Gäller Genèvekonventionen civila i Gaza?

3
407
Av Kari A. Jaquesson 11 november. Källa: https://steigan.no/2023/11/gjelder-genevekonvensjonen-for-sivile-i-gaza/?utm_source=substack&utm_medium=email

0

Journalisten Sam Husseini har bett om svar från talespersoner för det amerikanska utrikesdepartementet i flera dagar om de kräver att den fjärde Genèvekonventionen ska gälla för de civila som är fångade i Gaza, men de vägrar att svara honom.

Den fjärde Genèvekonventionen säger:

”Civila är inte lagliga mål. Civila i fiendens förvar måste respekteras. De måste skyddas mot alla former av våld och repressalier – ingen får hållas ansvarig för något de inte gjort. De ska också kunna upprätthålla kontakten med sina anhöriga. Sårade, sjuka, gravida, barn och unga ska ha särskilt skydd. Det finns separata regler för behandling av barn, frihetsberövade personer, civil omvårdnad och religionsutövning.”

Här är icke-svaret han får från Vita husets talesman:

Läs även från Sam Husseinis blogg:

Utrikesdepartementet hävdar att de inte utövar påtryckningar på Abbas mot att åberopa folkmordskonventionen; Uppmärksammas angående sin egen medverkan enligt konventionen.

Lyssna också på den modiga och kristallklara Clare Daly:

Föregående artikelSkräcken, skräcken!
Nästa artikelSverige: Höger om, marsch!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Om ett åtal släpps igenom till domstol och sedan lyckas (dvs politiker, militärer, ämbetsmän etc åker in i buren) kan det betyda att det blir en stormflod av ytterligare åtal. Därav motviljan mot att svara = i praktiken erkänna att man är skyldig. Nu är väl taktiken att hålla mun och hoppas att stormen drar förbi utan efterverkningar.

 2. Eftersom det är husse som är och slaktar barn, så kan och vill inte västs politiker (som annars är gaphalsar om barnens rättigheter, mm) säga något. Resten av världen och även numera folket i väst ser hyckleriet. Västs politiker är medbrottslingar i folkmordet som pågår i Gaza/Palestina, signerat barnamördare regimen apartheid israel.

  https://www.aljazeera.com/opinions/2023/11/19/israels-slaughter-of-palestinian-children-must-end

 3. De amerikanska Förenta staterna är ju ingen agerande krigspart i målet (officiellt, säkert underhåller man Israel med SigInt/Signalspaning och satellitbilder liksom ”expertis”) – att Washington skulle trassla in sig i ”internationell lag” brukar inte hända. Ingen kan någonsin höra en enda högt uppsatt amerikansk politiker ta ordet i sin mun: ”internationell LAG”. Det händer ALDRIG.

  Däremot kommer fullkomligt intetsägande men ”lugnande” fraser som ”rule of law”(som inte har minsta internationell referens eller bäring) eller ”Rule based” (”regelbaserad”) – man vet dock inte vilka regelverk man då hänvisar till. Israels arméns egna regler?

  _____________________

  OBS! VIKTIGT: TILL REDAKTIONEN: Ingen av artikelns länkar och liknande är klickbara i denna artikel ovan.(Bara svart text och ”död” som länkbar).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here