommer hela tiden i stora media i väst. Jag kan förstå att dom vinklar det på det viset. Skulle dom ge en seriös och sanningsenlig bakgrundsbeskrivning så skulle ju alla se att det hela tiden är västmakterna själva som provocerar Ryssland att agera.

   Invasionen av Ukraina är mycket tydligt framprovocerad av USA och NATO. Dom kunde lätt ha satt press på Ukraina att leva upp till Minskavtalet och dom kunde lika lätt ha respekterat Rysslands legitima säkerhetskrav.
   Men, dom gjorde precis tvärtom. Dom pumpade in vapen till nazisterna i Ukrainas armé och undvek noga att få liv i Minskavtalet. Dom struntade fullt medvetet i Rysslands säkerhetskrav och bjäbbade om NATO:s ”open door” politik. Syftet med allt det borde du faktiskt kunna räkna ut själv Christian.

   • Anders Åberg skriver ”Du vill tydligen få det att låta som om Ryssland annekterade Krim av ren ondska eller habegär.”
    Jag tror inte att Putin ockuperade Krim av ondska eller habegär. Putin stal Krim på samma sätt som en tjuv stjäl någon annans bil bara för att denne har behov av bilen och för att han eller hon inte har den moral som normala människor har, att inte stjäla.

    • Stöld med stöd av 95 % av befolkningen i folkomröstning? Hur gick omröstningen om man skulle acceptera USA- och EU-stödd högerextremistisk statskupp mot folkvald president i februari 2014?

     • Ah, denna folkomröstning som du älskar att återkomma till. Dock anger du aldrig vad valmöjligheterna i omröstningen var.
      Det fanns enbart två alternativ. Antingen som en egen (misslyckad stat) eller anslutning till Ryssland. Alternativet att tillhöra Ukraina fanns inte med.
      Så detta var en riggad Kalle-Anka-omröstning. 05.10 in på videon.
      https://www.youtube.com/watch?v=VNESt9dwZH0

     • Wikipedia skriver ” The referendum asked local populations whether they wanted to rejoin Russia as a federal subject, or if they wanted to restore the 1992 Crimean constitution and Crimea’s status as a part of Ukraine. ”

     • Intressant att du som många gånger hänvisar till FN-resolutioner helt har missat att den här ”folkomröstningen” förklarades som ogiltig genom en resolution som antogs av FN:s generalförsamling.

     • Jag är positiv till ny folkomröstning där och i Donbass om områdets status.

     • Stalin skulle vara stolt över det sätt som den så kallade ”folkomröstningen” genomfördes och stolt över att gamla övervintrade stalinister försvarar den.

     • Sven-Eric,
      på tal om ”krimbornas uppfattning” kan du fråga mig, mina släktingar, vänner, klasskompisar, grannar. Dessutom har jag själv varit där dessa dagar! Det varit hela folkets vilja .

    • AndersI
     Bilens ägare, eller dåvarande arrendator, var ju Ryssland. Det var USA som försökte stjäla den, men dom fick smisk.
     Nu är liknelsen mellan en bil och en stor militärbas rejält haltande. Den tar precis som Christian tidigare inte hänsyn till den kontext i vilket det skedde. Återigen ser vi den synnerligen oärliga propagandistiska och förenklande stilen att argumentera. Putin saknar moral, därför är det krig!!

     Att förenkla frågan till en sketen bilstöld och strunta i all den komplexitet den innehåller är inget mindre än ett avsiktligt bedrägeriförsök.
     Dessbättre kommer det inte att lyckas på den här sidan. I DN fungerar sådant lurendrejeri alldeles utmärkt, men här blir inte alla rimliga invändningar censurerade av någon fascistoid trähatt till moderator.

     Diskussionen hade blivit betydligt bättre om ni som propagerar för imperialismen iallafall försökte vara ärliga. Vågar ni inte hantera den för er så synnerligen besvärande kontexten så kanske ni kunde slösa bort er energi någon annanstans än här.

     • Signaturen ”Anders Åker” uppmanar oss att vara ärliga och sedan föreslår han att vi skall ”slösa bort vår energi någon annanstans än här”. Lite komiskt att han i ena meningen uttrycker sin glädje att det inte förekommer någon censur här och i följande mening vill att vi skall sluta diskutera. Så talar endast den som trivs bäst i en församling för inbördes beundran, där ingen får bryta mot den rådande ”sanningen”. Liknar inte så litet den situation som nu råder i Ryssland.

     • AndersI
      Jag påpekar att ni aldrig har börjat diskutera.
      Det är inte en seriös diskussion att bara nämna moraliskt blaj och löjlig amatörpsykologi men strunta i den verklighet som lett fram till dagens händelser

      Den typen av svammel är den vi ser i stora media hela tiden. Där tillåts ingen analys av den konkreta verkligheten. Allt är moralisk indignation med ursprung USA, som är det land som mer än något annat bevisat att ledarna där helt saknar moral. Alla uppgifter kommer från den Ukrainska eller amerikanska propagandan och sprids helt okritiskt, som t.ex.den om dom 40 000 förlorade ryska soldaterna.

      Sådant skitsnack kan vi vara utan.

   • Varför respekterar inte Ryssland de tidigare sovjetiska/ryska vasallstaternas legitima säkerhetskrav, dvs NATO-anslutning, som skydd mot rysk imperialism?
    Dina inlägg är ständigt ett självspelande piano med valsen om att Ryssland är hotat, inringat etc. Varför är dessa argument enbart riktade åt ett håll? Säkerhetskraven måste ju vara reciproka? Inte enkelsidiga? Den ryska offerkoftan känns mer och mer otidsenlig.

     • Nu svarar du på något annat för att byta fokus. Min fråga är fortfarande varför t ex de baltiska staternas säkerhetsbehov mot rysk imperialism inte beaktas.

     • Gör de väl i hög grad. Uppfattar inte att Ryssland hotar dem i verkligheten.

    • Thomas.
     Det visade sig vid Kubakrisen att USA och Ryssland har en mycket likartad syn på sin nationella säkerhet.

     När NATO startade sin militära expansion 1999 fanns inget som helst hot mot något land i Europa. NATO har skapat det.
     USA och NATO har mycket medvetet struntat i Rysslands säkerhetskrav.
     Det har dom gjort för att dom för att dom har en avsikt med det.
     Den avsikten kan du fundera på Thomas.

    • @Anders.
     Du har uppenbarligen inga baltiska vänner. Det finns en ständig oro i baltstaterna över vad Ryssland kan hitta på. Du har ju t ex den ryska cyber-attacken mot Estland i samband med staty-krisen i Tallinn år 2007.
     Som den estniske ÖBn uttryckte det efter Krim-ockupationen: ”Om vi ser små gröna män utan gradbeteckningar i våra skogar gäller det att skjuta snabb och skjuta för att döda.”

     • Vilken tokig attityd av estnisk ÖB! Baltiska vänner menar att de styrande följer USA:s bedömning av hot från Ryssland på ett helt överdrivet sätt.

    • Jag skulle nog vilja säga, Thomas Åkerblad, att det är baltstaternas offerkofta som känns otidsenlig. MYCKET otidsenlig till och med.

     • @Sven-Eric Holmström
      Det pågående ryska folkmordet i Ukraina gör nog bara att deras offerkofta får ett ytterligare foder? Efter bilderna på det grusade Mariupol kan de säkert visualisera hur Riga och Tallinn skulle se ut efter rysk artilleribeskjutning. Eller efter Stalinorglarnas sång?
      Baltstaterna ser att skillnaderna mellan den sovjetiska järnhälen och den ryska motsvarigheten är ganska små. Imperialismen, brutaliteten och föraktet för människovärdet är exakt de samma.

     • Oklart om fel dödats till följd av kriget efter Rysslands angrepp 24/2 än under det 8 år långa inbördeskriget.

    • ”de tidigare sovjetiska/ryska vasallstaternas legitima säkerhetskrav” Därför att det är inte fråga om några säkerhetskrav. Det är en fråga om USAs krigsförberedelser för att expandera sin globala makt. Historien är full av exempel. Hotet från USA var enkelriktat, inte säkerheten. USA har angripit över massor av stater sedan WW2, det sätter väl USAs avsikter i rätt tydligt perspektiv.

    • Den enda frågan som är intressant nu är kommer Ukraina att existera om ett år eller så? Hur kommer Ukraina styckas itu? Tre eller flera delar? Får Romanien, Polen eller Slovakien att få en bit? Hur stort?

  • Låt oss komma ihåg att Krim blev återigen en del av moderlandet Ryssland utan att ett enda skott avlossades. Inte ett enda! Krim kommer aldrig att tvång infogas igen i Ukrainas ”territorium” någonsin, aldrig. Nato kan fortsätta skicka vapen eftersom de hamnar i Ryssarnas händer och används för att utrusta republikernas militia (ed javelin, stinger, mm) 😜

   En glad nyhet idag: Mariupol har befriats – nazi bataljonen Azov is no more.🍾🍾🍾

   Dessutom: https://consortiumnews.com/2022/03/31/ukraine-transfer-of-power-balance-from-west-to-east/

   • Så bra. Du kan Lille Putte åka hem igen? 1000 döda i Azovbataljonen till ett pris av 40.000 ryska soldater som är dödade/skadade/försvunna/krigsfångar. 1.000 döda till ett pris av 40.000 egna förluster. Bra ekvation?

    • Nejdå, inte än. Rysslands Operation Z har två mål avnazifiering och demilitarisering. När det är avklarat så ska Ukraina skriva under sin underkastelse till Rysslands krav. I detta ingår styckning av landet i minst tre delar. Först då Ryssland säkrar att inga Nato hot mot landet därifrån ska den lämna Ukraina. Alltså, Ryssland ska fortsatt röra om i den västerländksa grytan. T ex genom att kräva betalt via Rubel och vad värre är för Nato/G/ bla bla, Frankrike har sagt ”ja, vi köper Ryska gas i Rubel”🥱🤗🤣😂🤣

     Att 40,000 Ryska soldater ska ha dödats jämte 1,000 nazister är en kalkyl som stämmer endast i ryssofobernas ekvationer. Självaste Scott Ritter avslöjar denna lögn so sprids från ve annars lögnimperiets fotsoldater här:
     https://www.youtube.com/watch?v=n8Kt2p97VGE&t=599s

     Under tiden kan lögnimperiets fotsoldater få fortsatt simma i sin ryssofobiska simbassäng och fabulera sagor om Ryssland, är rådet från Legitimerad pysk, Dr Fraudulent, med Ryssland so expert område

  • Ryssland annekterade inte en del av Ukrainas territorium 2014. Krim underordnades Ukraina 1954, och blev sedan kvar efter sovjets upplösning. Allt Ryssland och befolkningen på Krim gjorde var att återbörda Krim till Ryssland som det borde vara. Problemet som mörkas var att USA ville ockupera Krim för att anlägga en militärbas. Det hade varit detsamma som om Kina hade anlagt en militärbas på Santa Catalina Island utanför Kalifornien.

 4. USA har efter alla skitkrig, Vietnam, Irak,
  Libyen, Afghanistan, fått till ett riktigt ”andravärldskrig’, med tanks, skyttegravar, artilleri, lokaliserat till Europa, ett krig som
  önskades av EU, Nato, Sverige, det lilla helgonet. Men det drabbar Ukraina och Ryssland, och som vanligt Europa. Sverige blir städgumman som vanligt, 300.000 flyktingar på ingång, med de är ju som vi….

  Men det är USA som styr och ställer, som
  vanligt, och Nato. Hade Ukraina fortsatt att rusta, hade det blivit värre sen.
  Vi blir olyckliga med ett 50miljoners land
  mitt i Europa som inte är neutralt, det inser nog både Paris och Berlin.

  Inte ville Sverige att Finland skulle bli en ny stormakt i Norden, 1944, med Tysk-
  land, en ny rival, Ukraina är :The Problem
  from hell.

  • Signaturen ”Lennart” skriver ”Vi blir olyckliga med ett 50miljoners land mitt i Europa som inte är neutralt”

   Så, du räknar med andra ord att följande lika stora, eller större, länder ”mitt i Europa” är neutrala?
   – Tyskland, ca 82 miljoner invånare.
   – Frankrike, ca 67 miljoner invånare.
   – UK, ca 66 miljoner invånare.
   – Italien, ca 60 miljoner invånare.
   …osv, osv…

   Eller menar du att vi även skall vara olyckliga med dessa stora länder som inte är neutrala?

   • Jo, men tyvärr finns det nog geopolitiskt, inte plats för Ukraina, i den europeiska konserten, och tyvärr har de väl straffat ut sig, mer än tidigare. Inga stormakter – eller
    regionala stormakter, som Sverige är, vill ha rivaler, vi har samma problem i Norden, som när USA vill ge sig på Kina, ser du inte samma situation…Ukraina är bäst på att hata sin granne, kineserna har en helt annan approach.

    Detta har inte Europa förstått, och Ryssland skulle ju aldrig acceptera en slavisk granne,
    av Ukrainas storlek, som brohuvud för USA/Nato/EU. Det är hårt men så fungerar det,
    Ukraina borde ha valt en annan linje, än kuppen 2014, USA/Nuland, och upprustningen som även Sverige har deltagit i, med friskt mod, men varför, i denna svåra situation, och öser på med 5.000 pansarskott, men vilket Europa skall vi få, efter detta ?

    Ukrainas städer ser ju, (eller såg) ganska så ombonade, som i Belarus. Vem har byggt alla dessa stora hus, lite 1960talsförorter, men ändå, som här, ofta bra rymliga lägenheter. Det verkar som Ukraina hade en hyfsad utveckling under Sovjetepoken,
    man hade stora high-tech, industrier och t-bana i Kiev, alla moderniteter. Vem byggde dessa 15 kärnkraftverk, varav ett var Tjernobyl. Kärnkraftverken ger 40% av Ukrainas el-behov, oavsett, Sovjetepoken verkar inte haft en kolonial inverkan, utan det har funnits en god bas/grundstandard. Man har kostat på.

    Men det är det ingen som ser idag, utan allt är svart/vitt. Flera viktiga sovjetledare har varit ukrainare, Khrustjev och Bresjznev. Om Norge blev svenskätare, skulle vi nog även fundera, Norden är inte för kärvänliga med varandra, så många ”Balkan” -krig som har pågått här, och svek under vk2, det finns under ytan. Det var Storbritannien som jobbade för att göra Norge självständigt 1905, blev nästan krig, ty Sveriges ”intresse-sfär”.

    Vi svek Norge och Danmark under kriget, men hjälpte Finland 1939-1944, och därmed Hitler, bara vi strider mot Ryssland är det OK. Att vi vågar rusta Ukraina är ju märkligt, vi smög omkring för tyskarna, de var lite farligare än ryssarna.

    Om Sverige kan skicka 15.000 pansarskott & annat, för att skada den ryska armén i krigshandlingar innebär ju det att inte heller Putin anses särskilt farlig, att ha att göra med, han är nog bara ”moderat” farlig att ha att göra med, men Sverige, tappraste av tappra, långt bort i Asien helst, som de tappra 600 i Krimkriget, eller som flyger signal-spaning mot ukrainsk/polska gränsen, inte ofarligt nära en krigszon. Risktagare och spänningssökare i Sverige av idag.

    Ukraina blir nog inte ett självständigt land före Kurdistan, bra tips, som också har många grannar som rivaler, om det inte skall bli ett nytt Israel, vilket väl få pallar med, skicka pansarskott till Kurdistan, det skulle turkarna uppskatta, men Sverige bangar ut
    givetvis, vilket inte turkarna brukar göra.

 5. USA och NATO -länderna redan 2013 genom fascistiska kuppen startade civilkrig i Ukraina och krig mot den ryska befolkningen.
  Idag försätter de med krigshandlingar mot ryska befolkningen genom sitt stöd av fascismen.
  Det är härifrån kriget kommer .

 6. Till alla ni som lägger all skuld på den ena parten i detta fasansfulla krig
  Vad som nu sker i Ukraina är ett massmord på en oskyldig civilbefolkning.
  Ett krig som balanserar över ett fruktansvärt bråddjup som kunde förhindrats om inte ett cyniskt stormaktspel tagit över.
  Att välja vad som är hönan eller ägget i detta elände är inte helt enkelt att avgöra.
  Men dock måste vän av någorlunda ordning inse att USA har en stor skuld i vad sker med tanke på vilket våldskapital Ryssland äger för att försvara sina intressen, exakt som USA skulle göra om deras ekonomiska intressesfär var hotad. Ponera om Kuba eller något annat land i Amerika hade placerat kärnvapenmissiler med ”skjutavstånd” till USA;s landområde.
  Hur tänker dem, som lägger all skuld på Ryssland, att USA då skulle agera, Vi vet hur dras sanktionerna mot Kuba drabbat deras befolkning med fattigdom och död trots att ingen hotbild råder. Eller i övrigt stöd till kupper som skett på andra håll som ligger nära intill USA:s bakgård. Så sker även på samma maner i andra världsdelar och som påminnelse finns att nämna lögnen om kärnvapen, vilket gav anledning att anfalla IRAK. Till följd av krig som fortfarande utspelar sig där milliontals människor är drabbade.
  Nej det är dags att vidga synfältet och försöka förstå vad som sker nu i Ukraina.
  Västvärlden som vill hävda att det är dem som kommer med fred och upplysning, har hamnar som alltid i en återvändsgränd sedan deras koloniala herravälde inleddes med dödande och i det närmaste utplåningen av Amerikas urinnevånare. Tala om ett moraliskt misslyckande och en mänsklig katastrof som pågått i hundratals år.

  • Helt klart har civilbefolkningen i Ukraina hamnat i kläm mellan USAs maktexpansion och Rysslands behov av säkerhet. Det är en historiskt upprepning hur tyskarna hamnade kläm mellan nazisterna och och Ryssland/Sovjet 1945. Det historiska misstaget var denna gång att Ryssland inte agerade kraftfullt 2014 när det stod klart att USA ville inkludera Ukraina i sin angreppspakt dom kallar NATO.

 7. Att Christian och Andersl bara orkar fortsätta med desinformation och sina lönlösa försök att få USA att framstå som oskyldiga lamm! Inte ens den värsta krigshök i USA förnekar deras egen agenda så varför framhärda? Och visst är det dagens sanning att Ukraina hade Bio-Labs och förberedde en offensiv i öster, det är ju bara löjligt att förneka. Fakta är att USA är en skurknation som nu senast hotade Indien om de köpte olja och gas från Ryssland….Riktigt otäcka typer som styr i Washington och vad världen kan hoppas på är att det blir en regimchange i USA i stället!

 8. WILLIAM BURNS….USA:s ambassadör i Ryska federationen 2005 till 2008, nu chef för CIA, sa redan i februari 2009 (alltså före 2014, före Krim och Donbass) att
  ”Ryssland har länge sagt att ”Det här är en röd linje” [dvs för Natos utvidgning österut] Njet betyder njet! Vi måste ta det på allvar, om vi misslyckas med att respektera ryssarnas åsikter, så kan dom komma att tvingas att ta till militär aktion, något som kommer att förstöra Ukraina, och Ukraina kommer att förlora Krim och Donbass, som ett resultat”. (Scott Ritter, FN:s fd vapeninspektör, i intervju med Max Blumenthal och Aaron Mate på Greyzone.)
  En överväldigande majoritet i Ukraina röstade på Zelenskyj för att han lovade att se till att det blev fred i landet. Så det här är inte det ukrainska folkets krig mot Ryssland, det är ett proxykrig som förs av Nato (vars största medlem är USA. Nato = USAs verktyg) mot Ryssland. USA strävar efter världshegemoni.

 9. En video med en militär rådgivare till Zelensky cirkulerar där denne intervjuas på TV, år 2020. Han är bergsäker på att det inom kort bryter ut ett krig mot Ryssland. ”När då”, frågar intervjuaren. ”Senast 2022” svarar rådgivaren. ”Det blir en våldsam historia där vi blir överfallna”. ”Vad händer sedan”, frågar kvinnan.

  ”Sedan kommer NATO och vi krossar Ryssland.”

  Planen var således att provocera tills Ryssland skulle ingripa. Helt enligt modell från Georgien 2008, då Saakasvilij började tugga på sina slipsar när han upptäckte att löftet om hjälp från NATO hade varit en bluff. Georgierna hade lurats att tro att de skulle få hjälp och med ukrainarna verkar det vara än värre. Speciellt de unga männen är så uppeldade av stridslusta att de tror blint på miraklet NATO som skyndar till deras räddning liksom den äldre generationen tror att EU mirakulöst skall lösa deras ekonomiska bekymmer.

  Men de unga ukrainarna är bara kanonmat för imperiets behov. Sedan tvistas det om vem som är huvudmålet i slutändan. Ja, det ena utesluter ju inte det andra. Imperiets aptit är omättlig. Ryssland, Tyskland, EU, Kina.

  Och nu har liken börjät ramla ur garderoben. Inte bara biolabb utan även hemligt kärnvapenprogram ryktas det om, där plutonium levererats från väst. Polen och Rumänien som har raketbaser för att försvara sig mot Iran, det är en bluff som alla vet, de borde kanske mer bekymra sig över sin granne som kanske fumlar med både biolabb och kärnsmällare där även Polen och Rumänien stryker med.

  • Precis som du skriver, så har det kommit fram flera indikationer på att detta krig var redan planerat av USA. Ledaren för nazistgruppen C-14 Yeven Karas , sa även i sitt tal, att de hade startat kriget som världen inte sett på över 60 år.
   De måste vara de beskjutningarna han talar om som ökade mot Donbass kraftigt innan Ryssland gick in.
   Även om vissa fortfarande vill hålla masken och låtsas att det är Ryssland som startat kriget, som i ukrainsk TV, där man uppmanar till att döda ryska barn. Ryssland gick in i ett pågående krig.

   Ukrainsk TV talar om att alla måste hjälpa till med att döda alla ryska barn.
   De hänvisar till Adolf Eichmann som sagt att för att förinta en nation, så måste man börja med barnen. För om du dödar föräldrarna så kommer barnen växa upp och definitivt hämnas på sina föräldrar.
   Genom att döda barnen kommer de aldrig att växa upp och nationen kommer att försvinna.
   De ukrainska militärerna kan inte förinta barnen, då det är förbjudet enligt olika krigslagar, och förbjudet enligt olika konventioner inkl. Geneve konventionen.

   Jag tillhör inte ukrainska armen, så fort jag får möjlighet att massakrera ryssar så kommer jag att göra det.
   Vi vill ha seger och måste jag slakta hela din familj för att få det, så gör jag det. ”Glory to the nation”
   Jag hoppas att Ryssland och ryssar aldrig kommer att existera i världen mer, för de förgiftar världen.
   Jag hoppas alla kommer att delta, och åtminstone döda en ryss per person.

   https://twitter.com/dancohen3000/status/1503829062556520448

 10. https://www.youtube.com/watch?v=Lo7tY31pWD8

  Hela Irak stöder Putin, säger en irakisk kommunist från Bagdad. Och för att understryka detta har de hängt upp Putin-porträtt i hela stan. Och detta trots, eller kanske för att Irak fortfarande är föremål för all omsorg som USA kan uppbåda, med samtliga irakiska regeringar hittills i sin bakficka sedan 2003.

  Ryssland eller Kina har aldrig ockuperat något land i Mellanöstern säger debattörerna i inlägget, och som Assad har sagt tidigare i en intervju: Ryssland har aldrig tvingat oss till någonting eller krävt motprestationer.

 11. @Thomas Åkerblad 1 april, 2022 At 19:37 och alla andra som gjort liknande påstående

  ”Ah, denna folkomröstning som du älskar att återkomma till. Dock anger du aldrig vad valmöjligheterna i omröstningen var.
  Det fanns enbart två alternativ. Antingen som en egen (misslyckad stat) eller anslutning till Ryssland. Alternativet att tillhöra Ukraina fanns inte med.
  Så detta var en riggad Kalle-Anka-omröstning. 05.10 in på videon.”

  Det är mycket pinsamt att läsa alla dessa påstående om att folkomröstningen på Krim var ”riggad”. Hur pålästa är dom??

  Att den så kallade ”frimedia” inte skrivit ett enda ord om den undersökning som gjorts av ”Broadcasting Board of Governors” (april 2014) beror helt enkelt på att resultatet inte var den önskade.
  Info hittade jag på ”washingtonblog”, av historiker Eric Zuese, redan 2016.

  ”Crimea: Was It Seized by Russia, or Did Russia Block Its Seizure by the U.S.?
  Both before and after Crimea left Ukraine and joined Russia in a public referendum on 16 March 2014, the Gallup Organization polled Crimeans on behalf of the U.S. Government, and found them to be extremely pro-Russian and anti-American, and also anti-Ukrainian. (Neither poll was subsequently publicized, because the results of each were the opposite of what the sponsor had wished.) Both polls were done on behalf of the U.S. Government, in order to find Crimeans’ attitudes toward the United States and toward Russia, and also toward Ukraine, not only before but also after the planned U.S. coup in Ukraine, which occurred in February 2014″
  https://washingtonsblog.com/2015/02/crimea-seized-russia-russia-block-seizure-u-s.html (bloggen finns inte längre)

  in April 2014, Gallup again polled Crimea, and they found that 71.3% of Crimeans viewed as “Mostly positive” the role of Russia there, and 4.0% viewed it as “Mostly negative”; by contrast, only 2.8% viewed the role of the United States there as “Mostly positive,” and a whopping 76.2% viewed it as “Mostly negative.” During the intervening year, Crimeans’ favorability toward America had plunged down to 2.8%, from its year-earlier 6%. Clearly, what Obama had done in Ukraine (his violent coup in Kiev) had antagonized the Crimeans. And, as if that weren’t enough, the 2014 poll provided yet more evidence: “The 500 people that were sampled in Crimea were asked [and this is crucial] ‘Please tell me if you agree or disagree: The results of the referendum on Crimea’s status [whether to rejoin Russia] reflect the views of most people here.’ 82.8% said ‘Agree.’ 6.7% said ‘Disagree.’” In the hearts of the local residents, Crimea was still Russian territory, after an involuntary hiatus of 60 years; and so the Russian Government accepted them back again, into Russia
  http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf
  https://washingtonsblog.com/2014/12/npr-propagandizes-putin-regime-change-russia.html

  Axplock från ”Gallup- Broadcasting Board of Governors” (http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf):

  Views of Foreign Parties’ Role in the Crisis – Crimea sida 24
  For each of the countries and organizations I mention, tell me whether you think it has played a mostly positive role or a mostly negative role in the crisis in Ukraine
  Mostly positive 71,3% Russia
  Mostly negative 53,8% Germany; 65,0% EU; 76,2% USA; 52,9% Poland

  Perceived Legitimacy of March 16 Crimean Referendum sida 27 (och kommande)
  Please tell me if you agree or disagree: The results of the referendum on Crimea’s status likely reflect the views of most people there/here.
  Agree Crimea 82.8%
  Agree ethnic Ukrainians 68,4%
  Agree ethnic Russians 93,6%

  Most Crimeans Say Life Would be Better as Part of Russia
  Please tell me if you agree or disagree: Crimea’s becoming part of Russia will
  make life better for me and my family. [Asked of Crimeans only]
  Agree, 73.9%: 59,3% of EthnicUkrainians agree och 83,5% of ethnic Russians agree

 12. Ukraina är en rookiestat som Finland, 1918, som behövde krigen som sin skapelseberättelse, som Israel. Sverige
  fattar inte detta.

  Ukraina har nu förstört Europa, vårt energisystem, höjt alla priser, och gett oss, 4-5 miljoner flyktingar. Sverige har
  bidragit som vanligt, våra tokiga krigiska
  politiker. Alla östeuropeiska länder är
  destruktiva, brohuvuden, bara Ryssland
  har en karaktär. Polen och Baltststaterna,
  ökända krigshetsare.

  Det blir Ukraina som får betala, som Finland, 1944, ett amputerat bandagerat paket, men fria att gå på kryckor, och proteser. Grattis! Hur kunde ni gå på detta?

  Hur kunde det lilla fredsälskande Ukraina skicka 5.000 soldater till USAs olagliga
  anfallskrig mot Irak, 2003 ? Ukraina har
  spart ihop till denna katastrof.

  Folk inser nog vilka risker våra politiker utsätter oss för, Nato kommer inte på fråga, bli polare med Turkiet, som ocku-perar Cypern, samt Syrien, rädda oss den som kan!

  Europa fungerade ju innan USA bombade
  Jugoslavien, 38.000 raider, 1999, 78 dag-ars krig, Sverige teg. Det var Nato som var
  problemet, inte Belgrad.

  Men det kommer att bli en tillnyktring,
  det börjar röra på sig, några centimeter
  att börja med. Men skulden är främst, USA, Nato och inte minst EU, det var inget
  fredsprojekt, tvärtom, en imperialism, som
  vanliga svenskar får vara med betala alla
  subventioner till Östeuropa, de är inte som
  vi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here