Stoppa folkmordet! Solidaritet med Palestina! Tal av Ulf Bjerén vid solidaritetsmöte i Karlskrona

2
714
default

 

TAL PÅ SOLIDARITETSMÖTE PÅ STORTORGET I KARLSKRONA 28 OKTOBER 2023

Jag, Ulf Bjerén, har varit engagerad för palestiniernas sak sedan 1960-talet då kampen mot sionismen organiserades under Yassir Arafats ledning. Vi började sprida tidningen Palestinsk front.

De historiska orsakerna till konflikten mellan Israel och Palestina har sina rötter i kolonialismen, särskilt den brittiska. USA-imperialismen tog över ledningen och gjorde Israel till sin utpost i Västasien. Med Israel som instrument kunde USA styra och ställa och vid behov angripa grannstaterna. På senare tid har det särskilt gällt Libanon och Syrien.

I mer än 70 år har Palestina ockuperats sedan en stor del av befolkningen fördrivits under Al Nakba. Sedan snart två årtionden har Gaza gjorts till världens största utomhusfängelse: Där genomför Israel med västs stöd ett långsamt men ständigt pågående folkmord. Det sker genom en folkrättsstridig blockad som förnekar palestinierna tillgång till livsförnödenheter och upprepade militära angrepp.

Palestiniernas motstånd är legitimt och rättvist enligt FN-stadgan. Den nu pågående kulmen av folkmord där tusentals palestinska vuxna och tusentals palestinska barn mördas kan syfta till ett nytt Al Nakba, fördrivning av palestinierna från Gaza till Sinaiöknen för att utvidga Israels territorium på vägen mot den sionistiska drömmen om ett Stor-Israel.

Netanyahus retorik där han liknar palestinier vid odjur som bör utrotas ekar från kolonialismens historia av rasism och folkmord och inte minst från Tredje rikets dehumanisering av sina angreppsoffer.

Detta bör sägas: Kampen mot sionismen är inte kampen mot judendomen eller det judiska folket. Den gäller kampen mot det sionistiska projektet, den israeliska apartheidstaten som är imperialism och rasism.

Detta är också viktigt att framhålla: Palestinierna har inget gott att vänta från USA, EU, Nato, USA:s vasallstater.

FN:s generalförsamling antog den 27 oktober en resolution som bland annat kräver ett omedelbart eldupphör. Bakom resolutionen stod 22 arabstater och den lades fram av Jordanien.

USA och några vasaller röstade mot, ytterligare några la ner sina röster däribland skamligen Sverige och en stor majoritet, framförallt från det globala syd röstade för. Det speglar ganska väl hur verkligheten ser ut.

Det är i det uppåtstigande globala syd palestinierna får stöd. Det gamla imperialistväldet håller på att murkna och rämna och drivs av desperation. Framtiden ligger i en multipolär värld bortom imperialism och hegemonism.

Det är beklämmande att höra Tobias Billström på EU:s utrikesministermöte. Där sa han på fullt allvar att Israels krig i Gaza var proportionerligt. Inga invändningar mot detta absurda påstående restes.

Netanyahu har fått bekräftat att han kan göra vad som helst frambärande den förljugna parollen om Israels rätt att försvara sig. Politikerna i väst upprepar detta mantra medan bomberna haglar över försvarslösa palestinier och dödssiffrorna stiger till tusentals.

Stoppa folkmordet!

Solidaritet med Palestina!

Ulf Bjerén

Föregående artikelSverige och Nato: Att destabilisera ett anständigt land och gillra en fälla.
Nästa artikelVem sprängde Nord Stream? Möte lördag. Ola Tunander!

2 KOMMENTARER

  1. Bra skrivet Ulf Bjerén och jag vill igen påminna om manifestationen i Helsingborg i morgon söndag 26/11 Samling kl 14.30 på Gustav Adolfs torg.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here