Sverige: Höger om, marsch!

12
1745

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Dagens Sverige är inte som förr, förklarade den pakistanska aktivister Ayisha Siddiqa vid FN:s klimatmöte i Egypten nyligen. Vilket är ännu tydligare än för ett år sedan.

Hon ansåg att ett allt mer konservativt Sverige sviker sina löften på klimatområdet. Och hon har säkert rätt.

Det är inte endast på klimatområdet som Sverige sviker tidigare utfästelser. Nyligen röstade den svenska riksdagen igenom en grundlagsändring som hotar den yttrandefrihet, som tidigare svenska regeringar har sagt sig vilja värna.

För första gången sedan 1889 har Sverige nu en “munkorgslag” som kan användas av makthavarna för att tysta kritiker. 1889 års munkorgslag riktade sig mot den framväxande arbetarrörelsen och innehöll en rad gummiparagrafer som straffbelade “hvarjehanda försök att förleda till ohörsamhet mot lag eller laga myndighet”.

På samma sätt innehåller 2022 års munkorgslag, “Lagen mot utlandsspioneri”, en rad skrivelser som gör det lätt för makthavarna i Sverige att tysta kritiker.

Lagen innebär att ett nytt yttrandefrihetsbrott, utlandsspioneri, införs. Uppgifter som kan innebära allvarligt men för Sveriges förhållande till en annan stat eller mellanfolklig organisation blir brottsligt att avslöja.

Kritiken från många håll har varit massiv. Jurister och journalister, inklusive de flesta tongivande massmedieorganisationer och tunga juridiska instanser i Sverige har varnat för att lagen öppnar för godtycke.

Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Jessica Wetterling – hennes parti röstade emot förslaget i den svenska riksdagen – menar att man med den nya lagen öppnar Pandoras ask.

”Till slut  till slut gav Pandora efter för sin nyfikenhet och öppnade asken från högste guden Zeus. Det visade sig att den innehöll en mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. När Pandora förskräckt stängde asken hade nästan hela dess innehåll redan flugit ut. Det enda som fanns kvar på botten av asken var hoppet.” (Wikipedia).

Lagen är inte utformad för att stoppa spionage, utan för att sprida  rädsla, anser hon.

 • Det kommer inte att leda till att man täpper till de luckor i lagen som man säger sig vilja åtgärda. Den försvarlighetsventil som man hänvisar till från i stort sett alla partier kommer att leda till en stor osäkerhet bland visselblåsare, journalister och publicister om vad som kommer att vara brottsligt och kriminellt att publicera och vad som inte kommer att vara det, sa Jessica Wetterling i riksdagsdebatten innan lagen röstades igenom.

Liberalerna var från början emot lagförslaget. För en grundlagsändring i Sverige krävs två omröstningar i riksdagen med ett allmänt val emellan. I den första omröstningen sa liberalerna nej till förslag. Partiledaren Johan Pehrson skrev då i sitt yttrande till justitieutskottet att lagen ”inte har den tydlighet och förutsägbarhet som är nödvändig för att inte enskilda av försiktighetsskäl ska avhålla sig från att utöva sina grundlagsskyddade yttrande- och informationsfriheter”. Han hävdade vidare att den “försvarlighetsventil” som tillskyndarna av lagen så gärna åberopade,  att en gärning inte ett brott om den med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är ”försvarlig”, var alltför vag och otydlig för att liberalerna skulle kunna säga ja till lagen.

Liberalerna valde ändå vid den avgörande omröstningen att överge sin liberalism på yttrandefrihetens område. Detta efter att ha satt sig i en regering som för att få igenom sin politik är helt och hållet beroende av ett parti med nazistiska rötter. Det säger en del om hur det är att vara liberal i dagens Sverige.

Den regering liberalerna nu sitter i har redan lagt fram ett förslag om att människor som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, kan få sina uppehållstillstånd omprövade. Det har skapat stor oro bland många människor.

Att skapa oro och sprida rädsla bland människor oavsett om de är immigranter, journalister eller visselblåsare kan ses som ett tecken på den fascistisering som ägt rum i Sverige under senare tid. Den nya spionerilagen och förslaget om att ompröva permanenta uppehållstillstånd är bara några i raden av liknande rättsosäkra lagar och lagförändringar som ägt rum i Sverige.

Den nya högerregering, med sitt stödparti Sverigedemokraterna, bär inte ensam skulden för den utvecklingen.

Det är den tidigare socialdemokratiska regeringen och dess justieminister Morgan Johansson som var de som började glänta på Pandoras ask.

Morgan Johansson försatt sällan som justitieminister en chans att skärpa lagstiftningen, framför allt när det gällde sexualbrott och migrationsfrågor. Johanssons förslag mötte många gånger stor förståelse, för att inte säga jubel, i högerkretsar men fick oftast hård kritik från tunga juridiska instanser och samhällsvetare. Socialdemokraterna i Sverige offrade rättssäkerheten och flirtade med populistiska strömningar för att försöka vinna tillbaka väljare som övergett partiet. Det var ett desperat försök av Socialdemokraterna att bekämpa högerkrafter som i praktiken innebar att partier gjorde extremhögerns politik till sin.

Svensk socialdemokrati, som en gång tog strid för arbetarnas och folkets rättigheter och bekämpade “munkorgslagar”, har nu inte bara infört nya rättsosäkra lagar, spridit oro och osäkerhet bland människor och lierat sig med krigsaktivistiska organisationer som Nato.  De har också gått i bräschen för den fascistisering av det svenska samhället som ägt rum det senaste decenniet, kanske utan att själva ha varit medvetna om det.

 

Föregående artikelGäller Genèvekonventionen civila i Gaza?
Nästa artikelSverige och Nato: Att destabilisera ett anständigt land och gillra en fälla.

12 KOMMENTARER

 1. Uppdelningen i höger – vänster, är obsolet.
  Ett sätt av makt-eliten att skapa motsättningar bland folken.

  Den stora motsättningen är kampen mellan Globalism och Lokalism.
  Globalism = Maktelitens kamp för en global diktatur, styrd från USA/GB.
  Lokalism = Folkens kamp för att leva ett fritt och värdigt liv, byggt på fred och samarbete.

  • Bra rutit där Rolf L!

   https://www.synonymer.se/sv-syn/obsolet

   Det du påstår är något jag hävdat en länge.
   Men den politiska vänstern drar nytta av att hävda ”motsättningen” då de gör den till ett spöke för att skrämma sina väljare bort från fokus om sakfrågor.

   Din beskrivning är den sanna som varken högern eller vänstern vill erkänna då den går tvärs emot deras intressen eller sedan flera decenniers resultat av politisk indoktrinering.

   Självklart är jag för lokalismen och då blir länder som Ryssland, Kina, Iran, Kuba, Nordkorea m.fl. som ”går sin egen väg” föredömen som måste stöttas på alla sätt mot internnationalismen och globalismens dödande av kulturer och en likriktning som påminner om Sovjetunionen men på kapitalismens villkor.

   Du som tror på folkets makt,
   – Stand up with Russia!

  • Jaha, där ser man.
   Kommentarer jag totalt glömt.
   Men vidhåller på samma sätt idag.

   Kan väl bara tillägga att du som också tror på Frihet och Kultur,
   – Stand up with Russia!

   ”Tro på Frihet och Kultur” är en fras jag hittade i den geniala politiska låten ”Kalla Kriget” från ett av 1970-talets bästa proggband Blå Tåget.
   Här nedan under namnet Gunder Hägg.
   Mer om det vet jag inte utan att läsa på.

   Lyssna på denna låt, jag tycker den passar bra för den här bloggen.
   Eller webbtidning som det här faktiskt är numera.

   Gunder Hägg – Kalla Kriget
   https://www.youtube.com/watch?v=Pe-tTVBivz4

 2. Problemet med (makt)styre är att det förr eller senare alltid resulterar i någon typ av totalitärt styre. Sverige är väl ett praktexempel på detta då makten centraliseras alltmer varpå de flesta beslut som numera tas är direktiv från Bryssel. Med nuvarande takt så ligger inte fascismen långt borta då ju politiker och storföretag samarbetar alltmer för att skapa det kontrollsamhälle som psykopaterna på toppen suktar efter. Så oavsett hur lokal makten ursprungligen är så tenderar den att centraliseras allteftersom, oavsett den goda initiala intentionen och besvikelse kommer alltid att prägla den som fortsätter att tro på politiska system.

  Var hamnar man då för att förekomma detta? Jo, man måste börja med att ifrågasätta konceptet att låta människor besluta över andra människors öden. I slutändan är vi ändå ytterst ansvariga för oss själva och det personliga ansvaret kan aldrig lämna resp. individ. I förlängningen hamnar man således i begreppet anarkism, som i sin rätta översättning betyder ”utan herre”.

  Vi kommer aldrig ur ”The human condition” så länge vi abdikerar vårt personliga ansvar.

 3. RL Du förenklar problemet. Vem är globalist och vem är folket? Finns det inga motsättningar inom ”globalisterna” och är allt rosenrött samförstånd mellan ”folken”? Knappas. Motsättningar är mer intrikata än så och förnekas endast av de som tror att världen kan uppdelas i ont och gott. Men det är väl ändå de ljumma som är värst?
  ”Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall, skall jag spy ut dig ur min mun.”
  Men kanske är du kristen och verkligen tror på gud?

 4. SVT utmärker sig som vanligt med ”fake news” när man helt fräckt påstår att belgare i besvikelse över förlusten mot Marocko i VM skulle ligga bakom upplopp i Bryssel! I själva verket är det araber som firar och samtidigt passar på att plundra staden vilket bevisas av filmklipp…Inte en vit belgare inom synhåll! Påminner om SVT:s ”fake news” från Kherson i Ukraina som också bara är falsarier! Att de inte skäms? Numera är det ganska lätt att ta reda på sanningen…Hälsningar till SVT, ska ni hålla på med er propaganda så se till att göra ett bättre ”jobb” i dessa tider med internet och källor på plats som ger en helt annan mer korrekt bild…Ni borde ju skämmas!

 5. Lite mer komiska ”nyheter” från Svedala…”Ekonomer” menar att det inte alls behövs några bidrag för villaägare i södra Sverige p g a höga elpriser varav det mesta dessutom är skatt. De menar på att villaägare minsann är rika och kan betala det hutlösa elpriset och skatten. Vad dessa ”ekonomer” tydligen ”glömt” är att de flesta villaägare kommer att handla mindre mat, elektronik, bilar, hämtmat, gå mindre på nöjesställen och restauranger, dra ner på kostnader för TV-abonnemang, telefon och andra utgifter för att klara räntorna, höga elpriser och svindyr bensin/diesel. Det kommer givetvis att leda till butiksdöd, restauranger lägger ner, bilfirmor går på knäna m m. Vad ska alla arbetslösa leva på, har dessa ”ekonomer” tänkt, om alla våra pengar går till skatter och avgifter? Bidrag från staten? Häpp…

 6. Nä, men bolsjevikmonoposluskism ’vnstr/hgr’..wht the f..ck, oom.

  ’Vi’ äger ändå hela väst, så låt dårarna tro det finns ideologiska skillnader, hha. Härska gör ’vi’ genom att splittra.

  Dock, vi kunde inte rå på Ho Chi Min för han var det vi hatar..han var patriotsocial..o ’vi’ e ju för f..n internationalist’socislister’..så därför är/var ’vi’ som de massmördare ’vi’ är, tvungna att mörda Vietnam. O det gick finfint, sedn har ’vi’ fortsatt. Libyen är ett excellent ex på hur korkad världen är..de går på aallt av våra tricks.hha

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here