Frige visselblåsarna Julian Assange & Chelsea Manning. Manifestation i Stockholm lördagen 13 juli.

2
1164

Detta flygblad kommer att utdelas vid en manifestation vid ”Soltorget” 50 meter från Sergels Torg i centrala Stockholm kl 12 13/7 2019. Kom dit! Läs och kommentera gärna!

En lyckad manifestation skedde på samma plats 29/6. Bilder här:

Eva Björklund håller tal, vid manifestationen för Julian Assange 29 juni 2019 vid några av banderollerna vid manifestationen i Stockholm 29 juni 2019.
Ännu en bild från manifestationen 29 juni 2019. Längst till höger skymtar en deltagare med flygblad i handen – tillika författare av denna artikel (jag).

Om du missade Anne Ramberg, advokat och generalsekreterare för
advokatförbundet nästan 20 år, kolla här: Anne Ramberg.

Fängslandet av visselblåsarna Assange och Manning är ett hot mot yttrandefriheten!
Varför protesterar inte media?!


Frige visselblåsarna Julian Assange & Chelsea Manning

Yttrande-och pressfriheten är i fara!

Under hot: Journalisters & publicisters egentliga uppdrag, att sanningsenligt beskriva vad som händer.

Julian Assange, är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USAs fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, om hem- lig övervakning av medborgare och andra brott. Han fick 2009 Amnesty Internationals ”Media Award” för avslöjanden av utomrättsliga avrättningar i Kenya.

Chelsea Manning, försvarsanalytiker i USAs armé, försåg Assange med dokumenten om krigsbrott: fol- ken har rätt att veta få veta sanningen vad som sker i deras namn. Hennes rapport publicerades av Wikileaks. Hon dömdes 2013 till 35 års fängelse. Hon benådades av president Obama och släpptes i maj 2017.
Efter ett kort besök i Sverige 2010, där han åtalades för sexuellt ofredande, reste Julian Assange till London där han 2012 beviljades asyl på Ecuadors ambassad, och medborgarskap.

När Ecuador valt ny president 2017, fråntogs Assange detta skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden och uppgav att han ”arresterades på grund av USAs krav på utlämning” men även på grund av ”borgensbrott”. Han sitter nu i fängelse i London under mycket svåra förhållanden, och hans hälsa är mycket dålig. FN:s representant mot tortyr menar att USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador sedan länge utsätter Julian Assange för psykisk tortyr.

Han fruktar även utlämning till Sverige som inte garanterar att han inte utlämnas vidare till USA. Trots att åklagare i Stockholm lagt ner åtalet för sexuellt ofredande två gånger, i brist på hållbara bevis har vise överåklagare nu återupptagit förundersökningen med hemliga åtalspunkter. Assange fruktar således med all rätt att Sverige också begär honom utlämnad med hemliga åtalspunkter och strängt straff.
Chelsea Manning, anklagades och dömdes för avslöjande av hemliga dokument, men frikändes i dom- stol. Hon greps på nytt i april i år i USA när hon vägrade ställa upp och vittna mot Julian Assange i USAs hemliga rättegång mot honom. Hon riskerar nu nytt fängelsestraff, men håller fast vid sin vägran.

Nerlagd och återupptagen förundersökning om sexuellt ofredande.
Assange har hela tiden varit tillgänglig för förhör i London, men förundersökningen för sexbrott i Sverige är mycket svag, enligt flera jurister.

Är det därför svensk polis och åklagare inte utnyttjat möjligheten att förhöra honom i London?

Denna återupptagna förundersökning drar uppmärksamheten från de ansvariga för krigsbrott som olagligt angrepp Irak och Afghanistan, med massbombningar av civila, tortyr och andra övergrepp, som Assange bidragit till att avslöja. Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har nu skriftligen godkänt att Assange får utlämnas till USA. Det påverkar det beslut som formellt
ska fattas av domstol 25 februari 2020.

Protestera !

Det kan rädda Assange från utlämning
!
Frihet för Julian Assange & Chelsea Manning!
Hindra Julian Assanges utlämning till USA!
Försvara yttrandefriheten!
Åtala de ansvariga för oerhörda krigsbrott: Bush, Blair, Obama och Trump!

Chelsea Manning

Stödkommittén för Julian Assange.

Föregående artikel4 juli: Latinamerika är inte längre USA:s bakgård.
Nästa artikelFinns bevis om regeringens våld i Venezuela?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here