Skräcken, skräcken!

9
1115

Bödelns sång – av Mr Fish
Oförliknelige Chris Hedges  https://chrishedges.substack.com/p/the-horror-the-horror

Israels folkmordsattacker, som dödar hundratals palestinier om dagen, inklusive cirka 160 barn, har utökats till att beskjuta de återstående sjukhusen i Gaza.

Chris Hedges.

DOHA, Qatar: Jag är i studion till den arabiska utgåvan av Al Jazeera och tittar på en livesändning från Gaza City. Al Jazeera-reportern i norra Gaza tvingades evakuera till södra Gaza på grund av det intensiva israeliska bombardementet. Han lämnade sin kamera. Han va på Al-Shifa -sjukhuset, Gazas största medicinska komplex. Det är natt. Israeliska stridsvagnar skjuter direkt mot sjukhusområdet. Långa horisontella röda blinkningar. En avsiktlig attack mot ett sjukhus. Ett medvetet krigsbrott. En avsiktlig massaker på de mest hjälplösa civila, inklusive mycket sjuka och spädbarn. Då dör livesändningen.

Vi sitter framför monitorerna. Vi är tysta. Vi vet vad detta betyder. Ingen elektricitet. Inte vatten. Inget internet. Inte medicinsk utrustning. Varje spädbarn i en kuvös kommer att dö. Varje dialyspatient kommer att dö. Alla på intensiven kommer att dö. Den som behöver syre kommer att dö. Den som behöver akut operation kommer att dö. Och vad kommer att hända med de 50 000 människor som, fördrivna från sina hem av den obevekliga bombningen, har sökt skydd på sjukhusområdet? Vi vet också svaret på det. Många av dem kommer också att dö.

Det finns inga ord för att uttrycka vad vi bevittnar . Under skräckens fem veckor är detta en av skräckens höjdpunkter. Europas likgiltighet är illa nog. Det aktiva deltagandet från USA är ofattbart. Ingenting motiverar detta. Ingenting. Och Joe Biden kommer att gå till historien som en medbrottsling till folkmordet . Må spökena från de tusentals barn som han har deltagit i mordet förfölja honom för resten av hans liv.

Israel och USA sänder ett skrämmande budskap till resten av världen. Internationell och humanitär rätt, inklusive Genèvekonventionen, är meningslösa lappar. De gällde inte i Irak. De gäller inte i Gaza. Vi kommer att pulverisera deras stadsdelar och städer med bomber och missiler. Vi kommer medvetet att mörda deras kvinnor, barn, äldre och sjuka. Vi kommer att sätta upp blockader för att utveckla hunger och spridning av infektionssjukdomar. Ni, jordens ”underlägsna raser”, spelar ingen roll. För oss är du ett skadedjur som ska utrotas . Vi har allt. Om du försöker ta ifrån oss något av det, dödar vi dig. Och vi kommer aldrig att stå till svars.

Vi är inte hatade för våra värderingar. Vi är hatade för att vi inte har några värderingar. Vi är hatade eftersom reglerna bara gäller andra. Inte för oss. Vi är hatade för att vi har fördragit oss rätten att utföra urskillningslös slakt. Vi är hatade för att vi är hjärtlösa och grymma. Vi är hatade för att vi är hycklare, som pratar om att skydda civila, rättsstatsprincipen och humanitärism medan vi varje dag släcker livet på hundratals människor i Gaza, inklusive 160 barn .

Israel reagerade med indignation och moralisk upprördhet när det anklagades för att ha bombat det arabiska kristna sjukhuset al-Ahli i Gaza, vilket lämnade hundratals döda. Bombningen, hävdade Israel, kom från en felaktig raket som avfyrats av den palestinska islamiska jihad. Det finns ingenting i Hamas eller Islamiska Jihads arsenal som kunde ha orsakat den massiva explosiva kraften från missilen som träffade sjukhuset. De av oss som har täckt Gaza har hört detta israeliska retoriska knep så många gånger att det inte kan tas på allvar.

Israel skyller alltid på Hamas och palestinierna för sina egna krigsförbrytelser och försöker nu hävda att sjukhus är Hamas ledningscentraler och därför legitima mål. De presenterar aldrig bevis. Den israeliska militären och regeringen ligger på andan och ut.

Läkare utan gränser , som har personal som arbetar i Al-Shifa, uppgav att patienter, läkare och sjuksköterskor är ”fångade på sjukhus under eld.” Den uppmanade ”den israeliska regeringen att avsluta denna obönhörliga attack mot Gazas hälsosystem.”

”Under de senaste 24 timmarna har sjukhus i Gaza varit under obevekliga bombardement. Al-Shifa sjukhuskomplex, den största vårdinrättningen där Läkare Utan Gränsers personal fortfarande arbetar, har drabbats flera gånger, inklusive mödravårds- och öppenvårdsavdelningarna, vilket resulterat i flera dödsfall och skador, står det i uttalandet. ”Fientligheterna runt sjukhuset har inte upphört. Läkare Utan Gränsers team och hundratals patienter befinner sig fortfarande på Al-Shifa-sjukhuset. Läkare Utan Gränser upprepar brådskande sina krav på ett slut på attackerna mot sjukhus, för en omedelbar vapenvila och för skydd av medicinska anläggningar, medicinsk personal och patienter.”

Tre andra sjukhus i norra Gaza och Gaza City är omgivna av israeliska styrkor och stridsvagnar, i vad en läkare beskrev för Al Jazeera som en ”dag av krig mot sjukhus”. Det indonesiska sjukhuset har enligt uppgift också tappat strömmen. FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) rapporterar att 20 av 36 sjukhus i Gaza inte längre fungerar.

Israels och Washingtons cynism är hårresande. Det finns inga skillnader i avsikt. Washington vill bara att det ska göras snabbt. Humanitära korridorer? Avbrott i beskjutningen? Detta är åtgärder för att underlätta den totala avfolkningen av norra Gaza. Den handfull hjälpfordon som glider genom Rafah-gränsen till Egypten? En PR-gimmick. Det finns bara ett mål – döda, döda, döda. Ju snabbare desto bättre. Allt Biden-tjänstemän talar om är vad som kommer härnäst när Israel har slutfört sin förintelse av Gaza. De vet att Israels slakt inte kommer att upphöra förrän Gazas folk lever i det fria utan skydd i den södra delen av remsan och dör i brist på mat, vatten och sjukvård.

Före Israels markinvasion var Gaza en av de mest tätbefolkade platserna på planeten. Föreställ dig vad som kommer att hända med 1,1 miljoner Gazabor från norr som staplas ovanpå över 1 miljon i söder. Föreställ dig vad som kommer att hända när infektionssjukdomar som kolera blir en epidemi. Föreställ dig hungerns härjningar . Trycket kommer att byggas för att göra något. Och att något, hoppas Israel, ska vara att driva palestinierna över gränsen till Sinai i Egypten. Väl där kommer de aldrig tillbaka. Israels etniska rensning av Gaza kommer att vara fullständig. Dess etniska rensning av Västbanken kommer att börja.

Det är Israels dementa dröm. För att uppnå det kommer de att göra Gaza obeboeligt.

Fråga dig själv, om du var palestinier i Gaza och hade tillgång till ett vapen, vad skulle du göra? Om Israel dödade din familj, hur skulle du reagera? Varför skulle du bry dig om internationell eller humanitär rätt när du vet att den bara gäller de förtryckta, inte förtryckarna? Om terror är det enda språk som Israel använder för att kommunicera, det enda språk som det tydligen förstår, skulle du inte tala tillbaka med terror?

Israels dödsorgie kommer inte att krossa Hamas. Hamas är en idé. Denna idé är trött på martyrernas blod. Israel förser Hamas med ett rikligt utbud.

Föregående artikelRussia Gate del 1 – En absurd historia startar. Ny artikelserie på steigan no
Nästa artikelGäller Genèvekonventionen civila i Gaza?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

   • Det är väl så att judar med rötter i Europa har lierat sig med sina tidigare plågoandar och gemensamt har dom goda förutsättnigar att lägga beslag på det heliga landet. Med hjälp av msm:s terrorklassning av allt motstånd, ockupationsmaktens fullständiga befrielse från allt ansvar för den ockuperade civilbefolkningen och bosättarrörelsens utbredning i strid mot folkrätten är manegen krattad och klar i överensstämmelse med Guds vilja enligt det judisk/kristna sättet att läsa toran och bibeln. Vi har den Gud och den värld vi själva skapar och därmed förtjänar.

 1. Det finns antisionistiska judar i Väst som står upp för palestiniernas koloniala frigörelsekamp mot Israels apartheid och USA,
  Amanda är en av dem. Läs hennes  uppriktiga kärleks- och raseribrev till sin judiska släkting. 

  Amanda Gelender är en judisk amerikansk antisionistisk författare baserad i Nederländerna. Hon har varit en del av den palestinska solidaritetsrörelsen sedan 2006. Hon twittrar @agelender. 

  November 2023 

  ”Vi kan inte tillåta judendomens moraliska själ att gå under med vår kollektiva tystnad om Israels folkmordskrig mot palestinier i Gaza.
  Palestina är folkmordet som vi som judar kan stoppa.”

  Sätter mig ner för att skriva detta – ett kärleksbrev till mitt värdefulla judiska folk – när ett folkmord utspelar sig på min skärm.

  Detta brev strömmar från mitt hjärta till ditt. Det är en uppmaning till handling att stiga i solidaritet med Palestina. Jag har en sådan djup ömhet för oss, vår historia och de stolta traditioner vi har bevarat genom århundraden av outsäglig orättvisa.

  Liksom några av er växte jag upp med att gå i synagoga i en progressiv amerikansk judisk gemenskap. Att fira och stödja Israel var en del av vad det innebar att vara kulturellt och religiöst judisk.

  När jag först förstod vad som faktiskt hände i de ockuperade palestinska områdena, var jag 18 och skrev in mitt första år på college. En judisk kamrat berättade för mig om de övergrepp Israel begår i vårt namn.

  Jag är inte stolt över att erkänna att det faktum att hon var judisk sannolikt är den enda anledningen till att jag lyssnade: jag lärde mig av mitt samhälle att bara judar verkligen kan förstå hur viktigt Israel är för vår säkerhet och välbefinnande. När jag ser tillbaka önskar jag att jag hade trott palestinierna tidigare.

  Palestinierna är myndigheterna i sin egen frihetskamp. Men indoktrineringen och rädslan som ingjutits i mig som judiskt barn var för stark för att övervinna, tills sionismens bubbla sprack.

  När jag först kom för att lära mig om omfattningen av Israels pågående brutalitet mot det palestinska folket, kämpade jag för att tro det. Mina judiska äldste lärde mig om rättvisa, mänskliga rättigheter och det judiska moraliska mandatet att odla social förändring och ”reparera världen” (tikkun olam).

  Hur är det möjligt att mitt eget folk kunde utelämna sanningen om israelisk apartheid och ockupation? Jag fick lära mig att Israel grundades på en tom tomt, inte att sionistiska terroristgrupper plundrade byar, dödade 15 000 palestinier och tvångsförflyttade ytterligare 750 000 i Nakba. Precis som jag, visste de bara inte?

  Sionistiskt missförstånd
  Linjen att ”alla som kritiserar Israel är antisemitiska” kändes allt glesare inför en växande lista över krigsförbrytelser begångna av Israel. Om allt jag lärde mig om Israel inte var sant, vad var annars en lögn?

  Och vad skulle detta betyda för deltagandet i det judiska samfundet framöver, med tanke på att praktiskt taget alla mina judiska kamrater fortfarande underförstått eller aktivt investerar i den sionistiska nationalismens villfarelse?

  När förnekelsen väl försvann, satte ilskan in. Vi har ljugits för av människor vi litade på; lurade för att vi skulle heja på en apartheidstat som misshandlar barn och torterar skoningslöst i vårt namn. Judiska ungdomar, inklusive jag själv, har varit inblandade i ett 75-årigt pågående folkmord mot det palestinska folket.

  Det har skett enorma, outgrundliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begåtts under sken av att skydda judiskt försörjning – när en bosättares tysta fred i verkligheten endast möjliggörs av fortsatt palestinskt förtryck. Det finns ingen säkerhet för någon under ockupation.

  Ingen sa till mig att Israels födelse krävde palestiniernas död, en etnisk rensning som bekvämt sopas under mattan

  Vi fick lära oss att Israel representerade en tillflyktsviskning som skapats för judar efter Förintelsen – något värdefullt som vi måste skydda till varje pris. Det var ”den enda nationen för det judiska folket”, vårt hemland, vår förstfödslorätt: Israel.

  Vi fick lära oss inneboende rätt till ett stycke land på andra sidan jorden. Israel var ett andra, valfritt hem för oss – men historien utelämnade bekvämt att Palestina är det enda hemmet för palestinier, som har vårdat landet i generationer.

  Israel nekar fortfarande palestinier besöksrätt och den oförytterliga rätten att återvända hem, men som judisk person född i Kalifornien kan jag besöka när jag vill, och Israel kommer till och med att betala mig för att flytta dit och leva på stulen palestinsk mark.

  Jag fick inte lära mig att Israel finansieras till tänderna av USA, och fungerar som en strategisk västerländsk imperialistisk utpost för utvinning av naturresurser, vapenprovning, amerikansk polisutbildning och mer. Ingen berättade för mig att Israels födelse krävde palestiniernas död, en etnisk rensning som bekvämt sopades under mattan så att judarna kunde få något glänsande och rent; att det var en militariserad nation grundad på högar av brända palestinska kroppar, ett judiskt hemland byggt på inhemska massgravar.

  Avkolonial frihetskamp
  Berättelsen om Israel är inte ny. Det är djupt bekant för koloniserade folk världen över. Den vidmakthåller samma vita supremacistiska, koloniala lögn som nybyggare som anlände till Turtle Island (Nordamerika) sa till sig själva för att rättfärdiga folkmordet på ursprungsfolk: att kolonisatören i framstegs, modernitets och demokratis namn måste demolera, döda och förstöra.

  Under denna lögn måste kolonisatören plundra landet som ett uppenbart öde, från ”hav till glänsande hav”, och våldsamt avrätta så många av de ”vilda infödda terroristerna” som möjligt för att utöka territoriella vinster och bygga säkra hem för bosättarfamiljer.

  Palestina är inte engagerat i ett heligt krig; det är en avkolonial frihetskamp. Palestinierna valde inte det judiska folket att kolonisera sitt land, och de har en moralisk och laglig rätt att motstå ockupation, oavsett vem ockupanten är. Judisk säkerhet är en icke-startare, så länge som den våldsamma ockupationen av Palestina fortsätter. Vår befrielse är sammanbunden som en.

  Vi befinner oss i ett aldrig tidigare skådat ögonblick i historien. Ett folkmord utspelar sig framför våra ögon, när kroppar hopar sig i massgravar utanför bombade sjukhus och flyktingläger. En global solidaritetsrörelse för Palestina har trängt igenom slöjan av västerländsk komfort – ett jailbreak från blockadens fängelse.

  Och när den USA-stödda israeliska militären fortsätter att regna ner bomber över det belägrade folket i Gaza, sitter många av mina judiska medmänniskor tillbaka och tittar på, eller hejar på det aktivt.

  Med vår tystnad undertecknar judar världen över detta folkmord. Många har räknat ut att det är ”för komplicerat”, med hot om att bli alienerad från vänner, familj och kollegor. Vi vill inte riskera något verkligt.

  Vanföreställningar asymmetri
  Men palestinska familjer mördas medan de sover, brutaliseras med brinnande vit fosfor, prickskyttes på sjukhusets förlossningsavdelningar, svälts och tvingas lida av uttorkning och brist på rent vatten, och tvingas till dödsmarscher. De drar döda, blodiga barn från de dammiga ruinerna av bombade spillror.

  Och ändå säger mina judiska kamrater i väst att det är de som fruktar folkmord. Denna vanföreställningsasymmetri måste upphöra så att vi kan rikta resurser och uppmärksamhet mot dem som står inför ett verkligt hot om utrotning i denna fullständigt förebyggbara massaker av mänsklig värdighet.

  Israel massakrerar, Palestinierna behöver människor runt om i världen för att ta ställning

  Uppmaningen från palestinierna i detta ögonblick är tydlig: vapenvila nu. Avsluta belägringen av Gaza och den illegala ockupationen. Respektera returrätten. Palestinierna ber oss att vittna om deras folkmord, pressa våra företrädare för en omedelbar vapenvila och bojkotta de som tjänar på den illegala ockupationen. Varje dag utan vapenvila ökar dödssiffran och Israel raderar fler härstamningar från det offentliga registret.

  Palestina är folkmordet som judarna kan stoppa. Vi kunde inte ingripa för att stoppa miljoner av våra förfäder från att omkomma i dödsläger, men vi kan och måste stoppa detta folkmord från att fortsätta en dag till. Låt oss inte slösa bort vår brådskande, heliga plikt genom att utnyttja judiskt lidande som en sköld och klappa för våld mot palestinier.

  Om du anser dig vara en judisk person med samvete, förstå att det inte finns någon moralisk eller juridisk motivering för denna massaker. Det är dags att tala nu. Palestinierna kan inte vänta på att historien ska lösa dem, för flyganfallen fortsätter att slå ner när jag skriver detta kärleks- och raseribrev till dig, min judiska släkting.

 2. Låt oss nu gå man ur huse för att bygga en rörelse emot folkmördarna. Det här är viktigt. Det vi ser i Palestina kan närmast liknas vid vad nazisterna gjorde mot judarna under WWII.

  På söndag 26/11 är det manifestationer emot folkmordet på olika ställen i landet.
  Jag tänker gå på den i Helsingborg. Där är det samling kl 14.30 på Gustav Adolfs torg och jag uppmanar alla som kan att ta sig dit.

 3. Det är nog inte avsaknaden av åsikter man avskyr Europa och Amerika för, utan för avsaknaden av PRINCIPER.

  Det är ytterst märkligt att den svenska SD-regeringens statsminister Kristersson (M, som i Folkmords-Moderaterna uttryckte han väl sig som…) kritiseras för en freudiansk felsägning folkm*** – men inte för att denne slingrige nyliberal inte tycks ha några principer kring våld och krig.

  Ikväll var Spaniens premiärminister Sanchez på plats vid Gaza med Belgiens lika modiga regering och Egyptens president al-Sisi – Sanchez uppmanar nu med president al-Sisi, att hela Europa, hela Europeiska unionen och resten av världen nu omedelbart ERKÄNNER PALESTINA SOM SJÄLVSTÄNDIG STAT enligt 1967 års gränser.

  Det är principer. Inte M som i Mmmmm….arabou, eller M som i ”imorgon”: utan M som i Folkmords-Moderaterna. Något att tänka på för ”Sverige”-”demokraternas” helt egna pratminister Kristersson.

  • För en gångs skull var statsminister Kristersson på väg att säga sanningen men kom på sig själv varpå han ”stammade” tvärt s a s. Ett FOLKMORD pågår Live inför världens ögon signerat The Israeli Genocide Forces. Den eller de som sällar sig med barnamördare- och terrorregimen apartheid israel kan inte tvåla sina händer – domen förblir MEDSKYLDIG!

   • Till och med den israeliska tidningen Haaretz (ytterst läsbar dessa dagar) har mer objektiv, modigare och aningen mer modest och aningen sannare verklighetsbild av konflikten (till och med från enbart israelisk sida) än en enda SVENSK regeringspolitiker. Sveriges politiker verkar helt oinsatta och outbildade i denna konflikt. ”Nämen oj, faller det bomber på sjukhus?”. ”Israeliska?!?” ”-Men det kan vi ju inte säga!!” – ”det är antisemitism!!” Alltså vet vi ingenting – och säger ingenting i Sverige.

    Det är inte utan orsak Netanyahuregimen vill strypa -och helst stänga- denna modiga israeliska tidning Haaretz.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here