Sverige och Nato: Att destabilisera ett anständigt land och gillra en fälla.

13
1066

Intressant vinkling av en författare hos The Duran. Sweden and Nato

Att destabilisera ett anständigt land

Sveriges resa till Nato: Del 2 -Fällan.

Föregående artikelSverige: Höger om, marsch!
Nästa artikelStoppa folkmordet! Solidaritet med Palestina! Tal av Ulf Bjerén vid solidaritetsmöte i Karlskrona
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. Jag har ännu inte lyssnat på dessa program men jag har av rubriken förstått poängen. Dessutom läser jag just nu “NATOs hemliga arméer – Operation Gladio och terrorismen i Västeuropa” av Danielle Ganser. Schweizaren Ganser ägnade 4 år åt CIAs Stay Behind-nätverk i Västeuropa och doktorerade på detta arbete. Till morgonkaffet idag läste jag bl a ett stycke som Ganser citerat ur en italiensk senatsrapport från 1995 om Gladio och massakrerna (Stay Behind-nätverket (Gladio) i Italien avslöjades 1990):
  “Den bild som till sist framträder från analysen är en av ett land som i mer än 40 år har upplevt en svår krissituation. Uppenbarligen har de spänningar som har präglat dessa 40 år, och som varit föremålet för analysen, också sociala och därför inre orsaker. Sådana spänningar skulle emellertid aldrig ha bestått så länge, och skulle inte ha antagit så tragiska dimensioner, och vägen till sanningen skulle inte så ofta ha blockerats, om inte den inre politiska situationen varit så beroende och övervakad av det internationella ramverk [CIA-styrda Stay Behind-nätverket] som Italien ingick i.“
  Under åren 1969 till 1987 dog 491 personer i Italien. 1181 skadades/lemlästades. Målet med terrorattentaten var att skylla dåden på vänstern och smutskasta det populära kommunistpartiet i Italien. När Stay Behind-nätverket kidnappade och dödade Aldo Moro 1978, och de i statliga myndigheter inblandade skyllde på Röda Brigaderna, hade kommunistpartierna fått 34,4 % av rösterna i valet. Det av USA startade och finansierade kristdemokratiska partiet där Aldo Moro var ledare ville därför ha med kommunisterna i regeringen. Om detta var han över i USA och pratade med Kissinger som sade nej. När Moro trots detta beslutade ta in kommunistpartiet i regeringen blev Moro kidnappad och senare dödad.

  Om detta kan vi lära en hel del. T ex vem som dödade Olof Palme, vilket också tas upp i boken. Boken är utgiven 2016 på mitt favoritförlag Karneval. Inget annat förlag ger ut så viktiga böcker. Köp boken här https://www.karnevalforlag.se/bocker/natos-hemliga-armeer/

  Nu har Danielle Ganser kommit ut med en ny bok som är minst lika viktig “USA: The Ruthless Empire”. Jag hittade den häromdagen och har nu översatt det till svenska för er som är intresserade. Ladda ner “USA: Det hänsynslösa imperiet” som epub här http://motbild.se/files/USA_Det_hansynslosa_imperiet_-_Daniele_Ganser.epub

  Ett intressant samtal på engelska med Danielle Ganser, om båda böckerna, kan ni se här https://www.corbettreport.com/ganser-empire/

  Vad gäller Sveriges destabilisering och NATO-medlemskap: Eftersom Ukraina nu går mot ett totalt nederlag och en total förstörelse av sitt land så behöver USA/NATO ny kanonmat för att göda det ryska artilleriet. Sina planer på destabilisering och regimförändring i Ryssland har USA/NATO inte slagit ur hågen. Det är därför Finland och Sverige ska med i NATO. Så att finska och svenska ungdomar kan få förmånen att ersätta ukrainarna och få förmånen att dö den ärofulla döden för USAs geopolitiska intressen. När sedan ungdomarna är slut så blir det dax för barn och pensionärer att dö, precis som i Ukraina. Detta är vad vi har att se fram emot inom kort.
  Visst är väl ni redo och villiga att dö för USAs geopolitiska intressen? Så att västvärldens storföretag kan komma åt de ryska naturtillgångarna som är världens näst största räknat i pengar.
  Till Sverige flygs det redan nu in mängder med krigsmateriel från NATO så att Sverige ska framstå som en klart uttalad fiende till Ryssland, och därmed ett legitimt mål vid en militär konflikt. Det har våra landsförrädiska, men USA-lojala, politiker redan ställt upp på. Så nu väntar våra politiker bara på att låta oss alla dö för USA. Själva tänker de åka utomlands innan bomberna börjar falla.

   • Nä då, det var enkelt. Jag gör inte översättningen själv utan låter DeepL göra det. Men av erfarenhet vet jag att det brukar bli mycket bra. Inte 100% men nästan.
    Orsaken till att jag gör det är för min egen skull. Jag orkar inte traggla med engelskan. Då skulle det ta mig en månad att komma igenom boken men utan att begripa och minnas innehållet så bra som när jag översätter den.
    Det jag tänkt göra är att skicka min översättning till Karneval. Förlaget skulle då inte behöva göra så mycket arbete med att ge ut boken. Bara kolla igenom översättningen och jämföra med originalet. Och jag vill inte att betalt för min insats, utan tycker det viktiga är att boken når en vidare krets och att Karneval kan få lite pengar i kassan till andra viktiga böcker.

     • Intressant. DeepL hade jag inte hört talas om. Då jag i första hand översätter ryskt material om Stalin-epoken till engelska använder jag Google som bas. Om man kan ämnet så kan man sen till största delen med hjälp av sammanhanget sluta sig till resten. Kompletterar också med Promt och Yandex om det skulle behövas. Det lilla som blir kvar brukar jag fråga ryska bekanta om. Så gjorde jag då jag översatte rättegångsprotokollet från Tuchatjevskij-processen.

      Översättning från ryska till svenska på Google är ett dåligt skämt.

     • Sven-Eric, ett skämt om en inte har en viss språkkunskap då ska en absolut undvika Google och har en språkunskap i kombination med metodisk förmåga fungerar Google bra, men det tar en längre tid i självaste översättnings-processen jämfört med andra översättningsprogram. Jag dumt nog sitter fast med mobilen, fastän jag har ett fantastiskt översättningsprogram installerat på min dator, enkelt, pålitligt (jag måste ändå kontrollera att det ser vettigt ut) och texen blir snabbt översatt, mycket användningsbart när det gäller en lång text. Ryska översatt på Google fungerar för mig, men det är min smarta teknik som är A:et och O: et😉
      Fel kan uppstå p.g.a. distraktion.

 2. Sveriges Nickedockor, 
  nickar, nickar och nickar
  Fullständigt galet

  Är dessa Sprattelgubbar
  hjärtlösa, iskalla kreationer
  Avkommor från nazi- europa?

  För folket och sina egna barn
  ljuger, ljuger och ljuger
  Om vad som komma ska

  Likt Karl XII erövra Ryssland
  ack, ack, ack vansinne!
  Invaggat svensken till hat
  skyller lömskt allt på Ryssen.

  ×××

  I ett uttalande från chefen för NATO:s Joint Support and Enabling Command (JSEC) talade generallöjtnant Alexander Sollfrank om behovet av att skapa ”ett militärt Schengen”, ett område med fri passage av militär last över Europa som liknar den politiska Schengenzonen som tillåter fri rörlighet i större delen av EU.

  ”I det här fallet vill jag återigen betona att det är Nato som hela tiden flyttar sin infrastruktur nära vår gräns. Vi rör oss inte mot Natos infrastruktur. Det är Nato som rör sig mot oss. Detta kan inte annat än orsaka vår oro och detta kan inte annat än uppmana till motåtgärder för att säkerställa vår säkerhet. Europa vill inte lyssna på vår oro och skjuter undan den ofrånkomliga principen om odelbar säkerhet vilket innebär att de talar om sin säkerhet på bekostnad av vår. Natos expansion kan inte annat än föranleda Rysslands vedergällningsåtgärder”, sade Dmitry Peskov Kreml-talesman och tillade –

  ”Alliansen har alltid betraktat vårt land som en tänkt fiende. Nu betraktar den vårt land som en självklar fiende. Det här är inget annat än en anstiftan till spänningar i Europa, vilket har sina konsekvenser”.

  Sollfrank sade
  ”Vi har ont om tid. Det vi inte får gjort i fredstid kommer inte att vara redo i händelse av en kris eller ett krig, vi måste vara före kurvan. Vi måste förbereda teatern i god tid innan artikel 5 [i Natos grundande Washington-fördrag om kollektivt försvar] har åberopats”.

  Sex år av ansträngningar
  Europeiska unionen och Nato engagerade sig i att skapa ”ett militärt Schengen” under hösten 2017. Initiativet lades ursprungligen fram av flera politiker från de baltiska staterna och stöddes aktivt av EU:s dåvarande utrikeschef Federica Mogherini. Ansträngningen att skapa detta system blev en viktig uppgift för EU:s PESCO-program (Permanent Structured Cooperation) som inrättades samma år för att fördjupa försvarssamarbetet. Som dess nyckelelement angav programmet projekt för att utöka och stärka den europeiska transportinfrastrukturen, inklusive vägar, järnvägar, broar, tunnlar, hamnar och flygplatser för att använda så många transportförbindelser som möjligt för att transportera tung och stor militär hårdvara.

  Samtidigt började europeiska länder diskutera åtgärder för att harmonisera sina starkt olika regler för transport av militära och andra farliga laster, särskilt explosiva ämnen längs deras transportvägar. Alla dessa åtgärder skulle leda till att skapa ”ett militärt Schengen”, ett system som idealiskt skulle tillåta militära konvojer att röra sig över hela Europa baserat på ett enda tillstånd och endast stanna för tankning och vila.

  Initiativet stöddes aktivt av Nato och samspelet mellan militäralliansen och EU har intensifierats avsevärt sedan PESCO-programmet började implementeras.

  Framstegen under de efterföljande åren har varit minimala och till och med Natos gemensamma stöd- och möjliggörande kommando (JSEC) som inrättades den 8 september 2021 och som nu leds av Sollfrank har misslyckats med att lösa problemet snabbt.

  TASS/ 24 November 

 3. Ukraina har svårt att övertyga sina medborgare att stanna i landet.
  https://www.globalresearch.ca/mass-migration-depopulation-ukrainian-are-fleeing-ukraine-kiev-regime-trying-to-prevent-escapes-western-transcarpathian-border/5841139

  Enligt en färsk rapport fokuserar regimens soldater sina ansträngningar på att förhindra medborgare från att lämna ukrainskt territorium vid gränsen till Transkarpaterna. Fallet visar tydligt hur ukrainska medborgare är missnöjda med situationen i landet och inte stöder kriget med Ryssland och försöker undvika militära skyldigheter.

  Ukrainska gränstjänsttjänstemän finns i regionen Transcarpathia och försöker kontrollera det stora flödet av ukrainska medborgare som försöker ta sig över varje dag för att undvika värnplikt. Många ukrainska medborgare vill ta sig in i grannländer, som Ungern, Polen och Rumänien, eftersom de tror att detta är det enda sättet att rädda deras liv från konfliktens förödande konsekvenser.
  De ukrainska soldaterna kan inte övertyga sina landsmän att slåss i kriget och använder illegala och antihumanitära metoder för att förhindra rymningar. Verkliga militära operationer genomförs i regionen och det finns till och med användning av landminor vid gränsen, som visar avsikten att skada eller döda dem som försöker ta sig in i grannländerna. Kidnappningar av lokala medborgare för tvångsrekrytering har också blivit vardag. Ungerskt tålamod med att Ukraina tar slut.

  Det är också viktigt att komma ihåg att Transcarpathian-regionen är ett upprepat mål för Kievs etniska rensningsmetoder . Eftersom Transcarpathia är en region med majoritet av ungersk etnicitet har Transcarpathia blivit ett slags ”västra Donbass” i Ukraina. En process av folkmord mot lokalbefolkningen har genomförts på ett allt mer öppet och offentligt sätt de senaste åren.

  Detta folkmord sker på både en kulturell och fysisk nivå. Ungerska skolor har stängts och modersmålet förbjudits från officiella dokument. Parallellt rekryteras etniska ungrare i massor och förs utan tillräcklig utbildning och dåligt utrustade till frontlinjerna, där de blir lätta mål för ryskt artilleri och dör i stort antal. Kiev utnyttjar sin krigslagstiftning för att använda icke-ukrainska etniska medborgare som kanonmat i Natos anfallskrig mot Ryssland, och det verkar för närvarande tydligt finnas ett fokus på att använda situationen för att påskynda etnisk rensning i Transcarpathia .

  Det är möjligt att förstå den nynazistiska regimens praxis genom att minnas dess främsta politiska inspiration, som är Hitlers Tyskland. Under kriget implementerade Nazityskland den så kallade ” Volkssturm ”, en massrekryteringsåtgärd med påtvingad värnplikt för att bilda en stor nationell milis. I Ukraina är det precis vad som görs, att prioritera etniska grupper som Zelenskij-regeringen vill eliminera så snabbt som möjligt, som ungrarna.

  Milisenheter skapas i Transcarpathia och kallas ”centra för nationellt motstånd”, där förutom tvångsrekrytering av lokala medborgare även sabotageoperationer genomförs mot alla typer av motstånd från det ungerska folket. Fredliga protester förtrycks snabbt och data från lokala antikrigsaktivister skickas till ukrainsk underrättelsetjänst för att möjliggöra attacker. Det finns ett tydligt mål från regimens sida att eliminera alla typer av ”ungerska hot” i Transcarpathia, vilket är anledningen till att dessa illegala metoder gradvis blir vanliga.

  Dessa fakta visar att ryssarna alltid har haft rätt i sina anklagelser. Den nuvarande ukrainska regeringen är verkligen en nynazistisk junta som hatar och förföljer etniska minoriteter. Kiev respekterar inte det ungerska folket och deras rätt till självbestämmande, på samma sätt som det aldrig respekterade ryssarna i Donbass, efter att alltid ha främjat våldsamma handlingar mot lokalbefolkningen. Rasism, främlingsfientlighet och ultranationalism är en vital del av den ideologi som blev hegemonisk i Ukraina 2014, varför brott mot icke-etniska ukrainska medborgare är återkommande.

  På samma sätt är det tydligt att lokala medborgare är trötta på att leva under krigets terror och vill lämna landet så snabbt som möjligt. Det finns ingen patriotisk motivation som övertygar ukrainare att stanna kvar i landet, helt enkelt för att det verkar allt tydligare att Kiev inte kämpar för sitt eget folk eller sitt territorium, utan för utländska intressen som inte på något sätt gynnar lokalbefolkningen. Denna medvetenhet leder till att många unga män i militär ålder flyr landet över gränsen i Transcarpathia. Kiev reagerar med onödiga våldsmetoder, men den rätta vägen att följa borde vara en annan.

  Istället för att tvinga sina medborgare att slåss bör Ukraina ändra sin politik och inta en humanitär och suverän hållning, sluta fungera som ombud och låta sina medborgare fritt välja om de vill ta militärtjänst eller inte. Problemet är att dessa förslag om respekt för mänskligheten och demokratin strider mot den hegemoniska nynazistiska ideologin i dagens Ukraina.
  Den ursprungliga källan till denna artikel är Global Research
  Copyright © Lucas Leiroz de Almeida , Global Research, 2023

 4. Vi som är helt emot NATO [Nord Atlantiska Terror Organisation] är tacksamma att både Ungern och Turkiet säger NEJ! till Sveriges ansökan om medlemskap. Vem skulle ha trott att en muslim och en nationalist skulle rädda Sverige från att bli ännu en leksak av neokonservativ/sionist kabalen?

 5. POLITIK
  Alexey Podvolotsky 27 november 2023 klockan 16:39
  Ny kunskap, Sergey Lavrov. Moskva, Sergey Lavrov.
  Den nuvarande situationen i världen liknar perioden under det kalla kriget, sa Sergej Lavrov. FN spelade en nyckelroll för att förhindra ett nytt världskrig. När det gäller Europa kan det fortfarande återupprätta förbindelserna med Ryssland i framtiden. Detta konstaterade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid det IX internationella vetenskaps- och expertforumet ”Primakov Readings”. URA.RU har samlat andra viktiga uttalanden från talet av chefen för det ryska utrikesdepartementet.

  FN har gjort allt för att framgångsrikt förhindra ett nytt världskrig. Lavrov noterade dock att idealen om universellt samarbete och jämlikhet inte kunde förverkligas fullt ut på grund av uppdelningen av världen i motsatta läger under det kalla kriget.
  USA:s agerande har förstört vapenkontrollsystemet. Ryssland har inga aggressiva planer i Europa. Den internationella situationen är nu inte mindre farlig än under det kalla kriget.
  Ryssland kommer inte att stänga av sig från spelare från det historiska väst. Det är möjligt att OSSE fortfarande kan räddas från västerländskt inflytande, men chanserna för detta är små. Endast utvecklingsländer som åtnjuter auktoritet i sina regioner kan antas i FN:s säkerhetsråd.
  Ryssland kommer inte att tolerera att väst lever på andra länders bekostnad. Moskva kommer att arbeta för att stärka BRICS ställning under sitt ordförandeskap. Inträdet av nya medlemmar i början av januari kommer att ge BRICS en ännu större fördel jämfört med G7.
  Rysslands förbindelser med Europa är inte en prioritet för Ryska federationen nu. Om Europa föreslår att återupprätta förbindelserna kommer Ryssland att göra det med försiktighet. Europa har urholkat sitt rykte som en pålitlig partner, men det är inte helt förlorat.
  De flesta sanktionerna mot Ryssland kommer att kvarstå efter att den ukrainska konflikten är slut. Europeiska unionen håller snabbt på att tappa sin ekonomiska vikt, och denna process kommer att accelerera. Det globala ekonomiska systemet börjar röra sig bort från dollarn och Indien och Kina svarar redan på denna signal och försöker minska beroendet av det nuvarande systemet. Ryssland förväntar sig att 2024 kommer rekommendationer om skapandet av gemensamma betalningssystem att presenteras för BRICS statschefer.
  https://ura.news/news/1052707788

 6. MOSKVA, 28 november. /TASS/.
  Ryssar är mer än en nationalitet, de är en kulturell och historisk identitet, och utan ryska människor finns och kan det inte finnas Ryssland och den ryska världen.
  Detta uppgav Rysslands president Vladimir Putin, som talade via videolänk vid ett möte med World Russian People’s Council (VRNS).

  ”Jag vill betona: utan ryssar som etnisk grupp, utan det ryska folket, finns det ingen och kan inte vara den ryska världen och Ryssland självt. Ryssar är mer än en nationalitet. Detta har alltid varit fallet i vårt lands historia. Detta är också en kulturell, andlig, historisk identitet”, förklarade Ryska federationens president.

  I detta, sa han, finns det ingen anspråk på överlägsenhet, selektivitet eller exklusivitet – ”det är bara ett faktum.” ”Som det faktum att vår konstitution tydligt fastställer det ryska språkets status som språket för det statsbildande folket”, tillade den ryska ledaren.
  Han påminde om att att vara ryss först och främst är ”ett enormt ansvar för att bevara Ryssland.” Det är här, enligt Putin, den sanna patriotismen ligger. ”Och som en rysk person vill jag säga: endast ett enat, starkt, suveränt Ryssland är kapabelt att garantera den framtida och ursprungliga utvecklingen för både det ryska folket och alla andra folk som har levt och lever i vårt land i århundraden, förenade av ett gemensamt historiskt öde”, avslutade presidenten.
  VladimirovichRysslandhttps://tass.ru/politika/19400983

  • Ivan, vi skulle kunna säga att
   uttalandet från Putin, nedan, passar bra till din kommentar…

   Rysslands president Vladimir Putin sa 

   ”I princip behöver inte västvärlden ett så stort och multinationellt land som Ryssland”, sa han i ett tal till Worldwide Russian People’s Assembly via videolänk. ”Vår mångfald och enhet av kulturer, traditioner, språk, etniciteter passar helt enkelt inte in i västerländska rasisters och kolonisatörers logik, i deras grymma plan av total avpersonalisering, oenighet, förtryck och exploatering.”

   ”Så de återanvänder samma gamla berättelse igen: Ryssland är ett fängelse av nationer, och ryssarna själva är en nation av slavar. Vi har hört detta många gånger genom århundradena. Vi har också hört att Ryssland, det visar sig, nu behöver att avkoloniseras”, sa presidenten. ”I verkligheten, vad vill de? I själva verket vill de bryta upp och plundra Ryssland. Om de inte kan få till det här med våld, då kommer de att försöka så oenighet.”

   ”Vi betraktar all utländsk inblandning och provokationer som syftar till att orsaka interetniska eller interreligiösa konflikter som aggressiva handlingar mot vårt land och som ett försök att utmana Ryssland med terrorism och extremism som ett verktyg för att bekämpa oss”, sa Putin. ”Vi kommer att svara proportionellt.”

   Presidenten anklagade västerländska eliter för att göra russofobi och nynazism till sin officiella ideologi.

   ”Idag har russofobi, andra former av rasism och nynazism praktiskt taget blivit den officiella ideologin för västerländska styrande eliter”, sa han.

   Denna politik ”riktar inte bara mot ryssar, utan mot alla folk i Ryssland – tatarer, tjetjener, avarer, tuvinianer, baskirer, buryater, jakuter, osseter, judar, ingusher, marier och altaier”, sade han.

   ”Vi är många. Jag kommer inte att nämna alla nu, men det är riktat mot alla folk i Ryssland”, konstaterade Putin.

    SOCHI/MOSKVA, 28 november. /TASS/.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here